Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2023 14:08 2 592 51

НАТО си търси нов шеф. Това са известните дотук кандидати.

  • нато-
  • война-
  • европа-
  • украйна-
  • русия-
  • сигурност-
  • отбрана-
  • сащ-
  • йенс столтенберг-
  • кристия фрийланд-
  • тереза мей-
  • канада-
  • клаус йоханис

Дипломат от НАТО, пожелал анонимност, залага на жена от балтийските страни

НАТО си търси нов шеф. Това са известните дотук кандидати. - 1
Снимка: NATO

Най-високият дипломатически пост в НАТО ще бъде овакантен през октомври, а сегашният генерален секретар Йенс Столтенберг обяви чрез говорителя си миналия месец, че няма намерение да подновява договора си. Това повдига въпроса кой ще бъде 14-ият генерален секретар на Алианса. А също и какви са шансовете за първи път жена да заеме поста. Почти половината от 30-те страни членки на НАТО дискретно са предложили свои кандидатури.

Йенс Столтенберг е начело на отбранителния съюз от 2014 г. насам. Новият генерален секретар ще трябва да поддържа единството между съюзниците, да балансира интересите им и да насърчава консенсуса, независимо дали рисковете пред Алианса идват от фигури като Доналд Тръмп или от Владимир Путин. Необходими са дипломатически умения и лоялност към НАТО, а самият генерален секретар няма правомощия да взема политически решения. Той само формално председателства Северноатлантическия съвет - най-висшия орган на НАТО. Той не разполага и с правомощия за военно командване. Той или тя ще трябва да представлява НАТО пред други правителства и пред пресата. Кандидатът трябва да е бил държавен или правителствен ръководител. Владеенето на английски е задължително, желателно е и ползването на френски.

Още новини от Украйна

Какви са критериите за подбора?

Кандидатът трябва да е в добри отношения с Вашингтон. САЩ си остават решаващ фактор в организацията, макар генералният секретар по традиция да е европеец. Принципно Съединените щати осигуряват върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа (SACEUR), което е по-значимата длъжност във военния съюз.

Новият генерален секретар трябва да бъде одобрен с консенсус от всички 30 правителства. Това означава, че регионалните интереси, произходът, политическата среда, както и военната тежест и дипломатическото значение на страната по произход трябва да са подходящи.

Каква е процедурата за кандидатстване?

Не съществуват официални процедури или изборен комитет. Дипломатите преговарят от името на правителствата си на тайни кръгове до достигането на консенсус. Няма и официално гласуване. След това държавните и правителствените ръководители от Алианса обявяват новото име на среща на върха. Следващата такава ще се проведе във Вилнюс на 11 юли.

Независимо от това при всичките досегашни 13 назначения е имало разнообразие от варианти и изключения. Едно от тях е единственият германски генерален секретар Манфред Вьорнер (с мандат от 1988 г. до 1994 г.), който никога не е бил ръководител на правителство, а "само" министър на отбраната. Това важи и за повечето от останалите, които са заемали длъжността. Първият генерален секретар - британецът барон Хейстингс Исмей - преди това е бил само държавен секретар, но също така и генерал.

Кой участва в надпреварата?

Дипломат от НАТО, пожелал анонимност, залага на жена от балтийските страни заради съществуващата руска заплаха. Министър-председателката на Естония Кая Калас или премиерката на Литва Ингрида Симоните биха могли да бъдат евентуални кандидатки. Жена от някоя от страните от източния фланг със сигурност би получила подкрепата и на Полша, чиято военна тежест в НАТО непрекъснато нараства. Споменава се и името на Зузана Чапутова, президентката на Словакия - страна с обща граница с Украйна.

Интересен кандидат в надпреварата е Клаус Йоханис, президентът на Румъния, страна със стратегическо значение за НАТО заради Черно море. Твърди се още, че Италия е препоръчала бившия министър-председател Марио Драги за нов шеф на НАТО, както и че Великобритания също има амбиции - в тази връзка се споменава името на Тереза Мей.

Известни шансове има и канадската министърка на финансите Кристия Фрийланд, която е внучка на украински имигранти. В страната имаше ожесточен дебат за произхода ѝ, тъй като руските пропагандни медии повдигнаха въпроса за предполагаеми връзки на дядото на Фрийланд с нацистите през Втората световна война. В крайна сметка руските дипломати бяха изгонени от Канада. Основен проблем на Фрийланд е, че не е европейка. Съмнително е дали европейските страни от НАТО биха се отказали от поста, който традиционно им се полага. Твърди се обаче, че канадката има подкрепата на САЩ, писа "Вашингтон пост".

Удължаване на мандата на Столтенберг?

В коридорите на щабквартирата на НАТО се чуват и слухове, че сегашният генерален секретар може да продължи да изпълнява функциите си до април 2024 година. Тогава НАТО ще навърши 75 години. Достоверността на тези твърдения изглежда се засилва и от това, че длъжността, която Йенс Столтенберг първоначално искаше да заеме в Норвегия - шеф на централната банка - така или иначе вече е заета.

Догадките ще продължат още известно време. Германската информационна агенция ДПА припомня в тази връзка, че имената, които в началото се споменават публично като възможни бъдещи шефове на НАТО, често се оказват погрешни накрая. Така че никакви изненади не са изключени.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В.В.П. ..........

    48 5 Отговор
    Пригожин става. Ще ви го пратя да въведе ред.

    Коментиран от #13, #14

  • 2 Ами Даааа

    46 3 Отговор
    НАТО си търси нов шеф. Лудото Паси ! Чи кой е по луд ?
  • 3 Механик

    47 2 Отговор
    Няма кво да се чудите! Направо слагайте зеления шмъркач. Той и без това командва де-що има живо по запада.
  • 4 Сандо

    42 1 Отговор
    Да сложат Ленче-Кремче!Тя отговаря на всички условия,самата тя е евроатлантическа ценност.А и ако приложи доказаните си умения няма да има нужда от военни действия - защо да се биеш за нещо си след като можеш да си го присвоиш?

    Коментиран от #20, #27

  • 5 Вова

    21 1 Отговор
    Може ли аз ?
  • 6 Русофил

    6 23 Отговор
    И Пу се надяваше много на Си, той пък дошъл да се види с наследника му.
  • 7 Агата Кристи

    7 20 Отговор
    Нашия чорап е най-подходящ.
    Другарува и с тия, и с ония.
    Нотовски генерал, с руски убеждения...
  • 8 Само питам

    1 15 Отговор
    Костя Копейкин или Радев защо не се кандидатират?
  • 9 Ами Даааа

    24 0 Отговор
    НАТО си търси нов шеф по психо-диспансерите. Ама нашите ги затвориха.
  • 10 ??????

    5 2 Отговор
    Този бая я свърши.
  • 11 Пригожин.

    26 0 Отговор
    Шефът каза, че ще ме прати мен, но първо имам малко работа в Бахмут. После идвам.
  • 12 Палете свещ,раша загина

    2 20 Отговор
    Ще бъде избран най достойния,мнозинството решава,а не като в диктаторски държави,като раша,някъв бавнощракащ елемент алкохолизиран с комплекси като Путин да посочва разни некадърници за началници,като шойгу,завършил строителния ,а чучелото Путин го сложил шеф на армията,смях в залата
  • 13 Отлична кандидатура

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "В.В.П. ..........":

    Имат нужда от мъж победител, но ще изберат човек от средите на ЛГБТ, по възможност цветнокож!

    Коментиран от #26

  • 14 По яко ще е

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "В.В.П. ..........":

    Да е Медведев
  • 15 хаааааахахах

    14 0 Отговор
    Тереза Мей ??????
  • 16 Пучо Капучо

    21 2 Отговор
    Столтенберг бяга. Май нещо не е наред НАТО.
    Щото...къде се е чуло и видяло шеф да не иска да поднови договора си т.е. да си остане пак шеф?
    Или май слугите от НАТО разбраха, че слугуват на фалирал господар. Лошо, много лошо за западняците.
  • 17 Боруна Лом

    17 1 Отговор
    Е НАШАТА ШАЛАМАНКА, ТАМАН ДА МИЕ КОРИДОРИТЕ

    Коментиран от #31

  • 18 Майко мила....

    18 1 Отговор
    Кой ли ще е следващият изрод?
  • 19 Не искам да вярвам,

    12 1 Отговор
    че някоя грозна блондинка тип кукла барби или пък някоя баба яга ще е шеф на нато.
  • 20 Ъъъъъъ

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Ами тя ще краде и от своите, тц не става!
  • 21 Отчаяните руснаци

    2 15 Отговор
    Вече 9 години се лутат в Украйна и около бахмут,като сляп макак,Украйна се превърна в Афганистан за руския макак,от там избягаха,поеха много мощни шутове от талибаните,сега са още по зле горят като факли руските войници

    Коментиран от #23

  • 22 Дядо Гъдю

    11 0 Отговор
    ,, А също и какви са шансовете за първи път жена да заеме поста..."
    ---
    Тук с това предположение Долчезелето яко настъпи котката и евроатлантическите ценности.
    Как се осмелява да дели кандидатите на жени и мъже при положение,че думите ,,мъж и жена" вече ги забраниха.
    Вече се казва ,,кандидат№1 и кандидат №2".
  • 23 УСА боклук

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Отчаяните руснаци":

    Ти погледна ли сегашната карта на Украйна.
  • 24 За протокола

    18 0 Отговор
    Лиз Тръс е идеалната кандидатка!
  • 25 Хммм

    16 1 Отговор
    Изобщо няма пропаганда по руските медии относно дядото на Кристия Фрийланд!
    Факт е, че дядото по майчина линия Михаил Хомяк активно е сътрудничел на нацистите и е бил главен редактор на колаборационисткия украино езипен вестник "Кракивски висти" и "Холмска земя", които прославят Адолф Хитлер, Вермахта и СС, провеждат антисемитска, антиполска и антисъветска пропаганда. Преди края на войната той бяга през Виена в Бавария, където се предава на американските власти и по късно емигрира в Канада! Това е факт, а не пропаганда!
  • 26 Гошо

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "Отлична кандидатура":

    Жена трябва да е ,истинска НАТОвка, като Бербок, а може и като Тумберг ,ама задължително черна да е

    Коментиран от #34

  • 27 Крадливото Еленче

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    И греста за смазване в армията рЕзко, ще изчезне!
  • 28 Урюрвкос

    12 0 Отговор
    Зеленски обеща на своите избиратели че ще бъде само един мандат Президент. Той става за шеф на НАТО, неговия зелен потник го има на кориците на всички западни списания, телевизори, водомери и ютии. Възможно е и Урсула да стане шефка дори при нея ще видим залезът на НАТО така както стана със немската армия когато тя беше военен министър.
  • 29 зъб

    14 0 Отговор
    Събират кандидатите за шеф....слагат пред всеки карта нва Русия и портрет на Путин....който ги изяде най бързо става шеф....арбитъра е естествено американец
  • 30 Дон Калверо

    11 0 Отговор
    Че какво и е на Лена БориСлавова?
    Може да изкачва стълби..(цата на кариерата) и да държи здраво пряпореца...на Али-Aнca.
  • 31 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Боруна Лом":

    Оо,да е само той.Имаме още няколко подходящи ,,кандидатури" за поста.
  • 32 Киро Канадски

    10 0 Отговор
    Задава се разпадът. Догодина импулсът ще дойде от САЩ. Ние да му мислим
  • 33 Българин

    2 14 Отговор
    Незнам доколко е правилно новия шеф да е жена, но да е от Балтииските страни е много добра идея.На НАТО му трябва, някой който не храни никакви илюзии относно това на какво са способни москалите.

    Коментиран от #36, #45

  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гошо":

    😀😀😀
    "Йенс Столтенберг е начело на
    отбранителния съюз ..."
    🤔🤔🤔
    Някой знае ли къде този съюз е водил ОТБРАНИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ ❓

    Коментиран от #38

  • 35 Джендърите нямат мъже, затова

    14 0 Отговор
    жена ще ги води на война!?
  • 36 Хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Изобщо не е добра идея... Там в тези географски ширини не знаеш кой кой е, и за кой работи. Живеели десетилетия заедно... Доверие? Под въпрос! Аз в Зеленски се съмнявам,та какво остана за ония....
  • 37 Иван

    11 0 Отговор
    Елена Поптодорова?????.........Тихановская???...Арбен Курти?????....Хънтър Байден??????
  • 38 Хммм

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ами няма такива... Всички са нападателни!
  • 39 Жалка работа

    12 1 Отговор
    Новият клоун ще е от Източна Европа !
  • 40 Радио Ереван

    18 2 Отговор
    Защо Столтенберг не иска да бъде повече генерален секретар на НАТО ? Защото не иска да е последния генерален секретар на НАТО.
  • 41 Леля Гошо

    12 0 Отговор
    Силна е кандидатурата на оня от Credit Suisse дето сутрин се облича като жена а следобед като мъж.
  • 42 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    13 0 Отговор
    „Кандидатът трябва да е в добри отношения с Вашингтон.” - т.е. краварска ПОДЛОГА,
    иначе няма да бъде назначен...
  • 43 Аз съм

    6 1 Отговор
    Става интересно . Щом има промяна , нещо не върви . Този път баровците си намериха майстора и се чудят какво да правят .
  • 44 Диамантената ръка

    4 2 Отговор
    Ама как кой, Румен Радев трябва да е шеф на НАТО и мирът е готов, Путин ще си построи вила нейде около Ламанша и ще миряса...
  • 45 Дика

    0 9 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Поляк трябва да сложат и да се приключва с тия пияници и затворници на изток окончателно.

    Коментиран от #48

  • 46 Макс

    3 0 Отговор
    Педро Санчес ще е новият шеф на НАТО .
  • 47 Бербок

    5 0 Отговор
    Да взимат чичя Путин за шеф . Така ще си решат проблема с Русия
  • 48 Те...

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Дика":

    понеже поляците не пият...

    Коментиран от #49

  • 49 Бербок

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Те...":

    От поляците пият повече само полякините , дори министъра им го каза
  • 50 Доджо

    2 0 Отговор
    Бойко ако знаеше английски щеше да е първа номинация.
  • 51 Никой от тези !

    1 1 Отговор
    Борето Джонсъна ще е! По заслуги!