Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Март, 2023 13:41 4 081 85

TikTok гъмжи от руска дезинформация на български език

  • руска пропаганда-
  • tiktok-
  • българия-
  • тикток-
  • социални мрежи-
  • дезинформация-
  • профили-
  • benyta7556

В социалните мрежи е пълно с евтина руска пропаганда и лъжи

TikTok гъмжи от руска дезинформация на български език - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

7602 фалшиви български профила с общо над 267 000 последователи са премахнати от ТикТок след разследване на социалната мрежа срещу разпространението на неверни твърдения, на руска дезинформация и за нарушаване на вътрешните правила в нейните канали, пише Factcheck.bg.

В доклада си ТикТок освен това разкрива и съществуването на организирана руска мрежа за разпространяване на невярна информация, която обхваща 1700 профила, достигащи до десетки хиляди потребители на територията на цяла Европа. Данните са базирани на изследване от периода 16 юни-16 декември 2022 г. и анализират начините, по които са действали дезинформационните кампании.

Още новини от Украйна

Проверка на Factcheck.bg установи, че независимо от предприетите мерки, в ТикТок продължава да се разпространява руска пропаганда на български език. Един от профилите, публикуващи такова съдържание, с най-много последователи е Benyta7556. Самоличността на човека, стоящ зад профила, не може да бъде установена.

В нито едно от публикуваните в профила видеа собственикът на акаунта не показва своите лице и глас. Това обаче не възпрепятства популярността на акаунта и на разпространяваните от него видеа с руска пропаганда.

Профилът Benyta7556 има над 13 700 последователи, а видеата му – над 272 200 харесвания. От датите на публикациите изглежда, че профилът е активен от 24 юни 2022 г. Някои от клиповете имат по над половин милион преглеждания. Всички без изключение представят основни тези руската пропаганда по отношение на войната в Украйна и конфронтацията със “Запада”.

Руска дезинформация на български език се споделя и от други профили в ТикТок. Повечето от тях обаче не са изцяло фокусирани върху създаването само на съдържание с руска пропаганда по модела на benyta7756, а по-скоро инцидентно споделят и такива видеа.

ТикТок е най-популярна сред възрастовата група 18-24 години. Според данни на Института “Ройтерс” 8% от българите използват ТикТок, за да се информират за новините. По този показател тази социална мрежа се нарежда на 6-о място у нас.

Разследването на ТикТок беше публикувано през февруари 2023 г. Социалната мрежа, собственост на китайската компания ByteDance Ltd., оповести разкритията си в доклад по Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията на Европейския съюз (ЕС). Това е инициатива на Европейската комисия, по силата на която големите платформи поемат ангажименти да ограничават разпространяването на дезинформация и да публикуват резултатите.

Разследването се отнася до случаи, наблюдавани между 16 юни и 16 декември 2022 г. Установено е, че вредното съдържание е достигнало до повече от 100 000 потребители на територията на Европа.

Използвани са различни инструменти, за да се замаскира локацията, от която се разпространяват снимките, миймовете и видеоклиповете. Целта е да изглежда, че профилите произхождат от различни страни и купуват персонализирана реклама, като всичко това създава усещането, че акаунтите им са направени и се поддържат от местни граждани. Освен това те купуват IP адреси, за да изглежда така, сякаш създават акаунти от различни жилища, въпреки че са генерирани от едно единствено място и устройство. Акаунтите от тази руска дезинформационна мрежа в ТикТок са използвали системи за гласово синтезиране на реч и са разпространявали проруски твърдения на съответните национални езици.

Мрежата действа от територията на Русия, но таргетира хора предимно в Германия, Италия и Великобритания със съдържание на съответните езици. Около 1700 профила, принадлежащи на съответната мрежа, успяват да разпространяват антиукраински послания, представяйки се за профили, създадени от местни потребители. Между юли и септември 2022 г. тези акаунти събират общо 133 564 последователи. От доклада на Тик Ток не става ясно дали мрежата за разпространение на неверни твърдения е свързана с руското правителство. Докладите на ТикТок и на другите социални медии по Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията на ЕС бяха публикувани за първи път през февруари. Нови отчети ще се публикуват на всеки шест месеца.

През февруари ТикТок обяви нови политики в борбата срещу дезинформацията, които ще бъдат въведени поетапно в платформата през следващите шест месеца. Компанията заяви, че ще се стреми да работи с проверители на факти, за да идентифицира конкретни тенденции за дезинформация в различните страни и региони, и ще разработи персонализирани кампании за медийна грамотност, за да се справи с тези тенденции. Във фокуса на новите политики попадат Португалия, Дания, Гърция и Белгия, както и други страни от ЕС.

Освен опити от страна на платформата да се бори с руската дезинформация съдебните власти в някои страни също предприемат мерки за възпиране на такива мрежи или отделни профили в ТикТок. От началото на руската инвазия в Украйна до днес Службата за държавна сигурност на Латвия е започнала разследване по седем случая, свързани с проруско съдържание в платформата и с използването на социалната мрежа за разпространяване на омраза на етническа основа.

Автор: Ванеса Николова


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само лумпените

    57 115 Отговор
    Се хващат на руската глупост

    Коментиран от #2, #12, #21, #23, #42

  • 2 А тя е недодялана почти

    34 79 Отговор

    До коментар #1 от "Само лумпените":

    Колкото и смешните им оръжия на 150 години

    Коментиран от #66

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сандо

    117 11 Отговор
    Ние си имаме ФАКТИ,бтв,нова тв и ДВ - това са местата на чистата,неподправена и абсолютна Истина!!!

    Коментиран от #11

  • 5 тук е пълно

    101 23 Отговор
    с хамериканска и турска пропаганда на български
  • 6 У хахаха

    79 9 Отговор
    Ох, добре че поне няма англ, турски, американски, украински, френски и др фалшиви профили и инфо, че тогава не знам какви ще я къдрите.
  • 7 сащисан

    84 15 Отговор
    Най-много боли когато някой друг ползва американски методи.
  • 8 Пич

    69 13 Отговор
    Малииий.....тия от НАТО верно са осъществили контакт с извънземни !!! Вижда се , че назначеният пропагандатор , никога не е бил на Земята !!!
  • 9 ЗЕЛЕНА ЛЕНА ЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    7 23 Отговор
    Я ПАНКА БАКА ЦАКОВА КОСА ТИП МЕКСИКАНСКА КРАСТАВИЦА В СПАРЕНА ЛЮСПА НА КОЛЕНОТО ГЪМЗА ОТ КЛАСА ЗЕЛЕНА СЕЛСКА ДЕМОКРАТИЧНА КЛЕТВА НА ФАЛИРАЛА ФАНТОМНА ЛИВАДА ПРЕД ИЗВЪНЗЕМНИТЕ НА КЛИНГОНСКИ И ЕСПЕРАНТО ХОЛИСТИЧНО СЕ ЗАКЛЕХ ЧЕ ЩЕ СИ ОТРЕЖА ДО КОРЕН ДУДАТА НА 11 МАЙ ЦЯЛАТА ,С ГОЛЕМИЯ ОСТЪР НАЩЪРБЕН НОЖ ,ЗАКЛЕЛА СЪМ СЕ ЧЕ СТЕ СТАНА ЗАВИНАГИ ТРИУМФАЛЕН ГРИНФИНДОР ГРИНГОЛЕНД ОБЛЕЧЕНА С ЗЕЛЕНА СЕЛСКА ДЕМОКРАТИЧНА МЕДКОВСКА РАДОСТИНОВА МАГИЯ.........ДА СЪМ ОЛИГОФРЕНКА КАСТРИРАНА И ДЖАНКА ЯЛОВА ЦЪРВУЛ........

    Коментиран от #61

  • 10 Няма такова нещо

    30 64 Отговор
    Няма такова нещо като руска информация, всичко руско е дезинформация, само африканските народи останаха да им вярват на тези лъжци

    Коментиран от #29

  • 11 ТИК ТАК

    33 7 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    И АЗ САМО ТЯХ ГЛЕДАМ И ЧЕТА.И ВЯРВАМ , ВЯРВАМ ............. АМА ДРУГ ПЪТ
  • 12 И пенсионерите

    17 34 Отговор

    До коментар #1 от "Само лумпените":

    Със спомени от соца
  • 13 честен ционист

    49 11 Отговор
    Малките пацани навсякъде по света са за дядя Вова. Дори и краварчетата с охото прегръщат източната идея и поцял ден гледат виде на фона на хита "Васко жабата" без дори и да разбират дума на странния чужд език. Западът е уморен от умиращя стат капиталистическли ред и с трепет чакат Свободата.
  • 14 проверка на фактите

    63 13 Отговор
    Фактчекърите са измисленяци финансирани от Америка за нуждите на Америка!
    Никой не знае по какви критерии се обявява нещо за "неистина"!?!?
    Това са просто едни съвременни Йезуити, които съдят и горят "вещици" на кладата в името на "вярата" и "БОГ" Америка!
    Абсолютно нелигитимна организация самопровъзгладила се за "стожер"!
  • 15 руски хакери във Фейса

    17 28 Отговор
    Руските хакери разбиват фейс профили на хора подкрепящи Украйна!
  • 16 Факт

    57 13 Отговор
    А във всички официални новинарски сайтове гъмжи от антируска пропаганда. Даже хард хейт пропаганда. Ама всеки сам си отсява истината.

    Коментиран от #25, #74

  • 17 Констатация

    52 11 Отговор
    Все едно всички наши медии и сайтове със соросоидни грантове не гъмжат от краварска дезинформация и пропаганда!!!!!

    Коментиран от #48

  • 18 Игор

    16 41 Отговор
    Руснаците са буквално зомбирани от медиите - те не спират да ги заливат с пропагандни лъжи за ставащото в Украйна, каза руският журналист Игор Яковенко
  • 19 Историк

    49 7 Отговор
    Нямаше ли свобода на словото и всеки да решава кое е вярно,различни гледни точки,различни мнения.А в интерес на истината публикациите на т.н. бесарабски фронт какво са?
  • 20 ХАХАХА

    39 9 Отговор
    Достатъчни са публикациите на " фронта" и списвачите му и преценявам, че руската информация е много по действителна .
  • 21 Мда

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Само лумпените":

    Така е.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Прав

    37 7 Отговор
    Истината не е пропаганда. Просто тик-ток се изплъзва от лапите на господарите и не могат да го превърнат в помия, каквито са останките, телевизиите и.. Поради което и набира главоломно скорост. И скоро ще го забранят.

    Коментиран от #33

  • 25 555555

    11 17 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    Разбираемо е- Русия нападна Украйна.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Митака

    10 18 Отговор
    Че те со имат цяло министерството за тази работа, фабриката за тролове в Санкт Петербург е една от тях
  • 28 За улици и канализация Путин пари няма

    11 18 Отговор
    ...но виж, за лъжи и пропаганда - дал Господ. Това са "ценностите" в Русия.

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 И сега пак

    8 6 Отговор

    До коментар #22 от "руZофилията V шOк!":

    Студенти са само в новите повиквателни за поредната мобилизация
  • 31 тикви продажни

    33 8 Отговор

    До коментар #3 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Когато палеха в Украйна българското знаме и убиваха българи, ти слижи ли си българският флаг!

    Коментиран от #76

  • 32 Отговор

    17 7 Отговор

    До коментар #28 от "За улици и канализация Путин пари няма":

    За тоалетни като теб запада вади милиони.
    Не случайно дебилите тук са над 80%

    Коментиран от #40

  • 33 Значи знаеш

    9 14 Отговор

    До коментар #24 от "Прав":

    ... че си тук със задачка от пасольството, защото Тик ток е проблем по съвсем други причини - незаконно събиране на лична информация, включително биометрични данни. Опита ти да подмениш причините за евентуалната му забрана с удобни за руската пропаганда показва, че работиш за нея.
  • 34 Да Ама Друг Път

    20 8 Отговор
    От кога истината се води "дезинформация" а дезинформацията с която ни заливате денонощно е "истина.Недоносчето Украйна,щяло да спечели-предизвиква само смях и недоумение.Няма нито теория нито практика това да се случи .Досега тези,на които подарихте милиарди,не са спечелили и една единствена битка,загубите в жива сила са над 1 милион.Икономиката и селското стопанство не функциунира и всички,заплати,пенсии,оръжие и храни,се плащат от джоба на европейския данакоплатец,без той да го иска.Е,няма да е задълго,защото след като руснаците заличат Украйна ние ще заличиме вас лъжците.

    Коментиран от #77

  • 35 Българин

    9 11 Отговор
    На в уж българските БНР и БНТ гъмжи от руска пропаганда и дезинформация, та в китайското Тик-Ток ли няма да има!

    Коментиран от #44

  • 36 Плю, плю

    15 6 Отговор
    Цяла статия в търсене кой ще идентифицира и наклепа БенитаХХХХ с толкова плюене и омраза към руснаците, че ставаме русофили.
  • 37 стоян георгиев

    5 6 Отговор

    До коментар #22 от "руZофилията V шOк!":

    Ти си един достоен пример за това,за което говориш.
  • 38 ТаУмВзе

    8 8 Отговор
    Само Праведната Пропаганда може да ти обясни, кое е вярно! И естествено бесарабски фронт. Z
  • 39 Тежко

    10 8 Отговор
    офф като рекът руска дезинформация!! ми откъде да знмам че европа не ме дезинформира??? човек има глава на раменете и си пресмята сам кое какво е . аман от ма"лоу"мни"ци
  • 40 За улици и канализация Путин пари няма

    10 8 Отговор

    До коментар #32 от "Отговор":

    ... но за тролене в световен мащаб, включително с агресивно цинично поведение - дал Господ.

    Коментиран от #47

  • 41 смерш

    12 13 Отговор
    Трябва да бъде забранена изцяло и навсякъде проруската пропаганда!

    Коментиран от #46, #51

  • 42 случаен

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Само лумпените":

    що тогаз се стряскате говеда
  • 43 Пешо от блока

    11 11 Отговор
    Ако е само в тик ток с масло да ги намажеш. Всички български сайтове и медии играят ролята на руски проксита и бълват дезинформация масово. А пък за руските тролове да не говорим! Този във Факти е един от най- активните, а главната причина е , че ДАНС спи дълбок зимен руски сън.
  • 44 ХАХАХА

    13 2 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Толкова русофили нямаше и по времето на соца ,но праведната пропаганда си върши работата да продължават все така,всеки ден статийки от бесарабски фронт

    Коментиран от #62, #78

  • 45 Тик так

    8 5 Отговор
    И евтина антируска пропаганда като дв и факти
  • 46 А забрани

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "смерш":

    Я де да видим какво ще стане
  • 47 Има

    9 5 Отговор

    До коментар #40 от "За улици и канализация Путин пари няма":

    За лгбт пропаганда и бубулечки ес има
  • 48 епъ

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Констатация":

    Това е СКЪПАТА дезинформация, ама правоверна....
  • 49 Голем смях

    6 4 Отговор
    То само тик -так ...да е ...Руското сайтче Факти ..хахах ..скоро ще се отече в канала.
  • 50 Теле

    8 6 Отговор
    А факти от мисирки с евро-укро - бесарабски глупости
  • 51 Я у лево бе смехоране!

    8 10 Отговор

    До коментар #41 от "смерш":

    А такива като теб, да бъдат избивани,щом си отворят мръсните уста.Скоро ще се случи.Като ви знам какви сте платените от Козяк драскачи с жълто около устата ще летите с 200 или ще занемеете за винаги.
  • 52 Московийски пропагандатор

    9 9 Отговор
    То на всякъде гъмжи. Най-смешно е като московийски граждани се правят по форумите на българи "Русо фили" Ха ха. А и проценти определят...
  • 53 Дед

    12 7 Отговор
    А българските медии като Факти пък гъмжат от американска дезинформация и им плащат за това.
    Вижте си измислената жуналистка Марийка и оня драскач Джамбазов.
    В сравнение с тях , руската пропаганда е направо детска песничка.
  • 54 нпо агент

    10 10 Отговор
    Уф..аман от идиоти..какво ви пука какви новини разпространява Русия..тя е засегната страна ,разбира се ще публикува новини такива каквито реши..А запада и соросоидни нпо сутрин до вечер говорят само истини..Затова бг за 99място по свободата на словото..

    Коментиран от #79

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 1944

    4 6 Отговор
    менте държава с менте профили.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Съвсем официално

    10 3 Отговор
    Искат да ни смелят през хибридната си пропаганда?
    НЯМА ДА МОГАТ!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 най

    9 4 Отговор
    добрата пропаганда е западната, другите не са добри.
  • 61 стоян

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "ЗЕЛЕНА ЛЕНА ЕЛЕНА БЪЛГАРКА":

    До 9 ком - другар - това дето си писал - ти разбираш ли го - щом си писал с големи букви явно не можеш да четеш
  • 62 Амдертлиев

    10 5 Отговор

    До коментар #44 от "ХАХАХА":

    Абсолютно си прав, с техните кухи пропаганди ,направиха мен,който мечтаеше за ЕС навремето,гражданин също и хайде да не казвам на коя страна,върл фен на рашън тийм.Думата русофил ми идва прекалено силна в случая,ако се замисля сериозно.

    Коментиран от #71

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Гандалф

    6 1 Отговор
    САмо.. тик ток ли...че то навсякъде гъмжи от такава информация...и не само руска, а и американска и прочие..не можеш да пресеш коя е истинската...макар, че всеки си има собствена истина...ако вярваш на всичко което излезе в публичното пространство...трябва да си се гръмнал...особено.. на приказките на нашите политици..
  • 65 Павел Николаев

    7 1 Отговор
    Факти, как така още не сте написали, че коментарите на Факти гърмят от руска дезинформация ? :)
  • 66 Гандалф

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "А тя е недодялана почти":

    Вече не са на 150 години..миналата седмица смениха снайперския прицел..на сапьорните им лопатки..
  • 67 абсолютно

    8 5 Отговор
    ПРОАМЕРИКАНСКА ПРОПАГАНДА
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ама как така не може?

    9 1 Отговор
    Един от профилите, публикуващи такова съдържание, с най-много последователи е Benyta7556. Самоличността на човека, стоящ зад профила, не може да бъде установена.

    Ама как така не може?
    Та нали забраняват тиктока, щото събирал много лични данни, пък сега - не можело да бъде установено кой седи зад профила???? Ама как така няма да може?
  • 70 Точен

    13 5 Отговор
    В България и Запада има 100 % цензура срещу истината. Защо спряха руските телевизии?
  • 71 Слаб 2

    1 3 Отговор

    До коментар #62 от "Амдертлиев":

    Слабо ,Седларов ,слабоооо,седнете си ,слаб 2
  • 72 Грантаджиев соросоид

    6 1 Отговор
    Отворете factcheck bg -> За нас -> Прозрачност на финансирането.
    Копирам от там:
    Програма за малки грантове на американското посолство в България
    Финансиране от Европейския парламент
    Фонд Активни Граждани - Финансиран от донори от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и администриран от Институт Отворено общество - София
    Програма „Публична дипломация“ на НАТО
    Фонд за иновации срещу дезинформацията, Държавен департамент на САЩ
  • 73 Партиен непослушко

    9 1 Отговор
    В България явно приемаме само западна и украинска пропаганда(такива са почти всички от новинарските ни емисии).Всеки който говори с любов за Украйна( и,че тя грам не е виновна за войната на нейна територия) е партиен послушко за новинарските емисии.Ако изречеш нещо срещу Украйна-КРАЙ,ти си русофил,путинофил,мразиш всичко свързано с Украйна и запада.Щом не може да се показва и другата страна как мисли за войната в национален ефир,ще се показва в интернет.Не съм и чул за и едно военно престъпление на "славните украинци" в Донбас преди руското напъдение.Сигурно Украйна е невинна,не е стреляла по Донбас с артилерия,не разруши Донецк през 2014 и нямаше никакъв геноцид на българи в Белград,Украйна?Дори при убийството на бесарабски българи в Украйна е пропаганда на Русия и Путин?Сигурно 😂.Се чакам коментара ми да бъде изтрит ,защото най-вероятно разпространявам пропаганда,а не личното и на 70% от българите мнение 😆.Докато "Тик Ток" гъмжи според вас от хора които не приемат запада и не подкрепят Украйна(Тоест според някои Путинофили) в новините гъмжи от Байданофили,Зеленофили,Американски тролове и тем подобни.Иначе браво на "Факти" за отвръщането на пропаганда с пропаганда,почти се вързах 😉!
  • 74 И аз да кажа

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    Що, трябва да се акламира агресорът ли? Или лъжеца? Кой разиграва войски 5 месеца близо до Украйна, поставя условия кой къде да членува и се кълнеше, че са "само учения"? Неговите брътвежи ли да се разпространяват? Всеки, имащ самоуважение, би трябвало просто да игнорира всяко официално руско твърдение
  • 75 лъжатаеистина

    2 2 Отговор
    Либералфашизъм в действие! Цензура и тормоз над инакомислещите!
  • 76 Мухаха

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "тикви продажни":

    Е, сега пък рузззнаците премахнаха изучаването на български в училищата, където има наши общности в присъединените територии, но това не те притеснява, нали ? Виж си правописа, вместо да слушаш тяхна пропаганда, все пак български хляб ядеш, нали?
  • 77 Айде бе!

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Да Ама Друг Път":

    Ама много хубави хора, твоите руснаци, бе- щяли да "заличат Украйна", направо човеколюбиви православни! 50- милионна държава ще заличават, а? С какво право? Малка им е територията ли? Ама нали знаеш- "Който гроб копае другиму..." Не се е чувало украинците да искат да затрият Русия, та мислете, бе!
  • 78 Бях на почивка

    4 6 Отговор

    До коментар #44 от "ХАХАХА":

    Ми нямаше, щото тогава повечето бяхме ходили в СССР и знаехме какъв "рай"е там, виждахме предимствата на западните стоки и западния начин на живот ,та не вземахме на сериозно соцпропагандата. Сега се поотвори светът за нас, накупихме си хубави коли, поразширихме се жилищно, не ни ограничават колко пари можем да сменим като пътуваме... и взехме да смятаме всичко това за даденост, че и кусури да му търсим! И понеже винаги лузърите или слабо кретащите са повече от успешните, те се размечтаха как в Русия е " нещо друго, по-така", как Путин ще натрие носа на гадния Запад и лично на несретника ще му оправи живота. И като сложиш политиците, които насърчават такива настроения, плюс хибридните руски внушения, които се целят точно в необразованите и неуспелите- ето резултатът! Всички конспиралогични внушения създават у поддаващите се чувство на специално прозрение и засилено самоуважение. Имах възможност да сравня отношението към ваксините: в Германия най-богатите кой с връзки, кой през Швейцария, се ваксинираха първи, без да си изчакат реда, за да могат да пътуват. У нас, ( че даже и в Германия) наплашиха ромите как ще ги чипират и кастрират и те дружно отказаха, даже такива, които бяха карали тежък Ко-вид с лечение в болница. Имах потресаващи случки- например наркоман, когото лекуват от пристрастяване, който сам си бие инжекции наркотик, дълбокомислено ми каза, че не можел да даде да му бият "кой знае какво" като го ваксинират. А милионерът може!
  • 79 И аз да кажа

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "нпо агент":

    Ми не знам в СССР 1942-45г. да са давали думата на Хитлер и Гьобелс за "другата гледна точка" , нито днес
  • 80 Коментар

    3 2 Отговор
    Докладват всички профили с българско знаме.Явно не правят разлика между българско и руско.Или просто искат да отстранят всичко българско,което е по-вероятно.Аз пък видях там хамерикански тролове и като цъкнеш на профила им няма качени видеа,сложили са си сатанински аватари и си личи,че наскоро са си направили профил само да хейтят.
  • 81 Тошко

    4 1 Отговор
    Вас какво ви е проблем? Нали имахме свобода на словото? "Фактчек" е една фабрика на американските пионки в България с предмет на дейност масова дезинформация и отричане на очевидното.
  • 82 Жссттт

    0 5 Отговор
    Ти ако имаш достатъчно акъл няма да се връзваш на подобни евтини лъжи, явно тази информация е за поддръжниците на израждане.
  • 83 Без САЩ ще има мир

    4 0 Отговор
    Дезинформацията се създава от Сащ и укрофашистите - същите които подпалиха войната.
  • 84 Хихата

    1 0 Отговор
    Ех, тези тъпи англо-сакси не вденАха ли, че при българите забраните и цензурата имат точно обратния на желания от тях ефект? Направиха ни русофили така, както не успяха и Тошовите партайгеносета!
  • 85 Истината е

    1 0 Отговор
    че всичко което се пише против войната ,и снабдяването на Украйна с оръжия, се трие!