Last news in Fakti

15 Април, 2023 14:33 2 662 24

Защо Ердоган иска да промени Анкара?

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • анкара-
  • кемал кълъчдароглу

Анкара на Ердоган трябва да се различава от Анкара на Ататюрк - в името на тази цел сегашният турски президент интензивно променя облика на града в съответствие със своя вкус

Защо Ердоган иска да промени Анкара? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Анкара на Ердоган трябва да се различава от Анкара на Ататюрк - в името на тази цел сегашният турски президент интензивно променя облика на града в съответствие със своя вкус и своята политика.

Турската столица е разделена на две - стара и нова част, пише в репортаж от Анкара "Франкфуртер Алгемайне Цайтанг" (ФАЦ). Старата източна половина на града напомня за светския период на Ататюрк след основаването на републиката през 1923-а година, докато западната е изградена най-вече през последните две десетилетия под силното влияние на Ердоган, като контрапункт на първата.

Контрастът между Ататюрк и Ердоган е особено видим в официалните им резиденции, дава пример ФАЦ. Вилата на Ататюрк представлява малка двуетажна сграда с плосък покрив, проектирана от австрийския архитект Клеменс Холцмайстер през 1930-а година. На Ердоган такава семпла вила не му подхожда - седалище на сегашния президент на Турция е монументалният "Комплекс" с 1150 стаи. Скромността на Ататюрк и стремежът му към модернизация е заменен от амбициите на настоящия президент да върне Турция към историческото ѝ величие, коментира вестникът.

Затова и архитектурата на Анкара попада под все по-голямо влияние на мита за основателите на държавата, политизира се, посочва пред "Дойчландфунк" архитект Хакан Дастънлъ. Именно поради това фасадите на много сгради, особено на министерствата, имитират османски елементи. "Факт е, че т.нар. неоосманизъм ползва именно онези елементи от миналото", казва архитектът. Той е убеден, че и архитектурата е част от цялостната политика на Ердоган.

"Булевардът на корупцията"

ФАЦ се спира подробно на новата западна Анкара с нейния по-ислямски характер. Още преди Ердоган да вземе властта, Мелих Гьокчек от Партията на благоденствието, който беше избран за кмет на столицата за първи път през 1994-а година, замени символа на хетското слънце в логото на града с джамия. Гьокчек промени имената на улици и разруши сгради от периода на основаването на Анкара. А през 2017-а бе съборена и сградата на "Банката на провинциите" на булевард "Ататюрк". Тя бе основен инструмент на кемалистката икономическа политика, тъй като тя финансираше обществените сгради в провинциите на новата турска република. След време съдът обяви нейното събаряне за незаконно, но това решение не доведе до никакви последствия. На мястото на банката бе издигната джамия.

Изданието обръща внимание и на корупцията. На пътя към Ескишехир, неофициално наричан "Булевардът на корупцията", се издигат например кулите близнаци на производителя на обувки "Того". Той е застроил шест пъти по-голяма площ от първоначално одобрените 20 000 кв. м. Строителната индустрия в страната процъфтява - това е начинът за правене на бързи пари, а не с инвестиции в промишлени предприятия или в криещи рискове иновативни проекти. Турските икономисти обвиняват този механизъм за това, че страната е стигнала до застой в икономическото си развитие.

Никой друг въпрос не се разглежда толкова често в дневния ред на местните парламенти, колкото изменението на устройствените планове. Ту функцията на даден парцел се променя, ту се увеличава броят на етажите на сградата или пък плътността на застрояването. Решенията не следват градоустройствен план като онзи, който навремето архитектът Херман Янсен е направил за кемалистка Анкара.

Новите и старите елити

Резултатът от всичко това е произволното разрастване на турската столица, служещо на една единствена цел - да донесе големи печалби, обобщава ФАЦ. Оттам нататък строителните компании споделят своите печалби с политическите партии, които ги използват, за да финансират предизборните си кампании. Предимство за този модел е и фактът, че министерствата на градоустройството и на околната среда са обединени - при това положение проблеми с екологичните разпоредби няма откъде да произтекат. Чрез този модел в страната в рамките на години израсна и се разви нов богат елит, близък до управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган, коментира германското издание. Той гледа отвисоко на старите столичани - така, както те само преди десетилетия са гледали на тогавашните бедни преселници от Анадола.

Реконструкциите на изток продължават, докато в западната част на града възниква една съвсем нова Анкара. След Втората световна война анадолците, търсещи работа, се преселили от провинцията в градовете. Точно както навсякъде другаде в Турция, и в Анкара се сблъскали безразличните към религията републикански "граждани" с набожния анадолски "народ". Днес, 100 години след основаването на републиката, Турция е различна държава, а Анкара е напълно различен град.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    17 8 Отговор
    И на Падишаха му готвят демократичен майдан.
  • 3 Гост 89

    9 7 Отговор
    П0мия!
  • 4 Кемал Ататюрк:

    33 2 Отговор
    „Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм, съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам безпределно българския народ още от детинство. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.”

    Коментиран от #7

  • 5 Неизвестни факти

    14 2 Отговор
    През септември 1936 година в Цариград е организиран Балкански фолклорен фестивал. От българска страна във фестивала участва танцовият състав „Българска китка”. По този случай в кореспонденция в българските вестници разказва Ст. Д. Кятибов:
    „На 2 септември 1936 година в двореца „Бейлербей“, в присъствието на Кемал Ататюрк, министри, дипломати и др. всички чуждестранни групи изпълняват свои програми, като концертите продължават до 12 ч. през нощта. След това, по предложение на председателя на републиката, тържеството продължава в парка на двореца. Там българската танцова група изнася още един концерт. Кемал Ататюрк стана и пожела да вземе лично участие в ръченицата. За партньорка той избра нашата танцьорка г-ца Адриана и с нея игра ръченица до умора…Публиката непрекъснато и бурно акламираше играта на Председателя и неговата партньорка. След ръченицата започна българско хоро. Председателят на републиката пак стана и поведе хорото“.
  • 6 Погребението на Ататюрк

    17 1 Отговор
    Мустафа Кемал Ататюрк умира на 10 ноември 1938 година.Погребението е насрочено за 21 ноември в столицата на република Турция- Анкара. Н.В.Борис III провежда спешно съвещание с министър – председателя по това време г-н Георги Кьосеиванов и министъра на войната ген м-р Теодоси Даскалов, на което е решено българската държава да се представлявана от военна делегация в състав от 300 души в това число почетна рота и военната музика на ВМС . За ръководител на делегацията е определена министъра на войната ген м-р Теодоси Даскалов.За член на делегацията и ръководител на подготовката на почетната рота е назначен майор Васил Дончев Владев от 14 пехотен полк.
    ри дни е поклонението през останките на Кемал паша изложено в Етнографския музей на град Анкара .През тези дни под ситния есенен дъждец нашите герои носят славно службата си като представят отлично Отечеството и отдават почит на реформатора и създателя на Турската република Мустафа Кемал -наречен през 1935 год Ататюрк ( баща на турците ) Траурния марш на нашите железни бойци прави силно впечатление на домакините ,които след погребението ,което се извършва на 21.11.1938 год в Етнографския музей на Анкара, награждават ръководителите на българската делегация и я изпращат с благодарности.
  • 7 Недей забравяй

    1 18 Отговор

    До коментар #4 от "Кемал Ататюрк:":

    Кланетата в 1913 след авантюристична политика на цар-ахмак,настъплението на турската армия в земи,дълбоко нацепени в граница от Лондонския мир и масовите кланета на заможно българско население,чийто бежанци освен пеленачета,на ръце едва ли са могли друго да носят,а идейки в новата родина????едни от най-големите комунисти,иииии струва ли си да се кланяш на пиян Мустафа Кемал,кат е същия ..

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Абе зелевци

    25 2 Отговор
    Вие какво искате? Турция расте и се развива, как градовете да останат такива каквито са били преди 100години?

    Коментиран от #16

  • 9 Явно ти си забравил

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Недей забравяй":

    Че до 1913 е нямало кланета. Станалото през 1913 2 следствие на станалото през 1912. Не може да обявиш война, да нахлуе, да колиш старец жени и деца, да им ограби земи и имущество и после като дойде аскера да виеш като вдовичка за..... , че те колили
  • 10 Ха ха

    12 2 Отговор
    Ха ха ми всеки успял ръководител остава печат това,че на нас българите не ни се иска Турция да се развива това сие друг въпрос.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 У комунягите нищо

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Недей забравяй":

    човешко не е останало... и нищо българско!
  • 13 Журналист

    3 1 Отговор
    .. Но факт:- единия Турчин, другия защото еврейин ли е?!?
  • 14 Българските турци

    16 1 Отговор
    Някои пак правят акробация за да го злепоставят... и по някакъв начин да му скроят "изкуственна засада" на Ердоган с най невероятни фантазии и набеждения ! Ердоган не е елит ! Син е на най обикновен стругар ! Израсъл в работнически квартал на Истанбул в края на 50 те и началото на 60 години ! Има ли в България син на леяр от Кремиковци да е станал милиардер или поне премиер на България ?!...Елитът винаги мрази прогресиралите плебеи !...
  • 15 Варненец

    2 11 Отговор
    Мдааа, то и област Адана, вече не е като на Ататюрк, а като на ердоганя. Съборена, разсипана, корупция и краен излямизъм.
  • 16 Варненец

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "Абе зелевци":

    Яко се разви напоследък, ще има да стоят цели нови градове, точно заради ердогановия разтеж и корупция.

    Коментиран от #20, #21

  • 17 Българските турци

    8 3 Отговор
    По време на периода на CHP( ДЖХП )(1923 -2002) държавният служител е бил крал в Турция.
    Бюрократите доминираха както в Османската империя, така и в републиката.
    В страната тогава капиталът е изключително слаб а работническата класа почти липсва, нямаше по организиран и по мощен слой освен бюрокрацията.
    Буржоазията също бе поробена от бюрокрацията (въстана през 1946 г.).
    В бюрокрацията, разбира се, водещи бяха военните, следвани от държавните служители.
    Двамата най-висши водачи на страната бяха и войници.
    По-голямата част от народното събрание(меджлиса) също бе от военен произход.
    Най прекрасната възможност за хубав живот и кариера в страната беше „да се хвърли капак в бюрокрацията“.
    Веднъж влезеш ли „на държавна служба“беше гарантирана доживотна работа и доходи. Това беше единствената врата, отворена за бедните . Дребните чиновници отново бяха газени и отново пълзяха за дребни заплати , но им беше дадена възможност да се „надуват“и високомерничат. A през деветдесетте „републиканско момиче“, вече починала дама, крещеше по телевизията „ние сме елит и сме истинските притежатели на тази страна“.
    Те така бяха измамени и обучени!
    В тази страна учителите в началните училища се разхождаха със самочувствие на университетски преподаватели.
    Те гледаха на търговеца като на крадец, а работника беше простолюдие.
    Едрата бужоазия не издържаха повече, скъсаха връзките си с ДЖХП и основаха нова партия. Тя взе народа зад себе си.

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Всъщност ердогановите строежи

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Варненец":

    Изпълнени от компанията ТОКИ си стоят цели целенички. Повечето паднали коптори са от преди ерата на Ердоган.
  • 21 Абе знам, че те дразни развитието

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Варненец":

    Особено като се има в предвид, че и Варна се промени, само вие в максуда сте си както преди 100 години 🤭🤭🤭
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мнение от Турция

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българските турци":

    Плюс всичко на това казано, от Българските Турци,
    елита беше и даже все още е, до голяма степен, предимно "Крипто" Dönmeta ...
    Част от световната мафия... разбирате коя !!
    Вкопчили се във власта и във всичко що идва на ум... от синдикати до армия,
    политика, финанси, медии, монтажни "уж промишленност", религиозни,
    етнически, сектантски, идеологически и какво ли още не дружества всякакви !..
    За по информираните :
    Сабетаисти, действащи по три фронта: Капани, Якуби и Каракаши.
    И Лидера, със своята идея, фантазия, илюзия и визия плени и върза масите към истинската
    свобода и необвързаност.
    Но дявола... дявола е дълбоко вкопан, маскиран... жесток, силен и безпощаден...
    Така че, както казъл поета, "Борбата е безмилостно жестока... борбата както казват е епична".

    Коментиран от #24

  • 24 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Мнение от Турция":

    В Турция има прогрес защото се изкорени бруталната корупция в политиката и армията , изкорени се елитизмът в турското общество и най важното "изчегъртаха" мафиите, които като кърлежи смучеха благата ! Народът вижда този прогрес...и въпреки икономическите и финансови интервенции и раздухваната инфлация, не се отказва от подкрепата си към ония които отстояват явни национални интереси !
    Република Турция е предпочела светския политически формат на управление на държавата си ! Знамето и печатът на Халифа на световния Ислям се намират в "дълбоките" архиви на турската държава и не Турция е търсещата алтернатива при някого ...а си е водещата обидиняваща алтернатива и образец за всички останали мюслюмански народи в света ! Една независима и справедлива демокрация без примеси от западни "ценности" и догматични правила и условия са привлекателни и за останалите потиснати и изтощени от експлоатация и хегемонии народи !!!...
Новини по държави: