Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2023 09:56 4 360 45

Пет ключови момента от срещата в Москва

  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • москва

Русия и Китай демонстрираха вчера своето "безгранично приятелство" с пищна церемония в Кремъл

Китайският лидер Си Цзинпин и руският президент Владимир Путин завършиха вчера двудневните си разговори с топли думи за приятелството между Китай и Русия и съвместни критики към Запада, но без признаци за дипломатически пробив по въпроса за Украйна, съобщи Ройтерс, пише БТА.

Посещението на Си в Москва, което Кремъл отдавна рекламира като демонстрация на подкрепа от страна на най-могъщия приятел на Русия, се отличаваше с много демонстративна сърдечност. Двамата лидери се наричаха един-друг "скъп приятел", обещаха икономическо сътрудничество и окачествиха отношенията на страните си като най-добрите, които някога са били.

Още новини от Украйна

Ето пет ключови момента, с които ще бъде запомнена срещата:

Украйна

Що се отнася до Украйна, Путин приветства Си за мирния план, предложен от него миналия месец, и обвини Киев и Запада, че са го отхвърлили.

"Смятаме, че много от точките на мирния план, предложен от Китай, са в съзвучие с руските възгледи и могат да бъдат взети за основа на мирно уреждане, когато на Запад и в Киев са готови за това. Засега обаче не виждаме такава готовност от тяхна страна", заяви Путин. Си обаче почти не спомена конфликта, като заяви, че Китай има "безпристрастна позиция" по него. Китайският президент, който иска да се наложи като посредник, заяви, че Пекин търси "мирно уреждане", но не представи конкретен план за напредък по въпроса, отбеляза Франс прес.

В отговор на срещата Белият дом заяви, че позицията на Китай не е безпристрастна, и призова Пекин да окаже натиск върху Русия да се изтегли от суверенната територия на Украйна, за да се сложи край на войната. Вниманието от срещата на върха - най-голямата дипломатическа проява на Путин, откакто преди година нареди нахлуването в Украйна - беше отчасти отклонено заради неочакваната визита в Киев на японския министър-председател Фумио Кишида, който се срещна с президента Володимир Зеленски.

Единен фронт срещу Вашингтон

Двамата ръководители, представящи се за противовес на американската мощ, обвиниха Вашингтон, че "подкопава" международната сигурност, за да запази "военното си преимущество". В съвместно изявление, подписано след разговорите, те посочиха като пример, че САЩ се стремят да разположат "противоракетна отбрана" в някои части на света и "ракети със среден и малък обсег" в Азиатско-тихоокеанския регион и Европа. В изявлението те заявиха, че са "силно обезпокоени" от "нарастващото укрепване на връзките между НАТО и страните" от Азиатско-тихоокеанския регион. Руската и китайската армия ще провеждат "редовни съвместни патрули по море и във въздуха" и "съвместни учения" с цел "задълбочаване на взаимното доверие", подчертават още Путин и Си в текста.

Нов газопровод

Путин и Си се споразумяха да започнат строежа на гигантския газопровод "Силата на Сибир 2", който ще свърже сибирските газови находища през Монголия със Северозападен Китай. "Когато бъде пуснат в експлоатация", заяви Владимир Путин, "по този 2600-километров газопровод ще преминават 50 милиарда кубични метра газ". Този проект е символ на икономическия завой към Азия, на който се надява Москва, в условията на международните санкции, довели до затваряне на доходоносни западни пазари. Руският президент обаче не посочи срокове за изграждането на газопровода, който трябва да допълни съществуващата тръба "Силата на Сибир". Вчера руският газов гигант "Газпром" обяви, че предишния ден е счупил рекорда си за дневни доставки за Китай по този тръбопровод.

Приоритет е икономиката

"Търговското и икономическото сътрудничество е приоритет в руско-китайските отношения", каза Путин и заяви, че очаква през 2023 г. търговският стокообмен да надхвърли 200 милиарда долара, което би било нов рекорд. Путин увери, че Москва може да увеличи доставките си на петрол и селскостопански продукти за Китай. Той също така заяви, че е "готов да създаде съвместна работна структура" за разработване на "Северния морски път" в Арктика, който е по-лесно проходим поради топенето на ледовете и по който Москва се надява да увеличи износа си на въглеводороди.

Путин също така заяви, че подкрепя "използването на китайския юан в разплащанията между Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка", което е още един начин да се ускори дедоларизацията на нейната икономика. Експерти обаче посочват, че Пекин може да не е толкова ентусиазиран да разширява неограничено икономическите си отношения с Москва, тъй като се опасява да не стане обект на западни санкции.

Голяма помпозност

Русия и Китай демонстрираха вчера своето "безгранично приятелство" с пищна церемония в Кремъл, имаща за цел още повече да заздрави връзките между тях на фона на сраженията в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Руският президент посрещна китайския си колега в Големия Кремълски дворец, където двамата проведоха разговори, на които присъстваха и висши служители от двете страни. Си се изкачи бавно по застланото с червен килим стълбище на стария имперски дворец, по което бяха наредени гвардейци в парадни униформи в стила на 19-и век. Путин чакаше да поздрави китайския президент в Георгиевската зала. Двамата лидери, облечени с черни костюми и с тъмночервени вратовръзки, влязоха в огромната зала с полилеи от противоположни страни и се ръкуваха в средата ù, а през това време звучаха националните химни на Русия и Китай. Бляскавата церемония отразяваше важността на тридневното посещение на Си в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руски цървул

    40 46 Отговор
    Няма никви ключови моменти,срещат се за пред руската рая,уж че има няква международна дейност,а реално раша е в тотална изолация,клошарски държави,бачкат за купа ориз на месец
  • 2 Русофил

    34 38 Отговор
    Пу с неговите олигарси започна да разпродава русията на китайците, които
    много бързо ще изпият кръвчицата на руснаците. Чао русия, няма да ни липсваш.
  • 3 честен ционист

    46 4 Отговор
    Ключовият момент беше, че Румбата изкочи и каза, че повече и един патрон няма да даде на Украйна.

    Коментиран от #10, #20

  • 4 Историк

    25 27 Отговор
    Нека,нека ...те и Сталин и Хитлер ходеха "под ръка" хванати няколко години ...
    И бяха в общ фронт срещу капитализма ....

    Коментиран от #37

  • 5 Шести ккючов

    33 27 Отговор
    Поделиха си света, биха шута на ФАЩ

    Коментиран от #15, #32

  • 6 Хм...

    29 14 Отговор
    БТА не трябваше ли да бъдат безпристрастни или и те са вече на хранилка?

    Коментиран от #11

  • 7 ТаУмВзе

    38 28 Отговор
    Военно икономически съюз между Русия и Китай! Още 22 държави кандидатстват за БРИКС. Долара го отсвирват, търгуват в националните си валути.

    Коментиран от #38, #40

  • 8 незнайко

    34 25 Отговор
    ( Русия и Китай демонстрираха вчера своето "безгранично приятелство" ) Защо с къвички е написано безгранично приятелство ? Нима не е истина ? Оттук нататък ще става все по зле за краварите и техните марионетки ! Дано ние се осъзнаем на 2 април за кого да гласуваме ! Предателите се наказват !
  • 9 Сталин

    30 28 Отговор
    Най важния момент е че това началото на края на западните мародери,започва дедоларизация , вчера при отпътуването си китайския премиер каза на Путин " Русия и Китай ще движат промените в света които предстоят веднъж на 100 години"

    Коментиран от #22, #30, #34

  • 10 Русофил

    23 27 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Румбата удари дъното и копае надолу.

    Коментиран от #14

  • 11 Не ,,вече"...!

    26 12 Отговор

    До коментар #6 от "Хм...":

    Те отдавна са на...хранилка и къса краварска каишка...!
  • 12 реру

    43 17 Отговор
    Май има и други ключови моменти...

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 честен ционист

    11 19 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Ти май не разбираш, какво означава това спиране и даване на оръжия за Украйна? Същото, когато един ден ще се събудите с руски търговски вериги навместо на западните.

    Коментиран от #16, #24, #35

  • 15 реру

    39 17 Отговор

    До коментар #5 от "Шести ккючов":

    "Поделиха си света..."

    За света не е сигурно, но Сибир вече е поделен по "братски" и парчето на Кремъл ще става все по-малко...

    Коментиран от #26

  • 16 Русофил

    10 12 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Сподели от първа ръка - как е с Дядя Ваня или вече го продадоха на китайците.
  • 17 Георгиев

    23 26 Отговор
    Oт злоба и завист ФАЩ не са на себе си.
    Просто вече СА НИКОЙ.

    Коментиран от #25, #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 и кво от това?

    20 22 Отговор
    Номера на китайката!Да колонизираш мирно, без война най - голямата страна!Това ако не е сделка между китайците и американците?Подлъгаха руснаците да стъпят накриво, и ги дадоха на бай СИ за експлоатация и опитомяване! Сега ще видим какво значи да ти ограбват ресурсите без пари.

    Коментиран от #23

  • 20 Бай.............

    14 15 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Че кой го бръсне Румбата бре? Търговията си е търговия! Войната донесе добри икономически показатели за България! Каквото каже Румбата ,винаги става обратно ! Преди време крещеше "мутри вън" .мутрите вече са вътре!!
  • 21 Иванчо

    20 15 Отговор
    Кравария изтече в канализацията! Каквоно беше, беше! Сега ще слушкат и ще си траят,че батковците може да ги плеснат през устата!

    Коментиран от #41

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Георгиев

    11 4 Отговор

    До коментар #19 от "и кво от това?":

    За България ли става дума.Нищо не ни остана.

    Коментиран от #31

  • 24 А бе

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Я мръдни до другата махала на селото, може и да си промениш мнението.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 С 2 думи

    15 8 Отговор

    До коментар #15 от "реру":

    МНОГО СИ ПРАВ , ТО И СЕГА ВЕЧЕ СИБИР Е ПЪЛЕН С НЕЛЕГАЛНИ КИТАЙЦИ, СЕГА ЩЕ СА ВЕЧЕ ЗАКОННО ТАМ.
  • 27 е-БТА

    11 7 Отговор
    БТА пада на под нивото и на миналогодишното
    Дойче зеле вече. Мирише на пропаганда и фейк отдалече.
  • 28 Българин

    12 11 Отговор

    До коментар #17 от "Георгиев":

    Уж никой а всеки къта щатски долари и иска да докопа благинките от САЩ и Европа не съм чул някой да е хукнал за расията
  • 29 !!!?

    14 4 Отговор
    Си приключи преговорите с Путин !!!?

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Констатирал

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "Георгиев":

    България в момента се развива добре икономически, за което допринася и войната , а това ,че ти нищо нямаш се вижда и от космоса!
  • 32 Даа бе

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Шести ккючов":

    Бухахаха ха ха ха ха ха ха ......хи хи хи хи хи И как го поделиха?? Китай ще купува суровини с 70% по евтино, от колко с Европа!!
  • 33 Прокопий

    12 5 Отговор
    От 15. век Просия трупа земя, вчера Путлер я продаде на китайците, и отвори вратата за безвъзвратната загуба на Сибир в следващите 50 години. Не съм убеден, че това не е дори по-тъпа сделка от продажбата на Аляска!

    Браво, Вовачка, браво!
  • 34 реру

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    "... Русия и Китай ще движат промените в света..."

    Промените в света са неизбежни...

  • 35 Запознат

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Спирането на оръжията за Украйна означава победа за Русия , което е невъзможно да се случи! А руските вериги ще ги видиш тук през мнооооого, много крив макарон!
  • 36 🇧🇬🇪🇺💯

    3 2 Отговор
    От самото начало на военният конфликт в Украйна, “Великата Китайска Стена се премести на границите м/у Русия и Украйна❗️
    Този Китай не онзи Китай❗️
    Comprende Compradore❗️

  • 37 Алооооуу

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Трябва спешно да потърсиш медицинска помощ, специализирана.
  • 38 Баааууууу

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Чакай ,чакай..........Не се пъни токова..................нали са ти казапи докторите , че за тебе не е добре!!
  • 39 РУСИЯ СЕ РАЗПАДА

    14 2 Отговор
    Kитaец ĸyпи пoлoвинaтa oт pycĸa ĸoмпaния в Яĸyтия с пpoeĸти зa $12 милиapдa
  • 40 Даааааааа

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    От както съм се родил долара и САЩ все ги сриват........по няколко пъти на седмица......... но какво в действителност стана .......Най напред се срина социалистическия блок, след това ссср , а се га идва ред на Русия! Всичко върви по план!!
  • 41 Макаренко

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Иванчо":

    А бе няма ли тебе кой да те плесне през устата?
  • 42 От страни

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Констатирал":

    Ти ме разсмя - САЩ се развивали....... Тия им е останало 5 минути живот ама се развивали...Като почнат да падат банките и престъпноста скочи до 70-80% тогава ще видиш развитие. Бесния принтер печати пари ама и това вече не помага. Версиите 2200% от БВП ама се развивали.. Ей вие подлогите сте непоправими..
  • 43 Информация?

    4 3 Отговор
    Вместо да се публикуват двата рускокитайски документа за да могат читателите сами да оценят големите геополитически промени, получаваме "коментари" от правилни източници и обилна информация в пълен обем за Андреа, Белучи и др. простотии.
  • 44 Гражданин

    1 1 Отговор
    Япония неочаквано каза на другаря Си "гледаш Сибир, но си пази г@з@". Играта на Китай е ясна, да налапа остатъците от Русия, но не е толкова просто.
  • 45 Гражданин

    2 1 Отговор
    Ключовият момент е само един - другаря Си нищо не е подписал черно на бяло. Даже и за газопровода. Това значи, че им е скроил вече шапките, и от крепостните нищо не зависи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания