Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Април, 2023 14:54 2 383 80

Източна Европа е безсилна срещу дезинформацията?

  • дезинформация-
  • фалшиви новини-
  • война-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • новини-
  • демокрация

60% от българите вярват, че могат да разпознаят дезинформацията

Източна Европа е безсилна срещу дезинформацията? - 1
Снимка: Shutterstock

Фалшивите новини и дезинформацията лавинообразно застрашават обществата, особено тези в Югоизточна Европа, гласят две проучвания на германската фондация "Конрад Аденауер".

Според "Евробарометър" 60% от българите вярват, че могат да разпознаят дезинформацията. В същото време в страната властваше скептицизъм относно пандемията и ваксинациите, конспиративните теории са вездесъщи, а медийната грамотност е ниска, пише Кристофер Неринг в "Тагесшпигел".

Още новини от Украйна

Дезинформацията има различни лица

Неринг цитира специалното проучване на Медийната програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", според което дезинформацията има различни проявления в отделните страни от региона.

"В България, Сърбия, Черна гора и Молдова руското влияние най-често води до политическа дезинформация. В същото време в държави като Албания, Хърватия, Косово или Румъния проруските настроения се натъкват на враждебност. За тези страни Русия не "освободителка и братски народ", а по-скоро поддръжник на сръбския национализъм."

Авторът подчертава, че тъкмо Сърбия е главният разпространител на руската пропаганда в региона. В страната е базирана пропагандната кремълска медия "Спутник", която разпространява за целия регион фалшиви новини, целящи да разделят хората и да раздухват конфликти. През 2022 година Европейският съюз наложи санкции на "Спутник" и "Раша тудей" заради "системно манипулиране на информацията и дезинформация".

Много от фалшивите новини са и домашно производство

Неринг посочва обаче, че дезинформацията на Балканите не е само вносна. В Босна и Херцеговина и в Черна гора вече дори има присъди срещу служители в т.нар. тролски фабрики, които последователно произвеждат на реч на омразата и фалшиви информации. А в Румъния олигарсите и техните съюзници се опитват да дискредитират Лаура Къовеши с твърдението, че се е борила срещу корупцията, само за да преминат румънските фирми в западни ръце. По-нататък в статията в "Тагесшпигел" четем:

"В други случаи в Югоизточна Европа направо се поемат глобални дезинформационни наративи. В България например в социалните мрежи беше адаптирана истеричната пропаганда на Доналд Тръмп срещу уж манипулируемите избирателни машини. Във всички тези страни циркулират и познатите лъжи за това, че Украйна уж била нападнала Русия на 24 февруари 2022, както и обичайните конспиративни теории за пандемията."

Източна Европа е безсилна срещу дезинформацията?

Кристофер Неринг стига до заключението, че през последните години проблемът с дезинформацията в региона е набъбнал до размери, за които няма решение. Много от страните за подложени както на руско, така и на засилващо се китайско влияние, на което са непосилни да реагират.

"Фабриките за дезинформация нерядко просто разпространяват заблуждаващите проруски послания на високопоставени политици. А там, където толкова много политици и партии печелят от дезинформацията, контрамерките на непопулярни", гласи изводът на Неринг.

Той припомня, че срещу лъжи и дезинформацията най-добре помагат сериозни медии с проверени новини, но в Югоизточна Европа те са рядкост, защото струват скъпо, а медиите често са в ръцете на олигарси.

В тази статият авторът цитира и едно изречение от словото на българския писател Георги Господинов пред форума на цитираната медийна програма, което за пръв път беше публикувано на страницата на ДВ: "Комунистическата пропаганда си отиде, но недоверието остана."

Дезинформацията създава рискове за демокрацията

Твърдението на Господинов, че наследството на комунизма благоприятства фалшивите новини и подхранва недоверието към сериозните медии, косвено се потвърждава и от проучване на фондацията "Конрад Аденауер", според което в Германия все повече се страхуват от разпространяването на фалшивите новини. Впечатление прави, че в източната част на страната доверието в обществените медии е значително по-ниско, което проправя път на дезинформацията. Редакционната мрежа "Германия" съобщава, че фалшивите новини се разпространяват най-вече във Фейсбук, Уотсап и съмнителни чуждестранни канали.

Ръководителят на изследването Йохен Роозе казва, че както ширещата се дезинформация, така и нарастващото недоверие към традиционните медии се превръщат във все по-голям проблем за обществото. "Демокрациите живеят, когато хората са единодушни за това какво са фактите и какво не", казва Роозе пред Редакционната мрежа.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЯРНО Е БЕЗСИЛНИ СМЕ

    101 42 Отговор
    Отвсякъде ни залива помията на Дойче веле, лъжите на американските агенти в нашите медии. Забрана за алтернативни мнения - забраниха всички руски канали. В САЩ даже забраниха Тик Ток. На Президента Тръмп му отнеха думата в Туитър. Браво, Браво. Ще гледате филма В като ВЕНДЕТА 2 ЧАСТ

    Коментиран от #32

  • 2 гост1

    64 39 Отговор
    Тия ДВ ще спрат ли да ни плюят. Ама и ние се навираме към тях. Така е като имаме стокхолмски синдром.
  • 3 БАБА ТИ

    85 37 Отговор
    Да например този сайт и Дойче Веле повечето статии са тотална дезинформация. Ето познавам.
  • 4 Напротив

    72 36 Отговор
    Източна Европа, минала през Комунистическата Диктатура, има силно развито чувство за цензура и дезинформация и се отнася с голямо внимание, бдителност и недоверие към властимащите и лъжите и манипулациите им. Ако задоволените граждани на Колективния Запад имаха поне малко от тези качества, масата от хора тям нямаше да е слепец за това накъде ни водят атлантическите ястреби. Така, че "Не Нам" тези дойче-манипулации.
  • 5 кокорчо

    58 30 Отговор
    Особенно на фалшивите новини от ес и фащ
  • 6 СТАРШИНА ОТ ЗАТВОРА

    3 37 Отговор
    Ама ние найстина сме разпределени от страната на Русия .Ако стане някоя война ние нато сме разпределени както Чърчил .
  • 7 Необлъчен

    60 28 Отговор
    Просто хората в източна Европа не са с полирани мозъци като западняците и подлагат на съмнение всичко - така беше и с ваксинките сега и с войната... Независимо от тоталната цензура, наложена от управляващите елити и медии, общественото мнение е на противоположна страна - факт
  • 8 случаен

    36 27 Отговор
    одма се познава,ако е от зеле от свързани със сорос и аденауер и други нпо,си е лъжа,бесарабски фронтове британско разузнаване,всичките ни медии,фейк
  • 9 Лаврентий Берия

    30 25 Отговор
    Този сайт е типичната тр/олска фабрика. До края на деня коментара ми ще събере 100 дизлайка и още 100 пъти няколко тр/ола ще ме наплюят! Готов съм да се обзаложа!
  • 10 ДВ дезинформатори на краварите

    52 26 Отговор
    ДВ вие лъжете за всичко!
  • 11 БЪЛГАРИН🇧🇬

    53 27 Отговор
    DW и Факти сте част от армията фабрикуващи фалшиви новини.
    А сега......ТРИЙТЕ.
  • 12 12345

    50 27 Отговор
    Факти, а може би, да чакаме вие да ни обясните кое е истина и кое не е???

    При положение, че при вас пропагандните материали са на всяка страница.

    Пример, за вас Бесарабски фронт са стожер на истината и обективността?
  • 13 Без Сащ ще има мир

    50 27 Отговор
    Светът разбра кой създава дезинформацията, Сащ. Същите, които налагат санкции, изнудват, заплашват, организират преврати, поставят фашистки режими, разпалват войни..
  • 14 Мдааа Дааа

    34 25 Отговор
    Ами западната информация налазила и източна Европа си е по бетер от руската дезинформация... фейк и хибридия на квадрат!!!!
  • 15 Сатана Z

    52 9 Отговор
    Така е.Българските граждани са подложени на “Информационен тероризъм” 24/7 от електроните и печатни медии на режима.

    Z
  • 16 Последния Софиянец

    22 21 Отговор
    Аз вярвам само на Фейсбука, на тик-тока и на господин Костадинов.

    Коментиран от #19

  • 17 Пучо Капучо

    19 18 Отговор
    Ян-Кристиан Крике:"Такъв шут ми опънаха ония от Чад, че още ода кат счупен самолет".

    Тъжно, но факт, дойчото вече никой не го брои за живи.
  • 18 Истината

    26 18 Отговор
    Напоследък се представя като дезинформация. Особено в условията на цензура.
  • 19 ТИРбушон

    1 25 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    😆😆😆Не можа да ме изненадаш!
  • 20 Абсурдистан

    10 28 Отговор
    Духовната нищета и замъгленият разсъдък водят до вярвания в най-фантастичната дезинформация и лъжи! Справка:Израждане!
  • 21 иис

    1 26 Отговор
    Ние ще трябва да почакаме. Поне докато Бандата на Румен е на власт.
  • 22 БЪЛГАРИН🇧🇬

    34 13 Отговор
    На снимката е написано FAKE върху руското знаме.
    Това хич не е промиване на мозъци, нали!!!

    Коментиран от #25, #46

  • 23 Ово е стандарт

    26 12 Отговор
    Виждам DW и съм сигурен в дезинформацията.
  • 24 Ама моля ва

    19 13 Отговор
    Уточнете от коя дезинформация.... ЗАПАДНАТА или РУСКАТА....
    Щото нали ни учите, че запада е по- по- най!!!
  • 25 Лаврентий Берия

    7 24 Отговор

    До коментар #22 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    А къде - върху снимката на Костадинов ли? Щото поне той не лъже! Поне не всеки ден! Абе, поне не по 20 пъти на ден!

    Коментиран от #31

  • 26 БЪЛГАРИН

    12 14 Отговор
    Интересно.Коментарите красноречиво показват кои са лъжците, а маркирането на НЕОДОБРЕНИЕ Е МАСОВО!!!!!!! Интересно, нали!!!!!!!!!!
  • 27 Аспарух

    12 24 Отговор
    Като гледам какво пишат и вярват нашенските русороби /без платените тролове от школата на Пирожкин/ са напълно дезинформация, но това е до интелигентност.Между тях няма такива.
  • 28 еее, хааа

    25 10 Отговор
    с това ли оправдавате глупостите, които се публикуват. Всяко нещо което не отърва на Брюкселското зеле и козяците е дезинформация - евроценност №1
  • 29 Бесен- _Язовец

    21 9 Отговор
    Дезинформация разпространяват тези които спряха руските TV и искаат да се слуша само техната отровна западна пропаганда

    Коментиран от #36

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 5 Отговор
    А някой знае ли
    КЪДЕ Е ИЗТОЧНА ЕВРОПА
    ❓❓❓❓❓❓❓
  • 31 БЪЛГАРИН🇧🇬

    19 9 Отговор

    До коментар #25 от "Лаврентий Берия":

    Ами да сложат ТИКВАТА или фон дерЛАЙНЕН, с която в Китай се отнесоха като с мръсно куче.
  • 32 Точно така

    21 9 Отговор

    До коментар #1 от "ВЯРНО Е БЕЗСИЛНИ СМЕ":

    Дезинформацията на нацистките медии се лее като водопадът Ниагара! Телевизии, радиа, сайтове - единствено нацистка пропаганда и лъжи! Никъде няма руски медии, да видим и чуем тяхната гледна точка!
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 8 Отговор
    Защото
    "България, Сърбия, Черна гора, Молдова, Албания, Хърватия, Косово и Румъния "

    НЕ СА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА ❗

    ЕТО ВИ МАНИПУЛАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ❗

    Коментиран от #35

  • 34 Аз съм

    19 2 Отговор
    Пък всичко по официалните медии е истина,откакто спряха Руските телевизии,а с това и възможноста да си създам свое мнение не вярвам на нито дума!!!
  • 35 Лаврентий Берия

    1 9 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да де! Не са в Източна. В Югоизточна са. Все едно има значение. Много добре разбираш какво пишат хората. Но обичаш да словоблудстваш!

    Коментиран от #39, #40

  • 36 Лаврентий Берия

    1 13 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен- _Язовец":

    Пък ти като не ги гледаш през прокси, а? Все едно знаеш какво е "тотална цензура"? Я пробвай в Русия или милия Китай? Там на "юнаци" като теб направо им режат тиквите! Щото са свободни!

    Коментиран от #47, #49

  • 37 Вейл

    19 0 Отговор
    Като се бият в гърдите , че не лъжат , защо промениха френското предложение за СМакедония веднага след като бълг. парламент го подписа и вдигна ветото. Ще бъдат ли вписани българите като Държавотворен народ , както бе написано , когато фр. предложение бе подписанов Бъгария......Не няма, защото Макарона “изтри“ определението “Държавотворен“. Излъгаха България с фр. предложение , както излъгаха Русия с Минските споразумения . Лъжат за всичко и наричат истината дезинформация . Айде у лево всички евроатлантици.
  • 38 Мнение

    16 0 Отговор
    Заляти сме от укро пропаганда.Може да бъркат укрите с руснаци.Разбираемо е.Приличат си.
    Нон стоп ни лъжат от сорта на "евакуацията" на Азовстал.Вече свикнахме да ги четем наобратно,т.е. каквото каже Еленски значи е обратното.Ако каже,че е ден следователно е нощ.
  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Лаврентий Берия":

    Ами и там не са ‼️‼️‼️
    Отвори учебник по география или географски атлас ❗❗❗
    ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА Е .......
    Б-Е-Л-А-Р-У-С

    Коментиран от #59

  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Лаврентий Берия":

    Много добре разбирам как
    НЕЗНАНИЕТО формира мирогледа ‼️‼️‼️
  • 41 абсолютно

    4 0 Отговор
    от сащ
  • 42 Така е

    11 1 Отговор
    Когато хората са единодушни това не е демокрация. Демокрация е когато може да се чуе различно и всякакво мнение. До 1989 г ни заливаха със съветска пропаганда. Сега ни заливат ужасно със западноевропейска пропаганда. От Към медии в България няма демокрация. Предварително ви благодаря, че ще ме изтриете, понеже казвам истината.
  • 43 Владко Кузов /последния софиянец/

    1 9 Отговор
    За това трябва да има кристална нощ срещу пусинистите
  • 44 абсолют

    10 1 Отговор
    "Източна Европа е безсилна срещу дезинформацията?" от сащ и ес!
  • 45 Флипп

    10 0 Отговор
    Забелязва се как, едва когат хората взеха открито да разпознават наглите, очевидни лъжи на глобалистката измет се заговори за дезинформация. Както се видя, разликата от теория на конспирацията до очевиден, неоспорим факт е 4 до 6 месеца
  • 46 факти

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    много точно казано
  • 47 А ти бил ли си

    8 4 Отговор

    До коментар #36 от "Лаврентий Берия":

    В Русията че говориш глупости. ОЩЕ един промит мозък в следствие дезинформацията която се лее във България.

    Коментиран от #50

  • 48 Наско

    9 2 Отговор
    Оооо, веднага разпознавам дезинформацията, белязано е, като ДВ или DW.
  • 49 Бесен- _Язовец

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "Лаврентий Берия":

    Аабе кво прокси подписал съм договор да имам руски телевизии не да ми пускат Планетата на Маймуните -Окрайна 24

    Коментиран от #51

  • 50 Лаврентий Берия

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "А ти бил ли си":

    А ти що се "засягаш" от името на Язовеца? А, да. Забравих. 38-те одобрения на индивида дето се подписва със Z ясно потвърждават това което написах за сайта - тро/лска фабрика.

    Коментиран от #55

  • 51 Лаврентий Берия

    1 4 Отговор

    До коментар #49 от "Бесен- _Язовец":

    О, схвана "грешката" си, а? Е малко късно пич!
  • 52 Швабските свине квичат

    10 2 Отговор
    Господарите им умират от яд, че българите не вярват на бездарната им пропаганда

    Коментиран от #54

  • 53 НАТО

    1 6 Отговор
    60%, да не казвам повече са напълно неграмотни...щели да разпознаят дезинформация...
  • 54 Лаврентий Берия

    1 9 Отговор

    До коментар #52 от "Швабските свине квичат":

    Доста е преувеличено да кажеш, че 358-те хиляди заблудени души на Костадинов сте "българите", нали? Все пак българите сме поне 6,5 милиона.

    Коментиран от #56, #67

  • 55 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Лаврентий Берия":

    Намери ли си атлас по география , да разбереш къде си и кой СЛОВОБЛУДСТВА❓❗
    Не е обида да не знаеш , но да обиждаш някой защото знае е повече от словоблудство❗❗

    Коментиран от #57, #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Лаврентий Берия

    0 6 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти атласа от времето на Брежнев ли ползваш, или тоя на ЦК на КПСС? От кога Беларус е Централна Европа? И то сама?

    Коментиран от #61, #63

  • 60 Лаврентий Берия

    0 3 Отговор

    До коментар #58 от "На такива КозякПодлогиИпедали":

    Я, аватара на Бай Х... ?! Ти по специално, ако ти достигнаг копейките довечера ще резнеш една глава кромид.
  • 61 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Лаврентий Берия":

    Ами отвори ГУГЪЛ,
    като си толкова отворен ❗❗❗

    ИЗНЕНАДАН ЩЕ ОСТАНЕШ ❗❗❗

    Коментиран от #62

  • 62 Лаврентий Берия

    0 5 Отговор

    До коментар #61 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А защо не Уикипедия? Не се изненадах. Дори да оставим настрана нюанса "Източна Европа" като сборно наименование от времето на Студената война, де! Както знаеш, тогава това беше синоним на Източния блок.

    Коментиран от #65

  • 63 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Лаврентий Берия":

    След като още не си стигнал до предмета география ,
    ето ти какво пише не КПСС , а гугъл :

    "Малкото градче Полоцк във Витебска област в Северен Беларус е географският център на европейския континент."

    Айде сега намери го и виж с компас, ако знаеш какво е и как се ползва , къде е България ❗❗❗

    Коментиран от #64

  • 64 Лаврентий Берия

    0 6 Отговор

    До коментар #63 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Само дето това не означава, че Централна Европа започва и свършва в Беларус.

    Коментиран от #66

  • 65 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "Лаврентий Берия":

    Ами ако искаш и
    "Хрониките на Нарния" отвори !
    Да знам как ЗАПАДНалИЯ свят си присвояваше Европа,
    но дезинформацията се оборва с факти❗
    Е , истината понякога боли!
  • 66 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #64 от "Лаврентий Берия":

    ДА! Но ние не сме на изток от Беларус ❗
    Радвам се вече разбра заблудата си , та си търсиш оправдание 😉😉😉😉

    Коментиран от #69

  • 67 Бааа мааа му

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Лаврентий Берия":

    По аватарата си личи колко си българин.

    Коментиран от #68

  • 68 Лаврентий Берия

    1 6 Отговор

    До коментар #67 от "Бааа мааа му":

    Поне колкото Костадинов! Обаче, той се е продал на Русия - така че, около 100% повече от него.
  • 69 Лаврентий Берия

    1 4 Отговор

    До коментар #66 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Още преди 10 коментара ти написах, че сме в Югоизточна Европа. Пък и не виждам защо да ти се "оправдавам". Географските обозначения не вървят в зависимост от положението на която и да е държава от Беларус. Освен може би според Лукашенко.

    Коментиран от #70

  • 70 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Лаврентий Берия":

    Пред мен няма защо да се оправдаваш, правиш го пред самия себе си !
    Все едно досега да спориш , че България е на изток от Черно море и сега да обясняваш ,
    абе верно , че е малко по встрани❗❗❗
    Не се коркай, няма да ти пиша двойка, нито ти искам да ми плащаш за Уграмотяването😉😉😉
    Хубава вечер и Светли празници ✔

    Коментиран от #71

  • 71 Лаврентий Берия

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Както и да е, спора е безпредметен, защото е в страни от темата на статията! Още от на„алото ти беше ясно, че под Източна Европа се разбира бившия Източен блок. Но, все тая. Безсмислен спор на Велика Сряда! Хубава вечер и Светли Празници и на теб и семейството ти!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Госあ

    6 1 Отговор
    Така е ! Ограбените от западняците и оскотели източноевропейци усвояват иначе нелепата американска помия като бистра водица.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Учуден

    8 0 Отговор
    Откъде я намират тази проруска дезинформация???? Аз навсякъде виждам само про-САЩ информация !!!
    И всеки който се опитва да не спазва правилната линия е блокиран.

    Иначе съм съгласен- щом е за да се спаси Демокрацията която е в опасност, най-добре е да забранят свободата на словото и мисълта! А Министерството на Истината да вкарва в затворите тези които мислят със собствените си глави.
    Недопустимо е да не ги докладваме и не защитим Демокрацита и Истината!

    Коментиран от #76

  • 76 Оруел

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "Учуден":

    Така е! Тия които са изфабрикували тази статия дори не се усещат какви безумия пишат!
  • 77 Копейката

    0 2 Отговор
    Е моя блъф Мина .
    Като казахме ,че България ще праща войници в Украйна , всички Баламурници повярваха .
    Колко лесно ,а?
  • 78 Вирус

    3 0 Отговор
    Точно така Дойчо след като повечето медии са купени и са на хранилка да прокарват политкоректната линия
  • 79 Гьобелс

    2 0 Отговор
    Абе вие западните много си вярвате май,а?Искате пак да минат през вас ордите на Чингис хан ли? Добре.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.