Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Април, 2023 16:17 6 934 48

Европейският план за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови пречки

  • русия-
  • украйна-
  • артилерия-
  • снаряди

Ябълката на раздора остава дали тези оръжейни договори ще отидат изключително за компании от ЕС, или ще бъдат отворени и за външни производители

Европейският план за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови пречки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Две седмици след като ЕС обяви историческо споразумение за предоставяне на Украйна огромен брой боеприпаси, блокът все още уточнява правните специфики как да го приложи на практика, пише европейската редакция на "Политико".

Именно правни проблеми спряха първия по рода си план за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна. Посланиците на ЕС се срещнаха в сряда, за да обсъдят въпроса, но не успяха да постигнат значителен напредък по един от ключовите въпроси, според няколко дипломати, запознати с преговорите.

Още новини от Украйна

Ябълката на раздора остава дали тези оръжейни договори ще отидат изключително за компании от ЕС (и как да бъдат законово определени), или ще бъдат отворени и за външни производители. Франция настоява парите да останат в границите на ЕС, казаха няколко дипломати. Гърция и Кипър също подкрепиха Париж - ход, според някои от дипломатите, е свързан с желанието им да избегнат договори с турски производители.

Двама дипломати добавиха, че Европейската комисия също трябва да свърши повече работа, за да картографира капацитета на компаниите в ЕС, преди да може да бъде постигнато окончателно споразумение.

След като планът се оказа в застой, посланиците в сряда вместо това се съсредоточиха върху финализирането на по-малко противоречива част от споразумението: сделка за даряване на големи количества боеприпаси на Киев. Дипломатите, които говориха при условие за анонимност, заради деликатните преговори, казаха, че посланиците са приключили сделката по плана за дарение по време на срещата, добавяйки, че правният текст се очаква да бъде официално публикуван следващата седмица.

Споразумението за съвместно закупуване бе договорено бързо през последните седмици на фона на опасенията, че Киев свършва снарядите, за да удържи руската инвазия. Но въпреки бързането за одобряване на сделката, която цели Украйна да получи 1 милион боеприпаси през следващите 12 месеца, въпросът остава нерешен. В допълнение към продължаващите спорове около производителите, има опасения, че отбранителната индустрия на ЕС няма капацитет бързо да произведе желаното количество снаряди.

Целта на ЕС е да стартира плана в три едновременни части.

Първо, ще отдели 1 милиард евро за възстановяване на разходите на държави, които могат незабавно да дарят боеприпаси и евентуално ракети от собствените си въоръжени сили или да пренасочат входящите поръчки

След това ще задели още 1 милиард евро, за да закупи съвместно още боеприпаси за Украйна и да замени дарените от Европа снаряди.

И накрая, планът цели проучи начини за повишаване на способността на Европа да произвежда оръжията, от които се нуждае за години напред.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тате

    61 8 Отговор
    Ще ми купи колело, ама друг път. Това е целият план.
  • 2 Съдията Дред

    59 10 Отговор
    Чудят се що не участваме в плана, а не казват , че ни отрязаха за договори за "Арсенал" и "Терем". Сега пък някои се опитват да си заслужат комисионни ,най вече за турски производители. Няма да се учудя , ако и китайците точат зъби. Но напъна ние да даряваме е неистов

    Коментиран от #38

  • 3 Чичкар

    36 6 Отговор
    Айде пак проблеми...
  • 4 Пешо

    63 7 Отговор
    Както винаги се изпокараха кой да вземе парите, Украйна кучета я яли.

    Коментиран от #37, #48

  • 5 Българин

    32 5 Отговор
    Да извикат наш стоян георгиев-сиси , бурятката с двете леви обувки. Тя ще им каже законен начин. Тя е много умна и и специалистка по всичкология.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха ха

    22 6 Отговор
    Разбира се, че капацитетът трябва да остане в ЕС. Щом решението е на ЕС, значи парите трябва да останат в ЕС. Ако решението е по линия на НАТО, тогава Турция може да се включи.
  • 9 Жорето

    59 9 Отговор
    Даряването от кога стана сделка? Благотворителност за да убиваш?! Трябвало им много оръжие и боеприпаси?! Ама парите да останат в ЕС , а пък другото е дарение?!
    То не се спря да се кара смърт към укрия от миротворци, които си признаха пред света , че са иницирали тази война.
    Джен работа и само се гепат пари, а това е пълна елементарна заблуждаваща статия. Мнооо хитро.

    Коментиран от #36

  • 10 Айде бе...

    42 6 Отговор
    Това не мога да го повярвам, че ЕС, а да не говорим за НАТО, че не може за единица време да произведе боеприпаси и оръжия повече отколкото са възможностите на Русия. За каква индустрия говорим ако над 30 държави са неспособни да произвеждат колкото една четвърт от една, пък била тя и Русия. Да не говорим пък, че Русия използва няколко пъти повече боеприпаси всеки божи ден, отколкото Украйна Отделно голяма част от работната ръка в Русия вече липсва или е в Украйна заета на фронта.

    Коментиран от #16

  • 11 Сащ са държава-терорист

    54 7 Отговор
    ЕС/натю се разпадат. Никому ненужни са!
  • 12 Дедо ви

    44 6 Отговор
    Мъка, мъка голяма мъка е тоз ЕС.Нито ще произведат нито ще дадат. Няма барут и други взривни материали какво ще произведат. Фащ са отворили складовете от студената война и се мъчат от там нещо да изкарат ама ..... Сега са сключили контракт за прозводството на танковете за окрайнината а вие чакайте контранастъпление като си нямате друга работа!!!!
  • 13 Европейският съюз

    34 9 Отговор
    Разиграва цирк
    Ето защо
    Предоставената на украйна до този момент военна помощ е напълна достатъчна за да има баланс на военния театър и предоставянето по-нататък на масирана помощ не е много желателно тъй като целта е конфликтът да продължи колкото може по-дълго да изтощи русия максимум а и самата украйна в края на краищата когато свърши тази война ще бъде напълно изтощена и ще бъде бързо прилапана и ще стане евтин пазар и територия за европейския съюз
  • 14 1302

    33 6 Отговор
    Абе, тия докато купят 2 вагона снаряди, тя специалната военна операция ще приключи
  • 15 Политкомисар

    32 5 Отговор
    За каквото и да говорят политиците винаги става въпрос за пари...
  • 16 Дякон Унуфрий Араллампиев

    29 6 Отговор

    До коментар #10 от "Айде бе...":

    Те правеха коли Сега да се бият с лалета и перални Да се прави оръжие е изкуство
  • 17 ха ха

    36 4 Отговор
    Интересно, нашата позиция каква е? Забелязвате ли, че когато нещо се решава в ЕС, медиите услужливо премълчават нашата позиция. Кипър, Франция и Гърция, а заинтересована страна с оръжейна промишленост като България не се споменава...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Русофил

    11 20 Отговор
    Да си припомним, че Европата бе подчинена изцяло от Хитлер през ВСВ и половината от
    нея от Сталин след войната. Най-жалките са били французите. Добре, че са Великобритания
    и САЩ да я има Европата и сега.

    Коментиран от #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Много бързо

    33 5 Отговор
    Ще ги намерят и платят като ги изкомандват от Вашингтон. Намерили за какво да се кахърят - те ли да ги произведат или да ги купят извън ЕС. Ами да звънят на Путин и той ще им продаде.
  • 22 Истината:

    47 7 Отговор
    Стига с тези снаряди, стига с тази война, бе Изроди мръсни!
    До кога ЕС ще подклажда тази война!

    Коментиран от #23, #30

  • 23 мноо тъпо

    17 6 Отговор

    До коментар #22 от "Истината:":

    Докато изкукуригалия лумпен продължава да командва парада. Всеки който реши да не му се противопоставя ще бъде прегазен!

    Коментиран от #25, #42

  • 24 И защо

    33 4 Отговор
    Европа да се нуждае от оръжия за години напред?!? С кого смятат евробюрократите да воюват

    Коментиран от #33

  • 25 Любопитен

    21 1 Отговор

    До коментар #23 от "мноо тъпо":

    Имаш предвид неизбраната от никой Урсула?
  • 26 редник

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "редник":

    Колеги,
    Какво Ви става - сложихте 3 минуса на стиховете на Вапцаров?!...
  • 27 Ццц

    26 1 Отговор
    Само за война се пише в тая Европа ,май терористите са в европейския парламент .ненормални алчни бок лу ци управляват всички държави в европа .ужассс ,Америка превзе европа ,заряза Афганистан и се премести в рая на планетата .

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Цани

    18 1 Отговор
    Явно нещата с войната отиват на зле. Щом Байдан изпаща лакейте си да преговарят с Пекин. Щото Си вече му каза че САЩ са виновни за тази война.
    Тази статия потвърждава това. Замисълът е да се даде време с прекратяването на огъня за да се достави необходимо оръжие на Украйна. Къде отиде голяма индустрия на Европа.

    Коментиран от #31

  • 30 Войната....

    1 13 Отговор

    До коментар #22 от "Истината:":

    ...пофклаждана или охлаждана, ше продължи докато джуджето не си изтвгли орките от земите на Украйна!

    Коментиран от #41

  • 31 Голямата индустрия на Европа ...

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Цани":

    ... е там където работят 18 млн. работници и специалисти от страните от бившия Соцлагер и още 10 млн. работници от други континенти!
  • 32 ...ми не е верно!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ццц":

    Пише и за силикона на "звездите на Пайнър" , за липосукцията на Азис, за новата татуировка на Благо Джизъса за последния ХИТ на Фики! Просто си отворил грешен вестник пич!
  • 33 С кремълски...

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "И защо":

    ...джуджета!
  • 34 Общо взето вярно!

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "Русофил":

    ...само трябва да се направи едно уточнение - още като започва да подчинява Европа, Хитлер е бил подпомогнат от своя авер Сталин, който напада Финландия и подчинява източната половина на Полша. После както става при всички престъпни синдикати, когато един бос усети, че друг бос е слаб, се пробва да го ликвидира и да му прилапа бизнеса. Това е в резюме стартът на ВСВ!

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ...е ти сега жоре...

    0 7 Отговор

    До коментар #9 от "Жорето":

    ...в много неудобно положение го поставяш господин Путин! Значи Европейският съюз инициирал войната, пък господин Путин я повежда! Звучи сякаш господин Путин е изпълнил плана на ЕС. Или, че се е подвел и се е хвърлил в капана на ЕС. И в двата случая не звучи ласкаво за господин путин!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Д-р Хаус

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Общо взето вярно!":

    Тая история ти сам ли си я измисли или ти помогнаха малко едни добри чичовци от Козяк😂
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Възраждане

    8 0 Отговор
    Брей какви войнолюбивиСтаналиЛгбтНенормалниците в Бг🤔Какви ли песни ще запеятКогатоРусияДенацифицира ес и нато🙄?
    А да най вероятно- Руския Химн🤣🥳🎉
    Също като един англичанинУкронаемник дето беше в плен, та за да се измъкне научи химна и го пееше от сутрин до вечер, като славей с чувство и сълзи на очи докато руснаците не ги заболяха ушите да го слушат, та се смилиха и го пуснаха да ходи при майка си. 😆
  • 46 проявете милосърдие

    1 1 Отговор
    Дарете бомби за Украйна! Дарена бонба - спасен еврей!
  • 47 Европеец

    3 0 Отговор
    Как ще ни напълни Думата с уран , бедна ви е фантазията и кураторите от Саш ще дишат ,, стронций ,, 100 години
  • 48 Диьмо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Стига с тия бомби и оръжия да се помирят и живота да си продължи нормално кво му трябва на човек един живот закво са тия войни стига видяхме умници те дет командват света да си сядат на задниците и краи
Новини по държави: