Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Март, 2023 16:40 9 176 46

"Досиетата Вулкан": тайните оръжия на Кремъл

  • руска пропаганда-
  • вулкан-
  • дезинформация-
  • русия-
  • досиета-
  • руски служби-
  • кремъл-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • хакери

Руска софтуерна компания работи с тайните служби за извършването на хакерски атаки в цял свят

"Досиетата Вулкан": тайните оръжия на Кремъл - 1
Снимка: Shutterstock

В деня на руската инвазия в Украйна десетки хиляди сателитни модеми на украинския доставчик "Виасат” бяха блокирани. Очевидно това е бил опитът на Москва да парализира украинската комуникационна инфраструктура, пише ZDF. Германската медия е сред тези, които са получили достъп до "Досиетата Вулкан”. Сред тях са още "Зюддойче Цайтунг”, "Шпигел”, "Гардиън”, "Вашингтон пост” и други. Данните са им били изпратени от таен информатор.

Става въпрос за хиляди страници вътрешна комуникация и секретни документи, които разкриват работата на руска софтуерна компания, произвеждала дигитални "оръжия" за руските тайни служби. Те говорят ясно за това, че Русия извършва кибератаки по целия свят.

Още новини от Украйна

Нападения срещу летища, железопътна и енергийна инфраструктура

Руската компания "Вулкан" играе важна роля в тези амбиции на Москва. За външен наблюдател фирмата изглежда като най-обикновенна софтуерна компания. Всъщност, според изтеклите документи, "Вулкан" работи и за руските тайни служби.

Според информацията, изпратена до медиите, служителите на "Вулкан" са разработили софтуер, който да извършва няколко важни за Кремъл дейности - блокиране на контролните системи на железопътен, въздушен и морски транспорт; прекъсване на работата на енергийни компании и критична инфраструктура; установяване на уязвими звена в критичната инфраструктура, които да бъдат атакувани.

Тези дейности, разбира се, са в нарушение на Женевската конвенция, обяснява пред ZDF експертката по киберсигурност Марина Кротофил. По думите ѝ вероятно става дума за атаки срещу водоснабдяването, производството на електроенергия, както и срещу нефтохимически заводи.

Основни клиенти - руските служби

"Вулкан" явно работи отдавна. От Гугъл потвърждават пред ZDF, че имейлът, свързан с компанията, е бил идентифициран като част от кибератаки, извършвани от руската хакерска група "Cozy bear” още през 2012 година. Същата група е отговорна за атаки срещу европейски и американски държавни и частни компании.

Нито руските власти, нито компанията "Вулкан" отговарят на запитванията на журналистите, уточнява ZDF. Разследващият екип на германската обществено-правна медия обаче успява да идентифицира повече от 90 бивши служители на "Вулкан". Един от тях се съгласява да говори пред журналистите като остане анонимен. Служителят разказва, че заплащането му е много добро, а началниците му са били особено потайни. По думите му основните клиенти на "Вулкан" са били руските служби.

Разпространение на дезинформация и блокиране на уебсайтове

Една от другите важни цели на Русия е да контролира интернет в окупираните територии и да определя какво изобщо достига до потребителите. "Вулкан" разработва софтуер, който да помогне за постигането и на тази цел. Той се казва "Amesit" и, според изтеклите документи, успява да блокира всяка информация, класифицирана като "нежелана". Благодарение на този софтуер всички търсения на потребителите се пренасочват към одобрените уебсайтове и ресурси, обяснява ZDF.

"Целта е да се наложи абсолютен контрол върху информацията в района, в който се опитват да се установят", обяснява пред германската обществено-правна медия руският експерт по разузнаване Андрей Солдеров. По думите му операцията работи по следния начин - руските военни окупират някакъв район, установяват контрол върху комуникационната мрежа и после я използват, за да разпространяват дезинформация, да манипулират социалните мрежи и да потискат всякаква достоверна информация.

Частната "Вулкан" си е сътрудничела с държавни изследователски институти в Русия, за да изготви въпросния софтуер. Очевидно Кремъл е развивал мрежата си за кибератаки дълги години, пише ZDF. Според един имейл от 2019 година софтуерът "Amesit" по това време вече е функционирал в руската военна академия. Не е ясно дали той се използва и сега - във войната в Украйна.

Партньорства и с други хакерски групи

Следите от "Вулкан" водят и до "Отдел 74455" на военното разузнаване ГРУ. Този отдел е познат и с кодовото име "Пясъчен червей". Според документите, разпространени сега, тази група е била партньор на "Вулкан", пише ZDF.

Хакерската група "Пясъчен червей" е отговорна за много впечатляващи кибератаки. При една от тях през юни 2017 година вирусът им достига до хиляди компютри по целия свят, включително в САЩ. Там са заразени и компютрите на логистичния гигант FedEx - щетите, нанесени само на тази компания се равняват на 400 милиона долара.

Твърди се, че същата хакерска група е в основата и на кибератаката срещу електронните устройства на комисията, организирала Олимпийските игри в Южна Корея - наказание за изхвърляне на част от руските спортисти от надпревата с обвинения за използване на допинг.

Заплаха за целия свят

Работата на компанията "Вулкан" е заплаха за чуждестранни правителства, частни бизнеси и физически лица, пише ZDF. А тази компания е само една от над 30 други такива руски фирми, които се борят за скъпоплатените договори с правителството.

По думите на бившия служител на фирмата, интервюиран от германската обществено-правна медия, "Вулкан" е една от основите на руската полицейска държава и там се разработва софтуер, който може да бъде използван както срещу руския народ, така и навсякъде другаде.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    58 24 Отговор
    Завиждат сорос.нята затова само за Русия мислят.

    Коментиран от #22

  • 2 Адам Хилтън

    54 13 Отговор
    Анонимният "агент" твърди че досието му било разкрито насън.
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 3 Отговор
    Войната е Жестокост умират страдат Хора

    Коментиран от #11, #31

  • 4 Последния Софиянец

    51 15 Отговор
    Щом ползват сателитите на Мъск значи Руското оръжие работи.
  • 5 Майна

    86 21 Отговор
    Нещо за ЦРУ , ПЕНТАГОНА , ФБР ?
    За биолабораториите..
    За геноцида срещу човечеството?
    Що не дадете повече информация за това?

    Коментиран от #9, #12, #15, #19, #27

  • 6 Майна

    58 12 Отговор
    Нещо за Джулиан Асандж?
  • 7 Урюрвкос

    40 13 Отговор
    приказки под шипковия храст
  • 8 Майна

    47 8 Отговор
    Ами сега ,,скалъпеното,, политическо дело срещу Тръмп?
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 7 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Прави Сте
  • 10 да де

    32 10 Отговор
    Представено от гьобелсвеле "стожера"на истината.
  • 11 Франтиш

    41 19 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Така е, петата колона на Сорос която пусна корени в Киев вкара Окрайна във война с най свирепата и мощна армия в Света!

    Коментиран от #28

  • 12 Мммм

    49 14 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Започна се! CNN, Fox News и ABC news започнаха да подготвят американците за Края на Долара като световна резервна валута и за Смъртта на Хегемона!
    Водещият на „GPS“ по CNN Фарид Закария заяви в недееля, че решението на Белия дом и западните му партньори да конфискуват 300-те милиарда долара руски пари в западни банки в съчетание с „поредицата от лоши геополитически ходове на САЩ през последната година“ в момента са на път да детронират американския долар от статута му на световна резервна валута.
    „Злоупотребите на Вашингтон през последното десетилетие с господстващия статут на долара като световна резервна валута и особено блокирането на руските пари, накараха много големи държави да се замислят дали в един момент и те няма да се озоват в положението на Русия“, каза Закария, добавяйки, че много други страни в последно време отказват да използват в разплащанията си системата SWIFT, пренасочвайки се към китайският юан и китайската система за разплащане.

    Коментиран от #17, #32

  • 13 Искат да ме убедят

    16 39 Отговор
    Че ватенките имат толкова акъл че да правят кибер атаки
    Ха-ха-ха

    Коментиран от #37

  • 14 гост

    41 9 Отговор
    То за Русия ясно, но Дойче зеле да пише защо техните приятели и съюзнинци САЩ ги подслушват? Това ли е приятелството ...

    Коментиран от #44

  • 15 1234

    17 34 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Неграмотен,биолаборатории има в цял свят,заради работата им хората в ЕС и САЩ живеят по дълго и качествено

    Коментиран от #21, #24

  • 16 Мдааа Дааа... и истината

    34 9 Отговор
    В интернет не се знае знае ли се кой кой е….натапяне, злепоставяне… зависи от интереса!!!

    Ген. Тодор Бояджиев.......
    ЦРУ може да имитира всякакви хакерски атаки...
    В ЦРУ съществува мощна структура, която работи в областта на кибершпионажа. В това управление има специален отдел, който може да имитира почерка на хакери, работещи в различни краища на света. ЦРУ е в състояние да провежда мероприятия копирайки тези почерци и да възлага вината за стореното върху тях.
  • 17 Папагал дай друга плоча

    22 35 Отговор

    До коментар #12 от "Мммм":

    Тия измишльотини ги слушаме от 44 та година,единствените дето фалираха са ссср,даже е изтрита от географските карти,сега следва Русия
  • 18 Руснаков

    13 22 Отговор
    Това не може да е истина..и да попитате Кремъл,...знаете ли какъв отговор ще получите...ма моля Ви се...това не е истина...ТЕ... никога и за нищо не са виновни...Държавата на отрицанието,.,,,

    Коментиран от #45

  • 19 Българин

    17 26 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Ми щото няма! Нали лабораториите бяха в Мариопул? Досега нито един кадър от тях не са пуснали ватенките!

    Коментиран от #25

  • 20 Да чуем DW и Бесарабски фронт

    45 13 Отговор
    „Жена пада във водоема при крокодилите в зоопарка в Берлин. Мъж скача във водата и я спасява. Журналистка от DW се приближава и възторжено крещи в ефир: "Такава смелост е присъща само на украинец".
    Мъжът казва: "Всъщност аз съм руснак". Вечерта новината е предадена от “Бесарабски фронт” по следния начин: "Руски фашист открадна закуската на крокодилите в зоопарка". „
  • 21 Тъщата

    18 5 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    Хаха, не се заблуждавай по названието биолаборатория. Далеч си от истината!

    Коментиран от #30

  • 22 Мда

    15 35 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Руснаците са Заплаха за целия свят и трябва да бъдат усмирени, а само Сащ и Китай могат да го сторят.
  • 23 От страни

    14 3 Отговор
    Виж как ни расказват филмчетата от преди 20 години.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мда

    5 10 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Те опорките ги помнят докато се опровергаят, после почват с новите.
  • 26 Майна

    28 13 Отговор
    Лора Лоугън:
    ,,Това, което Русия направи от самото начало, беше много стратегическо – те не отидоха директно в Киев, отидоха до всички тези лаборатории за биологично оръжие...,,

    Коментиран от #29

  • 27 Софиянец

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Ами няма такава, вие тия работи си ги четете от вулкана, жертва си им
  • 28 Бай.............

    14 20 Отговор

    До коментар #11 от "Франтиш":

    Толкова мощна и свирепа .................не може трети месец да превземе две дерета и три канавки.
  • 29 Даа бе

    15 20 Отговор

    До коментар #26 от "Майна":

    Много стратегически тръгнаха с 60 км военна колона към Киев , ама бързо им минаха мераците.
  • 30 Зета

    12 11 Отговор

    До коментар #21 от "Тъщата":

    И какво ти разбира шамандурата от биолаборатории?
  • 31 второкласник

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Браво бе чиче, откри ключа от палатката. Иди да молиш Путин да я спре?!?

    Коментиран от #46

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Нещо

    17 2 Отговор
    Да сте чували с какво се занимава NSA?
    Ако не сте питайте руския поданик
    Edward Snowden!
  • 35 Шлагер на Dойче Wеле

    9 1 Отговор
    Думите (обърнете внимание) на бивши служител на фирмата, интервюиран от германската обществено-правна група и част от филиял на медия DW.
  • 36 МмАаХх

    9 1 Отговор
    Защо няма опция "нула звездички" под статията...
  • 37 Перо

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Искат да ме убедят":

    Ционистки уйдурми!
  • 38 дидо

    1 1 Отговор
    същото правят от сащ и майкрософт и т н там ащо не писат з тези практики
  • 39 Азсъм

    2 1 Отговор
    Аман от руски боклуци!
  • 40 Шаро

    1 0 Отговор
    А нас въобще не ни слушат. Докато си помисля за нещо и вече ми е изскочило като реклама...
  • 41 КИРО ЖЪРТЪ

    0 1 Отговор
    РЪШИСТИТЕ САМО. ТОВА
    ПРАВЯТ, ЛЪЖАТ , МАМЯТ, УБИВАТ, НАПАДАТ. ВЕРОЛОМНО
    СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ.И.
    НИКОГА. НЕ. СА. ВИНОВНИ.
    ТОВА НЕ. Е. ДЪРЖАВА. А. БОЛШЕВИШКА. СГАН. НАСЛЕДИЛА. МИСЛЕНЕТО НА БОЛНИЯ. МОЗЪК
    НА. ЛЕНИН, МЕРЗКИЯТ КРЪВОЛОЖКИ МАНТАЛИТЕТ НА. БАЩАТА. НА. НАРОДИТЕ
    СТАЛИН. КАКВО ДА ОЧАКВАШ
    ОТ ТАЯ ПОБЪРКАНА
    БОЛШЕВИШКА. СГАН.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 факуса

    0 0 Отговор
    ама как тез безаналогови алкаши и пияндурници ватници воюващи с лопатки,ще могат тез неща,стига сте лъгали западняци,те до външни тоалетни ходят,перални крадат,вие хакери, смях
  • 44 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    до 99г.не са приятели, на къс повод са, а после каквот аллах каже
  • 45 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Руснаков":

    ако попитаме сащ виновни ли са,какъв ще е отговора,заплаха за нац.сигурност
  • 46 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "второкласник":

    сащ я започнаха както всички войни по света,ама не е за вторакласници,почети още
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания