Last news in Fakti

10 Април, 2023 09:55 896 7

Икономиката на Индия се развива с бързи темпове, но все по-малко работни места се заемат от жени

  • индия-
  • китай-
  • жени-
  • икономика-
  • работа

Скоро Индия ще надмине Китай по брой на населението, с което ще се превърне в най-многолюдната страна в света

Икономиката на Индия се развива с бързи темпове, но все по-малко работни места се заемат от жени - 1
Източник: Shutterstock

Скоро Индия ще надмине Китай по брой на населението, с което ще се превърне в най-многолюдната страна в света, предаде АП. Освен това икономиката на азиатската държава е сред най-бързо развиващите се, отбелязва агенцията.

На фона на икономическия подем и на нарастващото население обаче все по-малко жени имат работа, допълва АП.

В продължение на 16 години Шийла Синг работи като социален работник в Мумбай – финансовата столица на Индия, и харесва работата си. Семейството ѝ обаче постоянно ѝ повтаряло, че трябва да напусне работа и да си остане вкъщи, за да може да се грижи за децата си. Години наред тя устоява на натиска, но след като разбира, че дъщеря ѝ бяга от училище докато тя е на работа, вижда че няма избор и че трябва да напусне работа.

"Всички ми казваха, че децата ми са пренебрегнати… и това много ме нараняваше", казва 39-годишната Синг.

Когато тя подава оставка през 2020 г. заплатата ѝ е по-висока от тази на съпруга ѝ, който работи като шофьор на авторикша и чиито доходи варират ден за ден. Никой обаче не предлага той да напусне работата си и да си остане вкъщи, за да се грижи за семейството.

"Приятелите му му се подиграваха, че той разчита на моята заплата", каза Синг. "Видях, че очевидно моята работа не се оценява, затова реших, че няма смисъл от нея", добавя тя.

Индия е на ръба да надмине Китай и да се превърне в държавата с най-голямо население в света. Икономиката ѝ е сред най-бързо развиващите се в света, но страната се нарежда сред двадесетте държави с най-нисък процент на работещи жени, посочва АП.

Намаляващият брой на жени, които работят, не е проблем единствено за жени като Шийла, а и за реализирането на икономическите амбиции на самата държава, което може да бъде заплашено, ако около 670-те милиона жени в страната останат невключени в работната сила на фона на нарастването на населението. Индия се надява, че бързонарастващото ѝ трудоспособно население ще спомогне за икономическия ѝ растеж в дългосрочен план. Експертите обаче се опасяват, че това може също толкова лесно да се превърне в демографски проблем, ако Индия не успее да осигури заетостта на нарастващото си население, особено на жените.

Без доходите на Синг семейството ѝ не може да си позволи да живее в Мумбай - един от най-скъпите градове в Азия, и сега тя се готви да се върне на село, за да спести пари, пише БТА.

"Но там няма работа", въздъхва тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брансън вече фалира

    4 4 Отговор
    Китай залязва необратимо колкото и да не се харесва това на хора като Гейтс Безос Мъск и тн.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факт

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "3 милиарда хлебарки живуркат там":

    По гафно от Раша няма.Еупката на Света затова и всеки бяга
  • 4 копейката

    1 0 Отговор
    Моята пра родина
  • 5 на жената

    3 3 Отговор
    На жената мястото е в къщи да пере да глади да готви да гледа децата, не по улиците и баровете
  • 6 Индия

    2 0 Отговор
    отдавна мина Китай по население, да не забравяме, че е разделена на три Индия, Пакистан и Бангладеш, заедно са 1,8млрд.
  • 7 Роза

    3 2 Отговор
    Не мога да си представя да живея в някой индийски пренаселен град,в който човешката индивидуалност се губи и ти си никой!Не е хубав живота в БГ,но има страни ,в които е стотици пъти по-лош!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания