Last news in Fakti

20 Април, 2023 15:22 4 700 20

Грандиозен скандал! Южна Корея и Китай си размениха остри реплики

  • китай-
  • тайван-
  • южна корея

Коментарите са проява на грубо нарушаване на дипломатически тон, което поставя под въпрос доверието към Пекин, обяви южнокорейското ведомство

Грандиозен скандал! Южна Корея и Китай си размениха остри реплики  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Южнокорейското министерство на външните работи разкритикува остро днес Китай за грубо нарушаване на дипломатическия тон, след като китайски служител определи неотдавнашни коментари на южнокорейския президент Юн Сук-йол за Тайван като вербална намеса във вътрешните работи на други държави, предаде агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Министерството направи изявление, след като говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин каза по-рано днес, че Пекин няма да позволи на други държави да се намесват с изказвания във вътрешните работи на Китай, имайки предвид интервю на Юн от вчера, в което той се противопоставя на всякаква промяна на статуквото в Тайванския проток със сила.

Ван призова също Сеул да се придържа към принципа "един Китай" в духа на установените дипломатически отношения между двете държави, и добави, че решаването на Тайванския въпрос е изцяло вътрешна работа на Китай.

Южнокорейското външно министерство нарече коментарите на Ван "нечувани". "В отговор на споменаването от нашия лидер на общоприетия принцип, че се противопоставяме на промени на статуквото със сила говорителят на китайското външно министерство направи този нечуван коментар", отбеляза то.

Коментарите на говорител са проява на грубо нарушаване на дипломатически тон, което поставя под въпрос доверието към Китай, допълни южнокорейското ведомство.

В интервю за Ройтерс Юн каза, че напрежението около Тайван, който Китай смята за част от своята територия, се засилва заради опитите за промяна на статуквото със сила и че Сеул подкрепя международната общност в противопоставянето срещу подобна промяна.

Юн добави също, че Тайванският въпрос е сходен с този за Северна Корея и има глобални измерения.

Пекин отхвърли твърденията на Юн и настоява, че Тайванският въпрос е съвсем различен случай, тъй като островът не е суверенна държава като двете Кореи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    57 13 Отговор
    Бе,че чувствителни тез корейци-кажеш им истина и те се нацупят яко...с китайците сбъркаха обаче...на тях не им пука просто,и за това си има причина....дойде време да се казва истината...светът се променя... ;-)


    16 Ветеринарен психолог
    81ОТГОВОР
    Хилядолетният Сокол се е разбил. Хан Соло е пил водка с руснаците а Чубака това и е чакал. Дал газ и край.
    14:03 20.04.2023
  • 2 Шегобиец

    41 6 Отговор
    Ееее, щом е толкова грандиозен скандалът, ще трябва да се биете. Няма как, няма как.
  • 3 КИЛО

    57 8 Отговор
    ЮЖНО КОРЕИЦИ ЩЕ НАСТЪПЯТ МОТИКАТА КИМ ЧИ ГИ НАБЛЮДАВА

    Коментиран от #10

  • 4 демо крати

    54 8 Отговор
    Според Международните договори, Тайван е част от Китай! Защо "ценностите" на Западната демокрация са толкова двулични, в зависимост от интересите им? (По-точно - интересите на Америка)
  • 5 Сатана Z

    26 8 Отговор
    Китай ще обедини Самсунгите със Северна Корея след като върне Тайван.
    Z
  • 6 Теле

    25 5 Отговор
    Няма скандал, просто китай ще ги шамароса
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 оня

    15 3 Отговор
    Анатоли, научи се кога се слага запетайка пред "и" в изречение бре:)) Не ти е за първи път. Май една майка ви е раждала всите сегашни журналя:))
  • 9 Лаврентий Берия

    5 22 Отговор
    Всъщност е преекспониран въпроса. 23 милиона са тайванците. Лесно може да се изведат от острова заедно с технологията си и Китай да получи 36 хил.км... пуст остров. Колкото до тайванците - еми хора работливи и интелигентни лесно ще се кооперират в развитите страни.

    Коментиран от #11

  • 10 Лаврентий Берия

    10 24 Отговор

    До коментар #3 от "КИЛО":

    Затова пък Северо-корейците са настъпили мотиката още с раждането си! Да се родиш роб на мазния Прас Ким - това ако не е мотика, не знам какво е. Живота ти минава с по шепа ориз, в дочена куртка и най голямото ти забавление е новата гоема ракета на Ким! Ти що не се пробваш там - изглеждаш флюбен в Ким?

    Коментиран от #13, #19

  • 11 Крум

    20 5 Отговор

    До коментар #9 от "Лаврентий Берия":

    Бате ами ти що не напуснеш апартамента си...така комшията ще получи 100 квадрата празен апартамент...пък ти си работлив лесно ще си намериш нов.

    Коментиран от #14

  • 12 Ами да

    5 19 Отговор
    Браво на ЮК! Дали да има единен Китай трябва да се реши от Тайван! ККП и другарят Си не са дорасли!

    Коментиран от #15

  • 13 Санчо

    19 4 Отговор

    До коментар #10 от "Лаврентий Берия":

    Ами ти като си толкова влюбен в южно корейците иди там....пък да видим твоя живот как ще минава
  • 14 Механик

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "Крум":

    Браво ! Страхотен отговор!
    Има една категория хора, дето си заслужавт да им забие човек един между рогите, но когато такъв го сложиш интелигентно на мястото му, тогава удоволствието е най-голямо.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Квазомазо

    16 5 Отговор
    Ти добре ли си с главата бе сеяндур? Кой нее дорасъл 1 500 000 000 Китайци ли? Ало пеша ако тръгнат ше те е а т у носо и после у га зо.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КИМХУ

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лаврентий Берия":

    А ТИ ДА СЕ РОДИШ РОБ НА КРАВАРИТЕ ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ СИ ПО ДОБРЕ
  • 20 Анджело

    4 0 Отговор
    Тайван се бил самоопределил като независим и за САЩ няма проблем. Че що тогава има проблем дъс самоопределянето на Донецк и Луганск? А?
Новини по държави: