Last news in Fakti

20 Април, 2023 20:40 1 827 11

Мерки! Европейският парламент одобри най-всеобхватните правила за регулиране на криптовалутите в света

  • биткойн-
  • криптовалута-
  • европейска комисия

Регулацията за финансовите трансфери пък ще засили надзора над търговията с криптоактиви, доближавайки я до практиките в традиционните финанси

Мерки! Европейският парламент одобри най-всеобхватните правила за регулиране на криптовалутите в света  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският парламент одобри днес първите в света всеобхватни правила за регулиране на "Дивия запад" на криптовалутите с надежда да предпази инвеститорите от злоупотреби и манипулации, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Страните членки на ЕС вече подкрепиха законодателството, което обхваща криптоактивите, включително криптовалути като биткойна и етера и други токени, зад чиято стойност стои блокчейн технологията (например незаменимите токени - NFT).

Надеждата е чрез правилата, подкрепени от голямо мнозинство от евродепутатите, да бъде "вкаран във форма" секторът, в който често избухват скандали и зрелищни фалити.

Разпоредбите, известни като "Пазари в криптоактиви" (Markets in Crypto Assets - MiCA), трябва да защитят дигиталните портфейли на клиентите, като се предвижда и отговорност при загуба на криптоактиви на инвеститори.

Освен това големите доставчици на услуги в сектора ще трябва да оповестяват енергийното си потребление на фона на усилията на ЕС да намали големия въглероден отпечатък на сектора.

Регулацията за финансовите трансфери пък ще засили надзора над търговията с криптоактиви, доближавайки я до практиките в традиционните финанси.

Според ЕС това ще затрудни използването на криптоактиви от престъпници за незаконни дейности като пране на пари.

Същевременно към новото законодателство се отправят някои критики, че не стига достатъчно далеч, както и опасения, че ще възпрепятства иновациите.

Новите правила ще започнат поетапно да влизат в сила от юли 2024 г., след като страните членки на ЕС формално ги приемат като закони.

ЕС се готви по-късно тази година да представи и предложения за дигитално евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    11 3 Отговор
    Край на анонимните пари хаха... моите ибрици знаят как да гласуват
  • 2 Развеселен

    0 17 Отговор
    Таман Русия реши да се разплаща с крипти и отново греда!!
    Как вам не стъдно!?

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 3 Баце

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Развеселен":

    Това ще важи само за еврогоwедата, не за останалата част от света.
  • 4 Бръснаря

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Развеселен":

    Кви бяха тия от ЕС и кой ги бръсне за фактор?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    1 0 Отговор
    Потривам доволен ръчички.
  • 7 Брюкселската зелка

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Развеселен":

    За да търгуваш с крипто не ти трябва банка или борса, спокойно могат да си се разплащат и в щатите дори
  • 8 Зет

    7 1 Отговор
    EU се мислят за владетели на света.
    Ооооффф.
  • 9 Грантаджиев соросоид

    7 0 Отговор
    Още една причина да бягаме от еврозоната - въведат ли цифровото евро това значи тотален финансов контрол. Ще ти слагат квоти колко бири да пиеш, колко месо да ядеш, колко да пътуваш, всичко ще е под техен контрол - и ако не слушкаш, хоп - нямаш пари...
  • 10 Мухаа,хаа!

    7 1 Отговор
    Подготвят ни за крипто еврото.Зстова е бесния натиск отвън,през нашите пу,мяри да влезем скоростно.На " Големите" им трябва всички да са в еврозоната.Вкарат ли всички - крипто еврото е влязло само след година.Ако има " твърдоглави" който да запазят националната си валута,става проблем.Чисто технически,и финансово.Примерно лева,форинта,злотата няма как да ги направят криптирани.А това означава,че са Независими!
  • 11 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    0 0 Отговор
    Ох. Ох. Ох. Голям ОХ.
Новини по държави: