Last news in Fakti

24 Март, 2023 15:10 7 289 180

Говори Скопие! Премиерът Ковачевски иска да признаем македонско малцинство

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • вмро-дпмне

Абсолютно винаги сме реагирали по отношение на всички граждани, които се самоопределят като македонци във всяка друга държава

Говори Скопие! Премиерът Ковачевски иска да признаем македонско малцинство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски призова България да спазва решенията на Европейския съд по правата на човека, в които се твърди, че са "нарушени правата на македонците" в страната ни. Той посочи, че българските власти трябва да зачитат правата на македонските граждани, които живеят на тяхна територия, цитира думите му "Макфакс".

Предаваме думите му, както и публикацията на частната македонска агенция без редакторска намеса.

"Абсолютно винаги сме реагирали по отношение на всички граждани, които се самоопределят като македонци във всяка друга държава. Македонци има навсякъде по света. Знаете, че има и решения на Съда по правата на човека, които България не е оспорила. Призовавам българските власти да действат, тъй като тя е страна-членка на ЕС. А тези граждани, които са граждани на България и се самоопределят като македонци, са граждани на ЕС. Още един призив да се спазват всички права, така както се спазват у нас на всички, които се самоопределят различно от македонците", каза Ковачевски.

"Макфакс" посочва, че в доклада на Държавния департамент се твърди, че България отказва регистрация на етнически македонски активистки групи като Обединена македонска организация (ОМО)-Илинден, ОМО-Илинден Благоевград и "Дружество на потиснатите македонци-жертви на комунистическия терор". Добавя се, че това също се прави, въпреки че Европейският съд вече е установил, че свободата им на сдружаване се ограничава.

Припомняме, че в сряда северномакедонските власти взеха решение да заличат регистрацията на българския културен клуб в град Битоля, носещ името на покойния лидер на ВМРО Иван (Ванчо) Михайлов. Причината, изтъкната от Скопие - името на Михайлов носило "фашистка" конотация, а де юре забраната на културният ни клуб се базира на приетия край Вардар преди месеци Закон за сдруженията и фондациите, който постановява имената на подобни организации да се съгласуват от специална комисия, която да постанови дали те са обществено приемливи.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенчо питанката

    153 5 Отговор
    ти му подадеш пръст, то ....

    Коментиран от #55, #57

  • 2 Студопор

    165 4 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадило. Вие не признавате правата на българите в Македония, защото твърдите, че няма такива. Ние от своя страна връщаме услугата - те не са македонци, те са българи. Спазваме правата им.!

    Коментиран от #13, #109

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Що не отидем да ги

    129 12 Отговор
    Превземем тия? Още едно време, вместо да им подаряваме танковете си, трябваше да отидем с тях в Скопие и да ги обединим със себе ди!

    Коментиран от #49, #149

  • 5 ИСТИНА Е

    140 5 Отговор
    Това племе и в африканският съюз няма да го приемат.

    Коментиран от #51

  • 6 Русофил

    49 21 Отговор
    Усещам как Пу спечели в Македония. Не сме далеч да ги признаем за югозападна провинция.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 маке

    129 7 Отговор
    Що се занимавате с тия северно идиоти... Нека да си мислят, че имат хилядолетна държава и история, и всички да знаят, че и луната е македонска.....Луд умора нема, само се поти....
  • 9 Сократ

    109 3 Отговор
    Така, така. Българско малцинство в рсм не може, а макета в България задължително. Сега нека България за пореден път да си плюе в сурата. После защо гледат в ЕС на нас като на прислуга.
  • 10 Аве

    92 1 Отговор
    те не са изпълнили нищо, а условия ще ни поставят, айде у лево!
  • 11 хххх

    21 79 Отговор
    Нормално! В международните отношения има нещо, което се нарича "принцип на реципрочност". Както ние под давление на руските агенти интриганти искаме Македония да признае българското малцинство, така трябва да признаем и македонското. Ако имате въпроси, обърнете се към Шкембе Войвода и другите доносници на КГБ/ДС, които ви вкараха в тази интрига, от която трудно ще излезем.

    Коментиран от #17, #92, #167

  • 12 Джамбaза

    63 7 Отговор
    В България живеят много македонци.
    Примерно половината Равда е населена с македонци.
    Гръцки македонци!

    Коментиран от #59, #140, #141, #142, #143, #144

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Спас

    82 6 Отговор
    България трябва да обърне дебелия край на тоягата към Скопие!
    В страната се слагат идеологически оценки и клишета, характерни за комунистическия режим, и не се допуска частица от истината да пробие в обществото.
  • 15 пешо

    77 8 Отговор
    няма северна македония има западна българия
  • 16 Нее..

    58 2 Отговор
    Не си съвсем прав , нашта конституция по принцип не признава малцинства без да се интересува от това реални ли са или мними
  • 17 геноцид

    43 3 Отговор

    До коментар #11 от "хххх":

    Прочети конституцията на Република България и тогава говори глупости !

    Коментиран от #180

  • 18 Каскет

    50 4 Отговор
    Тия срама нямат.
  • 19 Красимир Петров

    47 5 Отговор
    Тези са супер нагли
  • 20 НЯКОЙ

    57 5 Отговор
    Чакайте сега г-н Ковачевски - какви СА много българи, на които бащиния род е от Македония, а майчиния от Тракия примерно или обратно или пък от Добруджа ! Да не говорим за други националности, с които сме се омешали в историята ! И аз попадам в тези редици на хора с особено потекло - а ние сме много ! Друга държава ли да си правим с някаква хибридна народност !?! Вашата мания за някакво историческо величие е смехотворна !
  • 21 Иво Христов

    22 2 Отговор
    Ако добавим и македонците сумарно процентите на българите за нобелови лауреати стават 90% поне
  • 22 Тъщата

    55 6 Отговор
    Чл. 6.
    (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
    (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
    Така пише в нашата Конституция, което дава равен старт на всички, даже и на тези които си мислят че са македонци. За разлика от тяхната конституция.
  • 23 Малтин Димитлов

    36 4 Отговор
    Тукашните жълтопаветни евроатлантици докато ръчкаха да правят съседите българи и да бутат паметници, то шиптърите ни работят здраво
  • 24 тактически ядрен удар по Скопие

    25 11 Отговор
    Сърбоманите нацисти в македонска област на България да се готвят за втора Украина... ще има денацификация(демакедонизация) по същия начин, както се провежда в момента в Украина, като прочистването ще става по същия начин – избиване на всеки сърбомакенацист докато не остане и един сатанист.

    Коментиран от #138

  • 25 не думай

    46 5 Отговор
    По напшата Конституция малцинства няма. Тя не е като вашата маке-конституция.
    Ако говорим за етноси кто ромски, турски, еврейски, арменси, влашки и пр, няма как да ви домавим маке-нещото, защото в нито един исторически документ, нито преброяване или чужда демографска карта на наша територия не е имало ни един северомак!
    Ако тепърва са с епръкнали някакви такива хора, изживяващи се като северомаци, то този феномен следва да бъде изследван и процедурата е дълга - къде 50 лета.

    Коментиран от #27

  • 26 Нормална реакция

    30 9 Отговор
    Провокираме ги нормално е такака да отговорят. Друг е въпроса че тези които се чувстват северномакедонци са има няма 20 човека.

    Коментиран от #35

  • 27 хххх

    9 39 Отговор

    До коментар #25 от "не думай":

    Ами както ние настояваме да си променят тяхната, така трябва да променим и нашата, или да спрем да настояваме те да го правят.

    Коментиран от #161

  • 28 Маке

    36 4 Отговор
    Ние македонците сме ги признали. Северномакедонците ще ги признаем , ама първо гърците да го направят.
  • 29 ¹19008е

    22 10 Отговор
    У нас има много русофили болшевики но макета няма брат, объркал си се нещо

    Коментиран от #36

  • 30 Ундердог

    26 2 Отговор
    Селски бабаитлък и избиване на комплекси! Това им е политиката!
  • 31 Хаха

    25 7 Отговор
    неблагодарни гниди жалки. НЯМА МАКЕДОНЦИ В БЪЛГАРИЯ И В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ!!! ИМА САМО ГОРДИ БЪЛГАРИ и защо да не стане наша провинция пропаднала
  • 32 Хаха

    22 2 Отговор
    а този ЛАНАР ПРЕМИЕРА, ДА ГО ДХА
  • 33 Ундердог

    17 1 Отговор
    Селски бабаитлък и избиване на комплекси! Това им е политиката!
  • 34 въпроси от историята

    30 2 Отговор
    А защо Василий II е наречен Вулгароктонус? И къде е била столицата на България по това време?

    Коментиран от #42, #178

  • 35 нормална реакция?

    39 2 Отговор

    До коментар #26 от "Нормална реакция":

    Провокираме ги?

    С какво ги провокирам?
    Дето им казваме да не бият хората с българско самосъзнание, да не палят и стрепят по културни центрове ли?

    Коментиран от #41

  • 36 аааа

    8 17 Отговор

    До коментар #29 от "¹19008е":

    Що да няма? Ако копейкин влезе в парламента на следващите избори, аз започвам да се самоопределям като македонец и ще искам да ми се признават правата.

    Коментиран от #47, #56

  • 37 Уса

    27 8 Отговор
    Тия хора в кой век живеят,защото ние първи сме ги признали и като държава.Между македонци и украинци няма разлика господ ги е лишил от сиво вещество и запада много умно се е ориентирал
  • 38 сега остана

    23 3 Отговор
    Някой северомак да ни накара да си променим Конституцията и да я напраим едно към едно със северомакската, че да имаме подобни дивотии като етноси в нея.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Макробиолог

    18 7 Отговор
    Кусайте от плодовете на канадските промени и да ви е сладко.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ами

    30 2 Отговор

    До коментар #34 от "въпроси от историята":

    Северомакска пизофрения е това.
    Те нямат лоши чувства към Василий, защото е българоубиец, а не македоноубиец. А че столицата е била в Скопие и осакатените хора са били основно от днешната им държавица, хич не си и правят сметка.

    Явно по техните веревания, сам Македон е дошъл с кораба майка и е нацвъкал земята отново със северомакци към средата н 20 век.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Псевдоним

    6 1 Отговор
    Никога!
  • 45 Име

    9 2 Отговор
    Това ще е глупаво, то няма такива хора на практика, има нормални българи - евентуално се изживяват за по-особени.

    Уж - македонците са някакви люти, страшни, един вид.
  • 46 народа е казал

    17 2 Отговор
    Преди да ви погуби Съдбата ви взема акъла.
    Явно древната и славна Македония изчезва за нашпе съжаление, защото тя е част от нащата история, както и от гръцката и световната история.
    А е удържала статут на китна градина дори под османско. Откак Берлинския конгрес я отцепи формално от България всичко върви на зле там. Може би вече сав терминала фаза.
    Ако се сетим как да им помогнем, ще им помогнем. Но трябва да се си върнят някак разсъдъка.
  • 47 ¹19008е

    8 8 Отговор

    До коментар #36 от "аааа":

    Копейката може само да влезе у Психодиспансера в Курило не се секирай
  • 48 Как да не признаваме,

    25 3 Отговор
    признаваме, че македонците в Сев. Македония са малцинство, а българите са мнозинство, това никой не го оспорва.
  • 49 Щот не са богати

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Що не отидем да ги":

    Трябва ни да е богата, като Швейцария напр.
  • 50 Спеца

    14 4 Отговор
    Аве тия измислени Макета нещо взеха много да си позволяват.Не го допускайте ве Управници нагаждачи.За смях ни правят и Макетата вече ве.Кой ни фане и се гъбарка с нас как си знае.Стегнете са ве ,,Българи,, с Българите ви.Нема такава нация на Света ве.Как може да се самоунижавате ве,да си завиждате,да се трепете от алчност ве Българееее.
  • 51 Реалност

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНА Е":

    В африканския - не, но в ЕС с радост.
  • 52 истински факт

    22 3 Отговор

    До коментар #43 от "Факт":

    Мижавия си ти.
    А България ще я има след още 2000 години и тогава ще е преживяла нови върхове в развитието си, като Крум, Симеон, Иван Асен Втори, Освобождението, Съединението.... новиуте величия предстоят,
    И не ми говори за "смески". Първо, всеки интегриран чужд елемент ни прави по-силни. Второ, българския ген винаги ще доминира, защото естествения подбор го предпочита.
  • 53 Хасковски каунь

    8 11 Отговор
    Още какъв резил ще берем.....
    Заличете тези фашисти Ванче и Кобургите!
  • 54 Тъмен субект

    26 4 Отговор
    Това са последиците от вдигане на ветото. Ти му подадеш ръка, то ти я отхапе до рамото. НЯМА МАКЕДОНЦИ НИКЪДЕ - нито в България, нито в РСМ. Т.нар. македонци са чисти българи и никожа те са били други. Дайте да говорим направо - тожй стоят нещата.
  • 55 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "пенчо питанката":

    Факт
  • 56 Споко

    12 2 Отговор

    До коментар #36 от "аааа":

    За джендитата знаем, че за някой цент сте готови да се определите за каквито ви наредят:)
  • 57 Българин

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "пенчо питанката":

    Тва г.о.в.е.д.о. ковачевски да го удариш в тежък ковашки чук в главата! Гледай го какъв ромлянин е, поне да беше "македонец" че като го измиеш да остане мръсна вода и чист българин, а то и да го миеш и да не го миеш все си е печка!
  • 58 Катинар

    12 3 Отговор
    Македонска нация не постои.
  • 59 Баш софиянец

    28 3 Отговор

    До коментар #12 от "Джамбaза":

    "Македонец" не е етнос. Това е като шоп, тракиец и т.н.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Гост

    22 1 Отговор
    Най добре ще е ако медиите изобщо не се занимават с Тях...все едно са умрели....докато не живнат и спазват договорите...
  • 62 Селянин

    8 15 Отговор
    Ами истината е такава, че Раша като спечели войните си ще се окаже че българи не съществуват а всички сме македонци.

    Коментиран от #86

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 смока

    21 3 Отговор
    На тия хора нещат да им уврят главите май.Май,май си търсят белята с нас.Много се заяждат.Но нека не забравят,че за два часа може да развеем Българското знаме у Сопие,и да преначертаем картата като едно време.Я малко да са запрат и да ни имат уважението.То бива бива ама тяхното вече не се търпи.Поне аз така мисля като Българин.Аман от тая Европийска толерантност.Колкото по си човек,толкова по на главата ти се качват.Не са прави тези самозвани северномакедонци.

    Коментиран от #129

  • 65 Българин

    15 1 Отговор
    Има да го гледат през крив макарон тоя ЕС, като им е толков акълЯ :)
  • 66 Чист българин

    12 1 Отговор
    България е била на три морета.Пък сега едно имаме и народа бега у комшиите на море.То комш
  • 67 Българин

    15 1 Отговор
    Може, но да се откажат от Българското си гражданство и да останат чисти "македонци", като се намерят няколко десетки хиляди такива може да се признаят за малцинство.

    Коментиран от #137

  • 68 сусо

    12 1 Отговор
    Ноу тъпо ве, г-нчо! Не знаете на кой свят се намирате! Всичкото ви е въображаемо...
  • 69 Ха ха ха

    17 7 Отговор
    Сега и най-големите слепци най-накрая успяха ли да разберат какво представляват украинците за руснаците ? Е тези наглеци са нашите украинци.
  • 70 българин

    16 2 Отговор
    Вето до дупка!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Да се знае

    12 7 Отговор
    Не говори Скопие, говори Москва.
  • 73 Андрей

    5 16 Отговор
    Е, ние какво да очакваме, когато търсим българско малцинство в Македония? Естествено, че и те ще търсят македонско в България...
    Този трябва да се реши по друг начин и тук е истинската роля на политиците, но те нямат този капацитет.

    Коментиран от #102

  • 74 Мице Прдески

    8 5 Отговор
    Сега бугарските дебили пак ке си изберат Кирето и Кокорето с розовите бикини.
  • 75 Над хиляда години

    11 1 Отговор
    периодично се появяват комплексирани но за сметка на това и глупави ,и водени от чужди интереси български индивиди имащи се за политици, и така наакват положението ни,че после поколения българи чистят.
  • 76 какво

    15 2 Отговор
    македонско малцинство в България то такава държава македония не е съществувала а тито мумията и сталин искуствено създават такава държава с името македония така че адаму
  • 77 Северномакедонското сияние

    14 3 Отговор
    Тези онанисти не разбраха ли, че македонци има в България, Гърция, Албания. Само, че северномакедонци си има само в тяхната утопия. Македонците преди 100 години са се определяли като българи повече от 50%, мохамедани, власи, малко сърби и нито един северномакедонец. Гордостта им - дивите хомосексуалисти-шумкари, партизаните от АСНОМ са си обикновени сръбски мекерета. Някъде нагоре прочетох за паметниците в Севернамакедония, че се сетих за единствения им автентичен в столицата, това е на жирафа пред зоологическата градина.
    Трябва да ви е тежко с историческата шизофрения в която мишкувате. Малкото северномакедонци с мозък знаят истината.
    Да живее Тито!
  • 78 123456

    8 4 Отговор
    Наглостта няма граници! Бас хващам , че тоя си е разходил смока у хралупата на Кичо !
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Защото сме такива

    11 2 Отговор
    баща ми навремето и пребил един само защото му е казал, че е македонец, а истината е била, че оня му е видял паспорта и там това е пишело: националност македонец. Всички знаем, че такива няма. Всички сме БЪЛГАРИ и не си го признаваме. По-страшното е, че сме готови да вдигнем ръка срещу брата и да слугуваме на чужди. Много познато. Ще ви разкажа една история, която е истина. В Скопие бях 2004г и тогава ми я разказваха. Имало един, който цял живот лежал по затворите, защото навсякъде твърдял, че е българин. Жена му го напуснала, а на него от многото бой малко му захлопала дъската. 2004 вече стар и болен продължавал да създава проблеми. Обадили се в София и помолили нашето правителство да се погрижи за него. Все пак човека всичко си е дал за България. Познайте дали изобщо някой е направил нещо?
  • 81 Решението е

    16 1 Отговор
    Със съдействието на ЕС които да задължат да се отворят архивите както в Югославия така и в СМакедония и да се сложи точка на болшевишката пропаганда която нанесе огромни щети и страдания на Българския народ и държава
  • 82 егати

    11 1 Отговор
    Абе смешко,то като влязаха няколко хиляди талибана да вземат български паспорти и газ към германия и кой където намери,не значи че са Българи.Вземете прочетете малко истотия и разберете че такова нещо маке няма и никога не е имало.
  • 83 Токайто

    17 1 Отговор
    В България македонците са чисти българи от ГЕОГРАФСКИ РАЙОН "Македония"! Те(македонците) и в С. Македония са чисти българи, но там работата е изтървана отдавна. По тази логика да признаем шопи, тракийци, мизийци, кукери...абе всеки град малцинство.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Гръч

    18 2 Отговор
    Запознах се с македонец в Германия и в началото не му се говореше много.Каза,че го е срам от антибългарската кампания.Македонците нямали никакви проблеми за решаване с българите,защото основният им проблем са албанците.Вече са ги завладели
  • 86 Мамул

    8 8 Отговор

    До коментар #62 от "Селянин":

    Как не те срам? Русия те извади от османската дупка, направи ти държава и си ТРЪГНА! То бива либерастия и васално промиване...Разбирам да имаш негативизъм заради "комунизма" и да имаш антисъветизъм, но антирусизъм е черна неблагодарност!
  • 87 бай Даньо

    3 5 Отговор
    Киро ще оправи работата ей сега като спечели изборите ....
  • 88 Македонци няма

    18 3 Отговор
    Охрид е бил столица на България по времето на Самуил. Ние сме един народ. С едни и същи обичаи и език. И е абсурд да признаем съществуване на македонско малцинство.
  • 89 Благой от СОФстрой

    14 2 Отговор
    Да ама ние шопите, тракийците, помаците, македонцитеБГ няма да позволим защото ние сме Българи!!!
  • 90 Държавното устройство

    5 0 Отговор
    Държавното устройство на всяка страна е описано в съответната Конституция. От българската са следните текстове:
    Чл. 2.
    (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания.
    Чл. 6.
    (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
    (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
    В Уставот на РСМ е малко по-различно:
    Член 8
    Темелни вредности на уставниот поредок на Република Македонија се:
    ...
    - слободното изразување на националната припадност;
    Член 20
    На граѓаните им се гарантира слободата на здружување заради остварување и заштита на нивните политички, економски, социјални, културни и други права и уверувања. Граѓаните можат слободно да основаат здруженија на граѓани и политички партии, да пристапуваат кон нив и од нив да истапуваат.
    Член 48
    Припадниците на националностите имаат право слободно да ги изразуваат, негуваат и
    развиваат својот идентитет и националните особености.Републиката им ја гарантира
    заштитата на етничкиот, културниот, јазичниот и верскиот идентитет на
    националностите.Припадниците на националностите имаат право да основаат културни
    и уметнички институции, научни и други здруженија заради изразување,
  • 91 ДА СЕ ОТВОРЯТ

    12 1 Отговор
    КОГАТО АРХИВИТЕ ПРОГОВОРЯТ ТОГАВА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ТАЗИ ИСТЕРИЯ ПРОТИВ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И РОДНО
  • 92 Един Човек

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "хххх":

    Какви руснаци , какво КГБ те гони ….хахахаха !?Не се излагай , чети статията като хората преди да пишеш глупости!
  • 93 Апостол Попов

    9 1 Отговор
    Крайно време е да се отзове посланика ни от Скопие, и да се СКОП..ят опитите на Измислената държава да цапа Европа.Нека тропат с цървули на площада до паметника на АлМакето!
  • 94 Буден

    8 1 Отговор
    Измислена държава.Какво население?...Българско.
  • 95 България

    3 15 Отговор
    Свободно сдружаване и регистрация на гражданите родени в Блгария и самоопределящи се за Македонци .
    Свободен достъп до медии на македонците и запознаване обществото с репресиите извършвани върху тях от бг властите .
    Македонска телевизия в България както има българска в Македония .
    Македонски клубове в Пиринска Македония ,където децата ни да четат македонски книги .
    Това са исканията на македонското малцинство което ще търсим и ще се изпълнят със съдействието на ЕС и всички мегдународни закони .

    Коментиран от #107

  • 96 Истината

    7 0 Отговор
    Дайте пак властта на Киро тъп0то, в коалиция с Бойко мазното и ще прокопсаме.
  • 97 Лазов

    3 0 Отговор
    Да ги украсим с по едно "асо спатия" във всички дупки.
  • 98 Алфа херинга

    6 0 Отговор
    Признаем ли малцинство, тия до няколко години ще направят някоя инсценировка, че им тъпчем малцинството и ще поискат отцепване, както стана с Косово.
  • 99 Диамантената ръка

    10 2 Отговор
    Ми да почваме да ви спазваме правата у нас както вие у вас, означава да ядете бой тогава. Признавате, Македония произлиза от България и признаваме тримата македонци в България...
  • 100 Чуждинец

    11 1 Отговор
    Здравей те, ще ви разкажа истинска история за ,, македония,, . Годината е 1908 завършва балканската война, гръцки вестоносец на сред центъра на Хазнатаро село в Серска околия обявява всички който са дали храна на българските войници трябва незабавно да напуснат , защото това вече е гръцка територия. С идването на гръцката войска са обявени по именно всички фамилий и са принудени да напуснат. От 70 биволици 4коня и др. животни моят прадядо остава с каруца муле съпруга и 6 деца който са принудени да тръгнат за царство България. По пътя умират 3 от децата и така гладни жадни без нищо стигат чак до днешна Дупница. Моят дядо беше роден през 1900г.
  • 101 Те може да искат

    3 1 Отговор
    И югозападна БГ за тяхна територия,турците-югоизточна.А ние трябва да живеем в Северна.Не може така.
  • 102 Диамантената ръка

    6 0 Отговор

    До коментар #73 от "Андрей":

    Ние не търсим малцинство, ние твърдим, че сме мнозинство.
  • 103 6729

    9 2 Отговор
    Македония - следващата Украйна, жалко, че ние не сме Русия.

    Коментиран от #105

  • 104 Гого

    8 0 Отговор
    За всичко е виновен Путин , та нали от париж макрон предложи план за македония и ние го одобрихме. Никой не казва че политиците неолиберасти от парламента . боико, киро, малкия генерал и др. продажници са виновни
  • 105 Атака

    2 0 Отговор

    До коментар #103 от "6729":

    Ще им вземем само жените.
  • 106 Кратък коментар

    8 1 Отговор
    ...Ха дърво де!
  • 107 Отговор

    15 1 Отговор

    До коментар #95 от "България":

    аз съм от Пиринска Македония. Териториална област на България. Кои книги да чета? Много съм чела. Талев? Който определя сам себе си, като БЪЛГАРИН. Не разбрах те ли, че дърво без корен няма. То умира. Не слугувайте на чужди интереси, които се опитват да ни разделят. Украйна и Русия не са ли Ви достатъчни?

    Коментиран от #110

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 то бива простотии, но чак толкова...

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Студопор":

    Проблема е там, че в България може всички да се водят българи по документ за самоличност, но няма българи с по големи или по малки права, а всички имат еднакви. Ако някой се опитва да пледира за привилегии, под предлог за етнически права, това е съвсем друга тема защото никой не е предследван като различен от българин и няма никакви основания за претенции, че по някакъв начин са му нарушени правата повече от на другите българи. Още след края на турската окупация в България са създадени различни македонски, тракийски , еврейски и много други сдружения, а тези от тях които нне са се саморазпаднали съществуват и до днес, без някой да им е палил клубовете, чупил прозорците или крал имуществото както това се случва многократно в РСМ. Това се отнася не само като отношение към тях от властите, а и от цялото българско общество. Ако някога някой от комунистите е изразявал пренебрежително отношение и е предизвиквал известни спънки на граждани на етнически принцип, то днес българите с различен прозход имат различни привилегии много повече от останалите. Нека да посочим като пример само ромите.
  • 110 България

    2 14 Отговор

    До коментар #107 от "Отговор":

    Аз също съм от Пиринска Македония но се чувстваме и записали македонци на преброяването в България .
    Аз знам своята история на Илинденското въстание и че сме били рамо до рамо с македонците от вардарско и егейска Македония Българите ги е нямало при нашето въстание Моите братя по кръв по традиции по манталитет са тези хора от Вардарска Македония .Това е факт и Бог винаги наказва тези решили да насъскват македонци срещу македонци оето е събрано от Бога никой не може да раздели Ке постигнем всичко което искаме с божията воля и помощ .

    Коментиран от #121, #125, #177, #179

  • 111 България

    1 22 Отговор
    Аз също съм от Пиринска Македония но се чувстваме и записали македонци на преброяването в България .
    Аз знам своята история на Илинденското въстание и че сме били рамо до рамо с македонците от вардарско и егейска Македония Българите ги е нямало при нашето въстание Моите братя по кръв по традиции по манталитет са тези хора от Вардарска Македония .Това е факт и Бог винаги наказва тези решили да насъскват македонци срещу македонци оето е събрано от Бога никой не може да раздели Ке постигнем всичко което искаме с божията воля и помощ .

    Коментиран от #116, #120, #170

  • 112 Пак казвам

    14 1 Отговор
    Тук малцинство няма.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 гост

    12 0 Отговор
    НЯМА ТАКИВА БОКЛУЦИ
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 да питам

    13 0 Отговор

    До коментар #111 от "България":

    Ти хубаво ли си прочете за Илинденско=преображенското въстание?
    Щото аз го знам минута по минута и участник по участник. Знам му и предисторията и логиката.

    Опасявам се, че тоа което си "чел" са 5 реда пропаганда. Не си вникнал в нещата дори на минимум.
  • 117 1990 год .

    14 0 Отговор
    Семейството ми ходихме в Гърция на гости на родата на свекър ми който е родом от едно село до Серес . Доста села посетихме навсякъде се говореше на български така беше и по центъра на Серес и Кавала . Селата бяха мизерни нямаха по магазините чаршафи и чинии носихме подарък и се зарадваха родните . Когато 2005 год свекър ми отиде да си види роднините вече само старите са говорели български а младите гръцки и са били със съзнание че са гърци. Та така промиването на мозъци си свърши работа и в Гърция и Сев .!Македония .
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Въпрос на време

    0 11 Отговор
    РСМ да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Паисий Хилендарски

    13 1 Отговор
    Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава?
    Родом от Пиринска Македония
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Да да, ама...

    8 1 Отговор

    До коментар #110 от "България":

    Не се мъчи да търсиш логика. От два и половина века насам влиятелните личности в световната политика вложиха огромни усилия и средства да разделят българите от македонците макар, че и от космоса се вижда, че сме един народ. Както тяхната така и нашата история са писани от политици, а не от историци и то съвсем съзнателно по начин който да предизвиква конфликти помежду ни и в никакъв случай да не се стигне дори до най малката загатка за обединение. Представяш ли си какво би се получило ако като две членки на ЕС решим да поемем единен път на развитие, да търсим заедно решение на общите си интереси и си поставим общи цели като перспектива. Като бит и култура нямаме съществени разлики, а това предполага и много близки интереси. Границите са само формални и ако имаме обща цел, това означава, че останалия свят ще трябва да се съобразява с една по голяма общност от хора, действащи като една държава. Какво става с гръцка Македоия обаче ако това ни доведе до по голяма самостоятелност и добър просперитет? Гърция притежава с 4% по голяма територия от Македония отколкото РСМ и България взети заедно. Точно там македонците са най подтиснати и с най много нарушавани права, макар никой да не смее да засегне този въпрос. Защо ли? Понеже отново границите почти липсват може да се очертае една голяма общност на Балканите, която обединена може да отстоява личните си интереси сама. Точно това не искат силните на деня, затова са влагали средства и усилия в продължение на столети
  • 126 Петричката леля

    7 0 Отговор
    Малечка бръчинка дека се мисли за Хималайските планини.
  • 127 ХОХОЛОВО

    11 0 Отговор
    ПАК СИ СПАЛ НА ТЕЧЕНИЕ бЪЛГАРИНО кОВАЧЕВСКИ. ЗА ВАС ЕС НЯМА И НЯМА ДА ИМА ДОКАТО НЕ ИЗПЪЛНИТЕ УСЛОВИЯТА. .ТАКА ЧЕ НЕ НИ РАЗСМИВАЙ С ПЕТИМАТА ПИШМАН ЧЛЕНОВЕ НА ОМО ИЛИНДЕН КОИТО СРЕЩУ ПАРИ ,СЕ НАРИЧАТ МАКЕДОНЦИ ХАХАХАХА.МАКЕДОНЦИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ, СЪЩЕСТВУВАТ МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИ ОТ ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ, ВСИЧКИ ГОВОРЕЩИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. НАСИЛСТВЕНО АСИМИЛИРАНИ СЛЕД 1945 ГОДИНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОМИНТЕРНА ,СССР, И ТИТО.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Прав си

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "смока":

    Како може да си позволаваме да се казваме македонци. Кои сме бе ние да одлучуваме што сме? Вие блгарите сте грамотен народ и вие требва да ни кажете какви сме. Блгарите најдобро знаат историјата. Да бидеме искрени вие сте најстариот народ на балканите. А и да не беа блгарите сега немаше да знаеме како да пишуваме. За два саати неможеш да дојдеш до Скопје. Има многу дупки. Ште искршите колите като порано.

    Коментиран от #130

  • 130 ха сега де!

    8 0 Отговор

    До коментар #129 от "Прав си":

    Е не е така, най стария народ сме вие и ние заедно, а то трябва да е сляп човек за да не го види. Работата е там, че ако сме заедно бъркаме работата на ония, големите, дето ни разделиха. Затова сега сме различни, а не че има разлика между нас и вас..
  • 131 генчо

    2 1 Отговор
    Абе как можем да ги търпим тези македонци немат и 2 милиона шепа страна и се правят на много смели.
    Предлагам консула ни в Македония да връчи нота на обявяване на война и да ги превземем за 24 часа тези македонци... че вече не се търпят!

    Коментиран от #132, #133

  • 132 ха сега де!

    1 1 Отговор

    До коментар #131 от "генчо":

    Ами ако Байдън им изпрати M142 HIMARS
  • 133 Заради такива като наш Генчо/Ганьо

    1 2 Отговор

    До коментар #131 от "генчо":

    и мен понякога ме срам да кажа, че съм бъргарин. Да не си помисли някой, че всичките сме еднакви. Той Алеко най-добре знае.
  • 134 Тот

    0 0 Отговор
    Както винаги Факти позволяват на някой да обиждат други а когато засегнатия репликира.Факти изтриват коментара.Това е некоректна мадия.Допуска лъжи а източната се изтрива.
  • 135 Фалшиви хора

    6 0 Отговор
    Защо са толкова фалшиви тия македонци???Какво искат от България. Българите като мен ,нищо не искат от Македония ,нищо.!!!Неме интересува нито техният народ нито държавата .
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Скопие

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "тактически ядрен удар по Скопие":

    Типично бугарски, браво за твоето домашно образование.
  • 139 Реалист

    1 0 Отговор
    Аз нямам против, но първо да започнат да фалшифицират българската история.
  • 140 Андрю

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Джамбaза":

    В равда живеят един курник македонци които се мислят за такива а даже македонския диалект не знаят.
  • 141 Андрю

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Джамбaза":

    В равда живеят един курник македонци които се мислят за такива а даже македонския диалект не знаят.
  • 142 Андрю

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Джамбaза":

    И кога ги брой ?
  • 143 Андрю

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Джамбaза":

    И кога ги брой ?
  • 144 Андрю

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Джамбaза":

    И кога ги брой ?
  • 145 Гост

    3 0 Отговор
    Спрете да обръщате внимание на тези дървета..все една ги няма...стига сме им правили реклама...не я заслужават...
  • 146 Войводата

    6 0 Отговор
    Сръбски комунисти и нагло поведение. Това не е от днес а от 80 и повече години спрямо българското мнозинство, което е било на територията на днешна Македония. Това ме е наша измишльотина..... Точно тоя велик българин като Ванче Михайлов инфо каза приживе. Цитирам
    - Кой не вярва да отиде в турския данъчен регистър в който са вписани данъкоплатците на тази територия наречена македонска провинция на турската империя. Срещу всеки един чорбаджия дето е плащал данъци на империята е вписано името и произход...... ,,Болгар, -българин ,, шиптер,,-албанец, и тъй там сърбин. Никаде не е споменато в тези регистар ,,македонец,, турците не са имали претенции към самоличността и каква народност са данъчните платци и да лъжат в даначни регистър кой какъв е по народност и етност. За тях това е територията Македония с преобладаващо население българи и албанци в по южните райони на сегащтба Македония и Южна Гърция.

    Коментиран от #155

  • 147 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Този път май ще чакат да влязат в ЕС 50 години.Не трябваше да ги признаем за държава видя се че не заслужават.Територия са това е факт с различни националности.
  • 148 Като глупаци...

    3 0 Отговор
    Тези македонци в кавички преди пет десет години си извадиха български лични карти и не живеят на територията на България дори. Просто корумпираната ни МВР система позволява все още да си правят българско гражданство сърби и македонци дори и си регистрират леките автомобили с наши номера зад ащтъкат на всякаде в Европа. Сега тоя сръбски комунист ги брой тия за македонско малцинство което не живе в България смешник...
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Маке

    4 0 Отговор
    Ти го гониш през вратата , то напъва да влезе през прозореца !
  • 151 Македонски и Беломорски евреи също

    0 0 Отговор
    Българските евреи са спасени
  • 152 Доротея

    1 1 Отговор
    Тия са потомци на славните ви войводи, които преди повече от век станаха сърбомани и гъркомани! Като Коте Христов войвода и Кръстьо Ковачев войвода! Чудите се, какво прави синът на сръбския генерал Живоин Мишич в четата на българин, а той станал сърбоман! Коминтерна тогава още не е бил роден! Живоин Мишич ви разби на Каймакчалан! Факт!
  • 153 кирил

    0 1 Отговор
    Всеки човек има право да се самоопределя както реши.
    Напълно съм за да има реципрочност, при телевизиите, при регистрация на сдружения и други.
    Тази страна, която е по функционална, кото създава по добри условия за развитие и стандарт на живот ще спечели. Ако България продължи с корупцията и бедността, никакви забрани и телени мрежи няма да я спасят. Обратно, ако се освободим от корупция и данък русия и имаме средно европейски доходи, македонците ще искат да стават българи
  • 154 Българин

    2 0 Отговор
    Македонци,сърби ,албанци и косовци живеят по Швейцария и работят с БГ паспорти купени от началото по 250 и сега до 500 евро,подменят им шофьорските книжки с Български за по 5000евро и след това им ги заменят в швейцария с тяхни и затова не им пука за Европейски съюз
  • 155 Щерев

    1 0 Отговор

    До коментар #146 от "Войводата":

    Всичко това е така, обаче пропускате че народностното самоопределение не е неизменна даденост. В цял свят има примери как през едно или две поколения, хора се самоопределят в различна народност. Това е най вече в резултат на привлекателност и удобства за живот.
  • 156 Панов

    2 1 Отговор
    Преди 5-6 години, мой познат беше ходил на няколко пъти да им носи разни книги и споменници. Един македонец му казал,, стига носи тия книжки, направете си заплатите по 2000 евро и всички ще станем българи....та така е, който направи по успешна държава, той ще спечели.
    Младите въобще не се интересуват кой войвода какъв бил. Интересуват се в кой колеж да идат и какви заплати ще получават.
  • 157 Рррр

    3 0 Отговор
    Аз, искам признаване на джадайте.
  • 158 ЧОЧО

    2 0 Отговор
    Тия взеха да се подиграват с България.Така ще е с нашите продажни политици.Гърците ги накараха името да си сменят а ние какво.
  • 159 Абе ее

    2 0 Отговор
    ИСКАМ ДА ПОПИТАМ АГЕНЦИЯ "FAKTI AMA DRUG PUT " ДА ЛИ РАБОТЯТ ЗА ЧУЖДА АГЕНТУРА ?
    ЗАЩОТО РИТОРИКАТА ВИ Е МНОГО ПРОВОКАТИВНА СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ!
    КАКВО Е ТОВА ДРАЗНЕЩО ,ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСКО ЗАГЛАВИЕ "ГОВОРИ СКОПИЕ " ?
  • 160 Един

    1 0 Отговор
    А мАкедонска наденица не иска ли? Топла, мазна мАкедонска наденица.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Благовещение

    1 0 Отговор
    Да си македонец в България не е никакъв проблем. Даже е гордост, защото всеки македонец е и българин. Не може да си македонец и да не си българин. Виж със северномакедонците е по различно, но тези са много малко и това са хора невежи с голямо его.

    Коментиран от #165, #166

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #164 от "Благовещение":

    Много е лесно ако не ти пречи да те обиждат на секоа средба с блгари.
  • 167 реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "хххх":

    Ид..т ти конституцията на България чел ли си та се произнасяш
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Чингиз Ратан

    1 1 Отговор
    Тия хора дали осъзнават колко са амешни?
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Много сложен въпрос им задаваш

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "въпроси от историята":

    Чак до там в историята не са стигнали.Питай ги за Лазар Колишевски,за Дръже Тито и други от комунистическото им минало.Нали оттам им съществува държавичката
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Алмак

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "геноцид":

    Ше се промени и готово!
Новини по държави: