Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Март, 2023 07:04 2 753 45

Андрей Захаров: "Държавата в Русия знае всичко за всички"

  • владимир путин-
  • шпионаж-
  • диктатура-
  • андрей захаров-
  • война-
  • русия-
  • руски служби-
  • украйна-
  • камери

Още по-лошо, Путин никога не поема отговорност за нищо

Андрей Захаров: "Държавата в Русия знае всичко за всички" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Захаров разказва, че през 2022 е бил принуден да бяга от Русия, защото станал „личен враг“ на руски хакери, закриляни от Федералната служба за сигурност (ФСБ). Андрей разказва, че намерил адреса на бащата на лидера им в Москва и с колегите му от БиБиСи отишли в дома му: „Той не ни каза почти нищо, убеждаваше ни, че синът му не е замесен. Когато си тръгнахме, ни последва на улицата и помоли да не излъчваме записа с него. Няколко седмици по-късно ми се обади мой познат и ме предупреди да спра да разследвам хора на ФСБ, иначе ще ме вкарат в затвора за държавна измяна.“

"В Москва е пълно с камери"

Още новини от Украйна

Андрей разказва, че е бил следен, а хора в кооперацията, в която живеел, са били разпитвани за него. И постепенно разбира, че трябва да бяга от Русия. Според Андрей най-големият враг на гражданите в Русия е държавата, която знае и има всичко за тях. „Москва е пълна с камери, които не просто правят записи, а имат система за лицево разпознаване. Те могат да вземат моя снимка, да я пуснат в системата и тя ще покаже къде съм бил дори преди две години. Взимаш апартамент под наем и тази система запомня лицето ти от камерата в кооперацията, ако влезеш в сградата повече от два пъти, те знаят къде живееш, дори и да искаш да скриеш адреса си.“

"Шокиращо е, че видях данни за дъщеря ми, която е дете"

Андрей разказва, че в Русия данните за това кой какви имоти, застраховки или автомобили притежава, а и къде е пътувал, са изцяло отворени. „Преди 20 години тези данни ги имаше на хиляди дискове, които съдържаха телефонните номера и адресите на всички граждани на Санкт Петербург. Сега в „Телеграм“ има бот, който работи с данни за телефонни номера, и ако аз пусна например моя телефон в този бот, той веднага ще покаже всичко за мен – адрес, какво притежавам, кога и къде съм пътувал и т.н. Шокиращо е, че през моя номер видях данни за дъщеря ми, която е дете. Това е много притеснително от гледна точка на сигурността на хората, но е много удобно за работа на разследващи журналисти. Парадоксално е, че не можеш да отидеш в някоя институция в Русия и да говориш със служителите свободно, но през изтичащи данни е възможно да намериш всичко. Някои от данните са свободни, но има и пазар, който се казва на руски „Пробив“. През него мога да купя данните, които ми трябват за всеки. Например за пътувания и имоти базата данни се пази в полицията, но може да се купи през „Пробив“ за 20 долара, както и кой на кого, кога и откъде се е обаждал.“

"Палката на репресиите"

Според Андрей в Русия има много репресивни закони, но и голяма бюрокрация, заради която те не се изпълняват. „Строгостта на руските закони се компенсира с незадължителното им изпълнение. Точно като в романа „Швейк“. Разбира се, ако те удари палката на репресиите, много ще те заболи, но бюрокрацията ѝ пречи да удари всички. Въпреки това, голяма част от руското общество мълчи дори и за войната в Украйна. Те искат да държат „палката“ далеч от себе си. Има и 10-15%, които са срещу войната, но нищо не могат да направят, освен да гледат стриймове на опозиционни журналисти. Част от интелигенцията напусна Русия и това е техният отговор на войната, други я поддържат, а трети са като през времето на социализма - живеят, без да се докосват до опасната тема, защото се страхуват. Така че, няма кой да се изправи срещу Путин.“

Човекът "Вагнер"

Андрей интервюира Евгений Пригожин, докато работи за руското издание „Фонтанка“. За него той казва следното: „В света на Путин той е отговорен за нещата, за които Русия не иска да присъства официално. Фабриката му за тролове и „Вагнер“ са такива примери. Официално в Русия е забранено да има частна военна групировка, но парите за оръжието, с които се бие „Вагнер“ в Украйна, са от държавни поръчки през Министерство на отбраната. Често прикритието е, че парите са за кетъринг на армията. Руската армия сега е едно голямо нищо, пълен бардак, но за съжаление този бардак все още има сили, ресурси и е много жесток. Според мен обаче, допускания, че Пригожин ще е бъдещият президент на Русия не са вероятни. Той няма толкова голямо влияние, колкото изглежда“, твърди руският журналист.

"Путин обича себе си и властта"

Андрей определя Владимир Путин като „опасен Нарцис, който обича само себе си и властта. Вярва, че никога не греши и че всичко, което прави сега, е за добро. Още по-лошо, Путин никога не поема отговорност за нищо. Но е и човек, който не иска да умира, той обича властта, хубавия живот и хубавите жени. Затова си мисля, че никога не би прибегнал към ядрени оръжия. Той просто изнудва и блъфира. Иска да внуши на гражданите на Русия, че тази война ще бъде норма на живот за тях и че всички трябва да свикнат с това да се воюва, за да продължават да го избират. В същото време, ако с него се случи нещо, мисля си, че политиците в Русия ще намерят извинение и ще спрат войната. Дори и ако им се наложи да му стоварят цялата отговорност за случилото се в Украйна. Това е психика на крепостни селяни“, казва Андрей Захаров.

Автор: Николета Атанасова


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    44 19 Отговор
    Същото може да се каже за САЩ. И за Германия.
    Държавата знае всичко за всички, ако си е на мястото.
    Ревете, че Русия е държава, а не територия, нали?

    Коментиран от #4

  • 2 да де

    40 11 Отговор
    Държавата в Русия знаела всичко за всеки, като че ли в останалия свят не е същото, че и по-зле
  • 3 Калпазанин

    28 9 Отговор
    Просто дойче зеле, само е Русия ли?
  • 4 Пак

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    си пропуснал най-важното.
  • 5 Олеоле

    22 5 Отговор
    "Но е и човек, който не иска да умира, той обича властта, хубавия живот и хубавите жени." Ядрени оръжия ли? :))) Някой вярва ли му на проваления покерджия?
  • 6 Българин

    22 24 Отговор
    Русия ми е като С.Корея

    Коментиран от #15

  • 7 Урюрвкос

    16 6 Отговор
    цялата статия дума по дума повтаря разследването на Христо Грозев за натравянето на Навални. Намериха адреса на майката на един от отровителите и ходиха със камера и екип на БиБиСи. За системата "Транзит" и " Кордон" в която са базите с личните данни. Само че влизането в тях струва не 20дол а 20хил дол защото достъпа е персонален и се вижда кой и защо влиза. Автора си приписва чужди заслуги.

    Коментиран от #10

  • 8 Офф..

    20 7 Отговор
    Бе кой ви се връзва на бляблякането,всичкото ви "журналист" е от матрицата на Ристю с Оскара..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Какъв

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Урюрвкос":

    "Кордон", ясно е посочил как става и къде.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вирус

    12 4 Отговор
    Захаров че то в еврогейските държави по зле бе нали виждаме или там е демократично
  • 14 Леле, леле, че има ли по-тоталитарни дър

    18 7 Отговор
    От англосаксонските?!? Имало в Москва камери навсякъде - смях, щото навсякъде, даже и при нас няма! И искам да разбера, какво става с журналистите, разследващи ЦРУ и МИ 6!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гориил

    11 9 Отговор
    Откъде се взе този глупак?

    Коментиран от #20

  • 17 Аз ли съм единствения

    18 7 Отговор
    който докато четях статията все САЩ ми бе в главата?
    Туй Гугъл туй Епъл, туй Андроид, пръстови скенери по телефоните туй Уиндоус, туй Хром, туй Фейсбук, туй Туитър, туй Скайп, туй камери навсякъде ,че дори и на телевизорите и дори хладилниците, туй лицево разпознаване, туй ФБР, туй ЦРУ....Че иб ЕС вече същото!

    Русия има още хляб да яде докато ги настигне!
    Ама поне си го има!

    Коментиран от #22

  • 18 Сделано в СССР

    23 9 Отговор
    Когато Ленин умрял с мозък, направен на пихтия от сифилиса, се оказало, че вторият човек в партията Троцки е предател. Каменев, Зиновиев и Сталин свалили Троцки и го изпратили в изгнание, по-късно му сцепили главата с пикел.
    Скоро се оказало, че Каменев, Зиновиев и Бухарин също са врагове и вредители. Тогава доблестният другар Ягода ги разстрелял, а след това Ежов разстрелва доблестният другар Ягода.
    След смъртта на Сталин всички разбрали, че Берия също е предател и вражески агент. Тогава Жуков го застрелял.
    Скоро Хрушчов разбрал, че и Жуков е враг на народа и предател и го пратил в Урал.
    Оказало, че и самият Сталин е враг, вредител и предател, а заедно с него и голяма част от политбюро. Тогава изнесли Сталин от мавзолея и разгонили всички партийци начело с Хрушчов.
    Станало ясно , че Хрушчов също е враг на народа. Брежнев го пратил в пенсия.
    След смъртта на Брежнев пък станало ясно, че и той е вредител и виновника за застоя. Имало още двама вредители, но те толкова бързо умрели, че никой не ги запомнил.
    Дошъл Горбачов, който установил, че цялата партия е от вредители и врагове на народа.
    В този момент обаче СССР се разпаднал и веднага се установило, че Горбачов е предателя и врага на народа!
    За Путин не се очакват никакви изненади.
    Както учи историята, Русия се управлява единствено от предатели и врагове на народа.

    Коментиран от #28, #37, #44

  • 19 В Русия съм, в Русия съм

    8 8 Отговор
    "В света на Путин той е отговорен за нещата, за които Русия не иска да присъства официално. Фабриката му за тролове и „Вагнер“ са такива примери" Виждаме. Отрано се зареждат на статиите.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 мммда

    16 6 Отговор
    То пък в Германия въобще не е така, записват ти всеки разговор и понеже техниката им е изостанала като се проведе международен разговор от време на време изключва и се слушаш на запис какво си казал малко преди това.

    DW много пропаднала пропаганда.
  • 22 Прокопий

    6 8 Отговор

    До коментар #17 от "Аз ли съм единствения":

    Да, само ти, иначе щеше да се сетиш, че Китайците са шампиони, после Великобритания, после Просия и накрая САЩ, това за камерите, обаче шампиони са корейчетата, толкова са изгладени от комунизма, че реално не всеки втори, а всеки е "ченге" и камери им не трЕбват..
  • 23 Хохо бохо

    10 10 Отговор
    Спрете с тея сащ, русофиле, сън не ви хваща.
    И, да, в русия си е чист фашизъм, че и по зле.
    Но вие си го знаете, де.
  • 24 мммда

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Параной Патологин":

    До вчера пропагандата беше, че били много изосанали технологично, а сега много напреднали. Вече се обърках!! Дали знаят къде е тая страна въобще тия журналя или ходят в някоя друга?

    Коментиран от #25, #34

  • 25 Плашимир

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "мммда":

    Та ни един джурналис ли нямаме в тая държава? В Украйна пратиха хиляда и един. А в Русия минус един.
  • 26 Анонимен

    8 0 Отговор
    Какъв е този бълвоч дето сега прочетох Ей на края ударихте ДЪНОТО помии
  • 27 Българин

    10 4 Отговор
    Иначе оня ден като пуснаха новината, че Франция въвежда лицевото разпознаване с цел предотвратяване на терористични атаки всички копейки ревнаха каот магарате, че европейците искали да им отнемат свободата :) хахахахахахаххахахаахахахахахахахаа
  • 28 Българските турци

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Сделано в СССР":

    Респект! Чудесен анализ, взех си го в архива !
  • 29 Но не и в България

    1 0 Отговор
    Де да можеше това да се каже и за България, ама не е така!
  • 30 долу сащ

    6 0 Отговор
    цру и фбр не знаят нищо за никого а Буш и Обама поеха отговорността за Ирак Либия Афганистан Югославия.....
  • 31 Кучето

    6 0 Отговор
    СмЕх... То в другите държави съвсем, ама съвсем не е така... Даже е по-страшно. Всяка държава и правителството, го прави. Англетата го оправят от десетилетия и се гордеят с това. Пропагандата ви пак удря на камък.

    Коментиран от #33

  • 32 НЯКОЙ

    3 0 Отговор
    така е навсякъде по света, какво се дръгнете с русия само. контрол и само контрол

    Коментиран от #35

  • 33 Ясно

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Кучето":

    Самия факт, че всички държави са ти в една графа, говори много.
  • 34 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "мммда":

    Забравяш че обвиняваха РФ, че се намесват кибернетично в изборите на САЩ за да подкрепяват Тръмп ... и съвсем сериозно водеха дела за това по съдилищата в USA... и как Путин се будалкаше с Америка затова !?... Хората гълтат всичко и за разлика от приматите помнят малко по дълго ...Иначе в "джунглата" всичко е толкова весело,колкото е и опасно !!!
  • 35 Любопитен

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "НЯКОЙ":

    "така е навсякъде по света" Как?
  • 36 ха ха

    0 2 Отговор
    пак ли тия бре , на ден не се ли обадят 5-6 Ушака за да ме ритат през кокалчетата почвам да се притеснявам , станахме мазохисти в демократична българия
  • 37 Човек

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Сделано в СССР":

    Ироничното е, че всички изброени руски лидери наистина са били предатели и врагове на народа, с изключение на Горбачов, който единствен работи за отварянето на Русия и освобождаването на руснаците в собствената им държава. Те обаче са глупави и го намразиха като му приписаха вината за проваления комунизъм, който като строй беше обречен на провал, тъй като е неестествен и в разрез с природните закони. Убивайки конкуренцията, убиваш личната мотивация и осакатяваш интелектуалния потенциал на нацията, което те прави неконкурентоспособен на глобалната сцена и следва неизбежен крах, както се случи със СССР. Горбачов направи първата стъпка от тоталитаризъм към демокрацията и това го прави най-великият руски лидер в модерната им история. Елцин имаше златен шанс да продължи това трудно дело, но беше страхлив алкохолик и предаде властта на един чекист срещу обещанието да не го закачат след като се оттегли. И така Путин пое юздите и обърна Русия към тоталитаризма, който всички знаем как свършва винаги.

    Коментиран от #40

  • 38 западното малцинство е пред замръзване

    2 2 Отговор
    Украинските окупанти вън от РОСИЯ!!
    САЩ възмутени
    САЩ предупредиха
    САЩ привикаха
    САЩ обявиха
    САЩ са нищо
    Зелени карти да иска някой
  • 39 А в лондон

    1 1 Отговор
    и берлин няма ли камери? Само в Москва?
  • 40 Българските турци

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Човек":

    Имаш чувство за хумор!...А какво би казал за тази психика ?..."И винаги има виновни за българската несполука..."Турско робство","Диктаторътъ Стамболов", "Мегаломанията на Фердинанд","Борис ІІІ с Германия","СССР с БКП и Тато",сега "Герб, ДПС и мутрите","ПП с Кирчо Кокорчо" и след някое време " ЕС с НАТО"... и никога българската некадърност, мързел и "богоизбран" елитизъм няма да са причина за тоталната физическа и душевна мизерия !!!"
    Не е ли някак познато и дори аналогично ?!..

    Коментиран от #41, #43

  • 41 Бамбука

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българските турци":

    Има и истина, и логика в това, което си написал, но има и обяснение. Постоянното насаждано в народа - русофили и русофоби. Съществувало е повече от век, съществува и сега. Възрастните родители фили, децата или нищо, или фоби. Никой политик не търси обединяващото, премахване на разделителите на обществото. Налагани са примери за подражание, които са далече от морала, нравите, обичаите. Да не забравяме безпомощността в борбата с корупцията, "майка" на всичките изброени от теб недъзи на обществото.

    Коментиран от #42

  • 42 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бамбука":

    Много си прав ! Нормално и човешко е да се възмущаваме пред безочливата манипулация с дезинформация,пропаганда и лицемерни лъжи с които се облъчва общественното мнение в България и се сее омраза между народите обречени да живеят и умират в една и съща география !...И когато възразяваме прямо и откровенно с убедителна реалност, без лицемерно да се крием зад фалшиви лозунги като "човешки права","свобода на словото","хуманизъм ", "демокрация" или "европейски ценности" ставаме врагове, предатели,фоби,фили,копейки и всякви !
  • 43 Да ти кажа..

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Българските турци":

    Какво се учудваш..българинът е научен никога да не носи отговорност за постъпките си...Винаги друг му е виновен за собствените провали. От дете така е научен..синдромът на Иванчо- не бях аз, другарко, той Иванчо ма накара!! Така и не разбра това племе, че не се е променило оТ аспарухово време.
  • 44 Ал Бунди

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сделано в СССР":

    Такава е историческата истина за тоя народ( ако може да се нарече народ сбиротък от над 80 националноси) ... всъщност, Русия е просперирала когато е управлявана от чужденци ( напиши в гооглето - чужденци които са управлявали Русия и ще се учудиш за какво иде реч..много рядко ще намериш някой руснак, допринесъл за държавата си толкова, колкото един Петър Велики..абе с две думи..какво можеш да очакваш от народ, за когото Павлик Морозов е качен на геройски пиедестал..!!!!
  • 45 Скот Ритър

    0 0 Отговор
    Най-напред в това са Китай, но англосаксонците не отстъпват питайте Сноудън
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания