Last news in Fakti

15 Април, 2023 18:29 1 168 7

Строги мерки! Иран размаха пръст на хората, насърчаващи премахването на хиджаба

  • иран-
  • хиджаб-
  • аятолах али хаменей

Иранската полиция инсталира камери на обществени места, за да идентифицира и санкционира незабулени жени

Строги мерки! Иран размаха пръст на хората, насърчаващи премахването на хиджаба - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които насърчават жените да свалят хиджаба, ще бъдат преследвани в наказателни съдилища и няма да имат право на обжалване срещу присъда. Това заяви заместник-главният прокурор на Иран, цитиран от Ройтерс.

Коментарът си той направи в момент, когато все по-голям брой жени се противопоставят на задължителния дрескод в Иран, появявайки се незабулени в молове, ресторанти, магазини, улици и други обществени места.

Иранската полиция инсталира камери на обществени места, за да идентифицира и санкционира незабулени жени. Планът бе обявен от властите миналата седмица.

Престъплението насърчаване на разкриване на лицето ще бъде разглеждано в наказателния съд, чиито решения са окончателни и необжалваеми, поясни заместник-главния прокурор Али Джамади. Наказанието за насърчаване на други да свалят хиджаба е много по-тежко от престъплението от премахването на самия хиджаб, защото е един от ясните примери за насърчаване на корупцията, добави той.

Все по-голям брой ирански жени отказват да носят хиджаб след смъртта на 22-годишна кюрдка, докато беше задържана от полицията за морал миналия септември. Махса Амини беше задържана за предполагаемо нарушаване на правилото за хиджаб. Силите за сигурност яростно потушиха протестите след нейната смърт.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тцъ тцъ

    24 3 Отговор
    Тези не ги разбирам за един парцал колко народ избиха биха и осакатиха.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "тцъ тцъ":

    Как да ги разбереш тези брадати козли...те живеят още в 10 век...
  • 3 Ами натам върви и

    8 8 Отговор
    България, Копейкин взима властта и изважда държавата от цивилизована Европа започваме търговия с Иран и слагаме "кепенците" .....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стенли

    3 1 Отговор
    Исляма е най тъпата религия