Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Март, 2023 11:12 3 594 56

САЩ създават единен фронт

  • си дзинпин-
  • фронт-
  • сащ-
  • китай-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • авторитаризъм-
  • демокрация

Байдън встъпи в длъжност, обещавайки да се бори за демокрацията

САЩ създават единен фронт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати откриват във вторник втората си Среща на върха за демокрация с поглед, насочен към останалата част от света: в търсене на единен фронт срещу авторитаризма, докато Русия атакува Украйна, а Китай започна дипломатическа офанзива, пише БГНЕС, цитирайки АФП.

Президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, обещавайки да се бори за демокрацията и през първата си година изпълни обещанието си с встъпителната среща на върха, която имаше за цел да потвърди лидерството на САЩ след като предшественикът му Доналд Тръмп ерозира демократичните норми чрез атаката срещу Капитолия.

Още новини от Украйна

Този път, в отговор на опасенията, че първото издание е било твърде свързано със съюзниците на САЩ, Байдън избра съорганизатори на всеки континент - президентите на Замбия, Коста Рика и Южна Корея и министър-председателя на Нидерландия. Общо той е поканил 121 лидери за тридневната, предимно виртуална среща на върха - с осем повече, отколкото през 2021 г.

Срещата на върха се провежда в момент, когато заплахите за демокрацията се развиват "от това, което се разглеждаше като важен въпрос, макар и като бавно развиваща се заплаха, до въпрос, който сега е едновременно важен и изключително спешен", каза Марти Флакс, директор на инициативата за правата на човека в Центъра за стратегически и международни изследвания. На сесиите ще бъдат поканени представители на гражданското общество за обсъждане на редица предизвикателства пред демокрацията, включително технологиите за наблюдение, които според Съединените щати представляват нарастваща заплаха, докато Китай постига бърз технологичен напредък.

"При липсата на предстоящи действия от страна на Конгреса в тази област е важно администрацията да се ангажира двустранно с други държави, а също и с компании за доброволни действия, които могат да бъдат предприети междувременно", каза Флакс. Срещата на върха ще започне във вторник с виртуален разговор за мира в Украйна с участието на президента Володимир Зеленски. Не само посланието, но и обстановката ще бъде в ярък контраст с първата среща на върха, на която Зеленски, сега военен лидер във военна униформа, беше гладко избръснат и облечен в строг черен костюм.

Въпреки че Байдън спази обещанието си от предизборната кампания за среща на върха за демокрацията, той разочарова някои активисти за правата на човека, като смекчи предишните си обещания да избягва автократични лидери. Миналата година Байдън посети както Саудитска Арабия, признавайки ролята на кралството на петролните пазари, така и Египет - домакин на срещата на върха за климата и партньор на САЩ в регионалната сигурност, и все по-често работи с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по въпросите на Украйна.

Нито една от тези три държави не е поканена на срещата на върха, което е задочна критика най-вече към Ердоган, който е изправен пред избори на 14 май след две десетилетия на власт, в които е обвиняван в пълзящ авторитаризъм. Уникално сред държавите от Европейския съюз е, че Байдън не кани Унгария, където министър-председателят Виктор Орбан спечели четвърти мандат миналата година, но е обвиняван, че се отклонява от либералните ценности, като ограничава пресата, осъжда неевропейските бежанци и се изказва благосклонно за Москва.

Сред партньорите на САЩ, които са отбягвани за срещата на върха, са Сингапур, чиито избори по принцип се смятат за свободни, но в който се ограничават свободните събрания и се регулират медиите, и Бангладеш, където стотици са арестувани по силата на Закона за цифровата сигурност.

Държавният департамент отказа да обсъди критериите за включване на отделните държави. "Въпреки това повтаряме, че за срещата на върха се стремим да бъдем приобщаващи и представителни за разнообразен в регионално и социално-икономическо отношение списък от държави", заяви говорител на Държавния департамент. "Не се стремим да определяме кои държави са и кои не са демокрации".

Все по-близкият партньор на САЩ - Индия, обявена за най-голямата демокрация в света, е включена в списъка на присъстващите дни след като опозиционният лидер Рахул Ганди беше изгонен от парламента - последната стъпка на министър-председателя Нарендра Моди, която разтревожи правозащитните групи. Съседът на Индия и неин съперник Пакистан, където миналата година Имран Хан беше свален от поста министър-председател и по-късно му беше повдигнато обвинение, също е в списъка на поканените.

От страните, които получиха покани, след като не бяха допуснати до участие през 2021 г., пет са в Африка, включително Танзания, където президентът Самия Сулуху Хасан обеща да поднови конкурентната политика, и Кот д'Ивоар, където напрежението отслабна, след като изборите през 2021 г. преминаха спокойно, както и Гамбия, Мавритания и Мозамбик.

В Латинска Америка Байдън за първи път кани Хондурас, който получи похвала за по-доброто провеждане на изборите през 2021 г. от страна на властите, въпреки продължаващото насилие и неотдавнашния отказ от връзки с Тайван в полза на Китай. Срещата на върха се провежда в момент, когато Съединените щати насочват вниманието си към Африка, където Китай и Русия все повече разширяват присъствието си.

Вицепрезидентът Камала Харис ще пътува през седмицата до Гана, Танзания и Замбия - чийто президент Хакаинде Хичилема е сочен от Вашингтон като образец за демократично управление и ще проведе свои собствени събития като съорганизатор на срещата на върха.

В последния си годишен доклад Freedom House, подкрепяната от САЩ изследователска група, отчита цялостно влошаване на световната демокрация, но също така и нарастващ брой светли точки. Кейти Ларок, координатор на групата за срещата на върха заяви, че макар една среща сама по себе си да не е решаваща, тя дава възможност за поставянето на някакво начало. Демокрациите могат да "координират промени в политиката, които да ограничат разрастващата се опасност от авторитарна агресия", каза тя.

Автор: Шон Тандън


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Джон

    12 112 Отговор
    С вас сме братя американци. Само напред и нагоре.
    🇺🇲🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇪🇺🇧🇬🇺🇲

    Коментиран от #33

  • 3 Льола

    80 7 Отговор
    Байдън обърка Канада с Китай (ВИДЕО)
    25.03.2023 - 1:00ч

    Американският президент Джо Байдън обърка Канада с Китай, предизвиквайки смях в канадския парламент, пред който говори резервирано.

    „Днес аплодирам Китай за съживяването... Съжалявам, аплодирам Канада“, каза Джо Байдън на съвместна пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо.

    Коментиран от #12, #13

  • 4 Хихихи..

    96 10 Отговор
    И четири фронта да "създадат",по всичките географски посоки,Късно е,вече изкараха Мечката от бърлогата..А не знаят нито един начин да я върнат обратно..Еех,льохмани с льохманите ви..

    Коментиран от #18, #52

  • 5 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    99 9 Отговор
    Българите видяхме за 33 години какво е това западна демокрация и див капитализъм. За 33 години див грабеж и геноцид, от 9 милиона сега едва 5,5 милиона и 80% от тях ни живи ни умрели!
  • 6 Гост

    56 3 Отговор
    Конфронтацията не е довела до нищо хубаво никога. Авторитарните държави сами трябва да узреят за демокрацията. На сила не става хубост.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ами

    46 4 Отговор
    добро си е американското деде, ако е жив може да изкара още един мандат, все пак украина като каза русия напада полша с ракети, байдрън узапти зеления
  • 9 Последния Софиянец

    74 6 Отговор
    Африка, Азия, Южна Америка , арабските страни.Всички се надигат срещу САЩ.Видяха че не са толкова страшни и има алтернатива.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МАРА

    65 5 Отговор
    сащ ПОДПАЛВА И РАЗРУШАВА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ КОЙТО НЕ СА ИЗГОДНИ ЗА ТЯХ= НЯМА ЗАКОНИ ЗА ТЯХ
  • 12 ами

    63 5 Отговор

    До коментар #3 от "Льола":

    че той обърка иран с украина та няма да обърка държави с еднаква буква

    Коментиран от #19

  • 13 Последния Софиянец

    61 3 Отговор

    До коментар #3 от "Льола":

    Бай Дън каза Китай вместо Канада и се оправда че само за Китай мисли и пълни памперса.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Соник

    10 28 Отговор
    САЩ могат да създадат предаването Отечествен Фронт и да вкарат Карбовски вътре
  • 16 Братята Кабабик

    53 3 Отговор
    петродоларът, а с него и сащ, умре. Светът се промени пред очите ни, но някои от нас предпочитат да гледат капките
  • 17 Излишна дължина

    52 4 Отговор
    Статията можеда се побере и само в едно изречение, което съдържа: "която имаше за цел да потвърди лидерството на САЩ".
    Останалото е плява. Пълнеж, целящ да прикрие провалящото се лидерство на деметиралата империя.
  • 18 Бай Джон

    6 60 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Прав си, изкараха мечката от бърлогата за да и видят сметката. Така се прави като си на лов. Сега подир тая мечка има цяла глутница кучета и няколко ловни дружини.
    🇺🇲🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇪🇺🇧🇬🇺🇲

    Коментиран от #22, #28

  • 19 Последния Софиянец

    54 2 Отговор

    До коментар #12 от "ами":

    Бай Дън на летището беше тръгнал за Камбоджа а каза че отива в Колумбия.Явно му свършил кокаина.

    Коментиран от #50

  • 20 мучо

    49 2 Отговор
    само това ли успяха да измислят тъпите американци.......повечето от поканените ще дойдат само да гледат сеир....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Последния Софиянец

    46 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Джон":

    Макрон отива в Китай да целуне ръка на новия световен лидер Си.

    Коментиран от #27

  • 23 Геша

    45 1 Отговор
    За какви неевропейски бежанци говори този смешник.На малкоумен ли се прави или е такъв? Бежанци от война може да има само в съседна на конфликта страна.Останалото са разпълзели се навсякъде, мигриращи в търсене на богат донор тахтаби
  • 24 Наркомандо

    46 2 Отговор
    Ирав и Саудитска Арабия се помириха и влизат в Брикс...Петроюанът заменя петродолара...оборът е разкован
  • 25 Историк

    23 0 Отговор
    Джуунайтед Снейкс,ще ходят да търсят бал амур ници,да ходят да се бият за тяхната кауза.Има ли такива?Сигурно, слек като бъдат подкупени или шантажирани управлящите им,а още по добре и двете.Добрата новина е ,че краят на тове нещо се вижда.
  • 26 дядото

    39 2 Отговор
    словесна еквилибристика.какво ли има зад израза- единен фронт за демокрация.точно американска и насочена към унищожаване на русия,китай,иран и всички държави несъгласни да се превърнат в американски колонии.
  • 27 Иииии

    31 0 Отговор

    До коментар #22 от "Последния Софиянец":

    Урсула също.

    Коментиран от #53

  • 28 Хохо Бохо

    25 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Джон":

    На Бай ти Жон са му подготвили лафета.Въпросът не е дали ,а кога.
  • 29 ДЕМО-КРАТА БАЙ-ДЪН

    35 0 Отговор
    В толкова много страни водехме войни, и на всякъде процъфтява демокрацията сега. ИРАК, АФГАНИСТАН, СИРИЯ И Т.Н. вече са дори по демократични държави и от САЩ . И ето дойде реда да се борим до последния украйнец за демокрацията в Русия.
  • 30 Мдаааа...

    42 0 Отговор
    най-голямата демокрация, произвежда най-много оръжие..... !!!!
    Мислете хора, безплатно е..... все още....!!!!
  • 31 пешо

    32 0 Отговор
    краварите да си гледат скапания обор
  • 32 Все

    26 0 Отговор
    Някакви супер-СВРЪХ сили ги подкрепят тия "демократи".. Замбия петрол, останалото кокаин.
  • 33 008

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Джон":

    Болен сигански мозък, пак ли си тук
  • 34 Дуай Липа

    28 0 Отговор
    С влизането на СА и Иран в БРИКС примката е нахлузена около врата на империята на злото. Остава да видим колко поразии ще направи в предсмъртгния си гърч
  • 35 Констатираща

    23 0 Отговор
    Изглежда, всички страни, които са прозрели хегемонията на САЩ и техния стремеж към беззаконие, трябва да се консултират и съюзят, за да могат да измислят план, с който спрат и пресекат тези явления, които създават напрежение, конфронтация и размирици по света. Омръзна ни да гледаме и слушаме все едни и същи проблеми и една и съща причина за тях! Трябва да им се покаже, че това не е начинът за изразяване на сила и величие, и избиване на комплекси.
  • 36 Вирус

    25 0 Отговор
    Тъпите американци се чудят какво да правят и само това им е в устата демокрация та демокрация иначе пасквила пълен бълвоч

    Коментиран от #38

  • 37 Артилерист

    24 0 Отговор
    Американската демокрация е да открива фронтове и да води войни...
  • 38 Рико

    21 0 Отговор

    До коментар #36 от "Вирус":

    Промиват съзнанието на стадото,с отвлечени понятия като демокрация,свобода.Не знам колко свобода може да има в полицейска държава като Сащ.Откъде знам ли ? Ха познайте.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Аз съм от ссср

    22 1 Отговор
    Сащ и демокрация ,голем смях.Тези искат да командват целият свят,това не е демокрация а тоталитаризъм.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Настрадин Ходжа

    14 0 Отговор
    Тоз дъртия памперса на франта ли ще го кара!?
  • 43 Това вече сме го чували

    15 1 Отговор
    края на миналия век - единен фронт на демократично-прогресивните сили срещу здравия разум
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гай Турий

    12 0 Отговор
    Восъкът в деменция вика Третата СВ. Тоя идиот ще погуби човечеството. Никой не го е искал да си вре членоразделните елементи в бившата УССР. Той иска ли от Куба да му открият фронт срещу Маями и фашистгтон? Или за по-лесно направо два посейдона с потоп до Апалачите! Отделно още хиляди бойни глави по целия краваристан.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 гост

    11 0 Отговор
    Джими Картър, президент на САЩ 1976-1980 г. :
    -
    -" САЩ са по-скоро ОЛИГАРХИЯ, А НЕ ДЕМОКРАЦИЯ"
    - "АМЕРИКА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ НЕЙНИТЕ МИЛИАРДЕРИ, КОИТО КУПУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ КАТО СВИНЕ НА ТЪРГ. ПЕЧЕЛИ ТОЗИ, КОЙТО ПРЕДЛОЖИ НАЙ-ВИСОКА ЦЕНА!"
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 пенко

    5 0 Отговор
    АНГАЖИРАНИ ДА ПРЕЧУКАТ ВЕНЕЦУЕЛА - САЩ "ПРОСПА " АФРИКА --- ПОНЕ 3 ГОДИНИ !!! " КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА " !!!!!!!!!!!!!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Вивалди

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Иииии":

    А не Урсула другаде ще го цунка, иначе на диванчето...
  • 54 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    Писал съм го много пъти.Тези вм,р,исани од преживяне дъвки... Демокрация,аторитаризъм са втръснали на цял свят.Напомнят изцяло на партиен лозунг от 60 те на миналия век...Всяка линия различна от линията на Партията,е крива! До тук бяхте м,,,ршиии! Тресе ви треска,че в световен мащаб, миналата година разплащанията в загнил зелендаш,са се свили със 41%. И това са ваши данни, а не фейк на " другите" който ще го превърнат до няколко години в регионална валута, струваща колкото струва щамповането му-17 сента. А плоскоглавите нека да му се кланят ,докато истината не ги удари с псрен чук по павето
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 СВОБОДЕН

    1 0 Отговор
    Страните от НАТО не е редно да се намесват в конфликти между страни, които не са им членки, а те постоянно вършат нарушения и се преместват на изток. Украйна водеше и води провокативна политика, която доведе до сблъсъка, защото зад нея стои НАТО, макар и да е само кандидат член на алианса, с цел да го доближи до Русия. Тя служи като капан за залавяне, изтощаване и унищожаване на Русия от САЩ и останалите членове на организацията, защото е "подходяща" по територия и демография за политиката на
    НАТО и затова си получава заслуженото, но с цената на мирното население, което използва като заложник в конфликта и подмолната си политика. Ситуацията е много сложна и опасна, защото както зад Украйна стоят несправедливо всички от алианса, така могат да застанат и зад Русия, но справедливо всички, които са срещу него, макар че Русия все още се справя успешно сама и това, че не намесва други държави показва, че тя не желае разрастване на конфликта, за разлика от Украйна. От всичко това, много добре се вижда кой се стреми към агресия и хегемония и каква е задкулисната цел на конфликта, който прераства в ТСВ.