Last news in Fakti

13 Април, 2023 23:46 2 139 32

"Най-после": Германия ще легализира марихуаната

  • марихуана-
  • канабис-
  • германия-
  • легализиране на марихуаната

Ще бъде разрешено притежанието на 25 грама канабис за лична консумация

"Най-после": Германия ще легализира марихуаната - 1
Снимка: Shutterstock

Германия направи решителна крачка към легализирането на канабиса, като скоро ще бъде приет и съответният закон. Днес германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах изглежда оптимистичен. "Опитваме се да решим един проблем", каза той и припомни, че досегашната рестриктивна политика по отношение на канабиса се е провалила.

От 2011 година насам броят на престъпленията, свързани с наркотици, трайно расте - и правителството иска да спре тъкмо тази тенденция, като легализира хашиша. Така хората ще могат да консумират чист и проверен продукт, черният пазар ще загине, ще се подобри и грижата за сигурността на младите хора. Министърът каза, че за постигането на тези цели заедно с още четири министерства е разработен общ план от две стъпки.

Двуетапен модел

В рамките на първата фаза ще бъде узаконено притежаването на максимум 25 грама канабис, предназначен за лична консумация от лица, навършили 21-годишна възраст. В рамките на един месец такова лице може да притежава общо 50 грама канабис. Освен това всеки човек ще има правото да си засади до три растения канабис за домашна употреба – на балкона или в градината. Съответният законопроект ще се появи още през април, обеща министърът на земеделието Джем Йоздемир.

Продажбата на марихуана на първо време ще се осъществява само в така наречените "социални канабис-клубове" – дружества, чиито членове се снабдяват с канабис от собствено производство. В едно такова дружество ще имат право да членуват максимум 500 души.

С продажбите в търговската мрежа нещата стоят по-сложно. Първоначално правителството смяташе, че марихуана ще може да се продава в специални магазини под държавен контрол, за да се пресече престъпността. Ставаше дума дори тази продажба за лица над 18 години да се извършва включително и в аптеките. Предвиждаше държавата да контролира целия цикъл – от засаждането до продажбата, за се намалят различните опасности. Но очевидно Еврокомисията е оказала сериозен натиск и берлинските министерства дадоха на заден ход. Според бъдещия закон продажбата на канабис в специализирани магазини на първо време ще се извършва само пробно в няколко региона.

"Черният пазар няма да е доволен"

Всъщност министър Лаутербах още през октомври направи първия опит да осъществи записаното в коалиционния договор легализиране, но очевидно твърде либералният проект влизаше в конфликт с някои правила в ЕС. Сега обаче нещата потръгват – и първите отзиви са възторжени. Аграрният министър Йоздемир, който е от партията на Зелените, каза: "Престъпните дилъри никак няма да се зарадват. Черният пазар няма да бъде доволен." А Кристине Лютке, говорителка по нарко-тематиката СвДП, която също участва в управляващата коалиция, възкликна в една от социалните мрежи: "Най-после!" Опозицията обаче е настроена критично. В отговор на запитване на ДВ здравният експерт Арвин Рюдел от ХДС беше категоричен, че политиката на Тройната коалиция за легализиране на канабиса се е провалила. Освен това той припомни и за опасностите: при млади хора под 25-годишна възраст употребата на канабис може да предизвика психози.

Правителството все пак ще легализира канабиса

Независимо от тези предупреждения легализирането на марихуаната в Германия е в ход. В края на настоящия процес трябва да бъде осъществена целта, записана в правителствената програма: "Ще въведем контролираното снабдяване с канабис за консумация от възрастни лица чрез лицензирани търговци." В момента притежаването на канабис, хашиш или марихуана е незаконно в Германия. То се смята за нарушение на Закона за упойващите вещества и подлежи на наказателно преследване – по същия начин, както в случая с наркотици като хероин или екстази. Реформата на правителството значително ще облекчи работата на прокуратурата и полицията – това беше и една от целите. В юридическите кръгове също се смята, че декриминализирането на канабиса е добра идея. Президентът на Федералната криминална служба (това е общогерманската полиция) вече призова престъпленията, свързани с канабиса, занапред да се считат само за административни нарушения.

Голям бизнес за държавата

Легализацията на канабиса може освен всичко друго да се превърне и в огромен бизнес за държавата. Икономистът Юстус Хаукап казва в интервю за ДВ, че броят на консумиращите канабис в Германия навярно е около 4 милиона. "Опитахме се да изчислим към какви количества води това число. Стигнахме до извода, че обемът на пазара ще е бъде около 400 тона, тоест - между 4 и 5 милиарда евро", казва Хаукап. Неговите изчисления показват, че приходите от акциза върху канабиса и спестените пари в полицията и прокуратурата ще докарат на държавата печалба от около 5 милиарда евро годишно.

В редица европейски държави вече се води съвсем либерална политика по отношение на канабиса. В Нидерландия или в Португалия леките наркотици, производни на канабиса, са изцяло разрешени. В Испания консумацията на канабис е само административно нарушение – като неправилното паркиране, например. В Канада консумацията му също е разрешена, нещо повече – тази страна има дори специален министър за този ресор. В Уругвай и в 19 щата в САЩ отглеждането, търговията и разпространяването на канабис-продукти също са легални.

Автор: Фолкер Витинг


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тревопасно

    14 11 Отговор
    Освен да я легализират, трябва да позволят и всеки да си гледа и продава, а не това да прави само държавата. Ако е така палим, за Германия на секундата...

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кокорчо 🌈🌈🌈

    9 10 Отговор
    Скоро и у нас.
  • 6 Делю Хайдутин

    18 1 Отговор
    ,, Германският министър на здравеопазването беше оптимистичен,, Боже, мой!

    Коментиран от #9

  • 7 Последния Софиянец

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тревопасно":

    Коментираш без да четеш.Всеки ще може да си гледа на балкона.Заминавай!

    Коментиран от #11

  • 8 Последния Софиянец

    7 13 Отговор
    А русоподлогите в бугарска пак ще са последни!
  • 9 ТаУмВзе

    2 11 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    Копейко, не изкара ли за цигари поне!

    Коментиран от #13

  • 10 Много умно

    27 8 Отговор
    Днес наркотиците утре нещо друго и какво става? После в целия свят ще легализират гей браковете, а после може и самоубийствата. Тъп изгубен свят вървим към самоунищожение. После защо имало беди по света.

    Коментиран от #16

  • 11 балконаджия

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Аз гледам на моя плодове и зеленчуци в БГ това стана по-скъпо от марихуаната
  • 12 Напред към

    16 5 Отговор
    Еврогайски ценности като, сношение в уста и трътка, употреба на хуманитарни отрови.

    Коментиран от #25

  • 13 Не никак,

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Дават само срещу центове ама немам като тебе.
  • 14 Калпазанин

    13 8 Отговор
    Затъването да продължи с пълна сила, ай да ни честито и на нас, и после кой ми @с гащите.този свст се самоубива

    Коментиран от #18

  • 15 Напреднал

    18 7 Отговор
    Секс-Разврат и Дрога - пътят на Либералната Демо(н)крация към Колониален Глобализъм. Само че се оказа, че някои са готова да се съпротивляват с оръжие в ръце за да не им се получи

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Калпазанин

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мишел":

    Дрогиран @@@@@к

    Коментиран от #22

  • 20 Напреднал

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Делю Хайдутин":

    По-хуманно е да се въргалям, отколкото да избивам дрогиран или пиян хора по пътищата.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Последния Софиянец

    1 10 Отговор

    До коментар #19 от "Калпазанин":

    Копейките ги прибраха вече в калното, ще лягат, че утре от рано почват!
  • 23 Мдааааааа

    13 3 Отговор
    "...обеща министърът на земеделието Джем Йоздемир."...Какво хубаво германско арийско име. Днес легализират канабиса, утре кокаина. Щото е добър бизнес за държавата, нали? А надрусаните шофьори с изпържени мозъци ще правят чудеса по улиците. Съвсем изпаднаха тия германци, а бяха образец за културна нация.
  • 24 Слава на Русия !

    7 4 Отговор
    По тази логика да легализират и убийствата и изнасилванията от примати ,по 25 германци/ки на месец.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    3 7 Отговор

    До коментар #24 от "Слава на Русия !":

    По тази логика пак са те изтървали от психиатрията.
  • 27 Уса

    9 2 Отговор
    С марихуаната се злоупотребява.Слабохарактерните нямат спирка и ще бъдат използвани да създават проблеми на нормалните хора.Това е целта с масовото легализиране на ГМО марихуаната.Не си мислете,че ще пафкате истински канабис.Както храната това е поредния боклук на демонкрацията.Борил съм се за легализиране на медицинската марихуана,но нещата се промениха и извратиха,както всичко останало

    Коментиран от #28

  • 28 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "Уса":

    ГанЮ е мнителен както обикновено :) хахахаха
  • 29 Клаус Шваб

    6 1 Отговор
    Тодор Живков: "Тази година полупроводници, догодина - цели проводници!"

    Важното е народа да тъпее, да не му пука и да е доволен
  • 30 Хмм

    0 1 Отговор
    Само Македонците още не са ни минали май а
  • 31 Ком

    1 1 Отговор
    Европейски ценности!
  • 32 От страни

    0 1 Отговор
    Ясна е причината - да се напушат до козирката дойчовците та да не видят кво става с държавата.
Новини по държави: