Last news in Fakti

21 Март, 2023 16:12 2 996 31

Защо никой не видя навреме катастрофата на "Креди Сюис"

  • креди сюи-
  • credit suisse-
  • фалит-
  • катастрофа-
  • икономика-
  • сащ-
  • швейцария-
  • банка-
  • банки-
  • кредити

Мениджърите са си раздавали скандално високи бонуси

Защо никой не видя навреме катастрофата на "Креди Сюис" - 1
Снимка: Shutterstock

Координираните усилия за спасяване на банките от фалит са нож с две остриета. От една страна подобни акции внасят успокоение и известна сигурност, но от друга - са ясен сигнал за това, че има „пожар“. За да потуши пламтящия пожар, бе постигнато споразумение "Креди Сюис", да бъде поета от по-големия си конкурент „Ю Би Ес“ за цена от около 3 млрд. швейцарски франка.

Гаранция за 200 млрд. франка

Целта е чрез сливането на двете банки да се предотврати по-нататъшна несигурност на финансовите пазари. Сделката е обезпечена с множество мерки за подкрепа - Швейцарската централна банка предостави гаранции за ликвидност в размер на не по-малко от 200 млрд. франка, правителството - за загуби в размер на 9 млрд. франка, а купувачът ще носи отговорност за евентуални загуби в размер до 5 млрд. франка. Централните банки по света приветстваха тези мерки. Председателите на ЕЦБ Кристин Лагард и на ФЕД Джером Пауъл похвалиха властите в Берн и останалите страни в споразумението за решителните действия. Шефката на ЕЦБ и американският ѝ колега смятат, че банковата среда в техните региони е устойчива, а кредитните институции от двете страни на Атлантическия океан разполагат с достатъчно капитал и ликвидност.

Спешна акция

За пореден път централните банки са в центъра на спешна спасителна акция. Американският Федерален резерв и правителството във Вашингтон реагираха незабавно, за да успокоят ситуацията след фалита на „Силикон Вели банк“. Мащабните гаранции за ликвидност в размер на над 200 млрд. франка, предоставени от Швейцарската централна банка, също преследват подобна цел. През последните години "Креди Сюис" привличаше внимание най-вече заради лошото си управление и многобройните скандали. Стойността на нейните акции се срина, а клиентите изтеглиха огромни капитали. Само през миналата година отливът на средства възлизаше на 123 млрд. швейцарски франка. След банкрута на „Силикон Вели банк“ този процес се ускори, а напоследък всекидневно изтичаха по близо 11 млрд. швейцарски франка.

Скандални бонуси

АРД разкрива обаче и един скандален факт, позовавайки се на статия на швейцарския вестник "Тагесанцайгер" - от 2013 г. насам топ мениджмънтът на банката е получил 32 млрд. франка под формата на бонуси. Същевременно за същия период "Креди Сюис" е реализирала загуба от 3,2 млрд. франка. Спешните действия на централните банкери, властите и банковите ръководства през уикенда целяха да се намери решение преди откриването на борсовата търговия в Азия. "Креди Сюис" е сред 30-те финансови институции в света, които се смятат за "системно важни" – те са прекалено големи, за да им бъде позволено да фалират. Ако беше оставена без подкрепа, закъсалата швейцарска банка навярно би потопила световния банков и финансов сектор в нова криза.

Спешното поглъщане на "Креди Сюис" от „Ю Би Ес“ е и най-голямото банково сливане след банковата и финансова криза от периода след 2007-2008 година. Като следствие от нея цялата световна икономика изпадна в една от най-тежките си кризи.

Нетрайно решение?

Сливането между "Креди Сюис" и „Ю Би Ес“ обаче създава банков колос с монополно положение в много пазарни сфери в Швейцария. "Кризата през 2008 г. всъщност ни научи, че не трябва да имаме прекалено големи банки. С това сливане на две банки, които и преди бяха системно важни, получаваме още по-голям играч. Това решение не е трайно и само задълбочава проблема с прекалено големите банки", коментира Герхард Шик от гражданското движение „Finanzwende“.

"Катастрофата на "Креди Сюис" не е просто историята на една нестабилна швейцарска банка", коментира АРД. "Нейният залез разклаща и традиционното самовъзприятие на Швейцария като либерален икономически гарант за стабилност и сигурност."

Автор: Миша Ерхарт


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 1 Отговор
    Всички вярваха че няма нещо по стабилно от швейцарска банка.Да фалира втората банка в Швейцария е нещо немислимо.
  • 2 DW - Пропаганден машинен

    32 0 Отговор
    Айде пак "Защо" в дойче зелски стил? Напротив видяха я, но вие, както винаги обяснявахте, че всичко е цветя и рози!

    Коментиран от #31

  • 3 Калпазанин

    36 0 Отговор
    Ами защото мениджърите са си раздавали и продължават да си раздават скандално високи бонуси и защото ротшилд печата а медиите само раздухват колко е силен хартиения му долар, ноооо идва промяна
  • 4 Делю Хайдутин

    27 2 Отговор
    Очаквайте скоро и първата банка в Швейцария да фалира понеже взе дълговете.
  • 5 Русофил

    9 18 Отговор
    Това става след като се продадеш на араби и переш и къташ пари на руснаци.
    Швейцария отдавна не е това, което беше.
  • 6 Фон дер Лайн

    28 4 Отговор
    Санкциите работят яко.хи хи хи
  • 7 Хаха

    19 0 Отговор
    Тия пък те това банките си го правят, но не очакваха такъва дедолсризация да стане за кратко време за да им лъснат схемите на банкерите, който се покровителстват от политическия и управленски елит на всяка една държава, защото и те хапват от меда.
  • 8 мани мани

    15 1 Отговор
    закоту и едните и другите са били твърде заети да зяпат маникенки, яхти, супер кари, къщи ... заети да летят към екзотичните острови ... кой ти гледа дебит/кредит дали сходится денгите на хората отрудени будали дали си парите сичките там в някви си банки не сходится ...
  • 9 Катастрофира Континентът Евро..

    8 0 Отговор
    Разбират единствено нормалните обитатели Нали?

    Коментиран от #30

  • 10 Вашето Мнение

    20 1 Отговор
    Всичко е видяно, но крито до последно от еврюжинжиляка. Фед вече започна да печата доларе за европейските банки, началото на края. Цялата евролиберастка икономика ще се срути до дни.
  • 11 Източване

    9 0 Отговор
    и после викаме неволята. Класика в жанра, така се постига окрупняване на бизнеса - като се дават бонуси на къртиците в банките, за да предлагат най-тъпите мениджърски решения и после да леят крокодилски сълзи.
  • 12 Тити

    11 1 Отговор
    Като у нас Швейцарците се научиха от нас да взимат пари безда правят нищо!
  • 13 Сатана Z

    20 2 Отговор
    Представям си кухите банки в България на какво дередже са?

    Коментиран от #18

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор
    Е как да не е видял никой 🤔
    Шефовете са разпродали
    за по над 2 000 000 "разни дреболии" ❗
    А един от шефовете "случайно" е герой от Лемънбрадърс/срутинг ❗
  • 15 Доларови тапет

    18 3 Отговор
    Щото каквото пожелават друг, на тях се връща. Вселенски закон.И на Байдън му треперят краката, пък чакаше Путин да сменят. Разпада им се кочината, щото чакаха РФ да се разпадне.
  • 16 Българка

    10 0 Отговор
    Специално тази банка обслужва третополовите, като мен.

    Коментиран от #21

  • 17 Дааа

    20 0 Отговор
    Чакайте да видите нашите пишман меринджей на банки какви бонуси са си раздавали, като изгонят каскета.
    Ами в пенсионните ни фондове са си раздавали повече бонуси от Креди суиз, скоро и пенсионни фондове ще завлекът ДП и зайчарника в Банкя, толккова години а не са крали.

    Коментиран от #25

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    Световните БАНКСТЕРИ си прокараха закон според банките вече снижиха от 30 на 10 и последно на 3 -
    3% ликвидна кешовица в трензора си❗
  • 19 AЗ се сетих и си купих злато

    4 4 Отговор
    Сега го продадох 39% печалба
  • 20 Наркос

    12 4 Отговор
    Никоя банка на света няма да издържи и ден ако всички започнат да си теглят парите едновременно. Единствено на Ганьо и компания още не им е ясно, че банката държи едва 10% от общия капитал в наличност, а всичко друго се харчи или "инвестира" в проекти със съмнителен изход. Ясно беше още преди два месеца, че тази банка ще фалира тъй като продаваха облигации и акции на безценица от няколко месеца, което всъщност предизвика съмнения и масовите тегления, който реално доведоха до фалита въпреки, че банката имаше голям шанс да се справи сама. Тази банка не е фалирала, има активи и ще си прибере дълговете/печалбите за това сега я купуват.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор
    Уау !
    " Така сега на „Парадеплац“ се изгражда нова мегабанка. С активи на обща стойност 1,5 трлн. франка. За сравнение, брутният вътрешен продукт на Швейцария през 2022 г. е бил едва 771 млрд. швейцарски франка. Или казано по друг начин: банката е почти два пъти по-голяма от цялата национална икономика."

    🤔
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Наркос":

    Но на Ганьо и компания му е ясно ,
    че като ни "финтира" една банка -
    вложителите пият по една студена вода , а длъжниците продължават да си изплащат заемите 😒😒😒

    Коментиран от #27

  • 24 Безпристрастен

    13 1 Отговор
    Ако някой беше написал преди години,че точно втората по мощ швейцарска банка ще фалира, и най невежия щеше да умре от смях! Швейцария именно заради " банковото спокойствие и сигурност" е неутрална почти столетие.Цял свят при споменаването на Швейцария, го свързваше със абсолютна сигурност.Не заради часовници,ножчета и шоколад А банките бяха етиката на Швейцария .Сега вероятно се задава някакво световно цунами.С каква сцел скрита зад десет стени,малцина знаят.Дали не е последица от решението на Комитет за банков надзор под името " Базел-3.А в този комитет седят едни неизвестни на публиката чичковци, пред който стоят мирно всички банки, включително ЕЦБ, Световна банка,дори федчо.
  • 25 Наркос

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дааа":

    В пенсионните фондове пари няма, но това е схема навсякъде. Примерно във Франция бързат да скрият, че реално нямат да имат да изплатят пенсии и то съвсем скоро на Макарон ще му запалят подметките. В Турция примерно събират данък земетресение от 1992 и парите са мистериозно изхарчени за пътища, като нито една сграда не е обезопасена! Това става защото хората никога не търсят сметка на калинките в общини и прочие дори и след като гризнат дръвцето както стана в Турция.
  • 26 незнайко

    11 1 Отговор
    Колкото видяха катастрофата на КТБ в БЪЛГАРИЯ, толкова са видели и фалита на "Креди Сюис" ! Всичко е ИЗКУСТВЕНО ОГРАБВАНЕ което явно не е само у нас !!!
  • 27 Наркос

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Еми като спим и се делим, така ще е...банките ще определят законите. Преди 3-4 години като промениха закона в България и направиха измамата с документи и прочие да се води леко престъпление с административно наказание не видях някой да мрънка. В момента банкер може да източи 2-3 милиона от частни сметки само срещу условна присъда в най-тежкия случай както се видя наскоро. Могат и да откраднат 60 милиона от проект за магистрала (дефакто 65-70% от цялата сума) и както се вижда нито един арестуван, дори банката не глобиха, въпреки че уж суми над 10 хиляди се проверяват обстойно. Органите на реда не помнят какво са правили в този ден, институциите - съдийки и прочие не помнят какво се е случило, а скоро и ние няма да помним, че на 6 милиона българи технично са откраднати по 10 лв на калпак само от тази измама с хемус ,)
  • 28 Некой си

    10 1 Отговор
    Който е трябвало да види е видял.
    Останалите воюват с Ковид, с Путин, с въглеродния двуокис и с тикток.
  • 29 Туй дето него знаеш

    6 0 Отговор
    Значи мениджъра е получил 32 милярда боноси а банката 3.2 загуби.
    Така е при либералите при тях смъртно наказание няма защото са демократи . А другите лошите законите напомнят КРУМОВИТЕ закони на крадеца ръката на лъжеца езика . Сакън политиците в момента с големите кошници ги раздават лъжите
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Няма никакво защо..

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "DW - Пропаганден машинен":

    Хората си защитават господарите, които им плащат заплатите! Плюят по Швейцария, респективно по франка, който е убежище при кризи. Другото "убежище" е долара, а като дискредитираш франка остава....!?!?
Новини по държави: