Last news in Fakti

7 Април, 2023 12:15 899 3

Хронология на отношенията между Саудитска Арабия и Иран

  • саудитска арабия-
  • иран-
  • китай

Ролята на Китай в помиряването между двете регионални сили промени динамиката в Близкия изток, където в продължение на десетилетия основният медиатор бяха Съединените щати

Хронология на отношенията между Саудитска Арабия и Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на Иран и Саудитска Арабия се срещнаха в Китай за първи път от повече от седем години. След години на вражда, която подхрани различни конфликти в Близкия изток, Техеран и Рияд се споразумяха да нормализират дипломатическите си отношения и отново да отворят посолствата си съответно в Саудитска Арабия и Иран. Сделката бе постигната миналия месец с посредничеството на Китай.

Ролята на Китай в помиряването между двете регионални сили промени динамиката в Близкия изток, където в продължение на десетилетия основният медиатор бяха Съединените щати, отбелязва Ройтерс. За да погледне на съвременните отношения между Иран и Саудитска Арабия през призмата на историческото им развитие, новинарската агенция обръща внимание на някои ключови дати от хронологията на тези отношения.

1979 г. - Годината на Ислямската революция в Иран

Саудитските лидери са шокирани от факта, че иранският шах Мохамед Реза Пахлави е свален от иранските религиозни водачи, които според Рияд са решени да изнасят революцията си зад граница.

1980-1988 г. - Войната между Иран и Ирак

Иран е разгневен от подкрепата, която Саудитска Арабия оказва на Ирак в иранско-иракската война, в която Багдад използва химически оръжия.

1987-1988 г. - Мека

Отношенията между Саудитска Арабия и Иран сериозно се влошават през юли 1987 г., когато 402 поклонници, 275 от които иранци, загиват по време на сблъсъци в свещения за мюсюлманите град Мека. Демонстранти в Техеран окупират саудитското посолство и подпалват посолството на Кувейт. Саудитски дипломат загива от раните си, получени при падането през прозорец в посолството, като Рияд обвинява Техеран, че е забавил трансфера му в болница в Саудитска Арабия. През 1988 г. крал Фахд скъсва отношенията с Иран, които впоследствие са възстановени през 1991 г.

1997 г. - Среща на върха

Саудитския принц престолонаследник Абдула посещава Иран за ислямска среща на върха през декември, като по този начин се превръща в най-високопоставения саудитски представител, осъществил подобна визита след Ислямската революция в Иран.

1999 г. - Период на затопляне

Саудитският крал Фахд поздравява иранския президент Мохамад Хатами за победата му на изборите през 2001 г., като казва, че тя е индикация за успеха на реформаторската политика на иранския лидер. Хатами работи за сближава с Рияд след убедителната си победа на президентските избори през 1997 година. Хатами посещава Саудитска Арабия, като това е първата подобна визита след 1979 година. През април 2001 г. Техеран и Рияд сключват споразумение в сферата на сигурността.

2003-2012 г. - Засилване на регионалното напрежение

Предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г., което сваля от власт Саддам Хюсеин, засилва позициите на шиитското мнозинство в Ирак и води до смяна на геополитическата ориентация на Ирак в полза на Иран.

През 2005 г. убийството на ливанския лидер Рафик ал Харири, който е близък съюзник на Саудитска Арабия, създава предпоставки за борба за власт в Бейрут, в която от едната страна са Иран и съюзниците му, а от другата - страните от Залива. Ливан започва все повече да попада под влиянието на движението "Хизбула", което разполага с подкрепата на Иран.

Войната между Израел и "Хизбула" през 2006 г. провокира сериозни подозрения у саудитските лидери, че Техеран създава нови регионални съюзи, които застрашават интересите на Саудитска Арабия.

Ядрената програма на Иран засилва страховете на Рияд, че целта на иранския президент националист Махмуд Ахмадинеджад е Иран да доминира региона на Залива.

2010-2012 г. - Арабската пролет

Саудитските лидери с ужас наблюдават как продемократични въстания разтърсват Арабския свят, като се започне от Тунис, мине се през Египет и се стигне до Персийския залив. Демонстрациите в Бахрейн са възприети от Рияд като преминаване на червена линия, тъй като има реална опасност от това шиитското мнозинство в островната държава да вземе властта и да се съюзи с Иран. По тази причина Саудитска Арабия, по искане на бахрейнското кралско семейства, което изповядва сунитския ислям, изпраща войски в Бахрейн, които да сложат край на шиитското въстание.

Отношенията между Иран и Саудитска Арабия продължават да са ледени, като взаимното им съперничество намира отражение в гражданската война в Сирия. Рияд застава на страната на сирийските бунтовници, които се борят срещу президент Башар Асад - близък съюзник на Техеран.

През юни 2013 г. за президент на Иран е избран умереният Хасан Рохани, който променя конфронтационния курс на Ислямската република. През ноември Иран сключва временно споразумение със световните сили за ограничаване на ядрената си дейност. Отношенията между Техеран и повечето страни от Залива се подобряват.

През 2015 г. Саудитска Арабия се намесва в йеменския конфликт, начело на коалиция, подкрепена от Запада. Саудитските сили влизат в сблъсък с бунтовниците хуси, които са подкрепяни от Иран.

2016 г. - Влошаване на отношенията

На 2 януари 2016 г. Саудитска Арабия екзекутира близо 50 души, сред които и видният шиитски духовник Нимр ал Нимр. Демонстранти в Техеран щурмуват саудитското посолство, а иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей казва, че "Бог ще отмъсти" за екзекуцията на Нимр.

На 3 януари Саудитска Арабия скъсва отношенията си с Иран.

Иран обвинява Саудитска Арабия в нанасянето на въздушни удари по иранското посолство в Йемен. Саудитска Арабия казва, че това е иранска пропаганда.

На 29 май 2016 г. иранските власти забраняват на иранците да ходят на хадж, като обвинява Саудитска Арабия в "саботаж" и в това, че не е успяла да гарантира сигурността на хаджиите.

От 2019 г. до наши дни

На 14 септември 2019 г. Саудитска Арабия обвинява Иран в атака срещу петролни инсталации. Иран отрича да има общо с това, а отговорността за нападението е поета от йеменските бунтовници хуси.

На 9 април 2021 г. Иран и Саудитска Арабия провеждат в Багдад първите си директни преговори, откакто са скъсали отношения. В периода от април 2021 г. до септември миналата година са проведени четири кръга преговори, като ролята на посредници в преговорния процес играят Ирак и Оман.

На 13 март миналата година Иран се изтегли от преговорите, ден след като в Саудитска Арабия бяха извършени масова екзекуции, при които според правозащитници са били екзекутирани 41 мюсюлмани шиити.

На 21 април миналата година Иран и Саудитска Арабия провеждат пети кръг преговори.

На 9 декември миналата година китайският президент Си Цзинпин посети Саудитска Арабия и се срещна със саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман.

На 16 февруари тази година иранският президент Ебрахим Раиси посети Китай и се срещна със Си Цзинпин.

На 11 март тази година Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновяват отношенията помежду си.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    4 0 Отговор
    ХАХА , САУДИТСКА АРАБИЯ И ИРАН
    ДА БЪДЕЩИ ЧЛЕНОВЕ НА БРИКС
    ....
    НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД ЕВТАНИЗИРА Г7 ЕС
    И НАТО :))

    Коментиран от #3

  • 2 Военен

    2 0 Отговор
    Как се извърта пропагандата - саудитците направиха завой към Русия и Китай и взеха да стават "диктатори" вече а иначе когато бяха със САЩ:
    - "Саудитска Арабия се намесва в йеменския конфликт, начело на коалиция, подкрепена от Запада"

    Да се смееш ли да плачеш ли на пропагандата. Най лошото за запада че подобряват и отношенията си със Асад. Това не могат им го прости. Иначе това е вярно:

    - "Ролята на Китай в помиряването между двете регионални сили промени динамиката в Близкия изток, където в продължение на десетилетия основният медиатор бяха Съединените щати"

    и докато "медиатор" бяха Съединените щати войните в близкия изток не са преставали - просто за американците трябва да има война някъде за да съществуват.
  • 3 Запознат

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не само СА и Иран са подали заявка за влизане в БРИКС но и Мексико а това вече е на границата на краварника. Миналата година БВП на БРИКС за пръв път надмина този на Г7 - като влязат и останалите и чао на долара - то и сега отчитат 41% по-малко разплащания в долари а саудитците се съгласиха да продават петрола в юани а те са най-големите износители (Русия вече го продава в рубли). И останалите от ОПЕК като се съгласят и доларът тотално ще се срине.