Last news in Fakti

11 Април, 2023 17:08 3 271 88

Въпроси за бъдещето! Полша се разграничи от Макрон и търси европейска сигурност при САЩ

  • сащ-
  • европейски съюз-
  • матеуш моравецки-
  • еманюел макрон

Моравецки посочи, че председателството на страната му на Съвета на ЕС през 2025 г. ще направи партньорството с Вашингтон свой основен приоритет

Въпроси за бъдещето! Полша се разграничи от Макрон и търси европейска сигурност при САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съюзът със Съединените щати е "абсолютна основа" на европейската сигурност. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от "Франс прес".

Изявлението му идва след противоречивия коментар на френския президент Еманюел Макрон относно отношенията на ЕС със САЩ и Китай.

Моравецки посочи, че председателството на страната му на Съвета на ЕС през 2025 г. ще направи партньорството с Вашингтон свой "основен приоритет".

"Съюзът със САЩ е абсолютна основа на нашата сигурност, която се гради на два стълба: икономическо сътрудничество и сътрудничество в областта на отбраната", подчерта полският премиер преди отпътуването си за Съединените щати, където ще разговаря с американския вицепрезидент Камала Харис.

"Някои западни лидери мечтаят за сътрудничество с всички, с Русия и с някои сили в Далечния изток", отбеляза той, но без да уточни кои лидери има предвид.

Изказването му обаче дойде след полемика, предизвикана от Макрон, който след посещението си в Китай заяви, че Европа не трябва да бъде "последовател" нито на Вашингтон, нито на Пекин по отношение на Тайван.

Френският президент предупреди, че Европа рискува да се забърка в "кризи, които не са наши" и трябва "да е по-малко зависима от американците" по отношение на отбраната.

Лидерът на националистическото и популистко правителство на Варшава обаче изрази надежда да "укрепи" връзките с Вашингтон, като одобри и "удължи" договорите за военно оборудване.

Той заяви и че ще обсъди сътрудничество със САЩ в областта на енергетиката и ядрената енергия. Полша планира да построи първата си атомна електроцентрала със съдействието на американската фирма "Уестингхаус".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    55 11 Отговор
    САЩ прави новия Хазарски хаганат от Краков до Кърджали.
  • 2 Последния Софиянец

    87 6 Отговор
    Макрон предаде четата.Договори със Си да търгува с Китай с юани вместо с долари.

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Уса

    116 10 Отговор
    Полските дебили са навсякъде,където има далавера,но когато запукат шамарите ще бъдат изоставени.ЕС се е разпукал и няма да издържи дълго на агресията от запада и изтока ще се разцепи или осъзнае,за да остане в съюз.ЕС трябва да има свое мнение и политики различни от американските и британските,защото няма никаква прилика между американци и европейци а само различия

    Коментиран от #12, #45

  • 5 Хихихи..

    61 2 Отговор
    Си е новият Голям Жълт Баща на Евраците,Мумията няма да се завърне вече..

    Коментиран от #8

  • 6 Теле

    69 4 Отговор
    Полша си знае 50% у германия, 50% у русия ама нека се опитат
  • 7 Няма гаранция от Германия и Франция !

    13 105 Отговор
    Затова всички очи са вперени в САЩ, няма кой друг да ни защити от пълзящия от Изток рашизъм. Даже и тези у нас, които го искат, ще станат русофоби само да припари до вратите ни !

    Коментиран от #21, #33

  • 8 Теле

    53 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихи..":

    Холивуд ще сътворят фентъзи мумията се завръща 5
  • 9 Сатана Z

    90 6 Отговор
    Полша е троянският кон на САЩ в ЕС,след като краварите разлюбиха Германия и хвърлиха кокала по Полша,която го захапа във въздуха.
    Но по всичко личи ,че ще се задави с големия залък,който не е за нейната уста…..на Хиена (по Чърчил)
    Z
  • 10 Тото

    84 7 Отговор
    Поляците се показват като много хитри и се гласят да заграбят голяма част от територията на Украйна но няма да им стане номера!!!Ще изгорят за 5 минути заедно със великите си краварски приятели.

    Коментиран от #18, #20, #22

  • 11 Груйо

    8 87 Отговор
    Полша се очертава като новия лидер на Европа, след като глупавите и недалновидни французи се разкрачват между двата лагера, а германците с техния комплекс от ВСВ не смеят да заемат по твърда позиция. Полша има потенциала да ги замести

    Коментиран от #30

  • 12 Теле

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Уса":

    Точно и ясно
  • 13 Окееей

    51 2 Отговор
    Ще станат, като другите дето щатите ги "защити" до сега... Ако не вярват, до тях е примера за това и държавата им се разпада...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Твърденията

    47 1 Отговор
    на това чучело са обясними.
    В момента няма военни бази на САЩ във Франция. Последната американска база във Франция - базата на ВВС Шамблен-Мюрс, беше затворена през 1967 година.

    Към юли 2021 г. САЩ имат четири военни бази в Полша: база "Ада", база "Авиано", база "Пулково" и база "Загончин".
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Полша

    59 2 Отговор
    Трябва да напусне европейския съюз , Макрон е прав, Европа трябва да води собствена политика но Германия не става дърпа назад

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кои

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Няма гаранция от Германия и Франция !":

    очи? На вашия етаж ли?
  • 22 Гост

    7 52 Отговор

    До коментар #10 от "Тото":

    Единствените, които се опитват да заграбят нещо от Украйна са руснаците
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    7 49 Отговор

    До коментар #19 от "Полша":

    Ше напусне леля ти.Полша след някоя друга година ще има най силната армия.Ако Европа беше обединена щеше да има силна Натовска армия.На Германия и изнасяше да си продава стоките и да ползва евтин руски газ и като като путин окупира Крим да мрънка ,като вдовица.Ако тогава му бяха наложили сегашните санкции нямаше да стане това.А те сега ще се въоръжават разбираш ли Разчитат на Американците и базите им в Европа.

    Коментиран от #54

  • 25 Някой

    37 4 Отговор
    Пудела не може без господаря си и това е! Страхува се да е свободен.
  • 26 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 38 Отговор
    Браво на поляците, на са забровили, помнят как през ВСВ, съюза с Франция и Великобритания. Доведе до поробване и подялба между СССР и Германия, и изчезването на Полша за 4 години.

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БОЗА

    41 2 Отговор
    Ситуацията в издъненият ЕС е:"всеки дърпа чергата,към себе си"...Германия си затваря последните действащи атомни централи...Франция се опитва да се договори с Китай (и съответно оцелее)...Макрон отдавна говори и,за мозъчната смърт на нато...и,за "краят на изобилието"-в собствената му страна му гори под краката БУКВАЛНО...в цяла Европа все по-силно се чуват гласове-"Защо да страдаме и мизеруваме-заради Украйна ли?"(те па не вдяват,че целокупният западнал запад воюва с руснаците на територията на Украйна,за интересите на САЩ)...та ножа е опрял до какала-ситуацията е-ИЛИ/ИЛИ...франсето се опитва да лавира и това е само началото...запада в този си вид се разпада пред очите ни...готвят Урсулита след Бундесвера и ЕС да разсипе окончателно и нато(а то след краят на този конфликт става БЕЗПРЕДМЕТНО)...ако бай Дончо спечели-има някаква надежда...но,като цяло ситуацията е напечена,за запада...новият Път на коприната със съответните съюзи е факт...пак "интересни времена"...и понеже процесите текат,към затихване(нема джепане,нема ора веки),поляците удобно под чужда диктовка се обаждат кръвожадно и лукаво,както винаги,да припалят позатихващият огин...;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #32

  • 29 Българин

    6 37 Отговор

    До коментар #26 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Да и помнят руския ботуш .Помнят Катинското клане .И помнят освобождението на Варшава.Един месец ребятата чакаха немците да сринат Варшава при Варшавското възстание.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Е Така Де,

    34 3 Отговор
    Само че Полша винаги ще си остане Полша (знаем я добре), а Франция - Франция. Разликата до небето

    Коментиран от #34

  • 32 Дърпа

    4 42 Отговор

    До коментар #28 от "БОЗА":

    Но на Прибалтийските страни,Полша ,Румъния,Словакия не искат за съсед Рассия.На Макрон отдалече му е лесно.Виж неутрална Финландия която е водила войни с русия,на която русия е отнела територии,която е жила под руско робство ,какво е отношението .НАТО.Който е опитал казашкия ботуш не абича раснаците.

    Коментиран от #38

  • 33 Асен

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "Няма гаранция от Германия и Франция !":

    Да.. Путин е ей там...зад ъгъла! Страх ли те е?
  • 34 И какво

    3 33 Отговор

    До коментар #31 от "Е Така Де,":

    Знаеш ,че до 10години ще има най силната армия.Това знаеш ли го.И че освен Полски ябълки и яйца ще почнеш и друго да ползваш.
  • 35 Дефекиращият с вълци

    47 4 Отговор
    паляците са втората най-глупава нация след безапелационния шампион украйна

    Коментиран от #37, #57

  • 36 Поляците

    35 4 Отговор
    Са гадни колкото украинците!!! Икономическо сътрудничество с Америка се изразява в звривяване на газопроводи за да се купува тяхната газ, прецакване на Франция с подводниците за Австралия и кражба на работни места през държавни субсидии само за американски фирми

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 БОЗА

    29 3 Отговор

    До коментар #32 от "Дърпа":

    Гледай два хода напред партията...пак Желязна завеса,за десетилетия(запада ще ближе рани,ще оцелява в новите условия и ще се надява,като с Минските споразумения да лъже печелейки време-тоя път обаче няма да стане-вече ОКОНЧАТЕЛНО НЕ МУ ВЯРВАТ)...нато се обезмисля и отича в канала...та не са розови нещата...деиндустриализацията и т.н. "бежанци" бяха водата до брадичката-сега вече се давят...другият отбор през това време ще дърпа напред(Русия/Китай/Индия и останалите по-малки държави имали инстикта,за самосъхранение)...в западна Европа единствените разумни са Унгария и Сърбия...та "интересни времена"... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #44, #66

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Българин

    6 29 Отговор

    До коментар #36 от "Поляците":

    И защо са ти гадни да не си раснак бря.Най тъпото племе са ми ватенките.Живеят тук по 10 ,20г и ми мелят па руски ,аре палете матора за великая.Емигранти по цял свят.

    Коментиран от #43, #51

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пропаганда яко

    18 3 Отговор
    Не Полша ами марионетка на сащ тяхния премиер също като зеленски
  • 43 Изброил

    19 4 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    Съм защо са гадни а ти не си ме оборил!!! Освен това работя с 7 поляка и или пият и/или са бавни като костенурки.

    Коментиран от #46, #48

  • 44 Браво

    4 26 Отговор

    До коментар #38 от "БОЗА":

    Даде за пример най големите руски подлоги.Ако не им е търговията с ЕС тия две страни ще загинат за 3дни.А пък е много хубаво да си член на НАТО и да си фен на ка путин.Като нашто президентче миролюбивото.Много е хубаво да лапаш евро пари и да плюеш Европа.Ако не бяхме в ЕС щяхме да сме Молдова .Заради такива руски фенове ,като вас се мъчим и не ни се получава вечно последни даже и в ЕС.

    Коментиран от #47

  • 45 Оса

    6 26 Отговор

    До коментар #4 от "Уса":

    Поляците могат да сринат Русия само за 24 часа! И завинаги!

    Коментиран от #55

  • 46 Българин

    2 13 Отговор

    До коментар #43 от "Изброил":

    Аз пък работя с българи да не ти изреждам ,какви има и какви работници са.Това не са критерии.Барни.
  • 47 БОЗА

    18 4 Отговор

    До коментар #44 от "Браво":

    "Ако не им е търговията с ЕС тия две страни ще загинат за 3дни"

    Гледам да комуникирам с разумни хора...другите...да речем не са ми интересни...радвам се,че си прочел написаното от мен...но то е,за една друга аудитория... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #50

  • 48 Българин

    1 20 Отговор

    До коментар #43 от "Изброил":

    Какво си изброил.Кой е взривил газопровод бе,кой е прекарал франсетата и какви субсидии бе.САЩ не са Полша бе

    Коментиран от #82

  • 49 Гочо

    19 1 Отговор
    Моравецки...бъркаш...или поне донякъде...САЩ са си САЩ...Европа си е Европа...Няма...лошо САЩ да помага но...Европа трябва да има собствена ...боеспособна армия...Макрон отдавна го иска.По този начин ще се намали зависимостта от САЩ...И това трябва да започне в близко бъдеще..
  • 50 Българин

    2 20 Отговор

    До коментар #47 от "БОЗА":

    За теб разумни са тия дето ти споделят умотворенията ли.Не ми разказвак за сърбите моля ти се,само ще те питам войник ходил ли си.

    Коментиран от #52

  • 51 Ксаниба

    6 17 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    Няма по пошли, продажни и гладни от алкохолните вати и техните балкански подлоги!

    Коментиран от #53

  • 52 А вие

    15 2 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    входа на казармата знаете ли къде е?Не за друго ,защото все това питате?
  • 53 Ксаниба

    2 7 Отговор

    До коментар #51 от "Ксаниба":

    Слагам ти плюс и свещ ще запаля....браво..
  • 54 Нищо няма да има Полша

    18 4 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    малоумните Европейци им нариха десетки милиарди, но Полща почна да купува оръжие – танкове, гаубици и изтребители ... от държави като Южна Корея. Полша даже няма атомна централа ... тия са толкова зле, но иначе алчни и арогантни.

    Коментиран от #59

  • 55 Ксаниба

    3 15 Отговор

    До коментар #45 от "Оса":

    То така и ще стане, Зеленски ги поприключи ватниците за няма и година!

    Коментиран от #58, #64

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 оня

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Дефекиращият с вълци":

    Абсолютно вярно!!!
  • 58 Мухаха

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ксаниба":

    хахаха!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 думдам

    10 1 Отговор
    Буранецки може ли да излезе с шут от ЕС и,като им знам икономическият просперитет крепящ се само на фондове и помощи от ЕС и военно наливане от страна на сащ,да не си останат голтаци със скъпи обувки.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Чърчип

    6 2 Отговор

    До коментар #60 от "Сталин":

    повече индийци от колкото Сталин руснаци,,ама тях няма да ги броим. Професоре!

    Коментиран от #71

  • 64 Ксаниба

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Ксаниба":

    Пак залиташ в страни...тънко но...
  • 65 Тия чалъми

    11 3 Отговор

    До коментар #59 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    с манипулацията на БВП да си ги продават дугаде ... То и в България постоянно пишат, че се покачвало БВП-то но освен да се строят грозни сгради на абсрудни места, не се вижда нещо съществено. За Полша наскоро писаха, че почвали с Украйна да произвеждат подобрени Руски модели танкове. Като са толкова гъсти с Американците, защо не им дадът лицензи за американски ?

    Коментиран от #70, #76

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Коментар

    8 2 Отговор
    Цял ден не сте писали за Зеления Гаргамел.Да не е болен от птичи грип?
    В Пошла се облизват за западните части на Укроленд и си мислят,че ако достатъчно се подмажат на Бай Дъно ще им ги дадат.
  • 68 Продажни кукли на конци

    11 1 Отговор
    Урсула трябва да си ходи и то час по-скоро. Тази нескопосница съсипва Европа и се стига до такива абсурдни подкупени майкопродажничета.
  • 69 Бачо Киро

    12 2 Отговор
    Полша винаги са били урвите на Европа, нищо ново.

    Коментиран от #77, #79

  • 70 Българин

    1 14 Отговор

    До коментар #65 от "Тия чалъми":

    Объркал си рейса,пак си чул недочул.Просто Украйна изнесе производството на танкове и снаряди в Полша естествено в някаква кооперация.Полша произвеждаше своя версия на т72 Тварди.В пъти по добър от руските,снабден с лазерни далекомери,нощтни прицели и подобрен мотор,собсвенна противокомулативна защита.Даже дадоха около 80от тях,скоро ще ги видим в конранастъплението

    Коментиран от #73, #81

  • 71 Българин

    2 7 Отговор

    До коментар #63 от "Чърчип":

    Открий разликата.Какво сравнение само единия си избива собсвенното население не казвам народ ,щото в тази територия живеят какви ли не народи

    Коментиран от #75, #80, #85

  • 72 поляците

    8 3 Отговор
    се чудят накъде да си извъртят за-дн.ик-а. Все не им харесва.
    Смешни са в претенциите си! Но да са живи и здрави! И такива сбърканяци трябва да има.

    Коментиран от #74, #78

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Делю Хайдутин

    2 5 Отговор

    До коментар #65 от "Тия чалъми":

    Проооооост с жълти копейки в джоба!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 БОЗА

    12 1 Отговор

    До коментар #69 от "Бачо Киро":

    ПЪРВАТА държава сключила пакт с Хитлер след качването му на власт Е Полша... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Една

    9 0 Отговор

    До коментар #70 от "Българин":

    частна руска фирма разката ма . мата на приятелите ти от НАТЮ!Ако вземе ,че се включи и армията на алкашите тогава с полските далекомери ще гледате "Американското момче си отива"!
  • 82 Поляците

    10 1 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Искат да вкарат вълка Америка в кошарата ЕС а ти ми викаш че не били гадни лицемери!!! Като не им харесва , че някои в ЕС искат да работят с Русия Ами да излезнат както англетата и да стават 52-ри щат
  • 83 Госあ

    6 1 Отговор
    Тия чифуди само от франсетата не са яли бой…а трябва !
  • 84 дядото

    4 0 Отговор
    нито рима има,нито хе възможно- европейска сигурност в сащ. е поне силно се наведоха
  • 85 Кое

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    население в Грузия ли?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Тоя да прави

    0 0 Отговор
    Полша щат на САЩ и да мирясва. Толкова много се е прехласнал по Вашингтон.
  • 88 Уестингхаус

    0 0 Отговор
    Щял да строи АЕЦ в Полша? Тия сигурно са забравили за Чернобил та възлагат на тия новобранци да им строят АЕЦ. Там където Уестингхаус доставят касети с ядрено гориво има само издънки, очакваме ги скоро и в България. А тоя Моравецки като е такъв велик европеец не е ли по добре да се обърне към Франсатом за строежа на АЕЦ. Все пак това е доказала се фирма с традиции и е ЕВРОПЕЙСКА. Но като си платена американска подлога какво друго да очакваш?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания