Last news in Fakti

18 Април, 2023 12:46 3 037 31

Ердоган успя! САЩ дадоха зелена светлина на модернизацията на турските F-16

  • турция-
  • ф-16-
  • изтребител-
  • пентагон-
  • сащ

Сделката, оценена на около 259 милиона долара, е първата продажба на военно оборудване на Анкара от години

Ердоган успя! САЩ дадоха зелена светлина на модернизацията на турските F-16 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният департамент на САЩ обяви, че е решил да одобри модернизацията на софтуера за авиониката за съществуващия флот от изитребители F-16 на Турция, пише "Катимерини".

Сделката, оценена на около 259 милиона долара, е първата продажба на военно оборудване на Турция от години.

Турция освен това поиска нови F-16 и близо 80 комплекта за модернизация, сделка, оценена на 20 милиарда долара. Това предизвика възражения в Конгреса с оглед на придобиването на Турция от руски ракетни системи и използването на F-16 за многократно нарушаване на въздушното пространство на Гърция и оспорване на суверенитета ѝ върху части от Егейско море. Влиятелният председател на комисията по външни отношения на Сената, сенатор Боб Менендес, беше особено изявен критик на сделката.

Ройтерс съобщи в понеделник, че сделката за надграждане на софтуера "продължава... след като лидерите на комисиите на Конгреса на САЩ дадоха неофициално одобрение".

"Турция е последователен и ценен съюзник на НАТО", каза в изявление говорителя на Държавния департамент. "Администрацията на Байдън подкрепя усилията на Türkiye да доведе авиониката на своя флот F-16 до стандарта."

Държавният департамент отбелязва, че предложената продажба няма да промени военния баланс на силите в региона.

Придобиването от Турция на руски системи за противовъздушна отбрана през 2019 г. доведе до изхвърлянето на Анкара от програмата за F-35 и антагонизира Конгреса на САЩ. Разногласията с Вашингтон относно политиката в Сирия и досието на Турция по отношение на човешките права и свободата на изразяване също тежат върху настроенията в Конгреса.

Говорител на Държавния департамент отказа коментар, заявявайки, че ведомството не потвърждава и не коментира предложените продажби или трансфери на оръжие, докато администрацията не поиска официално одобрение от Конгреса.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нено

    18 7 Отговор
    САЩ подкупват Турция , а нашите ще дойдат следващият век! Позорни пишман, продажни политици имаме!

    Коментиран от #3

  • 2 Сибирски крепостен

    13 19 Отговор
    Да ама след като султана подпише за Швеция в НАТО.

    Коментиран от #5

  • 3 честен ционист

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "нено":

    По-точно вашите отиват при Турция, за да ви пазят кошарата. Да не си представял, че ония в Департамента ви имат някакво довереи? Да ви дадат Ф-ките и някоя братушка да ги саботира.
  • 4 СЩА не фактор уже..

    10 12 Отговор
    Русия и Китай са Факторите.И много други сверяват компаса..

    Коментиран от #8

  • 5 Питам много умните

    16 12 Отговор

    До коментар #2 от "Сибирски крепостен":

    русофили един въпрос! Защо турските ни съседи искат американски оръжия, след като могат много по лесно да получат руски такива ? И веднага давам отговора за да ви е по лесно :) ЗАЩОТО РУСИЯ ПРОИЗВЕЖДА САМО ОТПАДЪЦИ-СКРАП и така е стотици години

    Коментиран от #12, #14, #27

  • 6 оня с коня

    11 12 Отговор
    А ти с Кого бързаш да воюваш?Между другото бе обявено че Поръчката на Ф-16 блок 70 на Бахрейн вече е готова и в момента се работи по Нашата и на Словакия Поръчки.Добре е да правиш и разлика между "надграждането"/осъвременяването/ на доста по-старите модели ф-16 на Турция и ЧИСТО НОВИТЕ Блок-70 наши,които определено ще са Номер 1 на Балканите.

    Коментиран от #10

  • 7 1111

    5 19 Отговор
    В цял свят заглавията са “ердоан клекна” ,само в бг виждат някви въображаеми успехи,

    Коментиран от #24

  • 8 Хахаха

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "СЩА не фактор уже..":

    Тогава защо не искат китайски или руски отпадъци в армията си ? Сащ и Европа винаги са били копираните и крадените технологично Най доброто и в момента идва от Сащ и Европа

    Коментиран от #11

  • 9 Аспарух

    8 5 Отговор
    И САЩ договориха Швеция в НАТО
  • 10 Дон Бидон

    10 9 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Хаха, ти сериозно ли :) Самолет от 70-те години с разни подобрения щял да бъде най-доброто на Балканите. Излагаш се,човек. Ще вземем да бием турската и гръцката армия с това.

    Коментиран от #25, #28

  • 11 Любопитен

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Ти нормален ли си? Половината бивш соц лагер още е с оръжия от времето на СССР, които сега отиват в Украйна, заради чичо ти Сам. И тези оръжия още действат, въпреки че много от тях са без поддръжка, заради санкциите. А прехваленото НАТО не можа да събере един танков батальон за Украйна. Пък и да го събере само ще отиде курбан на фронта за нула време. Нали М777, Хаймарс и Джавелините щяха да обръщат войната? Обърнаха ли я?

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Киркор

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Питам много умните":

    Много умните са в пауза,обмислят и съгласуват отговора...

    Коментиран от #15

  • 13 Незнаещ

    9 9 Отговор

    До коментар #11 от "Любопитен":

    То и Путин щеше за 3-4 дена да проведе операцията си в Украйна,която стана война ?Кажи нещо по въпроса??

    Коментиран от #18, #19

  • 14 БАБА ТИ

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Питам много умните":

    За да питаш такъв въпрос значи нещо при теб куца друже. Турция беше дълги години съюзник на САЩ ест, че от тях ще купува. Правилния въпрос е защо напоследък се извърта и взе да купува Руско? Защо Ердоган постоянно говори против САЩ? Защото вижда накъде духа вятъра за това. Просто опитва да играе докрай на двата стола за максимална изгода, както и ние трябваше ако имахме акъл. Такова ни е мястото.
  • 15 БАБА ТИ

    8 6 Отговор

    До коментар #12 от "Киркор":

    Как повтаряте с тия 3 дни чак е забавно. В един глас като обучени канарчета. Путин никога не е казвал за никакви 3 дни. Това го каза Американски генерал. Смешна и тъжна история.

    Коментиран от #20

  • 16 Втори любопитен

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "Любопитен":

    Кажи нещо за руската скрап от танковете на непобедимата и могучая и безаналогова руска армия...

    Коментиран от #21

  • 17 ВеджихиХюрКуш

    16 0 Отговор
    Успехът е на Турция успя да направи собствен самолет благодарение на американските ембарга. Къзълелма ТФХ
  • 18 Любопитен

    8 7 Отговор

    До коментар #13 от "Незнаещ":

    Това кой ти го каза? Радиоточката ли? Войната си тече втора година. Украйна остана без армия. Кво стана с Азов, Айдар и другите хайдуци? Нещо да си чувал скоро за тях?
  • 19 Дон Бидон

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Незнаещ":

    Путин не целеше да изпрати 10000 самолета,които имаше в началото, и да срине до основи Украйна. Можеше да го направи най-спокойно. Но щеше да има милиони. Можеше Украйна да изглежда като Дрезден след англо-американските атаки. Явно целта на войната е друга ,не да просто да избива цивилни хора както пропагандата постоянно се опитва да ни убеди. А че е престъпник и Путин, и Зеленски - да, факт е. Зеленски изпрати на фронта децата на 16 години и старците над 65 г. Абсолютен г..оцид над украинците,което , разбира се, му през у.я ,защото той самият няма украинска кръв във вените си. Той забогатя дори от войната.
  • 20 Незнаещ

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "БАБА ТИ":

    А кой очакваше руската армия да бъде посрещната като освобидителка,руските генерали или твоя американски генерал.То,че историята е тъжна,тъжна е ,но за руснаците....

    Коментиран от #23

  • 21 Любопитен

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Втори любопитен":

    Явно очаквате да чуете нещо утешително?
    За съжаление едни затворници въоръжени с лопати пердашат храбрите ВСУ опълченци. Русия свърши танковете, ракетите, патроните, генералите, абе всичко и свърши. Че и за Путин твърдят, че е нам си кой двойник, щото умря няколко пъти вече от рак. А кой и как ще свали Путин от власт да питам ли? Че от 20 години го сваляте от власт вече...
  • 22 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    10 2 Отговор
    НЯМА КАК ДА НЕ РАЗРЕШАТ ЩАТИТЕ .ГЪРЦИЯ И ФРАНЦИЯ ИМАТ СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ ЗА ВЗАИМОПОМОЩ НЕЗАВИСИМО ,ЧЕ СА ЧЛЕНКИ В НАТО.СЪВСЕМ НАСКОРО МАКРОН ИЗРАЗИ МНЕНИЕ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО СИ В КИТАЙ ,ЧЕ ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ПРЕКАЛЕНОТО СИ ОБВЪРЗВАНЕ С САЩ. И ЕСТЕСТВЕНО РЕАКЦИЯТА НА ЯНКИТЕ НЕ ЗАКЪСНЯ ЩЕ ПРЕВЪОРЪЖАТ ТУРЦИЯ МАКАР ДА БЯХА ПРОТИВ ЗАРАДИ С-400 КОИТО ТУРЦИЯ ЗАКУПИ ОТ РУСИЯ ПОД ПРЕДЛОГ,ЧЕ ЩЕ ЗАСТРАШАТ СИГУРНОСТА НА БОЙНАТА АВИАЦИЯ НА НАТО.СТРАТЕГИЯТА НА САЩ Е ЯСНА МАКАР И В ЕДИН АЛИАНС,,РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ,,ЩАТИТЕ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ИНТЕРЕС В ЕВРОПА ДА Е МИРНО И СПОКЙНО.ЖАЛКО ,ЧЕ ПОВЕЧЕТО ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ НА ВОДЕЩИТЕ И СИЛНИ СТРАНИ СИ ЗАРАВЯТ ГЛАВИТЕ КАТО ,,ЩРАУСИ В ПЯСЪКА,,
  • 23 БАБА ТИ

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Незнаещ":

    Ами те са посрещани като освободители в Донбас и цяла източна Украйна. Запада спонсорира кървав националистически режим, който дойде на власт с преврат, благодарение на това Украйна сега е разрушена, стотици хиляди умират и запада поддържа касапницата с още и още оръжие. Огромен грях направи запада в Украйна и не се съмнявай, че ще си плати. Аз само се надявам България да има още разум, слушайки такива като теб все повече се съмнявам.
  • 24 Защо тогава

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "1111":

    В Атина плачат?
  • 25 оня с коня

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Дон Бидон":

    Понеже заявяваш че Модел на ф-16 от 70-те години няма как да е модерен,ще ти дам пример като за хора с ментални отклонения:"Порше" 911 се появява за пръв път в Автосалон през далечната 1963г.Та вървиш си по Улицата виждаш че около някакво Порше 911 произведено Тази година са се събрали Фенове на марката и цъкат с език възхищавайки му се.Спираш се и ти и ги питаш как могат да се дивят на тая Кола,която е от 60-те години на миналия Век?Същото е и с Ф-16- Производството му започва през 1978г ,сега качествата му са на Светлинни годи напред,за теб обаче това е "Скрап" щото е Американси самолет,а не Руски!Апропо потвърждавам Думите сиче ще сме ном.1 на Балканите с нашите Ф-16 блок 70,защото тия на Гърция,Турция и Румъния са Блок -30 и Блок-50 с навъртяни доста Летателни часове.И те съветвам:Замисли се може ли ЧИСТО НОВ Завод в Америка специално за производство на Ф-16 блок 70 да произвежда Модел от 70-те години?

    Коментиран от #26, #29, #31

  • 26 БАБА ТИ

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    Номер едно сме щели да бъдем с 8 самолета и евентуално още 8 след 5 години. Пий си хапчетата бате. Преди 50 години имахме 350 самолета.
  • 27 Реалист

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Питам много умните":

    След като имат само скрап защо набързо не ги намачкаха американците в украйна?
  • 28 Реалист

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Дон Бидон":

    Жигула от 74та с табло от мерцедес 90 та:)
  • 29 Реалист

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    Завод в русия произвежда чисто нови уаз 2023 модел:))) айде на уазките:)))
  • 30 хахахах

    2 2 Отговор
    а ганчо пак ще гледа 10 милиарда долата в картинки
  • 31 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ.

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    са на Светлинни годи напред,за теб обаче това е "Скрап" щото е Американси самолет,а не Руски!Апропо потвърждавам Думите сиче ще сме ном.1 на Балканите с нашите Ф-16 блок 70,защото тия на Гърция,Турция и Румъния са Блок -30 и Блок-50 с навъртяни доста Летателни часове.И те съветвам:Замисли се може ли ЧИСТО НОВ Завод в Америка специално за производство на Ф-16 блок 70 да произвежда Модел от 70-те години?
    Коментиран от 29, 26========================================================================= За съжаление СТЕ много далеч от истината за рентабилноста на нашата покупка.Например РУМЪНИЯ ЗАКУПИ ОТ НОРВЕГИЯ ЕФКИ 32 БР ЗА 540 МИЛИОНА с ресурс за 15 години и възможност за модернизация,но планира да закупи след 2030г ф-35 .Целта е тези самолети да пристигнат ди изтичането на ресурса на самолетите закупени от НОРВЕГИЯ.ТУРЦИЯ ще модернизира своите ефки и до 2030 г ще пусне свой собствен самолет пето поколение..ТАКА ЧЕ НАШИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ ПАК СЕ ОКЪКАХА ,НО ПЪК ИМА ЕДНА ПРИКАЗКА ,,НА ЧУЖД ГРЪБ И СТО ТОЯГИ СА МАЛКО.

    13:55 18.04.2023
Новини по държави: