Last news in Fakti

25 Март, 2023 16:40 5 476 59

Франция пак гори

  • франция-
  • жълти жилетки-
  • париж-
  • гори-
  • еманюел макрон-
  • протести-
  • пенсии-
  • пенсионна реформа

Макрон побърза да изтъкне, че пенсионната възраст във Франция е сред най-ниските в Европа

Франция пак гори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Франция протестира срещу плановете на Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране. След месеци на стачки и протести, напрежението достигна своя връх в четвъртък, като в Париж имаше някои изблици на насилие, които върнаха спомените от продължилото месеци движение на "жълтите жилетки", пише "Политико", предаде БГНЕС.

Протестите оказват влияние върху ежедневието на страната и дори върху международния дневен ред на Франция, като Елисейският дворец отложи дългоочакваното посещение на крал Чарлз III в Париж. Профсъюзите призоваха за нов голям ден на стачки следващия вторник, десетият от началото на демонстрациите, но успоредно с това избухват и други по-малки, спонтанни протести, които отново напомнят за шествията на "жълтите жилетки".

Как стигнахме дотук?

Стачките и протестите срещу преразглеждането на пенсиите започнаха в началото на годината и ескалираха тази седмица, след като правителството наложи приемането на текста в парламента на фона на опасенията, че няма да има достатъчно гласове. Протестиращите, предава Политико, са ядосани на Макрон за реформата - която ще повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и ще удължи вноските за получаване на пълна пенсия - но и за това, че е заобиколил парламентарното гласуване.

Завръщат ли се "жълтите жилетки"?

Не съвсем. Има няколко разлики между настоящите протести и спонтанното движение, което блокира цялата страна по време на първия мандат на Макрон. Преди да се превърнат в масово движение срещу Макрон, "жълтите жилетки" започнаха като протест срещу данъка върху горивата, воден предимно от хора от по-ниската средна класа от селските райони, които използват колите си, за да ходят на работа. Насилствените действия и вандализмът са основна характеристика на протестите на "жълтите жилетки" навсякъде във Франция.

Това е различно от сегашните демонстрации, при които насилието избухваше предимно след традиционните протести, водени от профсъюзите, или при последващи протести с малък мащаб.

Общото между тях е широката обществена подкрепа. Според проучване на Ifop, публикувано в четвъртък, над 60 % от французите подкрепят по-силни протести, които да накарат правителството да отстъпи.

Въпросът е кога, а не дали?

Все повече признаци обаче показват, че френските власти се подготвят за най-лошото и че призракът на "жълтите жилетки" е надвиснал над Франция. Някои протестиращи носеха флуоресцентните си униформи по време на шествията в Париж, а из страната се появяват и някои малки спонтанни митинги на "жълтите жилетки".

Полицейските служители на терен предупреждават правителството, че се сблъскват със същото насилие, с което са се сблъсквали по време на движението на "жълтите жилетки". Множат се и обвиненията в полицейско насилие - нещо, което подклаждаше огъня на демонстрациите през последните години, включително по време на кризата с жилетките.

В първото си телевизионно интервю, след като прокара реформата през парламента, Макрон индиректно сравни насилствените протести с подривните бунтове в САЩ или в Бразилия. Профсъюзите също изглеждат все по-наясно, че нещата могат да излязат извън контрол. В петък ръководителят на профсъюза CFDT предложи маслинова клонка на Макрон, като предложи спиране на реформата за шест месеца и нова среща със синдикатите, дори с помощта на посредник. "Това би успокоило нещата", каза той пред радио RTL.

Ще отстъпи ли Макрон?

Досега френският президент не е давал признаци, че може да промени решението си. В телевизионното си интервю в сряда той защити реформата и заяви, че профсъюзите не са излезли с алтернативни предложения за реформа на пенсионната система - нещо, което те веднага контрираха.

На пресконференцията на Европейския съвет в Брюксел в петък Макрон осъди насилието и заяви, че е готов да обсъди с профсъюзите други въпроси като условията на труд и заплатите.

Има ли опозицията лостове за влияние?

На теория реформата е извършена. След като заобиколи парламентарното гласуване на текста, правителството, ръководено от министър-председателя Елизабет Борн, оцеля при гласуването на недоверие само с девет гласа разлика миналия понеделник.

Все пак пред Макрон има едно последно политическо препятствие, което трябва да преодолее в Конституционния съвет на Франция, където конституционните съдии ще трябва да решат дали текстът е в съответствие с конституцията, особено когато става въпрос за процедурата по приемане. Успоредно с това Конституционният съвет оценява искането на опозиционни депутати за провеждане на референдум по текста.

Последният ход е малко вероятно да успее, но опозиционните лидери засилват натиска върху магистратите да постановят, че реформата или част от нея е противоконституционна.

Но наистина... Колко разглезени са французите?

Макрон побърза да изтъкне, че пенсионната възраст във Франция е сред най-ниските в Европа - сравнение, което може да накара международните наблюдатели да се запитат защо французите толкова трудно адаптират пенсионната си система към нарастващата продължителност на живота. Противниците твърдят, че има много начини да се реформира системата и да се направи финансово балансирана, както и че повишаването на пенсионната възраст е особено несправедливо спрямо бедните и хората, които са започнали работа рано, най-вече на работни места с високи физически натоварвания.

"Ние сме страна, в която дебатът е взискателен, в която искането за социални права е високо, това също е влязло в нашата история, в нашия социален модел", заяви министърът на транспорта на Франция и главен съюзник на Макрон Клеман Боне в интервю за Политико миналата седмица, като добави, че това е "също нещо, с което можем да се гордеем".

Пенсионните системи са трудни за сравняване и Франция е по-близо до съседите си, когато се сравнява ефективната пенсионна възраст. Най-важното е, че френското недоволство надхвърля значително ползите от реформата. На парламентарните избори миналата година Макрон загуби абсолютно мнозинство във френското Национално събрание и решението да се пропусне парламентарното гласуване на реформата допълнително разкри слабостта на президента. Тази конституционна маневра добави нов пласт към съществуващия гняв, казват протестиращите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    129 2 Отговор
    Бриджит Макрон се е пенционирала по старата система!💋👧🐵🥳🤡👍
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И Германия също

    145 5 Отговор
    Вече има масови протести срещу повишаващите се цени и укроЦирка.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Някой

    164 2 Отговор
    Всъщност пенсионната реформа е капската, която преля чашата. Французите имат една от най - социалните системи в Европа, от която самите те не успяват да се възползват, защото населението от бившите им колонии и други емигранти я е укопирало и здраво я цеди.На фрацузите им писна да бачкат, а парите им да изтичат незнайно къде вклчително и за въоръжаване на укронацистите.
  • 7 Някой

    102 3 Отговор

    До коментар #5 от "СталиН":

    Като имаше през 2019 - то какво получихме? Още от същото .- ПростоКиро.
  • 8 Немой дъ бъди

    127 2 Отговор
    Още санкции. Фон лайн лайн кво става в съюза бе кокошко
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мдам

    61 9 Отговор
    Путин е виновен.. Ся ще ревне на Си, и ще се разберат.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 125 Отговор
    Много наивно е да смятате,путинофили,че революция във Франция ще спаси путинова русия!!!

    Коментиран от #18, #22, #23, #25, #31, #39, #57, #58

  • 12 Шеф Манчев

    109 2 Отговор
    Абе отнякъде замириса на изгорели Макарони ?
  • 13 Всички средства

    113 2 Отговор
    За масова информация по един или друг начин накратко или по-пространно отбелязаха годишнината от началото на американските зверства над югославия
    Тук обаче до този момент не съм видял и една дума по този въпрос

    Коментиран от #14, #15, #19, #41, #53

  • 14 Дякон Унуфрий Араллампиев

    77 3 Отговор

    До коментар #13 от "Всички средства":

    Ще хвърлят сянка на задокеанските демократични ценности
  • 15 ДИД

    95 3 Отговор

    До коментар #13 от "Всички средства":

    Тук е раят на козяшките тролове. Така че няма как да очакваш подобни благинки.
  • 16 Истинската пенсионна реформа

    100 6 Отговор
    Еххх, франсета, франсета. Ако така се бяхте вдигнали и срещу ваксите. Какво значение има 62 ли, 64 ли, като експерименталните сиропи са така направени, че никой двойно и тройно сиропиран да не изкрета до тая възраст. Сиропите бяха истинската пенсионна реформа, ама вие я проспахте
  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    91 5 Отговор
    Тия французи, нямат ли домати и яйца? Явно са по-зле от нас. Нямат яйца и домати и затова хвърлят молотовки и бомби. Когато шайката ГЕРБ ни дигна възрастта и стажа за пенсиониране, преглътнахме просто ей така! После тръгнахме да ги сваляме с яйца и домати. Сега пак се канят да се върнат, подобно на рак! Май трябва да променим стратегията!

    Коментиран от #40

  • 18 Гошо

    36 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Хе хе ,ти пък за какво си се загрижил
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Име

    89 3 Отговор
    Ножицата между пенсионната възраст и възрастта за умиргъне се стеснява.Тоест осигуроските ти отиват в коша
  • 21 Българин

    91 1 Отговор
    За събитията във Франция от четвъртък четем в събота, страхотна новина. Значи за петъчният срив в акциите на Дойчебанк и рекордната цена за застраховка фалит ще четем в неделя на никое време или евентуално в понеделник. Стандарт пи-нисък и от на Работническо Дело от комунизма

    Коментиран от #42

  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    46 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Де го чукаш, де се пука!
  • 23 Абре

    68 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Човече, ти у р.ед ли си? Тук става въпрос за Европа....Европа потъва, ти за Русия мислиш какво щяло да е...

    Коментиран от #43

  • 24 ЕвроАтлантически шарлатанин

    103 0 Отговор
    Френски граждани, които буквално са обърнали гръб към полицията, са бити от силите на Макрон - в отбранителна позиция с вдигнати ръце, за да защитят главите си.

    Макрон, човекът, който каза, че иска да „вбеси неваксинираните“, сега успя да вбеси цяла Франция, а полицейският произвол и жестокост са буквално невиждани. Това, което правят облечените в униформи, е абсолютно престъпление. Преди биеха хората за това, че не носят маски, сега бият народа наред!
    Това са "евроатлантическите ценности" и права на човека, за които говорят денонощно като латерни!
    Има ли още заблудени?

    ...и докато народът и полицията се бият по улиците, Макрон дава интервю, на което е с часовник, който според местни коментатори струва 80 000 евро. По време на интервюто някой явно му дава знак или той самият се сеща, че това е доста неподходящо на фона на масовите протести и в един момент часовникът изчезва. Резултатът е, че сега всички в социалните мрежи коментират скъпия часовник на ръката на Еманюел Макрон и неговото "магическо" изчезване.
    Не изглежда добре да се караш на французите с часовник за 80 000 евро.😅
  • 25 Българин

    66 6 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Що мислиш, че на някой му дреме за Русия и путин? Европа се тресе, банки фалират тоя блее по путин и зеленият смъркач.
  • 26 Леля Гош

    37 3 Отговор
    НегЪрите използват суматохата за да палят и грабят
  • 27 Кога ли...?!

    44 0 Отговор

    До коментар #5 от "СталиН":

    Когато,такива,като тебе спрат да дават акъл от дивана,зад клавиатурата и станат на протест на площада,като французите...!
  • 28 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    81 1 Отговор
    На Ганю за 33 години див капитализъм и пладнешки грабеж му ограбиха спестяванията, разпродадоха и разрушиха държавната икономика и оставиха цели области без препитание, щавят го вече трети път с свръх инфлация, унищожават го, но Ганю не е способен на такива работи като французите! Ако не беше Русия да ни освободи два пъти, веднъж от турско робство, втори път от монархо-фашизма сега нямаше да съществува Ганю и да се мъчи.

    Коментиран от #32

  • 29 Соваж бейби

    56 2 Отговор
    Това е друг протест,сушата ,фефермерите производители ,и еко защитници ама тези не ги обичам.Това е в нашият район нещо като Добруджа обхваща села и малки градове.Цялата област е блокирана от четвъртък прелитат и хеликоптери.Свекъра не можа да отиде блокирани са пътищата тези които са там са спали на нивата два дни ,нашия е болен почти на 70 и не иска да излиза на пенсия трябва да затвори фирмата други закони а с една пенсия или две не става .Бачкаш като хамалин по скоро като средна класа не милионер като платиш данъци и заплати.Същото е както в България не се подлъгвайте че ги събираме парите от улицата това скъпият живот лукса на Франция е по реклами,обикновенните хора и средната класа Макрон съсипва .Скъп ток,ниски изкупвателни цени,вода ми тя е лукс вече колко фермери фалират всеки месец
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Делон

    56 3 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Този Путин те преследва сериозно и навсякъде. Нощно време сигурно спиш под леглото за да не те докопа. Хапчета? Терапия? Самоубийство? Кое си избираш?
  • 32 Манол

    8 30 Отговор

    До коментар #28 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Мисля си, че беше по-добре Ганю да беше изчезнал от лицето от земята, отколкото да бъде спасяван.

    Коментиран от #44

  • 33 Студопор

    69 0 Отговор
    Точно така се прави!! Протести до дупка! Политиците служат на хората, не обратното!! Трябва да си го знаят.
  • 34 Макрон

    52 2 Отговор
    Ще си запалим къщата , та да изгори на Путин плевнята.

    Коментиран от #35

  • 35 Айде бе

    3 31 Отговор

    До коментар #34 от "Макрон":

    Какво е общото между френските дъртаци и Путин, освен че сам е дъртак?

    Коментиран от #54

  • 36 РЕАЛИСТ

    62 0 Отговор
    Не е ли странно, че Франция за втори път гори по време на президентството на Макрон и въпреки това бе преизбран за президент. Човек със странна сексуална ориентация, разкарваш баба си , като първа дама и всички мълчат, сякаш е нормално. Кой е гласувал за него?

    Коментиран от #55

  • 37 нено

    58 1 Отговор
    Франция гори трета седмица, но не пенсионната реформа е причината, да престане с лъжите Макрон! Много по сериозни са нещата - стандарта на живот на средната класа , повишените цени, безумното поддържане на фашистка украйна, лишавайки своя народ! Няма да се търпи безмозъчното поведение на еврогейският съюз с раздаването на милиарди евра на наркомана украински , а европейските страни да мизерстват! Заразата ще се пренесе и в други осъзнати народи и страни!
  • 38 От страни

    28 4 Отговор
    Нищо нема да направят жабарите. Щото и Макрон не може да направи нищо - това не е негово решение а е част от плана на световния наднационален елит. Когато излизаха по 2-3 милиона срещу "родител №1" и "родител №2" пак така нищо не направиха. Фатката е там че в наше време по тоя начин нищо не става.
  • 39 От страни

    31 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Като се сринат банки и борси па да видим дали Путин ще го премести поне в другия крачол.
  • 40 От страни

    40 0 Отговор

    До коментар #17 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Днешно време не хвълят вече нещо от яденето че не стига. По рано изливаха млеко, всекви зеленчуци изсипваха а сега минаха на оборска тор. Щото с денето е все по зле. Гледах новините в Англия са почнали да продават по половин крастовица в плика, казват че вече не всеки англичанин може да си позволи дя купи цяла. А аз помня времена когато имаха ограничения да се ползват криви краставици.
  • 41 От страни

    30 0 Отговор

    До коментар #13 от "Всички средства":

    То тук не пишат и кой взривява заводите в САЩ. Че за последните 2 години близо 20 завода и рафинерии са изгоряли.
  • 42 От страни

    32 0 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    За това няма и да напишат - неудобна новина. Ще требва нашите тролове да рипат да доказват че там всичко е наред и хората си живуркат. Как не написаха за Кредит Суиз - никога не съм чул през живота си да фалира швейцарска банка и ето...
  • 43 От страни

    34 0 Отговор

    До коментар #23 от "Абре":

    Даже за Африка да става дума тия се мушкат в темата с коментари колко е зле Русия и Путин - това е висш пилотаж на троловете.

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гориил

    6 14 Отговор
    За страничен наблюдател, запознат с възрастта за пенсиониране в Европейския съюз, пламът на французите може да се стори излишен.
  • 46 Браво

    24 0 Отговор

    До коментар #43 от "От страни":

    на французите !
  • 47 Френския народ

    23 0 Отговор
    Може да буди само възхищение, за непримиримостта си срещу политическите издевателства върху него
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 РККА

    28 1 Отговор
    Пълна подкрепа за френския народ в борбата му за мир и социална справедливост,срещу робовладелческия империлизъм!След като изгубиха колониите си,сега решиха да експлоатират собствените си народи.Западните антинационални агресори начело с Имперския САЩ няма да се спрат пред нищо,за да запазят власта,хартийките и статута си.Световната Антикапиталистическа Революция чука на врата им, и ако скоро не се се вразумят.ще им отеснее света.
  • 50 Ф15

    27 0 Отговор
    Ердо им наби канчетата в Либия,Путин съответно в Екваториална Африка и франсетата го закъсаха,целият им икономически модел се крепи на кражба на ресурси от бившите колонии и източно европейците и съответно,когато Путин и Ердо им спряха цоцането франсетата го закъсаха
  • 51 Пешо z

    34 0 Отговор
    Дойче зеле защо не пишат за Франция.Онемяха.
  • 52 Ча,, ча,, ча

    31 0 Отговор
    Кажете бе кажете кво пише на плакатите. Имам близки които живрят във Франция и казват че протестиращите заедно със виковете и плакатите за пенсионата реформа все повече скандират,, ВЪН ПТ НАТО И ЕС И ПРЕМАХВАНЕ НА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ Бабо е,,,, а тръгна по акъла на деменцията, напълни Франция със махамби и тарамбуки които не работят и сега гледа да ограби народа за да плаща на абизяните. Браво франсета ние сме със вас
  • 53 Трият ми посtовете

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Всички средства":

    било написано по този начин или по друг. А си казал нещо срещу "ръката която люлее люлката" , а си вън. Е те това е "обективна" и безпристрастн@ медия като ф@Tk!
  • 54 Случаен

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Айде бе":

    Че те водят до физически фалит само да не си признаят провала да играят на инат
  • 55 НИКОЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "РЕАЛИСТ":

    не гласува за макрон. Назначават го от тамошното американско посолство, както ни назначават колониалната администрация и тук.
  • 56 От страни

    4 0 Отговор
    Що не пишите за битката "при Сен-Солин"? че там вече има стрелба и ги гонят с едни квадро по полята да ги гърмят.
  • 57 Мммда

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    На запад никой не го вълнува какво става с украинците и руснаците. Не им стигат кинтите на да си покриват кредитите и сметките, затова са против санкциите и помощите за Украйна. В понеделник половин Хамбург стачкува, не само въздушния и железопътния транспорт. Искат излизане от НАТО и ЕС, също като французите.
  • 58 Слави Чафадаров

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дълбоко поемащ си ти
  • 59 Скоро макарон

    0 0 Отговор
    ..обесен надолу с главата,СЛАВА НА РУСИЯ И НЕИНИЯ ПЪЛКОВОДЕЦ ПУТИН
Новини по държави: