Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Март, 2023 12:38 6 817 79

Да започнеш от нулата: украинските заводи работят отново

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • заводи-
  • производство-
  • окупация-
  • чумак-
  • тана

На украинските компании им се налага да изместят производството си далеч от окупираните територии

Да започнеш от нулата: украинските заводи работят отново - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След навлизането на Русия в Украйна много украински предприятия се оказаха под руска окупация. И съвсем не всички са успели да евакуират дори и част от оборудването си. Много стоки изчезнаха от рафтовете на магазините, включително например познатите на украинците макаронени изделия, доматено пюре, сосове и кетчуп под марката "Чумак" - предприятието от град Каховка в Херсонска област, чието производство бе прекъснато веднага след окупацията на града на 24-и февруари 2022-а година.

Заводът не пострада от бойните действия, но компанията не успя да евакуира нито оборудването, нито служителите, казва пред ДВ генералният директор Андрей Левчук. За да не останат хората без поддръжка, компанията продължава да им плаща заплати.

В момента заводът "Чумак" се разграбва. "Оттам постоянно излизат пълни камиони. Но не знаем какво е откраднато, тъй като наши работници там няма. Ще оценяваме щетите след деокупацията на Каховка", споделя Левчук.

Въпреки загубата на цялото производство "Чумак" успява да върне продуктите си в магазините на базата на т.нар. аутсорсинг - договаря се за сътрудничество с 12 компании, на чиито площадки стоките могат да се произвеждат по утвърдените рецепти и технологии. Осем от фирмите, с които се работи съвместно, са украински, но има и партньори в Турция, Италия и Виетнам.

Днес в "Чумак" работят 110 души, при положение, че преди началото на войната служителите са били 1200. До момента е възстановена около една трета от производството, възстановява се и износът - към САЩ, балтийските страни, Африка. До края на годината "Чумак" планира да достигне оборота си от 2021-а година.

Да загубиш всичко и да започнеш отново

Фабриката за чорапи в окупирания град Рубежное, в Луганска област, тръгва по друг път. Тя съществува от над 25 години и произвежда чорапи и чорапогащници за много украински марки. Преди войната в нея са работили 162 души, имало 98 предачни и около 40 шевни машини.

Както казва търговската дирукторка на фабриката Олга Ушакова, сега съдбата на оборудването е неизвестна, тъй като връзка с Рубежное няма. Вторият етаж е бил разрушен изцяло, след като е бил уцелен от снаряд, но дори високотехнологичното оборудване да не е открадното, то едва ли се е запазило през зимата в неотопляваните помощения, посочва още Ушакова.

И от тази фабрика не е могло да бъде евакуирано нищо, затова се налага производството да започне практически от нулата. Помогнали са фирмите поръчители, както и градският съвет в Лвов, който съдейства за намирането на помещение под аренда. Освен тях - Американската агенция за международно развитие, която платила едногодишната аренда; Международната организация по миграцията, предоставила средства за покупката на шивашко оборудване; Датският съвет за бежанците, който отпуснал грант за покупката на офис техника. "Така, без да имаме нищо, започнахме производство в Лвов", казва Ушакова. Компанията довела част от служителите си със семействата им от Рубежное, а лвовската администрация помогнала да бъдат настанени в общежитие.

В Лвов във фабриката работят почти пет пъти по-малко хора, асортиментът е ограничен, но въпреки това износът се възобновява. Ушакова гледа оптимистично на бъдещето: "Смятаме да се установим в Лвов постоянно. Но когато освободят Рубежное и там стане безопасно, бихме искали да възобновим и производството си там".

От Северодонецк в Уман

На предприятието "Тана", което произвежда полимери за автомобилната и строителната индустрия, също му се налага да бяга от войната. Във фабриката в Северодонецк преди началото на инвазията работели около 100 души, имало шест производствени линии. Заради бойните действия обаче работата прекъсва, казва пред ДВ директорът на компанията Сергей Войтюк.

"За около месец успяхме да намерим шофьори и да сформираме бригада за евакуиране на оборудването и на остатъците от продукцията от Северодонецк. Беше опасно, защото обстрелът не спираше", споделя Войтюк. До май - когато градът вече бил недостъпен - компанията успяла да евакуира половината от имуществото си, останалото било загубено. "От снимките и видеозаписите видяхме, че почти всичко е изгоряло, а останалото е разграбено", обяснява директорът на "Тана".

Благодарение на спасеното оборудване обаче "Тана" успява да възстанови производството си в град Уман в Черкаска област. Намерили там жилища за работниците, а местните власти помогнали за намирането на производствено помещение. "Сега асортиментът ни включва около сто позиции - почти толкова, колкото и преди окупацията на нашето предприятие", казва Войтюк. Макар да има проблеми със суровините, "Тана" работи и за износ - основно за Германия и за Белгия.

Автор: Александър Куницкий


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойчи зели

    76 19 Отговор
    сорус инфо лъжа
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русия ке падне !

    36 95 Отговор
    Слава на Украйна и на нейният достоен народ ! Непростимо е предателството на нашите путинисти !

    Коментиран от #6, #7, #42, #77

  • 4 Теле

    69 24 Отговор
    Стига глупости, укрия си замина

    Коментиран от #66

  • 5 До следващата

    46 11 Отговор
    сирена..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Подмосковието

    70 15 Отговор

    До коментар #3 от "Русия ке падне !":

    US офицер към Байдън: Русия спечели конфликта, човече
    “Русия спечели конфликта, човече (обръща се към Байдън, бел.ред.)”. Ти загуби. Вашата страна загуби”, това заяви офицерът в оставка от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър в интервю за YouTube канала.
    «А точно сега прекратяването на този конфликт е най-добрата сделка, която някога ще получите. Защото ако не го направят, Русия ще спечели всичко, а вие ще загубите всичко.
     Но може би адмирал Кърби все още не е схванал напълно тази реалност. Но той осъзнава, осъзнава. Ако те не осъзнаят, ако не настъпи мир, ще започне друга, втората половина на този конфликт. И повярвайте ми, ще бъде по-лоша от първата. Украинците ще загубят още 300-400 хиляди. Вината за тези загуби ще падне върху адмирал Кърби, върху Джо Байдън, върху правителството на Съединените щати.»

    Коментиран от #14, #49, #56

  • 8 Укропат

    57 12 Отговор
    Не знам само какъв кетчуп правят вече защото Зеленски забрани червения цвят заради декомунизацията. По закон кетчупа трябва да е жълт и син. Скоро ще забрани доматите да са червени ,само калината може да е червона ам това не е руско красно а си е украинско синкаво червоно.

    Коментиран от #47

  • 9 Укропат

    33 7 Отговор
    Не знам само какъв кетчуп правят вече защото Зеленски забрани червения цвят заради декомунизацията. По закон кетчупа трябва да е жълт и син. Скоро ще забрани доматите да са червени ,само калината може да е червона ама това не е руско красно а си е украинско синкаво червоно.

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Укропат

    35 7 Отговор

    До коментар #9 от "Укропат":

    Аааа ,това е ефекта от бялото.
    Раздвояване.
  • 11 стоян георгиев

    15 54 Отговор
    Руския мир настъпи в източноукраинските градове и донесе мир и просперитет .всички фабрики изгорени и разграбени,населението прогонено и избито инфраструктурата и жилищата разрушени...а накрая путлер построи десет панелки в мариопул и снима как народа на украйна му благодари ...та кох вярва на руските убиици ????

    Коментиран от #28, #53, #75

  • 12 укра/инче слуша приказка

    53 8 Отговор
    Дойчоовци,като ни пробутвате лъжи,поне се постарайте да звучи по-правдоподобно!Украинските заводи работят,но кой ,по дяволите, работи в тях?Мъже не останаха,всичко е на фронта,дори са принудени да мобилизират пъпчиви тийнейджъри!Жените съвсем хитро се изнесоха от Украйна,има няма 10 милиона!Предполагам зеленият диктатор и неговите слуги работят в тези измислени заводи

    Коментиран от #22

  • 13 Тиква

    45 7 Отговор

    До коментар #9 от "Укропат":

    Белия кетчуп е на почит! Иначе поредната смеХурия от Дойче Веле. Браво на тях! Как са цените в Германия, газта, тока, храните? По половин краставица ще ядете и Вие като англетата. Нещо за банките да напишете?

    Коментиран от #15, #21

  • 14 стоян георгиев

    8 31 Отговор

    До коментар #7 от "Подмосковието":

    Хахаха хогохо.вашата страна? Та офицера от коя страна е бил?хахахах хогого...та гледа се как загуби байдън ,пусни от днес сводките при бахмут,може и руските да ползваш.

    Коментиран от #37

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ванчо

    28 6 Отговор
    Дано и мозъците им започнат да работят отново, но
    както се съмнявам за заводите им, също така се съмнявам и за дрогираните им глави.

    Коментиран от #58

  • 17 Българин

    35 10 Отговор
    Сащ загубиха и тази война. Банките се сриват. Сбогом УСД

    Коментиран от #71

  • 18 Българин

    23 5 Отговор
    АЗОМ яко работи, музикантите работят там
  • 19 Грибоедов

    27 7 Отговор
    От ума си тегли. Всичко, което правят укрите, е от лакомата им и продажна глава.
    Нямат политици, които да ги изведат на независим път от Русия, както са решили, но да не затъват в нови зависимости и при съседство с братята помежду си, с които няма как да отделят територията и я разположат до американската. КАЗА им го Хенри Кисидндъж, не друг. За тези, които не знаят кой е той, казвам - най-малко приятел на Русия.

    Коментиран от #24

  • 20 Грабители

    9 29 Отговор
    Абе защо руските "асвабадители" разграбват уж асвабадените територии?

    Коментиран от #23, #26

  • 21 Германец

    5 14 Отговор

    До коментар #13 от "Тиква":

    Що, кажи, какви са ти притесненията за Германия? :) Доматите са по 3 евро килото. При вас колко са? :)
  • 22 вива ко-ка-ине

    33 7 Отговор

    До коментар #12 от "укра/инче слуша приказка":

    "Украйна е като болен на системи - спреш ли системата демек парите, край."
    Клоунът отдавна е оцапал процепа, но не смее да каже друго, защото е зависим от САЩ. Който се е хванал с тия, завършва в канавката.
    Зеленият смени фланелката от зелена на черна! Да не в траур вече?

    Мачът в окраината на Русия е свирен. Руската армия печели, а соросодите се правят на разсеяни, че нищо не знаят.
    За съжаление ЕС е главната жертва на кризата в Украйна и плаща за това, САЩ използва Киев, за да победи Москва. Поражението на една ядрена сила обаче би означавало огромен риск за целия свят.

    Коментиран от #25

  • 23 стоян георгиев

    8 22 Отговор

    До коментар #20 от "Грабители":

    Щото те така асвабаждават.асвабаждават те от имот,пари,стоки даже от живота...където са били все така са асвабаждавали.улраинците що се бият до последно? Щото знаят че ако не ги спрат асвабаждението ще е смъртоносно.

    Коментиран от #27

  • 24 стоян георгиев

    8 31 Отговор

    До коментар #19 от "Грибоедов":

    Всичко дето правят украинците е да защитят страната и домовете си от азиатските орки.поклон пред защитниците на украина и европа.само много ама много низки хора могат да са на страната на путлер и варварите му.

    Коментиран от #33, #34

  • 25 стоян георгиев

    9 26 Отговор

    До коментар #22 от "вива ко-ка-ине":

    Кокаине е само в твоя нос,само наркомани може да вярват на руската опорка за кокаина и не само да вярват но и да се радват че е истина.

    Коментиран от #70

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 пак ми изтриха пост

    31 5 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Западът вече се усеща, че налива вода в каца без дъно, за да запази удобния им наркоман!
    В предишния пост писах, че окраината на Русия сама стигна до война, като не спазва Минските споразумения, под които стои подписът на Зеленски, а сега се подиграва с тях. Да очакваме ли, че ако се подпишат други споразумения, за Русия е логично да прави същото? И защо се забравя, че Русия е ядрена сила?
    Вярно, досега само миролюбивите сАЩ са унищожавали с атомни бомби два града в Япония през 1945 г. Въпреки това за най-голямо страшилище се смята Русия.
    ЧЕТЕТЕ историята!
  • 28 стоенчо георгиевски..

    20 5 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Путин наложи вето за доматите и чушките идващи от източна бандерия за чумак..а западна бандерия не е апетитно парче-там нищо не вирее..
  • 29 Исторически парк

    27 3 Отговор
    Възстановили производството на чорапогащи и макорони! Тежък удар за Русия! Огромен икономически подем!
  • 30 Пешко

    8 28 Отговор
    Русия спечели войната без да е превзела нито един град! Руснаците спечелиха забрана да пътуват в Европа! Путин спечели затваряне на европейския пазар и спиране на газта и петрола! Честито на печелившите!

    Коментиран от #41

  • 31 да пукнат у мъки

    19 6 Отговор
    всички списвачи у дойче мойче пропаганден парцаляк и всички споделящите глупостите им
  • 32 Рузката краста

    5 18 Отговор
    Може само да руши.

    Коментиран от #35

  • 33 стоенчо георгиевски..

    22 5 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    По долна сган от укрофашагите нема-доведо моцарт и д-р менгеле/андрю милър /с хирурзите от косово джон уесли и хенри розенфелд..да снабдяват западо с детски бандерски чаркове под егидата на зеленио шмъркач.

    Коментиран от #46

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гошо

    18 4 Отговор
    И каво произвеждат тия заводи То ламбени шишета най вече трябват на украинците и бял плат
  • 37 Стояне

    27 5 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Всеки се самоопределя. Вече в Русия има много западни журналисти, взели руски паспорти. Последния френски е от вчера- в Донбад.Русия ги млати здраво. Ти какво гледаш и четеш незнам.

    Коментиран от #55

  • 38 мда

    14 2 Отговор
    Работят на празен ход.
  • 39 Отиваш на работа.

    21 3 Отговор
    Качват те на камиона и те пращат в Артьомовск за пушечно месо на ФАЩ!Мъжете не смеят да отидат на работа!
  • 40 Чичо Дончо каза

    23 3 Отговор
    Аууу Дойче зеле пак мълчи за Франция.Ауу тоя ЕС се разпада .Няма колонии вече ,от къде да смуче.
  • 41 Чичо

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Пешко":

    Пешко-смешко.
  • 42 12345

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русия ке падне !":

    бЕлого действа лошо!!!!
  • 43 МОСКОФИЛИТЕ...

    1 7 Отговор
    СА ЛЕСНИ....
    „ПОЧИСТВАТ ”
    БИКИНИ ЗОНАТА👙
    И СЕ МЕСТЯТ НА ДРУГ ТРОТОАР👍
  • 44 Чичо Дончо каза

    11 4 Отговор
    Дойчето да каже как вчера им набиха каските на укрите.

    Коментиран от #50

  • 45 Болярин

    5 21 Отговор
    Украйна ще се възстанови, защото има население с ценностен потенциал ! Докато руснаците имат само потенциал в грабежите и мародерствата - затова станаха за посмешище на цял свят, ... безаналоговите рецидивисти !!!
  • 46 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #33 от "стоенчо георгиевски..":

    Кво си написал не разбрах?
  • 47 Пак съм аз

    3 13 Отговор

    До коментар #8 от "Укропат":

    "Кетчуп" има в изобилие само по фронтовата линия на руснаците - въпреки че опитват да го прикрият с мобилните си крематориуми ! СМЕШНИЦИ С ЛОПАТИ, ПРЕТЕНДИРАЩИ ЗА ВТОРА СВЕТОВНА СИЛА !!! Цяла година не им стигнаха затворници, ни кадировци, ни наемници на нехилитите руски амбиции ...

    Коментиран от #48

  • 48 Укропат

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Пак съм аз":

    Да. Прав си. В нашите СМИ даже превзехме Оймякон. Сега ще повишиме там годишните температури за да не държат рекорда за най студено. Колко му е ,нали изкопахме Черно море.
  • 49 Дружески привет

    0 10 Отговор

    До коментар #7 от "Подмосковието":

    Сега стана ли ти ясно защо на Скот Ритър не трябва да се вярва?
  • 50 Двама други

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Чичо Дончо каза":

    Достатъчно е да чуеш Пригожин и Диркин.

    Коментиран от #57

  • 51 Антикомунист

    1 10 Отговор
    Крайно време е да ударите масква, смачкайте главата на змията, тази престъпна федерация трябва да се разпадне. Руснаците уважават само този ,който ги бие най- добре . Шайката ги мачка , те им ръкопляскане, боклук.

    Коментиран от #60

  • 52 Партизан от куку ригу

    10 2 Отговор
    Няма окупация.Има възстановяване на руските земи.За 35 г.в Украйна почти не се построи нищо. Тази фабрика е наследство от СССР.За тези години населението в тези райони получаваха нищожно малки заплати и мизерни пенсии.Всички олигарси и политици в Украйна правеха и крадяха милиони от населението.Но винаги идва Видов ден,и ден за справедливост.Всички знаем за милионите на техните президенти и тяхната алчност В момента Русия възстановява всичко това което унищожиха ВСУ за отмъщение Не става с магическа пръчка. Украинския принцип е след мен потоп.и до последният украинец.
  • 53 Съгласен

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    От 2014 след преврата на демократи избраното според Запада правителство националиститите
    започнаха да изтребват несъгласните в Донбас . Нарушиха Мирното споразуминие за да печелят време за война -Меркел . 2015 Конгресът в САЩ обяви Азов за неофашисти . Започна чистка на език , училища
    книги , изкуство дори и в църквата . Това не е Европа .
    Да вярваме че са се променили ?

    Коментиран от #61

  • 54 Знайко

    2 1 Отговор
    Хахахахаха....много поучително! Водете си записки ,за да се спасите когато и у нас стане така!!!! Еййййййй......да не казвам какво....
  • 55 Да, да, да

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Стояне":

    И един мармот увиваше шоколада в станиол.
  • 56 Хаххааха

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Подмосковието":

    Само като чуеш Скот ритър и няма нужда да продължаваш четенето. Не смешна, жалка е вече руската пропаганда.
  • 57 Хаххааха

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Двама други":

    И почваш да се смееш
  • 58 Ванчоууууу

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ванчо":

    На тях заводите им бачкат. Ще видиш след войната какво ще стане. За пример Хърватия. Виж стандарта там виж в Сърбия. Е, същото ще бъде и в Украйна. Рашките ще гледат от другата страна на границата укрите как се оправят и издигат всичко на ново, докато на тях путлер само ще ги помпи с пропаганда. Тогава пак САЩ, Сорос и ЕС, пък и джендърите ще са им виновни. Досущ като българския путинофил.

    Коментиран от #62

  • 59 Бунтата

    4 2 Отговор
    Ако можете да се видите колко сте смешни палячовци и циркаджий!!!!Седнали да се вайкат,че украйна загубила или спечелила войната!!! То сезнаеше още от началото,че нямат никакви шансове само дето се потяъ и си изтрепват населението и унищожават фабрики под диктовката на краварите!!!
    Погледнете се вие и нашата изгубена държавица,колко сме нещастни и изгубени съдби!!Погледнете,как унищожават БЪЛГАРИЯ и помислете за кой да гласувате довеието си на 02.04.!!! И ще имали смисъл пак от крадливите унижожители и подкупни боклуци в парламента!!!
    ПОГЛЕДНЕТЕ БЪЛГАРИЯ-ОСТАВЕТЕ Я украйна ДА СЕ ОПРАВЯ САМА!!!

    Коментиран от #72

  • 60 Бунтата

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "Антикомунист":

    Аз до сега не съм чул и не съм чел някаде,руснаците да ги е бил някой и някога!!!!
    Затова обичат само себе си,защото мачкат вдичко наред и напред!!!!

    Коментиран от #63

  • 61 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #53 от "Съгласен":

    Нито е имало преврат нито някакви националисти са взели власта нито са избиващи цивилни? Или си мислиш че четири лъжи правят една истина?

    Коментиран от #76

  • 62 Олелееее

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "Ванчоууууу":

    Направо да ти се чуди човек на тая г.лупост,която си постнал тук😂

    Коментиран от #65

  • 63 Антикомунист

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Бунтата":

    С толкова мозък толкова си разбрал какво казвам!!!!....А в буквалния смисъл: Значи никъде нито си чувал нито си виждал " вермахта" през 41ва как ги мля и пленените по половин милион наведнъж

    Коментиран от #68

  • 64 Нннннн

    4 3 Отговор
    Еха, възстановява се. Е по голяма глупост не бях чел. 40 шивашки машини. Това дори не е гаражно производство. Дал на други фирми да правят продукти с неговото лого. Това го правят всички търговски вериги, но те не са производители, а търговци. Изобщо статията е пълен т.....к.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Андрю

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Теле":

    Тяци кочината ще рухне
  • 67 Коко

    2 0 Отговор
    Фабрика със сто (100) души наричате индустрия?
  • 68 Опа

    3 2 Отговор

    До коментар #63 от "Антикомунист":

    До антикомуниста: Не знам кой колко е пленил но със сигурност знам че и ти го знаеш че не знамето на райха беше на Кремъл а четвеният байряк се вевеше на райхстага и после за Гретхен, Лозен и Зилкен стана,, разхвърчаха се космаци като пилци из трънаци. И това беше за предпочитане защото при германките е имало ефин лаф,, По добре руснак между краката птколкото английски бомбандировеч над главата

    Коментиран от #69

  • 69 Антикомунист

    1 2 Отговор

    До коментар #68 от "Опа":

    Отговора ми беше за канкретно събитие тъй като господина твърди , че никой никога не ги е пердашил. Пък ако не бяха съюзниците с милиардите помощи и хилядите тонове оръжие ти гарантирам , че знамето на райха щеше да е набучено точно на кремъл.

    Коментиран от #78

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Нмрмрмр

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Бунтата":

    Възраждане роди
  • 73 Живко Георгиев

    1 2 Отговор
    Въртят на ръце колелата ли!!!
    Нямат ток за осветление, предприятия работели!!!
    Моля пишете по право подобни неща
  • 74 Живко Георгиев

    2 2 Отговор
    Въртят на ръце колелата ли!!!
    Нямат ток за осветление, предприятия работели!!!
    Моля пишете по право подобни неща
  • 75 Конгреса на САЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Обяви Азов за неонацисти в листа на терористите - 2015 .
    Да вярваме че са се променили ?
  • 76 Справка

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "стоян георгиев":

    ВВС запис - Вики Нуланд определя правителството “ Yat not Klitch “ a Ameриканският посланик
    се съгласява че трябва “ to midwife “ да акушира ситуацията
    Алеята на ангелите в Донбас и запалените 42 живи хора в Одеса . Гробовете на децата стоят .
    Мирният Договор -Меркел

    Отричането на истината не прави друга истина .
  • 77 Роберт Гейтс

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русия ке падне !":

    военен министър на Обама и Тръмп - “ Ротацията на войски в Румъния и България е
    ненужна провокация . “ Той , Кисинджър , Елон Мъск , много сенатори на САЩ
    национални предатели ли са ? Само в страна с корумпиран политически слугинаж
    наричат хората с различно мнение русофили или нац предатели .
  • 78 Матей

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Антикомунист":

    Голям гарант се извади ве :)))
  • 79 Иво

    0 0 Отговор
    След 30 март СВО то пренинава в друг вид и тези заводи ще бъдат унишожени както и пичти цяла украйна. Време беше да стане
Новини по държави: