Тема: Украйна

10 Април, 2023 13:01 2 732 60

На шпионите на Путин в Европа им става все по-трудно

  • шпионаж-
  • шпиони-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • европа-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • руски шпиони

Само за година Европа експулсира 400 руски шпиони

На шпионите на Путин в Европа им става все по-трудно - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди година Германия официално обяви руското посолство в Берлин за център на шпионажа на Кремъл в страната. През април 2022-а 40 руски дипломати бяха подканени да напуснат Федералната република. Причината - твърдения, че са агенти на тайните служби, които използват дипломатическия си статут като прикритие за дейността си, припомня случая АРД.

Много от агентите на Путин вече не са в страната. Според източници от германските служби за сигурност, шпионската дейност на руското посолство в Берлин е намаляла значително от миналата година насам. Заради войната обаче Кремъл спешно се нуждае от информация. Това означава, че шпионажът продължава, но с други средства. Руските агенти са готови да поемат по-големи рискове, но същевременно допускат все повече грешки.

Още новини от Украйна

Дипломатите ще станат по-малко

Германия има конкретни намерения да намали броя акредитирани дипломати - и в Берлин, и в Москва, пише още АРД. Така федералното правителство иска да попречи на Кремъл просто да замени експулсираните шпиони с други, и паралелно да се подготви за евентуалното експулсиране на германски дипломати от Москва.

При това положение в бъдеще Кремъл ще има по-малко възможности да изпраща шпиони в Германия, маскирани като дипломати. Освен това вероятно и още хора ще трябва да напуснат руското посолство в Берлин.

Даниил Б., Ралф Г. и другите

Изглежда, че времената, в които работещите в руското посолство можеха без последици да извършват шпионаж в полза на Кремъл, са безвъзвратно отминали, отбелязва АРД. Примерите за подобна дейност през последните години съвсем не са малко. Служителят Даниил Б., контактувал най-вече с млади германски политици и пропагандирал проруски курс заедно с крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", е само един от тях. А бившият търговски представител на посолството бе един от основателите на "Източния институт", превърнал се в средище на руските лобисти в Мекленбург-Предна Померания.

Два скорошни случая също потвърждават значението на посолството в Берлин за агентурната дейност на Кремъл. Твърди се, че бившият германски офицер от запаса Ралф Г. е предоставял информация на руското военно разузнаване ГРУ. В края на 2022 г. Ралф Г. получи условна присъда от една година и 9 месеца.

А през февруари тази година в Лондон бивш служител на британското посолство в Берлин бе осъден ефективно на 13 години и 2 месеца затвор. Твърди се, че в продължение на години той е предавал "значително количество" чувствителна информация на Русия. Посолствата на двете държави в Берлин се намират едва на няколкостотин метра едно от друго.

Европа е експулсирала 400 дипломати

За германските органи за сигурност очевидно не е било никакъв проблем миналата година да назоват 40 руски шпиони, маскирани като дипломати. Нещо повече - в първоначалния списък е имало над сто имена, посочва АРД. Най-напред са били изгонени тези, които са действали особено безогледно - като например човек, намесвал се в проекта за газопровод "Северен поток" в Мекленбург-Предна Померания. Но на други им е било позволено да останат в Германия - сред тях е руският контакт на осъдената в Лондон "къртица" от британското посолство.

Военният аташе и още няколко представители на посолството се считат за т.нар. резиденти. Това са онези служители на тайните служби, които са регистрирани като такива и поддържат официален контакт с германските разузнавателни служби. Дори да участват пряко в тайни операции на най-високо ниво, германските среди за сигурност обикновено отдават голямо значение на поддържането на комуникация с тях. Именно поради тази причина на доказан руски разузнавач му е било разрешено да остане в Германия.

Общо около 400 руски шпиони са били обявени за "нежелани лица" в Европа миналата година. Предполага се, че обменът на информация между съюзническите страни е значителен, отбелязва АРД. Като платформа за това служи т. нар. Бернски клуб - неформално сдружение на европейските вътрешни разузнавателни служби. В него влизат страните от ЕС, Швейцария, Норвегия и Великобритания.

Москва действа "силово"

Смята се, че от избухването на войната насам особен интерес за Русия представлява информацията, свързана с военните действия, със самата война в Украйна, но и с енергийните доставки. Освен това германските служби за сигурност наблюдават значителна активност около военните съоръжения на Бундесвера и НАТО, пише още АРД.

Още миналата година Федералната служба за защита на конституцията прогнозира, че руските служби ще разчитат все повече на шпиони, влизащи и излизащи от ЕС под прикритие. Както и на "спящи агенти", действащи без дипломатическо прикритие, които често от години живеят в страните под фалшива самоличност. Такива агенти бяха разобличени миналата година в Нидерландия, Словения, Норвегия и в Гърция.

Пример за натиска, оказван от страна на Русия, е случаят със заподозряна "къртица" от Федералната разузнавателна служба (БНД). Твърди се, че на среща в Москва миналата година руски разузнавачи са поискали от служителя на БНД Карстен Л. бързо да предостави информация за войната в Украйна. С приоритет били данните за местоположението на американските ракетни установки. Твърди се още, че руснаците са платили на предполагаемия извършител около 400 000 евро, които по-късно са били намерени от сейф. Германските среди за сигурност са изумени от силовия подход на Москва, коментира АРД.

Автор: Мануел Бевардер АРД | Флориан Фладе АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алиса

    36 31 Отговор
    Виждате ли на снимката Путин само как ви се присмива :) май на вас ще ви стане трудно.

    Коментиран от #40

  • 2 Последния Софиянец

    32 23 Отговор
    То ако всеки ги знае какви шпиони са?Шпиони могат да са например Росен Плевнелиев и Соломон Паси.Тях никой не ги подозира.
  • 3 Софиянец

    31 24 Отговор
    DW? Някой поръчвал ли е клозет?
  • 4 Как русофилите ни приемат тези факти?

    28 25 Отговор
    Какво става там „где так вольно дышит человек“?
    През последните 15 месеца – от януари 2022 г. насам, смъртта си намериха около 40 руски топ мениджъри, бизнесмени и длъжностни лица. Общото между тях? Загинаха при напълно мистериозни обстоятелства във времена, в които дневният ред в Москва се диктува от агресивната война на Владимир Путин срещу Украйна. Влиятелни хора в Руската федерация умират един след друг - падат от прозорци, застрелват се и дори се тровят сами, което повдига редица въпроси вече повече от година. Най-фрапантните случаи:
    През април вицепрезидентът на "Газпромбанк" Владислав Аваев, бременната му съпруга и 13-годишната им дъщеря бяха открити мъртви в московски апартамент. Според разследващите Аваев е застрелял членовете на семейството и след това се е самоубил.
    По-късно бившият топ мениджър на "Новатек" Сергей Протосеня беше намерен обесен във вилата си в Испания. Мъртвите тела на съпругата му и 18-годишната му дъщеря също бяха открити в къщата в каталунския курорт Лорет де Мар.

    Коментиран от #8

  • 5 Ай стига бе

    28 27 Отговор
    Дойче Дойче...-що ни мислите за канарчета? Чак пък толкова-направо ни обиждате с толкова плоска пропаганда
  • 6 Хи их хи

    12 21 Отговор
    За какво им е Европа, когато има Туитър?
  • 7 Ха ха ха

    20 25 Отговор
    Еуропа умре
  • 8 Я па ти

    22 25 Отговор

    До коментар #4 от "Как русофилите ни приемат тези факти?":

    Ти за лъжливите ДВеле ли работиш?
  • 9 12345

    24 25 Отговор
    И на ЕС вече им е трудно в Азия, Африка и Латинска Америка, третират ги като джендъри, ама не се пише за това.

    Коментиран от #25

  • 10 Според мен

    21 23 Отговор
    Всички германци са станали амеби щом вярват на толко долнопробна пропаганда или си мислят че тук повечето са амеби
  • 11 честен ционист

    14 25 Отговор
    Всеки руснак е шпионин, където и да е по света, макар и да не го подозира. Такива са дори и децата в България, които и да не разбират руски език, в главата им тече една и съща мисъл с руските им братишки.
  • 12 ЗАТОВА ПЪК НА УСА ШПИОНИТЕ У НАС

    19 19 Отговор
    е безкрайно лесно и са се отдали само на ядене и пиене. За наша сметка
  • 13 ПО-ЛЪЖЛИВИ МЕДИИ ОТ НАШИТЕ

    18 17 Отговор
    трудно се намират по света
  • 14 ДОЙЧЕТАТА НЕЩО ПАК СЕ НАДИГАТ

    13 21 Отговор
    ДВ е рупор на немската пропаганда . В Германия не са и чували за нея
  • 15 Ха-ха-ха

    25 22 Отговор
    Русия имала шпиони в Германистан? А военните бази на САЩ и Британия, какво са? "Приятели"??? "Съюзници"??? Защо тогава няма военни бази на германците в сащ и в Британия? Не може да си окупиран от едни, а да обвиняваш други. Това е шизофрения на н-та степен...

    Коментиран от #17

  • 16 Трън

    8 15 Отговор
    Те са си купили пуканки и следят Туитър, там публикуват плановете на Пентагона.
  • 17 Де го този късмет

    23 17 Отговор

    До коментар #15 от "Ха-ха-ха":

    И ние да бяхме така"окупирани" от американците през 1945.

    Коментиран от #46

  • 18 ПУТИН ВЪЗРАЖДА СССР

    10 23 Отговор
    и това ги весява. Споко, бе, само Велика Русия възражда. Руската Империя е била колкото ЕС и е вкл. Полша и Финландия

    Коментиран от #31, #36

  • 19 Конспиратор

    9 18 Отговор
    У нас на шпионите им е лесно. Няколко щирлица във военното министерство бяха обявени от каскета и му поискаха оставката. Затова за останалите ще си траем... за да не ги разобличаваме ...

    Коментиран от #34

  • 20 Наблюдател

    16 15 Отговор
    В България им е най-лесно защото заемат висши държавни длъжности.
  • 21 НЯКОЙ

    5 12 Отговор
    никой не знае истината..............
  • 22 Копейкин е шпион на Митрофанка!

    23 14 Отговор
    Сбира денги в една банка 🏦!
    Заю Баю.

    Коментиран от #28, #33

  • 23 Гост

    22 10 Отговор
    Демек на русофилските национални предятели
  • 24 ех, този "политкоректен" език!

    15 20 Отговор
    Обичам така някои да се страхуват от Путин и да отдават всичките си несполуки на него. Значи добре се представя в световен мащаб. Изправя страната си към икономическа и политическа власт, а такова нещо не се прощава, а още повече от тези, които им дърпат конците. Те искат разнебитена Русия и пълзяща мизеруваща Източна Европа.
  • 25 Алооооуу

    18 4 Отговор

    До коментар #9 от "12345":

    А замислящ ли се ,ние вас, като какви ви третираме? Вие сте едва 15-16% Какво си милите, че правите? Какво и да напишете, какво и да коментирате ,всичко е от нищо надолу!!
  • 26 Само

    16 11 Отговор
    в България са се разпищолили здраво. Няма да се учудя, ако на мястото на ония изгонени 70 са дошли 170 при путиниста зелен чорап.

    Коментиран от #29, #42

  • 27 А самият Путин е агент на ЦРУ!

    20 11 Отговор
    Разшири НАТО!

    Коментиран от #35

  • 28 а боко и простото

    7 16 Отговор

    До коментар #22 от "Копейкин е шпион на Митрофанка!":

    - но херото ханъм, а сега вече на мъртъв, което е МНОГО ПО-ОЧЕВАДНО, но наглосаксонците са недовиждащи за някои неща..

    Коментиран от #32

  • 29 не, не си в час

    6 17 Отговор

    До коментар #26 от "Само":

    не зная за кой зелен чорап говориш. ВВС нямат зелени чорапи и си късоумен. Радев е уважаван генерал от ВВС с две дипломи по стратегическо управление, получени в САЩ. ЗАПОМНИ ГО! Най-се престарава един пожарникарски къс и мек маркуч, който се преквалифициря на мутра. Скоро беше ходил три пъти на Козяк и чинно докладваше пред Цветанка Ризова. Образованието му е хераковско.
  • 30 Пучо Капучо

    5 17 Отговор
    Дойчо, Дойчо, докъде я докара, Дойчо! Някакви босоноги тарамбуки да те гонят кат некъв дърт наци, кат империалист те гонят...
    А беше време, Дойчо, когато Дойчландия ехее...
    А сега кво, Дойчо? Сега даже и некви краварчета с има-нема 50-тина обора, се гъбаркат с вас, тц...
  • 31 Констатирал

    20 4 Отговор

    До коментар #18 от "ПУТИН ВЪЗРАЖДА СССР":

    ВЪЗРАЖДАНЕТО НА Е СССР Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЛУЧИ! ВСИЧКО ВЪРВИ ПО ПЛАН! ВСИЧКИ СРЕДНО ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА ЗНАЯТ КАКВО ЩЕ СЕ СРИНЕ В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ!!
  • 32 и мравояда

    6 14 Отговор

    До коментар #28 от "а боко и простото":

    плюс про100киро барабар с мутрафона не са шпиони на Козак???? Честна дума? Заклеваш се в децата си?
    Щом като невроатлантиците подскачагт като ужилени, значи е казана истината.
  • 33 Шрек

    15 5 Отговор

    До коментар #22 от "Копейкин е шпион на Митрофанка!":

    Той да си намери едно местенце и да си изкопае една от по-дълбока дупка.Може да го потърсят,я за мобилизиране,я за нещо друго.Хора всякакви има...
  • 34 Конспиратор

    3 14 Отговор

    До коментар #19 от "Конспиратор":

    Цитат от Факти за шпиони "Обект на разследване е дейността на български граждани - военнослужещи и държавни служители в различни държавни учреждения (Министерство на отбраната, Служба „Военна информация“ и др.), имащи отношение към националната сигурност на страната, за които са били налице данни, че са събирали класифицирана информация с цел същата да бъде предадена на чужда държава.

    На 18.03.2021г., след събиране на необходимия обем данни за извършваната престъпна дейност, се пристъпи към активни действия за неутрализиране на тяхната противодържавна дейност."
    Тия у нас са още преди войната в Украйна
  • 35 елементарни сте,

    8 16 Отговор

    До коментар #27 от "А самият Путин е агент на ЦРУ!":

    врагове на Путин и Русия. Преди всичко, НИКОЯ политическа сила и режим не са ПРОКОПСАЛИ, като забраняват другата гледна точка. Поздравления - вие сте ТВЪРДЕ усърдни продажници.
    Путин е шеф на велика и огромна държава, която тепървa ще поставя условията си. САЩ е умираща и залязваща империя.А безмозъчни като тебе винаги е имало.За твое сведения САЩ вече са в технически фалит. Крепи ги само страхът на запада от тотален срив.Просто всичките им резерви, събирани в долари, може за една нощ да се превърнат в тапети.Затова и подпират САЩ .Само че това няма да е вечно.

    Русия, както каза Хенри Кисинджър пред публиката в Давос, е и ще остане важен елемент в европейската държавна система и един траен мир трябва да отчита този незаобиколим факт.

    Коментиран от #37, #51

  • 36 а бай дънчо

    6 14 Отговор

    До коментар #18 от "ПУТИН ВЪЗРАЖДА СССР":

    възражда колониалното робство, превоза на негри с кораби, работа по памуковите полета, атомните бомби над Хирошима и Нагасаки през 1945 г. и ПОВСЕМЕСТНАТА агресия в цял свят с цел завладяване и "ръчкане" да се руши светът.
  • 37 много благодаря

    7 17 Отговор

    До коментар #35 от "елементарни сте,":

    на писалите минуси! ЗНАЧИ съм на прав път. При нас е ТАКА! Тук е Източна Европа с нашата история, география, култура, религия! У нас е пълно с политически неграмотни и продажни хора. Какво още правите тук в този свободен свят? АРЕ, бегайте на запад: автобус- Запад-парцал-тоалетна-фургон!
  • 38 Сталинчо

    17 8 Отговор
    За всички путинисти трябва да има съд какъвто е имало след края на втората световна война, но много, много по-жесток

    Коментиран от #44

  • 39 Аспарух

    17 9 Отговор
    Копейкин и русоробската биомаса са агенти на Путлеристан.
    Спасението вагони за животни и в Сибир без право на завръщане.

    Коментиран от #45

  • 40 Запознат

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Алиса":

    Така гледат малките деца като напълнят памперса.
  • 41 въпросче

    8 14 Отговор
    А на шпионите на БайИздън в Европа става ли им трудно,или трябва да им го пипне някоя цицоранка?
  • 42 не ти ли прави

    7 15 Отговор

    До коментар #26 от "Само":

    впечатление, че изгонените от про100кирото 70 души градинари и готвачи доведоха до влизане в книгата на Гинес по такова БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО и НЕОБОСНОВАНО гонене на членове на което и да е посолство???!!! Нашите дребни душици се престарават пред говедаря отвъд океана. Това Полша не би направила. Имат разум. Но и краварите си знаят правилото "най-верните са най-вредни" и затова и не бръснат за нищо нашите майцепродавци.
  • 43 веселяк

    8 15 Отговор
    Ееей, к.ва е таз мобилизация на козяшкия фитопланктон? Или само един се прави на многоръкия Шива?
  • 44 А кво ше

    5 15 Отговор

    До коментар #38 от "Сталинчо":

    Прайме с всичките западнали подлоги? Същите мерки или ще ги наградим? Ако е второто, тогава окупацията ни е не от Путин, а от западналите...
  • 45 Ей, ей...

    5 13 Отговор

    До коментар #39 от "Аспарух":

    Недей така! Това е фашистки метод! Къде забрави демокрацията? Или си бандеровец? На тях вече всичко им се позволява, понеже защитават западния фашизъм...

    Коментиран от #52

  • 46 Вече ти е

    4 11 Отговор

    До коментар #17 от "Де го този късмет":

    Излязъл късмета!
  • 47 дядото

    2 11 Отговор
    вярно е и си личи по публикуваните секретни документи на пентагона
  • 48 Апостол Апостоловс

    14 5 Отговор
    А ПРИ НАС КОГА?ВСИЧКИ БЪЛГАРИ -ШПИОНИ НА Русия И ЦЯЛОТО ПОСОЛСТВО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ.САМО ТАКА МОЖЕ ДА СТАНЕМ НОРМАЛНА ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА.
  • 49 русофили шпиони

    12 4 Отговор
    А Блъгария има Президент шпионин, заедно със русофилска организция....
  • 50 гордиевски

    1 3 Отговор
    ПРЕДИ ТРОВЕХА ХОРАТА, СЕГА ГИ ВЗРИВЯВАТ, ИМА НАПРЕДАК
  • 51 да си знаеш

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "елементарни сте,":

    Къде си тръгнал да коментираш като си тотална невежа ?
  • 52 руски фашизъм

    3 7 Отговор

    До коментар #45 от "Ей, ей...":

    Къде има западен фашизъм? Единствения фашизъм в света е начело с Адолф путин!

    Коментиран от #54, #56

  • 53 Иван

    3 1 Отговор
    Става им по-трудно, защото овцата Урсула Фон Дер Лайен пътува с пътнически самолет.
  • 54 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "руски фашизъм":

    Адолф Шимон Ал Багдади( Тел Авивски).
  • 55 зезел

    1 1 Отговор
    то за тва секретните документи на США му ги пращат по телеграм
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Така да знаете.

    4 0 Отговор
    Големи сили като Русия, Китай Индия, тоест тези от БРИКС, Южна Америка, Азия и Африка са срещу интриганта САЩ и настъпва нов световен ред! Процесът е вече необратим!
    Кой каквото търси (фащ, нато и джендърсъюза) ще си го намери!

    Според МВФ Русия, Китай, Индия имат и ще показват по-голям икономически растеж тази и следващите години спрямо (н)англоговорящите държави и васалите им от ек.

    Надеждата ни и на целия свят е в Путин и Русия, защото само те могат да победят тази шайка престъпници срещу човечеството, наречена нато, сащ и ес.
  • 59 Хенри Кисинджър:

    4 0 Отговор
    време е за договаряне на мир в Украйна
    Наближава времето да се договаря мир в Украйна, за да се намали рискът от още една разрушителна световна война, но мечтите за разпокъсване на Русия може да отприщят ядрен хаос, каза патриархът на американската дипломация Хенри Кисинджър, цитиран от Ройтерс и БТА.
  • 60 ЦРУ

    0 2 Отговор
    Турция е най големия съзник на Русия, дефакто като неизгонила руски шпиони с това показва омразата си към ЕС и НАТО и дефакто е троянски кон на БРИКС и ШОС в Запада
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания