Last news in Fakti

3 Април, 2023 18:45 1 583 11

Успя ли испанският премиер Педро Санчес да утвърди международната тежест на Испания с визитата си в Китай

  • испания-
  • испанският премиер-
  • педро санчес-
  • китай-
  • пекин-
  • си цзинпин

Поканата за държавна визита в Китай към испанския премиер, отбелязва 50-ата годишнина от установяването на отношения между двете страни

Успя ли испанският премиер Педро Санчес да утвърди международната тежест на Испания с визитата си в Китай - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес бе поканен от китайския президент Си Цзинпин на държавна визита в Пекин в края на миналата седмица. Санчес прие поканата, за да покаже, че страната му е спечелила международно влияние, няколко месеца преди испанското председателство на Съвета на Европейския съюз, но също и преди избори, които ще решат личното му бъдеще.

В четвъртък испанският премиер взе участие в годишната конференция на Форума за Азия в град Боао в провинция Хайнан, а в петък се срещна с китайския премиер Ли Цян и с президента Си Цзинпин. С тази визита премиерът социалист стана вторият лидер на страна от ЕС, посетил Китай от началото на пандемията от КОВИД-19 преди повече от три години. Първи, през ноември, посети Китай германският канцлер Олаф Шолц, припомня Франс прес. Френският президент Еманюел Макрон ще бъде в Китай от 5 до 8 април, придружен от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Поканата за държавна визита в Китай към испанския премиер, отбелязва 50-ата годишнина от установяването на отношения между двете страни.

Първата среща на Санчес на китайска земя беше с китайския премиер Ли Цян, с когото разговаря първо на Форума за Азия в Боао, а след това и в Пекин.

Ли Цян заяви, че Китай е отворен за по-тясно сътрудничество във всички области с Испания, която той похвали за нейната международна значимост и за ангажимента ѝ за по-здрави връзки между ЕС и азиатската страна, предаде ЕФЕ. Ли се обяви за задълбочаване на тези отношения и получи подкрепа за това от испанския премиер Педро Санчес по време на тяхната среща в Голямата зала на народа на площад "Тянанмън" в Пекин.

В началото на срещата китайският премиер подчерта, че Испания е значима страна от Европейския съюз и играе "важна роля в регионалните и международните дела". "Вие сте високопоставен испански политик, който от дълго време насърчава китайско-европейските отношения и сътрудничество", добави той и подчерта значимостта на посещението на испанския си колега, което съвпада с 50-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Ли определи международната икономическа ситуация като "несигурна и нестабилна" и заяви, че е съгласен с мнението, изразено от испанския премиер на Форума за Азия в Боао, за необходимостта от по-тясно международно сътрудничество.

"Китай винаги ще бъде ангажиран с насърчаването на взаимноизгодното сътрудничество с държавите по целия свят", заяви китайският премиер и увери, че страната му е отворена за по-широко сътрудничество с Испания. Той се застъпи за развиването на всеобхватното стратегическо партньорство между двете държави в рамките на това сътрудничество.

Китай е готов да разшири търговското и инвестиционното си сътрудничество с Испания, заяви китайският премиер, като добави, че се надява да осъществи сътрудничество с Мадрид в секторите на новата енергия и съвременните материали. Ли изтъкна, че Китай също така ще задълбочи сътрудничеството с Испания в рамките на инициативата "Един пояс, един път“ и призова двете страни да организират различни прояви за хуманитарни връзки и обмен по повод Китайско-испанската година на културата и туризма, която започна в края на март.

След срещата си Ли и Санчес присъстваха на подписването на документи за двустранно сътрудничество.

По данни на китайското външно министерство Испания е шестият по големина търговски партньор на Пекин в ЕС, а Китай е най-големият търговски партньор на Испания извън ЕС. През 2022 г. двустранната търговия е достигнала около 51,5 млрд. долара, увеличение с 6,5 процента на годишна база, посочва в. „Чайна дейли“.

Нито Ли, нито Санчес споменаха в изказванията си войната в Украйна - въпрос, който беше обсъден по късно през деня на срещата между испанския премиер и президента Си Цзинпин.

Испания иска да поддържа "балансирани отношения с Китай", каза в петък испанският премиер Педро Санчес след срещата си с китайския президент Си Цзинпин. "Испания иска да установи балансирани отношения с Китай, основани на взаимност", каза Санчес на пресконференция в Пекин и добави, че през юни ще се проведе китайско-испански туристически форум.

По време на срещата си със Си Санчес изрази и безпокойство във връзка с войната на Русия срещу Украйна.

"Изразих безпокойството ни от незаконната инвазия в Украйна", каза той на пресконференцията и добави, че е "окуражил Си да разговаря с (украинския) президент Зеленски" и че е "изразил подкрепата си" за мирния план на Зеленски, обявен през ноември.

По думите на Санчес той е уведомил Си, който на 20 и 21 март беше на посещение в Москва, че Испания подкрепя предложенията на украинския президент Володимир Зеленски. Те включват настояване да бъде възстановено териториалното статукво в Украйна отпреди руското анексиране на Крим през 2014 г.

"Убеден съм, че това е план, който полага основата за траен мир в Украйна и е в пълен синхрон с Устава на ООН и принципите му, които бяха погазени от руския президент Владимир Путин с неговата инвазия", каза той.

"Изразих нашето безпокойство от незаконното нахлуване в Украйна", каза Санчес и добави, че е призовал Си да разговаря със Зеленски, за да се запознае от първа ръка с мирния план на Киев.

През февруари Пекин представи свой документ от 12 точки за политическо уреждане на конфликта в Украйна, който предвижда цялостно прекратяване на огъня.

Предложението обаче предизвика недоумение сред някои дипломатически представители на ЕС в Китай, защото в него Русия не е посочена като агресора във войната.

По време на визитата си в Китай Санчес приветства два аспекта на китайския документ - "пълното и решително отхвърляне не само на използването, но дори и на заплахата за използване на ядрено оръжие" и зачитането на териториалната цялост. Санчес отказа да коментира какво е отговорил Си на думите му, но заяви, че Испания се изказва положително за мирните предложения на Пекин за политическото уреждане на конфликта в Украйна и оценява конструктивната роля на Китай в тази насока.

Според Москва Киев трябва да се примири със загубата на Крим и на четирите области в Южна и Източна Украйна.

В прочетеното по китайската телевизия официално съобщение за разговора между Си и Санчес беше посочено, че китайският президент е призовал за скъсване с "мисленето от Студената война" и "крайния" санкционен натиск, но не е споменал нищо за Русия. Си е подчертал, че позицията на Китай за войната в Украйна е последователна и ясна и се изразява в насърчаване на мирните преговори и политическото уреждане.

"Надяваме се всички засегнати страни да изградят балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура на сигурност чрез диалог и консултации", е цитиран да казва Си от китайската телевизия.

Испания, членка на НАТО, чиято външна политика и политика на сигурност е тясно свързана с тези на САЩ, е твърд съюзник на Украйна. През юли Мадрид поема ротационното председателство на Европейския съюз.

Си помоли Санчес да предаде поздравите му на испанския крал Фелипе Шести. Китайският президент заяви, че през последния половин век Китай и Испания са се придържали към принципите на взаимно уважение, обмен и диалог, активно са осъществявали взаимноизгодно сътрудничество и са установили и развили всеобхватно стратегическо партньорство, отбелязва в. „Чайна дейли“.

"Китай се ангажира да насърчава модернизацията си по всеобхватен начин чрез висококачествено развитие, което ще предостави на други държави, включително на Испания, по-широк пазар и повече възможности за сътрудничество", заяви Си.

Той посочи, че Китай е готов да работи с Испания, за да използва 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения като нова отправна точка за задълбочаване и укрепване на взаимноизгодното сътрудничество между двете страни.

Двете страни трябва да планират двустранните отношения в стратегическа и дългосрочна перспектива, да се придържат към основите на взаимноизгодното сътрудничество между Китай и Испания и да се подкрепят взаимно по въпроси, свързани с основните си интереси, като суверенитет, сигурност и развитие, каза Си. Двете страни трябва да следват общата посока на приятелство, взаимно доверие и сътрудничество в развитието на двустранните отношения, добави той.

Призовавайки двете страни да постигнат синергия между стратегиите си за развитие и да използват потенциала за сътрудничество, Си заяви, че Китай е готов да внася повече качествени испански стоки и се надява, че Испания ще осигури честна и справедлива бизнес среда за китайските компании.

Като отбеляза, че Китай и Испания са страни с древни цивилизации и велики култури със световно влияние, Си заяви, че двете страни трябва да гарантират успешното провеждане на Китайско-испанската година на културата и туризма, да насърчават диалога и обмена между световните цивилизации и да дадат положителен принос за справяне с общите предизвикателства на човечеството.

"Здравото развитие на отношенията между Китай и Европейския съюз изисква ЕС да отстоява стратегическата си независимост", заяви Си и добави, че двете страни трябва да бъдат партньори по пътя на модернизацията и добри приятели, които заедно се справят с глобалните предизвикателства.

Си заяви, че Китай е готов да осъществява всеобхватен диалог и сътрудничество с ЕС в духа на независимост, взаимно уважение, взаимна изгода и търсене на общи позиции при изглаждане на различията. Той изрази надежда, че Испания ще играе положителна роля в насърчаването на диалога и сътрудничеството между Китай и ЕС по време на председателството си на Съвета на ЕС. Санчес предаде сърдечни поздрави от крал Фелипе Шести на Си.

Тъй като светът е изпълнен с несигурност, само чрез сътрудничество държавите могат да се справят по-ефективно с различните предизвикателства и да насърчават световния мир и глобалното развитие, заяви Санчес на пресконференция след срещата с китайския лидер.

Испанският премиер каза още, че Испания желае да поддържа откровена комуникация и диалог с Китай, постоянно да укрепва взаимното доверие, да задълбочава взаимноизгодното сътрудничество, особено в области като електромобилите, зелената енергия и цифровата икономика, да засилва комуникацията и координацията по международни и регионални въпроси като изменението на климата и двете държави съвместно да насърчават по-нататъшното развитие на двустранните отношения.

Испания ще поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на тази година и ще се ангажира с насърчаването на диалога и сътрудничеството между ЕС и Китай, заяви Санчес.

Несъмнено поемането от Испания на ротационното председателство на ЕС от юли ще даде на страната по-голяма международна тежест, а визитата на Санчес в Пекин може да се разглежда като пролог и подготовка за изпълнението на тази важна роля.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 1 Отговор
    Комунист баскетболист..
  • 2 Другаря Си

    12 1 Отговор
    Санчес е задържан ще поиграе половин година футбол в местното ни първенство и след това ще бъде предаден по етапен ред на господин Путин! Очакваме Фон Дер Лайен и Макрон...

    Коментиран от #4

  • 3 Гошо

    13 2 Отговор
    "международната тежест на Испания" вие нещо на подбив ли сте взели Испания
  • 4 Макрон

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Другаря Си":

    Стегнах си куфара,целунах любимата ми бабичка за сбогом и с тежка въздишка се качих на самолета за Китай...Дано поне със Санчес да играем в един и същи клуб...
  • 5 3.14К

    12 1 Отговор
    Когато представяш китайският премиер с малкото име Ли, е редно да представиш испанският премиер като Педро, а не Санчес.
  • 6 Сички на поклонение при

    11 2 Отговор
    Императора ама Европа е бита карта.
  • 7 Госあ

    10 1 Отговор
    Ха ! И какво ще прави акушерката на някаква малко неясна службичка в Брюксел с микрон в Пекин ???? Тоя баболюбец наистина е превърнал Франция във васал на швабите както говори льо Пен. А швабите пък са васали на краварите…Стол дали ше има за акушерката ? 😄 Щото Си не обича такива работи…има протокол при двустранни разговори, който напомни на соросоидчето трюдо преди известно време …
  • 8 Тошо

    10 2 Отговор
    ТОЗИ Е ПАЛЯЧО И ЦИРКАДЖИЯ ОТ КАТЕГОРИЯТА НА ЗЕЛЕНСКИ.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И Педро

    7 2 Отговор
    оди да целува ръка на падишаха ама нема да го огрее и него. Не е питал Трюдо.
  • 11 Донки Хот

    3 0 Отговор
    Педро...да започва да учи китайски,дорде е време...Ще му потрябва.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания