Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Април, 2023 16:20 1 699 45

Кремъл е искал да създаде антиукраински фронт в Германия

  • шпионаж-
  • русия-
  • алтернатива за германия-
  • украйна-
  • война-
  • германия-
  • мир-
  • хибридна война-
  • оръжия-
  • нато

Москва е искала да създаде в Германия движение против подкрепата за Украйна

Кремъл е искал да създаде антиукраински фронт в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски "официални лица" са поддържали връзки с представители на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) и с левите в страната, за да се опитат да създадат антиукраински настроения, подкопаващи военната подкрепа на Берлин за Киев. Това съобщи американският вестник "Вашингтон пост" в свое разследване, базирано върху документи от европейска разузнавателна агенция. В тях са отразени и конкретни вътрешни разпореждания на Кремъл за "фокусиране върху Германия". Целта е била засилване на критичните настроения в страната към оръжейните доставки за Украйна.

Няколко членове на "Алтернатива за Германия" и поне един човек, близък до Сара Вагенкнехт от "Левицата", са поддържали контакт с руснаците, става ясно от документацията, с която разполага "Вашингтан пост".

Още новини от Украйна

Плановете за създаване на антиукраински настроения са били активно обсъждани в Кремъл между юли и ноември 2022 година. По-късно се е родила идеята за общи действия на германските десни популисти и представители на левите сили под лозунги, критикуващи военната помощ за Украйна. Подобна "антивоенна" реторика е имала за цел да нарасне одобрението за "Алтернатива за Германия" като "обединяваща" партия, посочва американското издание.

Първият заместник-началник на руската президентска администрация Сергей Кириенко е посочен като един от авторите на идеята. Според "Вашингтон пост" той е изискал делът на германските граждани, подкрепящи подобряването на отношенията между Германия и Русия, да се увеличи бързо (за 3 месеца) с поне 10%.

Шефът на фракцията на "Алтернатива за Германия" в Бундестага Тино Хрупала отрече твърденията представители на неговата партия да сътрудничат на руските власти. Вагенкнехт също отхвърли обвиненията, че се е поставила в услуга на Кремъл.

"Въстанието за мир" на Вагенкнехт

През февруари 2023 г. името на Сара Вагенкнехт започна да се обсъжда заради нарасналата ѝ активност относно военната подкрепа за Украйна. На фона на новините за доставките на германски танкове "Леопард" за Киев, Вагенкнехт и германската феминистка Алис Шварцер иницираха петицията "Манифест за мир". В текста ѝ се посочваше, че Украйна "не може да спечели война срещу най-голямата ядрена сила в света". Документът настояваше и за отпор на по-нататъшната военна подкрепа за Киев.

Въпреки острите критики на германски политици от различни партии, включително и от тази на Вагенкнехт, както и критичните реакции в медиите, активистите продължиха с призивите си. Те организираха и митинг "Въстание за мир" в Берлин. Събитието бе активно рекламирано от представители на "Алтернатива за Германия", за разлика от тези на "Левицата".

Едновременно с инициативата на Вагенкнехт, подобни апели бяха отправени и от "Алтернатива за Германия", която представи в Бундестага своята "инициатива за мир". Почетният председател на крайнодясната партия Александър Гауланд заяви, че Украйна "има интерес да въвлече Германия в тази война".

Призиви за мир и от други публични фигури

В началото на април бившият шеф на Германската асоциация на профсъюзите (DGB) Райнер Хофман и няколко известни членове на Германската социалдемократическа партия призоваха Олаф Шолц да посредничи за мир в Украйна. Обръщението към канцлера бе иницирано от историка Петер Бранд, който е син на бившия германски канцлер Вили Бранд.

Украинският посланик в Германия Олексий Макеев разкритикува остро призива, окачествявайки го като "чист цинизъм относно многобройните жертви на руската агресия".

Автор: Анатолий Арни


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 *Скандално*

    29 4 Отговор
    "Целият свят ненавижда Съединените щати“. Това заяви турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу по време на среща със студенти в Истанбул, съобщи турският вестник Aydinlik.......

    Коментиран от #15

  • 2 Петьо Петров

    25 5 Отговор
    Хем ми е забавно, хем тъжно.Чета анализатори и специалисти как България се управлява все още от Кремъл чрез КГБ и ДС. В Москва има нова власт, запазила преданите на Родината и прокудила предателите. Май никой не помни,че и двете организации не съществуват от повече от 30 години. За разлика от досиетата на доносниците и зависимите. Истинските агенти умират тихо в самота, но наглеците, пребоядисани от червено в синьо продължват да ни махат от трибуната и да ни обещават светли бъднини. Горбачов освен т.н. Източна Европа включваща и СССР, продаде и досиетата на службите им. На ЦРУ, да. И те моментално се възползваха да вкарат демокрацията като радикално решение на всички проблеми. Решението се вижда ясно до къде ни доведе. Или си мислите, ех, как всички изведнъж решихме проблема си със съветския хегемон. Няма нищо случайно, приятели. Днес само лъскаме обувките на новия господар. Вярно загубихме икономиката си, селското стопанство, здравеопазването,армията и въоръжението си, енергетиката си и най-вече образованието, но на кой му пука, чепикът който лъскаме е по-блестящ. Изгубихме идентичността си като народ, но вече сме общество/а на джендъри, евроатлантици, изгубени поколения, вярващи че Бог е създал първо компютърът и чалга културата преди човека. Изгубихме държавата си, но на кой му пука? Станахме общество на мразещите, без значение кой и защо, но важна е мантрата:-"Мразете, и ще сте свободни!" А обществото на българите? Има ли живи и къде са?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Прокурор

    27 2 Отговор
    В света има две медии които си съперничат по достоверност и имат възхитата на публиката - това са БЕСАРАБСКИ ФРОНТ и ДОЙЧЕ ВЕЛЕ! Похвално е, че сайтът факти постоянно ги препечатва, а може би е и техен филиал ? БРАВО !!!

    Коментиран от #7

  • 5 факуса

    20 2 Отговор
    ха ха те осраинците сами си създават антиосраински фронтове щот много читави
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Джамбазфъс

    16 3 Отговор
    Дойчовото зеле се вкисна. Замириса на пр...я
  • 9 пешо

    15 3 Отговор
    зеле пак не сте разбрали не фронт а парад в германия
  • 10 Изненадан

    5 14 Отговор
    Навсякъде е едно и също
    "Великата" сила Русия смята че може със куфарчета и тролчета да си спечели войната

    Коментиран от #12

  • 11 вълчи нрав

    4 12 Отговор
    Руснаците не виждат, че са гола вода, а навсякъде се месят.Дано, когато загубят войната, да мирясат най-после, макар ,че едва ли предвид вълчия им нрав.
  • 12 Пахахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Изненадан":

    Благодаря за смешката! Беги ся, нищо не ти е ясно.
  • 13 Хамбург

    5 15 Отговор
    Аман от тия! 145 години сме под тяхно влияние. Докога? Сега пък плъзнали ив Германия. Ще си намерят майстора! Това не може да продължава!

    Коментиран от #14, #20

  • 14 Момче

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хамбург":

    Руснаци в Германия, мн преди твоето семе да се е пръкнало.. Вий младите, верно за нищо не ставате, освен за фронта единствено. То, така и ще стане

    Коментиран от #35

  • 15 Контрамосковски

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "*Скандално*":

    Няма такова нещо, не е казвал турският министър това. Пак пускате лъжливи новини.

    Коментиран от #22

  • 16 Дедо ви...

    9 3 Отговор
    Ама защо да го създава той си го има. Цяла източна Германия подкрепя Русия
  • 17 Жребец под наем

    13 4 Отговор
    Значи,ако си против даване на оръжие и против войната ,веднага ставаш руски агент.По голяма смехория и наглост и не бях чувал.Ми то утре и у нас ще стане същото.
  • 18 Някой

    9 2 Отговор
    Под статиите на определени списвачи и преписвачи чета само коментарите. От много от тях можеш да научиш много по - вярна и компетентна информация
  • 19 Сър Пичук

    6 11 Отговор
    В Германия не са успели, но у нас го направиха без проблеми. Понеже все още сме под контрола на Русия, макар и неофициално, сме на опашката във всички класации!

    Коментиран от #27

  • 20 Нури бей

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Хамбург":

    Прав си братчед,ква работа имат руснаците в Германистан?Да си стоят там в Московията,акъл от тях не щем.Иншалла!
  • 21 Ами и без русия

    6 3 Отговор
    Той ще се създаде
  • 22 Даден ти е източник, бре

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Контрамосковски":

    .....Сойлу заяви, че САЩ продължават да губят престиж. По думите му целият свят вече скрито или открито „ненавижда Америка“. Европа според турския министър е „пешка на САЩ, която е дотолкова зависима, че с цената на съществуването си изпълнява различни мисии на хегемона в Украйна и Африка“. В същото време обаче африканските държави „дълбоко ненавиждат“ европейските държави, които „навремето са ги колонизирали и сега пак се опитват да ги експлоатират“, пише Aydinlik.
    Вътрешният министър на Турция каза още, че не бива да се преувеличава ролята на Европа, защото такова понятие като Европа изобщо не съществува. По думите му има Америка, а Европа е само „вагон в композицията“ на САЩ, който вече не се отличава с нищо особено на фона на останалия свят, пише „AYDINLIK“........

    Коментиран от #26

  • 23 Момчил

    3 3 Отговор
    Путин е искал да създаде също така антивиетнамски фронт в Камбоджа:)
  • 24 Те да

    4 6 Отговор
    Продължават да слушат краварите немците, пък ще видим колко ще им изкара държавата.

    Коментиран от #34

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дедо ви...

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Даден ти е източник, бре":

    Не спори с глупака щото ще те свали на неговота ниво и ще те победи с опит
  • 27 Верно

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Сър Пичук":

    ли гений!?Само заради РФ сме назад казваш?!Бря,чудо нечувано!Колко цента плащат ,дай да се запишем и ние!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 !!!?

    5 2 Отговор
    Германски нацисти и кемълски фашисти срещу Украйна...както Хитлер и Сталин срещу Полша !!!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Те да":

    А ти явно ставаш само да ревеш за загубения соц.и сесерето . Опа и по гедерето,ама вече ги няма
  • 35 Хахаха

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "Момче":

    А ти явно ставаш само да ревеш за загубения соц.и сесерето . Опа и по гедерето,ама вече ги няма !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дефекирал

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Дефекирал":

    И да не забравиш най важното преди да тръгнеш,усилена полипропиленова торбичка с име и адрес.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дефекирал

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Руските ZV. иne":

    И да не забравиш най важното преди да тръгнеш,усилена полипропиленова торбичка с име и адрес.
  • 44 Гориил

    2 2 Отговор
    Боже мой, британский и американский послы в Москве устроили перестрелку на московском процессе (против Навального).
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: