Last news in Fakti

6 Април, 2023 13:41 1 773 9

"Килимгейт" даде старта на предизборната кампания в Турция

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • фетхуллах гюлен-
  • кемал кълъчдароглу

Нещо повече, Реджеп Ердоган намекна, че Кълъчдароглу е стъпкал нарочно килимчето, следвайки указания от Пенсилвания, т.е. от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен

"Килимгейт" даде старта на предизборната кампания в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Още от самото начало предизборната кампания в Турция обещава да не бъде скучна, а първият скандал вече се разрази, предлагайки материал за политически нападки, обширни медийни публикации и социални дискусии. Интригата се завъртя около молитвено килимче, върху което позира за снимка опозиционният кандидат-президент Кемал Кълъчдароглу. Почти незабавно фотографията стана повод за обвинения от страна на управляващите и за съмнения в религиозната чувствителност на опозиционера кемалист, който незабавно се извини за недоглеждането. От отсрещната страна пък заприказваха за възможен заговор, с който Кълъчдароглу е бил вкаран умишлено в "деликатната ситуация", за да бъде дискредитиран.

"Не остана още дълго, 40 дни. 40 дни, в които някои ще могат да стъпват с обувки върху молитвени килимчета", коментира турският президент Реджеп Тайип Ердоган случая, визирайки дните на кампанията преди президентските и парламентарните избори на 14 май. Нещо повече, Ердоган намекна, че Кълъчдароглу е стъпкал нарочно килимчето, следвайки "указания от Пенсилвания", т.е. от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, лидер на мрежата, обвинявана за опита за преврат в Турция през 2016 г.

Подобна снимка, на която Гюлен позира стъпил върху молитвено килимче, бе публикувана през 2017 г. от в. "Уолстрийт джърнъл" в материал за първата годишнина от събитията. Някои стигнаха дори до там да попитат дали снимката на Кълъчдароглу не е послание за подкрепа към Гюлен.

Самият опозиционен лидер побърза да се извини, като обясни, че не е забелязал молитвеното килимче, върху което е позирал след вечеря ифтар в Истанбул миналата седмица.

"Не видях молитвеното килимче на пода. Нека го кажа ясно. Не ме интересуват техните машинации", каза той, като същевременно поднесе искрените си извинения на всички, които може да е обидил.

Въпреки че турски духовници обясниха, че т.нар. седжаде не е свещен предмет в религиозен смисъл, случаят веднага бе подхванат от шумен хор критични гласове в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за агитация против опозиционния кандидат-президент.

"Срамота! Стигнахте дотам, че в тези свещени дни (на месеца Рамазан, бел.ред.) да стъпвате с мръсните си крака върху тази светиня за нашия народ", коментира заместник-председателката на ПСР и депутат Лейля Шахин Уста, цитирана от турски медии. В същото време тя се обърна към вярващите гласоподаватели, които биха гласували за опозиционната коалиция, с думите: "Как ще помирите съвестта си с това да следвате и подкрепяте човек, който стъпче с крака килимчето ви, ценностите ви".

Други пък предположиха, че случаят може да е резултат от "заговор", подготвен с цел да навреди на Кълъчдароглу. Според тях тази теория се потвърждава от друга снимка, направена на същото място и от същия ъгъл малко преди да бъде заснет Кълъчдароглу, на която молитвеното килимче отсъства.

Макар и лидер на строго светската Народнорепубликанска партия (НРП), най-голямата опозиционна сила в страната, Кълъчдароглу през последните години отклони формацията от курса на агресивен секуларизъм, следван от предишните партийни лидери, и смекчи отношението ѝ към религията и нейните символи. Някога твърд застъпник на ограниченията за носене на ислямски забрадки, НРП постепенно промени отношението си след премахването на забраната за носенето им в държавните институции от партията на Ердоган през 2013 г. През 2008 г. НРП позволи на жени, които се забраждат, да стават членове, а през 2017 г. допусна за първи път в изпълнителните си органи млада туркиня със забрадка. В края на миналата година Кълъчдароглу дори инициира проектозакон, който да гарантира по конституция правото на жените да носят забрадки на работното си място в държавни институции.

Това бе голям обрат за партия, изповядваща като своя единствена "религия" секуларизма, който дълги години имаше смисъла не само на разделение на религиозните вярвания от държавните дела, но и бе инструмент за регулиране на живота на хората в страната. Сега Кълъчдароглу призовава за "хелаллешме", т.е. опрощаване между консервативните мюсюлмани и светските среди, давайки заявка, че желае да поправи някои грешки от миналото и да намали силната поляризация на турското общество. Нещо повече, в стремежа си към национално обединение опозиционната коалиция, начело с неговата НРП, дори привлече към себе си ислямистка формация - Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу - като една от шестте партии, които алиансът обединява.

Самият Кълъчдароглу спада към религиозното малцинство на алевитите в сунитска Турция - произход, за който той самият не говори, но който е широко дискутиран в страната с оглед на ефекта върху кандидатурата му на изборите. Докато някои разглеждат като пречка алевитските му корени, мнозина други са на мнение, че те няма да се отразят особено върху гласовете, тъй като отдадените сунити така или иначе не гласуват за НРП.

Що се отнася до темата за молитвеното килимче, Ердоган и сътрудниците му вече дни наред продължават да я експлоатират. Държейки в ръка подарено му "седжаде", преди няколко дни той заяви: "Това килимче не е за да бъде стъпкано с обувки, а за да отправим от него, с Божията воля, благодарствената си молитва на 15 май".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ериздухан крадец

    6 12 Отговор
    Диктаторчето пак се натиска за крадлива власт, довела смърта на хиляди тученца!
  • 2 Калпазанин

    9 5 Отговор
    Кой ще гласува за клоун бря, та ви вие какво и да правите и пишете ердоган пак ще ги мачка вие на този гледало ло сте му изказванията та той по зле от хибрид измежду тиквата и бай пън

    Коментиран от #4, #8

  • 3 тикви турски

    4 8 Отговор
    Дано го сменят и не изберат,стига кражби и бедност!
  • 4 Предател

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    Бедно турченце пишешто се българче!
  • 5 КГБ

    5 10 Отговор
    Ислямиста Ердогйан си отива и падне ли от власт трябва да ходи при аркадаша си Путин в бункера.
  • 6 Пак ли турска пропаганда до кога???

    1 8 Отговор
    Спрете бо К Л у ци долни не ни занимаваите а пишете за България
  • 7 Аха

    2 7 Отговор
    Типични българи са турците и майките си ще продадат за власт и пари
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Койчо

    2 0 Отговор
    Тия са мнОО зле. Докато се дърлят кой стъпил на килимчето, някой може да им палне чергата.
Новини по държави: