ФАКТИ.БГ

27 януари 1973 г.: Край на войната във Виетнам

До средата на 50 - те години на миналия ХХ в. значителна част от територията на Индокитай е френско владение

Публикувана: 27 Януари, 2021 04:27
50 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2495
27 януари 1973 г.: Край на войната във Виетнам
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.

На 27 януари 1973 г. в Париж е подписан мирен договор, с който официално се прекратява Виетнамската война. Напрегнатите преговори между основните участници в конфликта се водят от януари 1969 г. През 1973 г. Държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър и специалният представител на правителството на ДРВ Ле Дък Тхо са удостоени с Нобелова награда за мир за специален принос в постигането на мирно споразумение във Виетнам, припомня dariknews.bg.

Известната и като Втора Индокитайска война, а във Виетнам като Американска война, се води от 1955 г. до 1975 г. между САЩ и Южен Виетнам от една страна, и Северен Виетнам и Народния фронт за освобождение на Виетнам от друга.

До средата на 50 - те години на миналия ХХ в. значителна част от територията на Индокитай е френско владение. През септември 1940 г. Япония нахлува в Индокитай, възползвайки се от поражението на Франция в Европа, но след края на Втората световна война японските въоръжени сили напускат страната. Опитите за възстановяване на френското колониално управление довеждат до подем на национално-освободителното движение.

На 2 септември 1945 г., Хо Ши Мин провъзгласява създаването на независимата Демократична република Виетнам. Франция отказва да признае независимостта на колонията си. Тя прехвърля в Индокитай експедиционен корпус, който през есента на 1945 г. възстановява контрола на колониалната администрация в южната част на Виетнам. После последват преговори, но въпреки постигнатите договорености за начина на предоставяне на независимост на Виетнам, през декември 1946 г. Франция започва колониална война във Виетнам.

От 1950 г. САЩ започват да оказват военна помощ на френските войски във Виетнам. По същото време обаче и Виетмин започва да получава военна помощ от Китай. Последният удар за колониалните амбиции на Франция в Индокитай става тежкото поражение в битката при Диен Биен Фу. През юли 1954 г. са сключени Женевските споразумения, които слагат край на осемгодишната война. Съгласно тях територията на Виетнам е временно разделена по 17-ия паралел на две части. Северен Виетнам преминава под контрола на Виетмин, и съответно става територия на Демократична република Виетнам. Южен Виетнам остава под властта на назначената от французите местна администрация.

На 16 юли 1955 г., Дием заявява, че Южен Виетнам няма да изпълнява Женевските споразумения, всеобщи избори няма да има, и че е необходимо да се създаде антикомунистическа държава във Южен Виетнам. През октомври с.г. той провежда референдум, на който е поставен въпроса да остане ли Южен Виетнам монархия или да стане република. Дием обявява, че според резултатите от референдума, монархията се отменя и се провъзгласява за първия президент на Република Виетнам.

До средата на 1969 г. силите на САЩ провеждат няколко мащабни настъпателни операции в Южен Виетнам, с цел да открият и унищожат големите подразделения и части на Виетконг и северовиетнамската армия.

През 1969 г. започват преговори с южновиетнамската левица за окончателно споразумение. През 1973 г. в разговорите се включва и Северен Виетнам. На мирната конференция в Париж от 26 февруари до 2 март 1973 г. южновиетнамското население получава правото на самоопределение, като американците се задължават да напуснат Южен Виетнам. След мощна офанзива на комунистическата партизанска армия през пролетта на 1975 г. сайгонския режим е свален със падането на Сайгон на 30 април 1975 г., след което се установява Временно революционно правителство. През 1976 г. Северен и Южен Виетнам се обединяват в една държава под комунистическо управление. След общи избори за страната управлението е поето от Комунистическата партия на Виетнам.

Исторически справки посочват, че Виетнамската война е най-тежкото поражение на външната политика на САЩ. Във войната участват над половин милион американски военни, от които 58 000 загиват. След войната Виетнам се обединява и става комунистическа държава, и остава по форма такъв и до днес.

Виетнам

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
27-ми януари
1 Отговор
Съм роден . Стига с тия виетнамци . Мерси

Оценка:
-35 +3

бай Киро
2 Отговор
Помня как американците отеваха ибрикчийте си от юга...и какво бягане беше.Дали ще доживея да видя как отевават нашите родни ибрикчий?

Коментиран от #4


Оценка:
-9 +48

3
Този коментар е премахнат от модератор.
Рожденника
4 Отговор

До коментар #2 от "бай Киро":


Бай Кире , убръкваш приказките ..!

Оценка:
-13 +4

среднощен
5 Отговор
"...Исторически справки посочват, че Виетнамската война е най-тежкото поражение на външната политика на САЩ. Във войната участват над половин милион американски военни, от които 58 000 загиват..."; Защо в статията никъде не се споменава за броя на избитите от американските войски - виетнамци..? В тази "виетнамска война" си "дават среща" съветското и американското оръжие... ФАКТ! СССР "печели" във Виетнам, за да загуби студената война след по-малко от 15г...? Истинските заложници на "руско-американското безумие" във военната надпревара са - "целия свят"...? Така и до днес... А, има малка разлика - Китай също се включи в играта... Лицемерието и циничността в световната политика продължава...

Коментиран от #7, #38


Оценка:
-1 +73

винсерион
6 Отговор
Виетнам е една от най бурно развиващите се икономики в света за разлика от нас.Това оборва наложения стереотип за лошо упраляваната социалистическа икономика.

Коментиран от #44


Оценка:
-4 +53

Денонощен
7 Отговор

До коментар #5 от "среднощен":


ФАКТ ... И е ясно ...ти си ФАКТЪТ

Коментиран от #10


Оценка:
-7 +2

Асан бгей
8 Отговор
Турция фалира.

Оценка:
-6 +11

да питам
9 Отговор
Яаааа момичета , люблю вас ! Къде се скатавахте цела нощ бе ?!

Оценка:
-9 +1

среднощен
10 Отговор

До коментар #7 от "Денонощен":


Да... Затова и всичко ще свърши много бързо... Просто не можем да си представим - колко бързо..? Този процес, всъщност, вече върви...?

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +6

да питам
11 Отговор
Таваришчи , днес съм се родил . Няма ли поне едно поздравче ?!

Коментиран от #26, #48


Оценка:
-11 +1

12
Този коментар е премахнат от модератор.
БАЙ Х@Й‼
13 Отговор
Демокрация с човешко лице- като в Сонг Ми!

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +13

РАДИО ЕЛТО
14 Отговор
да има МИР по цялата ЗЕМЯ

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +11

да питам
15 Отговор

До коментар #10 от "среднощен":


А ти къде си брънката в процеса ?

Коментиран от #20


Оценка:
-5 +0

16
Този коментар е премахнат от модератор.
17
Този коментар е премахнат от модератор.
да питам
18 Отговор
Събудиа ли сте се бе , пенсиите ?

Оценка:
-6 +1

Другари ,
19 Отговор
Пожелавам на всички да минете моят юбилей , 60 ... Но ,все пак не се унасяйте !

Оценка:
-0 +2

среднощен
20 Отговор

До коментар #15 от "да питам":


Макар че с тролове не споря, ще отговаря защото е важно. "Истината" се "ражда" в болка, както се ражда в болка и нов живот... Болката при раждането е допусната, за да ценим живота! Няма нищо по-ценно в този свят от "Истината", защото тя дава смисъл на живота... Ако ме разбирате? Всеки един "отделен човек" е "цяла вселена" и той може да свидетелства за Истината - стига да намери сили и смелост за това. Та това ми е думата, гласовете на майките на убитите войници във Виетнам, те бяха чути не само в САЩ, но и в целия свят..? Тези майки спряха войната, тези които с болка са раждали и с надежда са отглеждали децата си. Те не желаеха повече някакъв "лъжепатриотизъм" да бъде по-ценен от живота на детето им. Тук е "брънката", за която ме питате - любовта на родителя към детето си и на детето към родителя... Тази сила е по-голяма от всяка "политическа доктрина". Затова и съвременните политици искат да разделят децата от семействата им, за да ги използват за "пушечно месо", без да носят отговорност! Не, благодаря - не искам да имам дял в този цинизъм. Та, всеки човек е важен - това искам да кажа..!

Коментиран от #40


Оценка:
-0 +22

БАЙ Х@Й‼
21 Отговор

До коментар #16 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ ,":


Както решиш ! Клането в Ми Лай е военно престъпление, извършено на 16 март 1968 г. от части на американската армия по време на Виетнамската война. Тогава американски войници избиват между 347 и 504 цивилни жители от селцата Ми Лай и Ми Кхе, община Сонг Ми, провинция Куанг Нгай, Южен Виетнам.[1][2] Повечето от жертвите са жени и деца, като преди да бъдат убити, някои от тях са били изнасилени, малтретирани, бити, измъчвани и осакатени. Гаври са извършени и с мъртвите тела, някои от които са били осакатявани.[3]

Коментиран от #24, #25


Оценка:
-1 +34

22
Този коментар е премахнат от модератор.
ми ,
23 Отговор
ГУЛАГ е било направо човещина !

Оценка:
-4 +7

БАЙ Х@ЙМАНЕ ,
24 Отговор

До коментар #21 от "БАЙ Х@Й‼":


Има един лаф -А вие що биете негри ?

Оценка:
-6 +3

БАЙ Х@Й‼
25 Отговор

До коментар #21 от "БАЙ Х@Й‼":


А ето и Клинтън ! След 15-месечно съвместно разследване на инцидента, станал на 26 юли 1950 година, САЩ и Южна Корея установиха, че зле обучени американски войници са избили неуточнен брой бежанци край село Но Гун Ри в един от първите дни на корейската война. Спори се дали става дума за 250 или за 400 души.
Според Клинтън фактите били "недостатъчно ясни" и затова можел само да изрази съжаление, но не и да поеме вина, нито да се извини.

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +23

Шопо
26 Отговор

До коментар #11 от "да питам":


По-здрав !!!

Коментиран от #28


Оценка:
-1 +3

Ляв плюс
27 Отговор
"...възстановяване на френското колониално управление.." и "...като Американска война, се води от 1955 г. до 1975 г...." - колко ли много народи по света са страдали, страдат и ще страдат от западно-атлантическите, демон-кратически, милитаристически агресии??????????????

Оценка:
-1 +24

Мерси ,
28 Отговор

До коментар #26 от "Шопо":


Подобно ....

Оценка:
-0 +2

Аресва ми
29 Отговор

До коментар #25 от "БАЙ Х@Й‼":


Щото никога не фулиш , не псуваш , не се поддаваш на провокации , гледаш на нещата от високо .. Харесвам такива културни опоненти ..

Оценка:
-2 +11

Сатъра на Хана
30 Отговор
Чудя се как във Виетнам днес живеят по-добре отколкото в България ?
И то без негри и мюслимани ?
.....

Коментиран от #32, #35


Оценка:
-1 +18

И накрая
31 Отговор
Америте бегаха от Виетнам като бити пееееее.....си

Оценка:
-0 +17

Заточи сатъра
32 Отговор

До коментар #30 от "Сатъра на Хана":


Що че си останеш само Хана ...

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +1

веселяк
33 Отговор
Публикувано във факти.бг: Държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър и специалният представител на правителството на ДРВ Ле Дък Тхо са удостоени с Нобелова награда за мир.
Значи правиш война, бият те като маче в дувар, принуден си да сключиш мирен договор и ставаш Нобелист! Ей т*ва е...

Оценка:
-0 +29

V for V
34 Отговор
Заключение.
Статията не е добра. Това са просто факти без обяснение колко виетнамци плащат за свободата и колко грешна е "демокрацията" на Франция и САЩ.
Франция и САЩ трябва да бъдат пред международния трибунал и да плащат на народа на Виетнам. Не на правителството.

Коментиран от #45


Оценка:
-0 +29

Да,да
35 Отговор

До коментар #30 от "Сатъра на Хана":


Щото нямат алчни,престъпни и продажни политици,като нашите лумпени барабар с тиквата! Ето за това!

Оценка:
-0 +17

Верно ли бе?
36 Отговор

До коментар #32 от "Заточи сатъра":


Ти пък от къде изкочи?! Санитарите от Карлуково питат за теб!

Оценка:
-0 +5

покруса
37 Отговор
Край на войната във Виетнам и започване на нови войни по света. "Американският войник без работа не бива да стои."- е казал другарят
Роналд Рейгън.

Оценка:
-1 +14

един от многото
38 Отговор

До коментар #5 от "среднощен":


Сега в момента Американците си търсят нова арена за сблъсък с Русия и лошото е , че тази арена включва България и Румъния.

Оценка:
-1 +22

Ммм...да
39 Отговор
Парадоксалното в случея е ,че най-голям инвеститор във Виетнам е САЩ ! Приказката за вечните врагове и приятели и интереса е вярна и тук.

Оценка:
-0 +12

Хехе
40 Отговор

До коментар #20 от "среднощен":


американците се научиха, 5000 жертви дадоха в Ирак и им се видя много на фона на стотиците хиляди избити иракчани.
И изатова Обама само отгоре с бомби и дронове и кестените ги вади "Демократичната" сирийска опозоция.
Така са американците и техните майки, отначало патриоти и искат да освободят секви държави, най-вече тия с нефт, от диктатори и после викат "Ааа, направихме грешка".
Но колкото и да ги биеш по мордата, пак не разбират че умират за интересите на некви банки и големи компании.

Оценка:
-0 +17

Истината е,
41 Отговор
че САЩ загубиха във войната с Виетнам!

Оценка:
-0 +20

12345
42 Отговор
Във Виетнамската война се биха американци и виетнамци /въоръжени с руско /съветско /оръжие.Съветското оръжие беше по добро и във войната победиха виетнамцитеМного американски войници,ранени,попаднали в плен бяха лекувани в психиатрии ;и до сега има потърпевши /деца на участвалите войници във войната/,които се раждат с увредена психика.За истината е важно ,че ако Съв. Съюз тогава не беше помогнал на Виетнам с оръжие пораженията щяха да бъдат още по-големи.Има документи за войната.Има филми,направени от режисьори показващи цялта истина за Виетнамската война.Да не пропускаме употребата на НАПАЛМ от американците.С напалма изгаряха селища хора,.Виентамците пазят пораженията от напалма .Може да се види при посещение на страната.Греховете на сащ са неизброими.

Коментиран от #47


Оценка:
-0 +12

Шекел
43 Отговор
Едно виетнамци по джапанки им тсковаха мамата

Оценка:
-0 +5

Факт!
44 Отговор

До коментар #6 от "винсерион":


Виетнам е това което е благодарение на Франция.

Оценка:
-3 +1

плевен
45 Отговор

До коментар #34 от "V for V":


Всеки вижда различни неща в тези факти. Аз виждам как наглостта на управляващите във Вашингтон, насила правят някои хора комунисти. Нито Хо Ши Мин, нито Фидел Кастро, нито Даниел Ортега/Никарагуа/ са били комунисти. Били са притискани от американците, и са имали куража да се озъбят. Не са имали друг избор освен СССР.

Оценка:
-1 +7

Хирошима
46 Отговор
Виетнам е поредната голяма победа на американското оръжие и дипломация, която донесе мир на този край.

Оценка:
-5 +0

Точно така е!
47 Отговор

До коментар #42 от "12345":


Ама сега този ФАКТ го отричат!!!

Оценка:
-0 +2

48
Този коментар е премахнат от модератор.
нако
49 Отговор
Край на войната , край на голямото осиране , а поука от това НЯМА !!!

Оценка:
-0 +2

човек от народа
50 Отговор
Щатите след ВСВ нямат нито една спечелена война. само трепят наред и свои и чужди !

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5