Тема: Украйна

20 Март, 2023 15:17 2 685 37

Лорд Робъртсън: Русия ще продължи с провокациите

  • нато-
  • джордж робъртсън-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • европа-
  • сащ-
  • черно море-
  • провокации

Бившият генерален секретар на НАТО смята, че руският президент Владимир Путин е станал още по-параноичен

Лорд Робъртсън: Русия ще продължи с провокациите - 1
Снимка: NATO

ДВ: Колко близко до война стигнахме, когато американски дрон падна в Черно море след контакт с два руски изтребителя в международното въздушно пространство?

Лорд Джордж Робъртсън: Трябва да сме много загрижени за подобни инциденти, които са възможни и биха могли да доведат до ескалация. Не съм сигурен дали този конкретен инцидент попада в тази категория - все още не знаем достатъчно за него. Но мисля, че на ситуацията се гледа трезво.

Още новини от Украйна

Но знаете ли, руснаците - с всичко, което правят в момента - се държат възможно най-провокативно. Нахлуването в Украйна беше една от най-големите провокации, които сме виждали през последните 30 години, така че вероятно можем да очакваме още провокации в бъдеще и трябва да сме подготвени за тях.

ДВ: Бившата министър-председателка на Украйна Юлия Тимошенко също твърди, че източноевропейците не са били възприемани сериозно, когато са обръщали внимание на опасността, която представлява Русия.

Когато Путин дойде на власт, смятахме, че в негово лице имаме партньор в много от предизвикателствата, пред които сме изправени. И за Русия са предизвикателство тероризмът, климатичните промени, миграцията. Така че много от заплахите бяха общи и изглеждаше, че Владимир Путин споделя нашите виждания относно сигурността тогава.

И мисля, че това беше искрено. Но постепенно, с течение на времето, той промени възгледите си, стана много по-параноичен, много по-взискателен, много по-съсредоточен в някаква идея за руската история. Но не мисля, че днес си имаме работа с Путин от миналото. Днешният Путин е голямо предизвикателство за всички нас и ние трябва да се изправим пред това предизвикателство.

ДВ: А какво мислите за твърдението на руската пропаганда, че Русия е била провокирана?

Руската пропаганда се основава на абсолютно неверни твърдения. Владимир Путин твърди, че Горбачов е бил изигран по отношение на разширяването на НАТО, а Елцин е бил подмамен да подпише Будапещенския меморандум и споразуменията от Хелзинки.

Това, което аз знам е съвсем друго - през май 2002 г. самият Путин подписа Римската декларация заедно с мен и още 19 страни по нея. Тя защитава териториалната цялост на всички държави. Точно този ден той гарантира териториалната цялост на Украйна. Така че руската пропаганда се основава на лъжи. И колкото по-скоро тези лъжи бъдат разкрити пред руснаците, толкова по-добре ще бъде.

ДВ: Румъния е член на НАТО – за разлика от Молдова. Какво трябва да направи Румъния, ако Русия насочи агресията си срещу Молдова?

Това е хипотетична ситуация. Изпитвам голяма привързаност към Молдова, която съм посещавал няколко пъти. Знам колко уязвима е тя в настоящия момент и се надявам светът да не я забравя, а руснаците да държат ръцете си по-далеч от нея.

ДВ: Колко вероятно е Украйна да бъде приета в НАТО?

Това решение трябва да бъде взето от лидерите на държавите, членуващи в Алианса, на някоя от бъдещите срещи на върха на НАТО. И ако Украйна изпълнява критериите - за военна съвместимост, за демокрация и за добросъседски отношения, тогава може да бъде взето политическо решение за това. Лично аз нямам отношение към темата, защото отдавна вече съм се отдалечил от НАТО. Но това решение трябва да бъде взето на някоя от срещите на върха.

Автор: Кристиян Стефанеску


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорд Минчев

    56 16 Отговор
    Слава на Русия!
  • 2 гдфгдф

    57 13 Отговор
    САЩ СА ТЕРОРИСТИ

    Коментиран от #20, #23

  • 3 Ха ха ха ха ха

    64 11 Отговор
    Спрете с този американски дрон... Отишъл на границата на Русия и... логично е, че ще цопне у водата... Сега летят пак американски дронове над Черно море, ама далеч от мястото на онзи. Какво неясно има? Не ви е ясно, че Русия няма да се церемония ли? Ами няма! И ви го доказа...
  • 4 ТаУмВзе

    39 5 Отговор
    Седи клекнал с вдигнати ръце и лай прилежно! Z
  • 5 Бесен- _Язовец

    41 9 Отговор
    Руската армия ще ви убие фашисти ангсаксонски не са получили заповед на са ви убили.
  • 6 провинциалист

    44 7 Отговор
    "Русия ще продължи с провокациите" - смешник. Сигурен съм, че в този ред на мисли Русия може да провокира НАТО дори и от руска територия.
  • 7 Реалист

    9 34 Отговор
    Руският терорист Игор Гиркин-Стрелков, човекът който започна войната в Донбас през 2014 г., прогнозира провал на руската армия в битката за Бахмут в Донецка област. В популярния си Телеграм канал той прави паралели между сраженията за Бахмут и тези за Сталинград по време на Втората световна война.

    Бившият офицер от ФСБ определи случващото се в Бахмут като "битката при Сталинград само че наобратно". Гиркин припомня, че по време на битките за Сталинград съветското военно командване е успяло да наложи на германските сили дълга и безрезултатна битка на изтощение, докато самото то се е подготвяло за настъпление. Тогава германците са били уверени, че могат да отблъснат атаката.
  • 8 Чеп

    28 4 Отговор
    Тия па жендъри ги е страх от един бой с лопата.

    Коментиран от #11

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 6 Отговор
    Руската провокация е, че Путин спря да търгува съд зелена тапетна хартия❗❗❗

    Коментиран от #29

  • 10 Реалност

    6 38 Отговор
    Русия започна агресията, нарушавайки три международни договора и споразумения, по които стои подписът й. (с Хелзингския акт - четири на брой) И да ви напомня, че и петте велики сили - Русия, САЩ, Великобритания, Франция и Китай са дали гаранции за териториалната цялост на Украйна, за да се откаже от ядреното оръжие. От тези пет държави Русия нападна Украйна, Китай пренебрегна гаранциите си, а останалите три държави ги изпълняват съвсем частично, помагайки с оръжие и разузнавателни данни.

    Коментиран от #16, #18

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    35 3 Отговор

    До коментар #8 от "Чеп":

    Защо САШко спря с видеофейка от дрончетата ❗❗❗❓❓❓
    Колко ли грешки им показаха професионалистите , след като ние обикновените хора им показахме поне пет 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 12 Нахлуването в ирак

    27 2 Отговор
    Кога беше. Преди колко години

    Коментиран от #17

  • 13 123456

    29 4 Отговор
    Какъв лорд , бе - жив обикновен пендердрас !

    Коментиран от #32

  • 14 гост

    24 3 Отговор
    Дойче веле /Германска вълна/ е новото име на Фьолкишер беобахтер / Народен наблюдател/ , а факти е техния превод на български!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 5 Отговор

    До коментар #10 от "Реалност":

    Обърнал си бинокъла , случайно ли ❗❓
    Иначе щеше да забележиш , че договорите се изпълнявана до момента на преврата , за който САШшшшт обявиха , че са платили ПЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА❗
    Щеше да видиш , че дори тогава Русия не нахлу в У-йна ❗
    Щеше да видиш , че ОСЕМ години
    у-йските власти водеха ГРАЖДАНСКА война ❗
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нахлуването в ирак":

    Отдавна беше викаш и да не го броим❗
    Че то и Путин нахлу преди повече от година - давай и него да не го броим ❗
    Давай да пишем за "Кораба-майка" ,
    дето Пентагонът го откри , ама не знае къде е ❗
  • 18 коко

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Реалност":

    точно 9 дни преди Русия да навлезе в Украйна зеленски заяви че ще върне ядренният статут на ук
  • 19 Баце

    19 1 Отговор
    Този налец сам си поставя казуси, сам си теоретизира по тях и сам си прави генерални изводи като последна упълномощена инстанция все едно са влезли, не в смрадливият му Обор, ами направо у тях. Ши зофренията на високи нива е особено опасна и много грозна.
  • 20 нпо агент

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "гдфгдф":

    дойче веле гьобелс-сорос пропаганден..За 30 години сащ убиха милиони ..да не ги изброявам държавите..където никой не ги канил..последно избягаха от афганистан..когато сметките не излизат американци бягат и дори оставят оръжие за милиарди долари..
  • 21 Джамбaза

    22 2 Отговор
    Дойче веле, какво става с Дойче банк?
    Американска ли е вече?
  • 22 Доктор Джекил

    5 22 Отговор
    На Путин му трябва ТРАПАНАЦИЯ
    А и на цялата руска нация
    Другото си е АНИМАЦИЯ

    Коментиран от #36

  • 23 катран

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "гдфгдф":

    Лорд ли си сляп ли си..Що не попиташ бившия премиер на Англия Тони Блеър..специално за хим.оръжие на Садам..дали са го намерили..Как се търси нещо което никога нямало..Под този претекст сте нахлули в Ирак..,след това в Либия..унищожихте две държави..накарахте десетки милиони да търсят убежищи къде ли не..най вече в Европа..с помоща на сороидни нпо напълнихте Стария свят с терористи..

    Коментиран от #28

  • 24 Вън на миризливите ушанки

    2 15 Отговор
    От Украйна! Вън !
  • 25 Тити

    0 14 Отговор
    Рашистите са базпомощни примати
  • 26 Мнение

    14 0 Отговор
    Каза представителят от зловещата агресивна и нападателна военна организация, наречена нато, която обеща да не се разширява и см към границите на Русия???!!!

    Вече и бебетата разбраха кой е лошият в тая история!
    Нарича се "Неолиберализъм/Евроатлантизъм", който води до заличаване на човечеството!!!

    Всички милиардери и трилионери да бъдат заключени, а средствата им да бъдат в полза на човечеството за мир и любов, както помежду хората, така и с природата!!!

    Няма нужда от 100 вида марки автомобили, няма нужда от хиляди видове едни и същи храни, няма нужда от масова сеч на горите за всекви изтънчени архитектурни из.ъзици!

    Човечеството има нужда от основното за да живее и да се усъвършенства духовно, но за тази цел трябва алчността да се изкорени!!!

    Не може на банките Х, Y, Z...n да им се наливат трилиони прясно принтирани средства от Глобалягите, а в следващия момент първите да ти искат органите щото не моиш да си покриеш кредита!!!

    ЗЕМЯТА Е ЗА ЛЮБОВ И ЖИВОТ, А НЕ ЗА ВОЙНИ И СМЪРТ!!! ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА!!!
  • 27 Тези джендъри пак не са в час

    11 1 Отговор
    Всичките провокации идват от запад.

    Коментиран от #30

  • 28 Айде бе...

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "катран":

    А като го е нямалло защо преди да пристигнат американците използва такова срещу Иран, а после срещу собствения си народ в Ирак? Докато слушате брътвежите на Русия и нейните подлоги ямате шансове да позвате ум, защото само с повтарянена чужди мисли собсвен такъв не се развива.

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 дядо поп

    4 0 Отговор
    Лорд Робъртсън да не би да е приятел на лорд Минчев!
  • 34 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    Още един западен измамник.
  • 35 максим

    0 0 Отговор
    много нескопосано изказване.ученичка се обяснява в любов!!!
    какво, да търси путин в молдова?злато,платина,диаманти!!! какво има в молдова.дай да пораснем и да не се лъжем.каква стратегическа територия е??? американски стратегически самолет шпионин през българия отива в румъния и прави разведка.факти трябват ли? пояснения?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 максим

    0 0 Отговор
    гледам снимката,не е абсолютно по темата! какви са тези негри с тази стара картечница! украинци ли са,руснаци ли са? излагация.срам и позор.това е много смешна кратечница.калта и водата я правят неработоспособна.видно е и за неспециалист.около жълтото,що не понацапахте и с малко синьо.смях.