Last news in Fakti

20 Април, 2023 21:09 815 2

Премиерът Кишида: Япония иска конструктивни и стабилни отношения с Китай, но са нужни усилия и от двете страни

  • япония-
  • китай-
  • тайван-
  • южнокитайско море-
  • фумио кишида

На среща в Япония тази седмица външните министри от Г-7 заеха единна позиция по отношение на опасенията, свързани с Китай, по въпроси, засягащи теми от Тайван до териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море

Премиерът Кишида: Япония иска конструктивни и стабилни отношения с Китай, но са нужни усилия и от двете страни  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Япония иска конструктивни и стабилни отношения с Китай и призовава Пекин "да се държи отговорно", заяви японският премиер Фумио Кишида в интервю, цитирано от Франс прес, пише БТА.

Отношенията между двете страни се влошиха през последните години. През декември миналата година Токио определи Китай като "безпрецедентно стратегическо предизвикателство за мира и стабилността на Япония", като в същото време обяви голямо преразглеждане на политиката си в областта на сигурността, включително увеличение на разходите си за отбрана.

"Изправени сме пред най-предизвикателната и сложна среда за сигурност от войната насам и смятам, че приоритет трябва да бъде проактивната дипломация с Китай", добави Кишида в интервю за чужди медии.

Япония иска "конструктивни и стабилни отношения" с Пекин, "което изисква усилия и от двете страни", добави той. "Ние ще продължим да призоваваме Китай да действа отговорно."

На среща в Япония тази седмица външните министри от Г-7 заеха единна позиция по отношение на опасенията, свързани с Китай, по въпроси, засягащи теми от Тайван до териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, бе

    3 0 Отговор
    Ами тогава вместо джапанки в Манджурия, китайци на Хокайдо или Окинава.... За разнообразие, де, не за друго. Няма по-пречупен, по-горд народ от японците.
  • 2 ще се

    0 0 Отговор
    Присъдените към БРИКС това е най безболезнено
Новини по държави: