Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Април, 2023 12:01 5 475 44

В САЩ са изумени и вбесени от изтичането на секретни данни за Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • шпионаж-
  • война-
  • нато-
  • документи-
  • тайна-
  • джо байдън-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • пентагона

Документите предлагат тактическа информация за войната в Украйна, включително за бойните възможности на страната

В САЩ са изумени и вбесени от изтичането на секретни данни за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Публикуваните от в. "Ню Йорк таймс" в края на миналата седмица съобщения, че Пентагонът се опитва да открие източника на изтеклите секретни документи, в които подробно се описва стратегията на САЩ и НАТО за подкрепа на Украйна срещу руското нашествие, споделени в социалните мрежи, е сред водещите теми в днешния американски и британски печат, предаде БТА.

Американският в. "Вашингтон пост" отбелязва, че в събота, когато американските служители и техните чуждестранни съюзници се опитваха да разберат как десетки секретни разузнавателни документи са се озовали в интернет, те бяха изумени - и на моменти вбесени - от необичайния обхват на подробностите, които файловете разкриваха за това как САЩ шпионират както приятели, така и врагове.

Още новини от Украйна

Документите, които изглежда поне отчасти идват от Пентагона и са обозначени като строго секретни, предлагат тактическа информация за войната в Украйна, включително за бойните възможности на страната. Според един от служителите на министерството на отбраната много от документите изглежда са били подготвени през зимата за генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, и други висши американски военни, но са били достъпни и за други служители и контрактори с необходимите разрешения за достъп до класифицирана информация, пише вестникът.

Други документи включват анализи на разузнавателните служби на САЩ за Русия и няколко други държави, всички базирани на информация, получена от класифицирани източници, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Едно от най-сериозните изтичания на строго секретни документи на САЩ в най-новата история е започнало сред малка група от потребители на канал за съобщения, в който се разпространяват т. нар. мемета, шеги и расистки изказвания, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът отбелязва, че по някое време през януари, привидно незабелязано за външния свят, анонимен член на група от десетина души започна да публикува файлове, много от тях обозначени като строго секретни, предоставящи подробности за войната в Украйна, прехванати съобщения за съюзници на САЩ, като Израел и Южна Корея, и подробности за американски пробив в руските военни планове, наред с други теми. В. "Уолстрийт джърнъл" подчертава, че нови подробности за изтичането на разузнавателна информация показват, че тя е циркулирала седмици преди да се вдигне тревога.

Британският в. "Индипендънт" обръща внимание на изявленията пред Ройтерс на американски служители, които твърдят, че Русия или проруски елементи вероятно стоят зад изтичането на класифицирани документи на Пентагона в социалните медии.

Секретните документи на Пентагона, които бяха открити в интернет форума "4чан", в "Туитър", "Телеграм" и други уебсайтове, са свързани с Украйна, Близкия изток и Китай. Изглеждаше, че в тях подробно се описва и помощта на САЩ и НАТО за Украйна, но е възможно те да са били променени или използвани като част от кампания за дезинформация, пише британският вестник.

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че разследва изтичането на информация, за което първи съобщи в. "Ню Йорк таймс". Файловете са включвали секретни слайдове от презентация на брифинг за Китай, за военния театър в Индийско-тихоокеанския регион и подробности за Близкия изток и тероризма, наред с други неща. Един от изтеклите документи се състоеше от карта, за която се твърдеше, че показва състоянието на бойните действия, които в момента се водят в източния украински град Бахмут, пише в. "Индипендънт".

Според в. "Ню Йорк пост" други документи включват позиции на украинската противовъздушна отбрана, номера на бойната техника и карти на бойната обстановка в Харков и Южна Украйна.

Както заяви пред в. "Ню Йорк таймс" високопоставен служител на разузнаването, изтичането на информация е "кошмар" за т. нар. разузнавателен алианс "Пет очи", в който влизат САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Публикувани са и най-малко пет снимки на слайдове и карти, като три от снимките са обозначени като "секретни", а една - като "строго секретна", според "Ню Йорк пост".

От изтеклата информация от Пентагона става ясно, че противовъздушната отбрана на Украйна скоро може да изчерпи ракетите си, коментира британският в. "Гардиън". До няколко седмици съществува опасност да се изчерпят ракетите и боеприпасите за противовъздушната отбрана на Украйна, докато американските служители в областта на отбраната се надпреварват да проследяват как файловете са станали обществено достояние, пише вестникът.

В един от документите, с дата 23 февруари и обозначен като "секретен", подробно се описва как украинските системи за противовъздушна отбрана С-300 от съветската епоха ще бъдат изчерпани до 2 май при сегашния темп на използване. Не е ясно дали темпът на използване се е променил оттогава.

"Гардиън" отбелязва също, че автентичността на документите на Пентагона не е проверена. В изявление от вчера Пентагонът заяви, че проверява валидността на фотографираните документи, които "изглежда съдържат чувствителни и строго секретни материали", съобщава вестникът.

Подобни опасения изразява и в. "Уолстрийт джърнъл", посочвайки, че Русия може да постигне отдавнашната си цел за въздушно превъзходство в украинското небе още през май, тъй като в Украйна липсват противовъздушни ракети според изтеклите в социалните мрежи предполагаеми презентации на Пентагона. Киев изчерпва последните си запаси от ракети С-300, което прави възможно за Русия да постигне превъзходство във въздуха, отбелязва американското издание.

Със системите за противовъздушна отбрана "Бук", на които Украйна разчита заедно с "С-300", за да защити жизненоважни обекти от руската въздушна мощ, може да има трудности още към средата на април, съобщава в. "Ню Йорк Таймс", а противовъздушната отбрана, която защитава войските на фронтовата линия, може да бъде сведена до минимум до 23 май.

Руските изтребители и бомбардировачи, които получават повече възможности да атакуват украинските сили, могат да се окажат голямо предизвикателство за Киев, съобщава британският в. "Таймс", като се позовава на висши военни.

Американският в. "Вашингтон пост" обръща внимание на един от изтеклите документи, според който Русия едва не е свалила британски шпионски самолет близо до Украйна. Инцидентът е станал месеци преди руски изтребител да се сблъска с американския дрон Ем Кю-9 (MQ-9) над Черно море.

Инцидентът се е случил на 29 септември край бреговете на Крим - силно укрепения украински полуостров, който Русия анексира през 2014 г. и използва за база на черноморския си флот и за нападения в други части на Украйна, съобщава вестникът.

Според "Вашингтон пост" този инцидент подчертава баланса, който западните военни се опитват да поддържат, докато се опитват да помагат на украинската армия и да събират информация за войната, без да бъдат въвлечени в пряк конфликт с Москва. Руските официални лица се опитват да представят страните от НАТО като агресори, докато САЩ и техните съюзници заявяват, че подкрепят Украйна, но не са във война с Русия. Съгласно договора на НАТО, ако член на военния съюз стане жертва на въоръжено нападение, членовете на алианса ще го смятат за нападение срещу всички и ще отговорят колективно, коментира вестникът.

В. "Вашингтон таймс" обръща внимание на факта, че след изтичането на секретни документи Южна Корея може да повдигне обвинения в шпионаж пред САЩ. Южнокорейски официални лица заявиха в неделя, че "ще изготвят съответния отговор" след разкритията, че Вашингтон изглежда е шпионирал своя близък съюзник, събирайки разузнавателни данни, свързани с вътрешните дебати в Южна Корея относно продажбата на оръжия на САЩ, както и с опасенията на Сеул, че тези оръжия в крайна сметка ще се окажат в Украйна. Длъжностни лица в Сеул заявиха, че ще повдигнат въпроса за предполагаемия шпионаж, който излезе наяве след изтичането на поверителните документи, пред американските си колеги, пише вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    10 143 Отговор
    Въпреки това Украйна ще победи! Слава!

    Коментиран от #4, #10, #17, #38

  • 2 Айдв бе

    79 6 Отговор
    Номерата им край нямат
  • 3 Име

    108 10 Отговор
    Истинският проблем за Сащ ще дойде когато Китай настъпят в Тайван.Запада няма възможност за война на два фронта
  • 4 Прозт чиляк

    104 12 Отговор

    До коментар #1 от "Просто човек":

    Спокойно тепърва ще го ядете ! КРАВАРИТЕ и Укрите, де !
  • 5 Беловеца

    86 4 Отговор
    Ххахаха че за кво им е на руснаците тогава контра разузнаване.Чети "Ню Йорк таймс" и си свиркай.
  • 6 Мнение

    85 9 Отговор
    САЩ са най-големите майстори на информацията. Нищо не е случайно. Просто се оттеглят от войната в Украйна, която стана твърде скъпа и се концентрират на евентуална конфронтация с Китай. Великобритания и Полша ще делнат Украйна.

    Коментиран от #12

  • 7 честен ционист

    80 8 Отговор
    Благодарение на Украйна, Русия и Китай разбраха и кътните зъби на международната военна промишленост.
  • 8 Последния Софиянец

    52 4 Отговор
    Стига с тия театри!
  • 9 гост1

    61 4 Отговор
    Айде холан - изумени, та чак вбесени. Те сами си пускат тези дезинформации.
  • 10 Васко

    41 1 Отговор

    До коментар #1 от "Просто човек":

    Ама тя не е ли победила вече? Сало!
  • 11 Мнение

    47 4 Отговор
    Защо да са вбесени?Цял свят се радва да им чете тайните доклади хаха.Вероятно там американци се борят да няма Трета световна война и затова са пуснали в интернет секретните данни.Ако ги бяха хакнали руснаци никога нямаше да го кажат и да го пуснат по медиите,а щяха да си ползват докладите.Така че най-логичното е,че са американци от опозицията на Бай Дъно.
  • 12 Беловеца

    66 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Ще делнат каквото им остави Вова.

    Коментиран от #19

  • 13 Объркано Атлантиче

    95 1 Отговор
    Вчера на този ден преди 13 години Джулиан Асандж пусна видео, свидетелстващо за американските военни престъпления в Ирак.

    Във видеото американски войници стрелят по иракски цивилни. Журналистите Саид Чмаг и Намир Нур-Елдин бяха застреляни от хеликоптер Apache. Няколко други цивилни са убити зад смеха на американските военни.
    Нямаше никаква логика в това клане.
    Просто убиват за забавление.

    Сега, между другото, Асандж е изправен пред 175 години затвор за тази публикация.
    Така работи демокрацията.

    Коментиран от #15

  • 14 Жорето

    47 1 Отговор
    Само семейство Дън и син подпалиха и желаят тази война. Изтърбушиха Фащ и Европа финансово , но има и мислещи , които не ги подкрепят и скоро ще им обличат пижамите . Няма да е в Хага, а нещо подобно като Алкатрас.
  • 15 честен ционист

    5 46 Отговор

    До коментар #13 от "Объркано Атлантиче":

    В Ирак младите до 30г възраст като ги питаш, къде искат да емигрират и 99% викат в САЩ.

    Коментиран от #21, #26, #37

  • 16 РОКИ

    41 1 Отговор
    ОПРАВДАНИЯ ОПРАВДАНИЯ ЧЕ НАТО И АМЕРИКА ГУБЯТ БИТКАТА ЗА УКРАИНА
  • 17 ЛИЛИ

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Просто човек":

    АМА НАИСТИНА СИ ПРОСТ ЧОВЕК
  • 18 Кочо

    50 1 Отговор
    Урсула прибра ли се! Да бяха я изгонили, нямаше да е такова унижение! Защото все пак е внимание и знак за някаква значимост, а това, да я третират като щъкащта по източните дестинации дърта вещица, не е добре за авторитета на ЕС!
  • 19 Мнение

    38 2 Отговор

    До коментар #12 от "Беловеца":

    А Русия и Полша отдавна вече са се договорили за делбата на Украйна, която ще престане да съществува. Инфраструктурата умишлено не се бомбардира от руски самолети. Всичко е бизнес.
  • 20 Мишел

    28 3 Отговор
    Напоследък САЩ контролирано и неконтролирано изпускат разни секретни документи, за да могат да маневрират в политиката си.
    Така сега Южна Корея разследва как са изтекли искането на САЩ и отговора на Южна Корея за предоставяне на големи количества корейски артилерийски и ракетни боеприпаси за попълване на американските арсенали.
    В същото време САЩ предупредиха Китай да не оказва военна помощ на Русия.
  • 21 Объркано Атлантиче

    41 1 Отговор

    До коментар #15 от "честен ционист":

    В която и страна да питаш младите, те не знаят, че 2033 = след 10 години. Дългът на САЩ ще нарасне от 33 трилиона на 51 трилиона = 18 трилиона за 10 години = 1,8 трилиона на година. Така дългът се увеличава с почти 5% на година и ще расте всяка година. Как точно данъкоплатците в САЩ ще се измъкнат от тази дупка, която Фед започна да копае, не е ясно. А това е само началото.

    Коментиран от #22

  • 22 честен ционист

    3 22 Отговор

    До коментар #21 от "Объркано Атлантиче":

    Не забравяй, че на дългът това му е хубавото, че може лесно и бързо да се прехвърля на друг.

    Коментиран от #25

  • 23 ДалиИли

    18 1 Отговор
    Много прилича на планирано уж изтичане на уж секретни намквоси, като подготовка за пролетно настъпление, ако помогне с нещо. Кашата е пълна и от двете страни, само труповете са истински.
  • 24 Евроатлантик

    25 1 Отговор
    Пак партенки за лапнишарани. Щом САЩ ги публикуват, значи това е контролиран теч на дезинформация. Всичко важно е махнато или подправено. И който клъвне, клъвне. Ясно е, че пролетната офанзива отече, затова западната подкрепа за Украйна ще стане - абе ще ви помогнем, ама по-нататък, то сега за нас няма, че за вас ли...
  • 25 Объркано Атлантиче

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "честен ционист":

    Е да, тия които отиват там го знаят и на това се надяват 😁
  • 26 Рожко

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "честен ционист":

    От една порода сте с тези младежи. Въпрос на интелект и морал. За кеф цена няма. А ти защо не си във Фащ?
  • 27 ДОКО

    11 1 Отговор
    СЕКРЕТНАТА ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ ИЗТИЧА...ЗАЩОТО Е ПОВРЕДЕНО ГУМЕНОТО УПЛЪТНЕНИЕ НА ЧУЧУРА..АНАА
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шаро

    19 1 Отговор
    Краварски циркове.
  • 30 Хахаха

    17 1 Отговор
    Срещата е към своя край. САЩ (за пореден път) загуби..
  • 31 Вирус

    14 0 Отговор
    Миротворците що квичат това е руска пропаганда хахаха
  • 32 Факт

    1 16 Отговор
    Обаче тва медиите се страшна работа..пишете глупости както си ви дойде на акъла. ..уж секретни данни пък са изтекли публично..и как точно нещо което е секретно е станало публично..то ей така там изтичат секретни данни че чак и вие в България да ги прочетете...спрете да баламосвате хората вече ...едните медии казвате Украйна ще победи другите Русия ще победи...а то една година се води някаква битка за едно село ..супер прецизните ракети на русия падат в тоалетни и езера...млади хора умират...за парче земя ..в което после ще ги закопаят ..но и двамата президенти говорят скрити някъде за някаква победа...макар че те дори не знаят къде е и фронта дори...Да за тях е победа,щото гледат от далеч..ама онези които измират какво точно печелят представа си нямат ..Путин си пълни банките с пари на гърба на смърта на млади руснаци...
  • 33 Факт

    0 28 Отговор
    А и на Путин не му стана ясно че той от Украйна няма да вземе и един метър ...ако се наложи украинците ядрено оръжие ще използват но няма да позволят на путински да вземе каквото и да е от Украйна ...

    Коментиран от #40, #41, #42

  • 34 Некой си

    15 0 Отговор
    Ще цитирам дементния: "Това е дело на добре организирана ПРОУКРАИНСКА ГРУПИРОВКА".
    Та, те така.
  • 35 Азз

    6 4 Отговор
    Всичко е блъф за заблуда
  • 36 Изкараха ли ви

    14 0 Отговор
    Кирливите ризи КРАВАРИ?
  • 37 ехааааа

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "честен ционист":

    Нали не забравяте каква религия изповядват и ,че са фанатици и ако искат то е да си отмъстят на неверниците с атентати.
  • 38 Даа

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Просто човек":

    Тати каза , че ще ми купи колело , ама друг път.
  • 39 Ква стана тя

    10 0 Отговор
    Всичко изтича, информация има,пари няма, финансова криза,глобално затопляне,царя е в шах от Пешката,жена му кръшка,но довечера си е вкъщи.
  • 40 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Факт":

    ти не си факт а fucked.По един и същ начин звучи г-син Фактопроверител,но значението е уеко разуично.
  • 41 Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "Факт":

    Обаче България и другите овце имат право да дадат всичко на Украйна.
  • 42 Въййй

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Факт":

    "откраднатите клозети и перални за чипове" ще трябва май да ги връщат. Ако не усръинсите ще препашат по едно ядрену уружие и ще си ги вземат обратно. Нали fъckт!!!?
  • 43 Алабала

    4 1 Отговор
    Няма случайности изтичането е контролирано. Института за страните от ОНД Зеленски е контролиран от САЩ, терминът «шпионаж» е неуместен.От изтеклите секретни документи на Пентагона Съединените щати са подслушвали съвещанията между Зеленски и другите си съюзници.
  • 44 Куку бенд

    1 0 Отговор
    Защо още се твърди,че това е война между Украина и РФ.И на децата е ясно,че тази,,ценност,, пет пари не чини.