Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Април, 2023 08:45 1 006 10

ISW: ФСБ търси виновните за теч на данни към Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • танкове-
  • война-
  • фсб-
  • мобилизация

ФСБ и Главната дирекция на службата за сигурност на Министерството на вътрешните работи (МВД) провеждат масови проверки в Централното окръжно управление на вътрешните работи на Москва и няколко московски районни полицейски управления

ISW: ФСБ търси виновните за теч на данни към Украйна  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изглежда, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) провежда мащабна ревизия на вътрешните органи за сигурност. Руското държавно контролирано издание ТАСС съобщи на 19 април, че ФСБ и Главната дирекция на службата за сигурност на Министерството на вътрешните работи (МВД) провеждат масови проверки в Централното окръжно управление на вътрешните работи на Москва и няколко московски районни полицейски управления за през последните няколко седмици поради изтичането на данни от руските сили за сигурност по искане на украински граждани.

Друг руски източник отбеляза, че ФСБ и МВД вече са задържали полицаи като част от това разследване.

Още новини от Украйна

Руски медии съобщиха, че заподозрените полицаи са виновни за изтекли лични данни на руските сили за сигурност към външни лица, някои от които са украински граждани.

Това се казва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Акциите на ФСБ и МВД в московските полицейски управления се случват на фона на поредица от арести и уволнения на видни членове на ръководството на Росгвардия (Руската национална гвардия).

Кремъл може да настоява за такива арести и разследвания, за да извърши основен ремонт на вътрешния апарат за сигурност, за да отстрани служители, които са изпаднали в немилост и да консолидира допълнителен контрол върху вътрешните органи за сигурност.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи на 19 април, че украинските сили вече провеждат някои контранастъпателни действия. Маляр заяви, че украинските сили никога няма да обявят превантивно кога започва контраофанзивата и повтори, че украинските сили имат за цел да освободят цялата украинска територия.

Маляр също така съобщи, че руските сили се съсредоточават в офанзиви в направленията Лиман, Бахмут, Авдеевка и Маринка и че руските сили са концентрирали оръжия, техника и всички професионални части - включително сили на групата Вагнер, Спецназ и въздушнодесантни сили - около Бахмут.

Маляр отбеляза, че украинските контранастъпателни действия ще бъдат както нападателни, така и отбранителни, предвид сложния характер на бойното поле.

Руските сили продължават да използват дронове Шахед и други системи с по-ниска точност, за да компенсират влошаването на руските доставки на прецизни боеприпаси. Руските сили изстреляха 12 дрона Шахед-131/136 в Южна Украйна от Азовско море в нощта на 18 срещу 19 април, 10 от които украинската противовъздушна отбрана свали.

Началникът на Украинския обединен координационен пресцентър на Южните сили за отбрана Наталия Хуменюк отбеляза на 19 април, че ударът с Шахед е умишлен опит за намиране и унищожаване на украинските системи за ПВО.

Руски блогъри наскоро обсъдиха украинските способности за противовъздушна отбрана преди всяка потенциална украинска контраофанзива и ударите на "Шахед" вероятно са предназначени отчасти да поставят условия за това. Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат отбеляза, че Русия е използвала почти всичките си стратегически ракетни запаси от 11 септември 2022 г. и че украинските сили са свалили 750 от общо 850 ракети, които руските сили са изстреляли срещу Украйна през този период.

Игнат отбеляза, че руските сили са преминали към по-евтини опции с по-малък обсег, като например управляеми авиационни бомби, и са извадили ракети тип Kh-50 от склада за възстановяване.

Игнат вероятно имаше предвид крилати ракети с въздушно изстрелване Х-55 от съветската епоха, тъй като Русия се планира да започне производството на по-нови крилати ракети Х-50 през лятото на 2023 г.

Русия може да извади крилатите ракети Х-55 от склада, за да ги преоборудва за бъдещи удари по Украйна.

Руските служители продължават да се подготвят за изпращане на електронни призовки и създават цифров регистър за онези, които отговарят на условията за военна служба. Председателят на комисията по отбрана на Думата Андрей Картаполов заяви на 19 април, че руските служители могат да изпращат електронни призовки в тестов режим по време на текущия наборен цикъл, но че руските служители трябва да ги дублират в съществуващите формати и поясни, че електронните призовки няма да имат правна сила през пролетта Наборен цикъл 2023 г.

Руският президент Владимир Путин одобри на 14 април закон за създаването на цифров регистър на руските граждани, годни за военна служба, който позволява изпращането на електронни призовки за набор.

На 19 април Държавната дума прие закон за задължителното снемане на пръстови отпечатъци на доброволци, вероятно отчасти в подкрепа на усилията за създаване на цифров регистър. Руски източник съобщи, че медицинските заведения в Москва събират обширна здравна информация за мъже на възраст от 18 до 64 години, тъй като те са задължени да предоставят здравна информация за потенциални новобранци на службите за набор, съгласно закона за цифровия регистър.

ISW по-рано оцени, че Кремъл е приел законодателството, за да използва инструментите на дигиталния авторитаризъм, за да подобри ефективността на издаването на призовки и да предотврати укриването от наборна служба и мобилизация.

Съобщава се, че "Вагнер" продължава да принуждава мобилизирания си персонал да работи. Независимият руски Astra съобщи на 19 април, че шестима мобилизирани служители от Република Саха се оплакват, че руски служители насилствено са присвоили персонала на групата Вагнер и са го изпратили в Бахмут.

ISW по-рано оцени, че ЧВК може да се опитва да принуди мобилизирания руски персонал да подпише договори в опит да компенсира загубите в Украйна. Финансистът ѝ Евгений Пригожин отрече съобщенията за мобилизирания персонал от Република Саха на 19 април и заяви, че не е имало нито един случай на принудителна военна служба и не набира активен военен персонал.

Депутат от Държавната дума предложи на 18 април законопроект, който разширява договорните условия за подразделенията на ОМОН и СОБР на Росгвардия (Руската национална гвардия) и определя условия за мобилизация на резервисти от Росгвардия.

Председателят на комисията по информационна политика на Думата Александър Хинштейн предложи на 18 април законопроект, позволяващ на руснаците да подписват договор с подразделенията за срок до една година "за изпълнение на специални задачи или задачи в специални условия" и премахване на съществуващите възрастови прагове за прием в тях единици.

Законопроектът също така възлага на отделите на Росгвардия контрол върху мобилизацията на резервисти и предварително разпределяне на резервистите в части, подразделения и органи на Росгвардия. Законопроектът ще позволи на ранените военнослужещи от Росгвардия да продължат да служат.

Законопроектът вероятно има за цел да постави условия за бързо разширяване на Росгвардия, особено нейните елементи за вътрешна сигурност, в случай на по-широки вътрешни репресии в Русия и окупирана Украйна. Росгвардия включва също елементи, отговорни за сигурността на вътрешния режим на Русия.

Руските окупационни служители продължават мерките за провеждане на военна служба въпреки предишните твърдения, че цикълът на военна служба през пролетта на 2023 г. няма да се проведе в окупираните територии. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин подписа на 19 април указ за създаване на проектна комисия за набор през 2023 г., въпреки че указът предвижда, че руските служители няма да набират жители на Донецка област по време на пролетния наборен цикъл.

Главата на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник подписа на 14 април указ за разрешаване на пролетната и есенната военна служба в окупираната Луганска област.

Руските окупационни мерки за провеждане на наборна военна служба противоречат на твърдението на председателя на Комитета по отбрана на Думата Андрей Картаполов от 30 март, че настоящият цикъл на наборна военна служба няма да се проведе в окупирана Украйна.

Руските окупационни служители може да поставят условия за наборния цикъл през есента на 2023 г. или може да създават наборни апарати, за да увеличат текущите си усилия за криптомобилизация.

Кремъл продължава усилията за постепенно мобилизиране на руската отбранителна индустриална база на фона на оценките, че Русия все повече разчита на стари запаси от оборудване и оръжия, за да продължи войната в Украйна. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу посети военнопромишлено предприятие в Калужка област на 19 април, което произвежда оборудване за електронна война и се срещна с ръководството на компанията и други военни служители, за да обсъдят увеличаване на производството на такова оборудване.

Центърът за стратегически и международни изследвания публикува доклад на 14 април, в който се оценява, че Русия има достатъчно запаси от по-стари оръжия и оборудване, за да продължи да води войната в Украйна.

Центърът съобщи, че руските сили са загубили 1845 до 3511 танка в Украйна, но имат 5000 танка в резерв. Усилията на Русия за заместване на вноса са били неуспешни, което кара руските сили да използват все по-лоши оръжия и оборудване на бойното поле в Украйна. ISW по-рано анализира, че загубата на оборудване ограничава способността на руската армия да води ефективна механизирана маневрена война в Украйна.

Руските официални лица и окупационните власти продължават усилията за по-нататъшно интегриране на окупираните територии в руската икономическа система. Държавната дума на Русия прие на 19 април на първо четене проектозакон за създаване на свободна икономическа зона (СИЗ) в окупираните територии. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви на 19 април, че е предложил на Думата да обмисли единен фиксиран данък за данъчни споразумения с дългосрочни инвеститори по време на второто четене на законопроектите в опит да насърчи стабилен растеж и възможности в окупираните територии.

Руските сили продължават да изземват гражданска инфраструктура и частна собственост в окупираните територии за военни цели. Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо заяви на 19 април, че миналата седмица е наредил на окупационните власти да конфискуват цивилни лодки и да ги прехвърлят на руските сили в окупираната област Херсон.

Салдо заяви, че оттогава руските сили са взели 30 частни кораба от пристанищния град Хеническ и че собствениците могат да докладват собствеността си като конфискувана за обезщетение или евентуално връщане на техните лодки.

Украинският генерален щаб съобщи на 19 април, че окупационните власти са получили заповед да разположат военна болница с 40 легла в Кабичевка, Херсонска област, и че неопределен брой руски лекари се очаква да пристигнат в болницата до края на седмицата.

Руски източници твърдят, че руските власти са предотвратили нападение на украински партизани в Крим на 19 април. Руски военно блогъри заявиха на 19 април, че служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) са задържали лице по обвинения, че е планирало да използва самоделно взривно устройство да атакува обект на енергийна инфраструктура в Керч, Крим.

Блогерите твърдят, че служители на ФСБ са открили доказателства, че лицето, което има руско и украинско гражданство, е общувало с украинската служба за сигурност (СБУ).

Руските служители и окупационните власти продължават да интегрират окупираните територии в руската административна система. Руският президент Владимир Путин включи лидерите на ДНР Денис Пушилин и Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник в Руския президентски съвет за развитие на местното самоуправление на 19 април.

Пушилин подчерта важността на развитието на местното управление, тъй като служителите на ДНР активно формират множество общини.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    7 8 Отговор
    ФСБ винаги търси нещо и никога не намира. Само лапат денги.

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А нещо

    11 3 Отговор
    За американският теч на тайна информацията да пишете? Че в документите се доказва, че Фащ води война срещу Русия и то с план?
  • 4 МирО

    2 1 Отговор
    Старото Ченге го е казало: Търси мотивът - зад него стоят парите, а зад парите стои жената.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Викторория Нюланд (ISW)

    3 2 Отговор
    Излежда, вероятно, предполагаме, може би, надяваме се, оценихме...................
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 12343211

    2 1 Отговор
    Ми то в това резюме всичко си го пише, кво разследване !
  • 9 здравей

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Русофил/е!Или да те наричам солей?А може би историк,или Сталин,тибушон,ДДРОнег?

    Коментиран от #10

  • 10 Както и да го наречеш

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "здравей":

    това е едно същество, което нищо друго не може освет на troли и то по-най-maloумния начин.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания