Last news in Fakti

11 Април, 2023 22:10 2 954 17

Испания: Европа не може да обърне гръб на Китай

  • европейски съюз-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • еманюел макрон

Рекорден брой развиващи се нации са изложени на риск от дългова криза, с нарастваща инфлация, ескалиращи разходи за заеми и силен долар, който увеличава разходите им за обслужване на дълга

Испания: Европа не може да обърне гръб на Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европа не може да пренебрегне ролята на Китай като ключов търговски партньор и важен геополитически играч, който би могъл да помогне да се сложи край на войната в Украйна или да осигури облекчаване на дълга на страните с ниски доходи, каза испанският министър на икономиката Надя Калвино във вторник, съобщава "Ройтерс".

"Мисля, че не можем просто да обърнем гръб на Китай и да се опитаме да го игнорираме", каза Калвино на събитие на Атлантическия съвет във Вашингтон, окръг Колумбия.

"Мисля, че имаме общ интерес да гарантираме, че те се ангажират конструктивно, за да сложат край на войната в Украйна възможно най-скоро и да избегнат фрагментацията на световния пазар, която ще бъде безпроблемна за всички."

Калвино, която председателства комитета на МВФК, съветващ борда на Международния валутен фонд, направи забележките в кулоарите на пролетната среща на МВФ, след като френският президент Еманюел Макрон каза, че Европа трябва да отдели време, за да изгради позицията си на трети полюс между Китай и Съединени щати.

Докато финансовите министри от цял свят обсъждат стъпки за ускоряване на облекчаването на дълга на развиващите се страни по време на срещите на Световната банка и МВФ тази седмица във Вашингтон, Калвино също призова за по-голямо участие на Китай в процеса.

"Трябва да използваме времето, за да подсилим нашата обща защитна мрежа, защитавайки най-уязвимите страни... и тук отново не можем просто да пренебрегнем Китай. Те са много важен кредитор и играят важна роля в тези дискусии и се надявам да се ангажират градивно."

Висши официални лица от Китай ще присъстват за първи път лично на срещите във Вашингтон от три години насам.

Рекорден брой развиващи се нации са изложени на риск от дългова криза, с нарастваща инфлация, ескалиращи разходи за заеми и силен долар, който увеличава разходите им за обслужване на дълга.

Шри Ланка, Замбия и Гана вече изпаднаха в неизпълнение на задграничния си дълг и са в преговори за предоговаряне с кредитори, включително китайски кредитори като China Export-Import Bank.

Калвино каза, че се надява да достави добри новини за облекчаване на дълга на тези страни по-късно тази година.

Общата рамка на Групата на 20-те (Г-20), създадена за подпомагане на страните с ниски доходи, не успя да осигури бързо облекчение, отчасти поради бавното движение на Пекин по конкретни случаи за третиране на дългове, според западни служители.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 0 Отговор
    Абе кво става бе!?

    Коментиран от #4

  • 2 Кфлфо

    19 1 Отговор
    Неудобствата на г-жа Урсула в Китай вероятно са породени от твърдата и позиция За Тайван!
    Веднага китайците почнаха учения там.
  • 3 А50

    21 3 Отговор
    Лицемери, за какъв край на войната говорят. Иска им се Русия да бъде изолирана и в последствие разпокъсана, а в Китай знаят кой ще бъде следващата жертва на престъпниците от запада.

    Коментиран от #13

  • 4 Грум

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Става това че Хамерите губят почва хахаххаххахах
  • 5 Гкккк

    22 0 Отговор
    Бесзъбите лицемери отвъд локвата УТЕКОХА в КАНАЛА
  • 6 Госあ

    28 1 Отговор
    В един момент, Европа ще осъзнае думите на китайските дипломати че беше въвлечена в една американска кампания на която ще плати цената ! Въпреки че най голямата цена плащат момчетата в Украйна ! Сатанинска кампания. А нашите хелминти продават оръжие за конфликт между два близки на нас народа…
  • 7 Мда

    23 1 Отговор
    Опаа, Макрон отиде да се моли в Китай, сега и испанците легнаха възнак. Никой не се интереува от мнението на ЕС, видяхме...
  • 8 Европа Не Може

    19 2 Отговор
    Не може, обаче атлантическите ястреби искат точно това от Европа - да скъса с Китай по примера с Русия - в името на Демо(н)крацията
  • 9 Хааа

    9 1 Отговор
    Сетете се кой ще е следващия?
  • 10 Добрият Си

    8 1 Отговор
    Целувайте ръка, че скоро и чисти гащи няма да имате.
  • 11 хммм

    9 0 Отговор
    Може може.. и още как... Вие все му обръщате гръб затова и Китай все ви ръби.
  • 12 Кочо

    8 0 Отговор
    Това вече ми идва много за вчера! Ако бях истински атлантик, не знам какви безобразия щях да направя! Дано днес е малко по оптимистично за цивилизования ми свят! Денят си личи от нула часа в полу нощ! Лека нощ!

    Коментиран от #15

  • 13 Хъхъ

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "А50":

    Вече е решена съдбата на Русия ватниче. По добре мисли за бъдещето на България и Европа вместо това на Русия …

    Коментиран от #16

  • 14 Калпазанин

    10 0 Отговор
    Да припомним че половин латинска Америка говори испански останалите португалски, демек не са Брюкселски зелки подлоги на фащ, а какво мисли по въпроса и Португалия нещо се губи мнението на сороските медии на хоризонта и тези две държави не са "освобождавани" и окупирани от фащ
  • 15 Калпазанин

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кочо":

    Прав си, смислени те новини се пишат тогава та по малко хора да ги четат и разберат в прайтайма дето му викат ше ни занимават с ергенът чалга и тротинетка гейт
  • 16 Слави Чафадаров

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хъхъ":

    Краварче,само в мокрите ти сънища...господарите ти вият на умряло..марш в Украйна
  • 17 знаещ

    0 0 Отговор
    Кога ли на европа ще ѝ уври мозъка че без русия не може най-вероятно това ще стане когато вече е късно либе за китка глупави джендъри послушковци на американците заменящи европейския просперитет за американски интереси