Last news in Fakti

27 Септември, 2013 15:39 1 930 0

Стотици загинали при масови безредици в Судан

  • судан-
  • протести-
  • загинали-
  • горива

Суданското правителство намали субсидиите за горивата, което извади хората на улицата

Стотици загинали при масови безредици в Судан - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Силите за сигурност в Судан са убили най-малко 100 души по време на протести срещу решението на правителството да намали субсидиите за горивата, съобщава Би Би Си, позовавайки се на правозащитни организации.

Африканският център за правосъдие и изследване на мира и „Амнести интернешънъл“, позовавайки се на свидетели, роднини, лекари и журналисти, съобщават за хора простреляни в гърдите или главата.

Това са най-тежките вълнения в страната от години насам.

Судански длъжностни лица не са коментирали обвиненията, но министърът на  информацията Ахмед Белал Осман заяви в четвъртък, че броят на загиналите не надвишава 29 души.

Съобщава се, че сред жертвите, които са основно на възраст между 19 и 26 години, има 14-годишно момче.

"Стрелят, за да убиват. Целят се в гърдите и главите на протестиращите - това е грубо нарушение на правото на живот. Судан трябва незабавно да сложи край на тези тежки репресии от страна на силите си за сигурност", каза Люси Фрийман, заместник-директор на „Амнести интернешънал“ Африка.

В столицата на страната са затворени почти всички бензиностанции, по улиците патрулират военни. Агенция Ройтерс съобщава, че камиони с монтирани картечници са били паркирани в близост до главните пътища и големите джамии в цял Хартум.

Полицията използва сълзотворен газ при разпръсване на демонстранти в столицата Хартум.

Протестите, които започнаха в началото на седмицата, прераснаха в безредици, които като че ли няма да стихнат, тъй като активисти не спират да призовават към нови анти-правителствени демонстрации.

Новите мерки на правителството за повишаване на приходите в държавния бюджет вече се усещат сред най-бедните жители на страната.

Протестиращите обвиняват правителството на президента Омар ал-Башир в корупция и призовават за оставка.

Икономиката на Судан започна да затъва през 2011 г. когато Южен Судан, където се намират около 75% от запасите на петрол в страната, се отдели

Суданското правителство намали част от субсидиите за горивата още през юли 2012 г., което доведе до седмици на протести и репресии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА