Last news in Fakti

28 Април, 2023 08:01 1 058 5

Армията на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) удължиха примирието, но боевете продължават

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Военните и силите за бърза подкрепа се съгласяват да удължат примирието, но насилието продължава да разтърсва района на Хартум и Дарфур

Армията на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) удължиха примирието, но боевете продължават - 1
Снимка: Twitter

Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) се споразумяха да удължат прекратяването на огъня на фона на продължаващото насилие в столицата Хартум и района на Западен Дарфур.

В последните часове многократно се нарушаваше тридневното примирие, което трябваше да приключи в полунощ (22:00 GMT) в четвъртък. Армията заяви, че ще удължи прекратяването на огъня „за допълнителни 72 часа“ след посредническите усилия на Саудитска Арабия и Съединени щати.

RSF също каза, че е одобрила удълженото примирие, като добави, че предложението е дошло от две дипломатически групи, които включват САЩ, Саудитска Арабия, Норвегия, Обединеното кралство и Обединените арабски емирства.

В четвъртък военни самолети патрулираха над северните предградия на столицата, докато бойци на земята си разменяха артилерийски и картечен огън, казаха очевидци пред агенция AFP.

Предишното прекратяване на огъня не спря боевете, но създаде достатъчно затишие за десетки хиляди суданци да избягат в по-безопасни райони и чуждите държави да евакуират стотици свои граждани по суша и море.

Припомняме, че Армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) свалиха цивилно правителство при преврат през октомври 2021 г., но сега са въвлечени в борба за власт, която дерайлира подкрепяния от международната общност преход към демокрация и заплашва да дестабилизира един крехък регион.

Армията твърди, че контролира повечето от регионите на Судан и побеждава паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) в Хартум, където някои жилищни райони са се превърнали във военни зони.

Въпреки частичното затишие в боевете от началото на първото 72-часово прекратяване на огъня, въздушни атаки и противовъздушен огън можеха да се чуят в четвъртък в столицата и близките райони Омдурман и Бахри, казаха свидетели и журналисти на Ройтерс.

Белият дом заяви, че е загрижен от нарушенията на прекратяването на огъня, като добави, че ситуацията може да се влоши всеки момент и призова гражданите на САЩ да напуснат страната в рамките на 24 до 48 часа.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че примирието е било „несъвършено“, но „въпреки това е намалило насилието“.

По-рано тази седмица говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби също каза пред "Ал Джазира", че непосредственият приоритет за Вашингтон е да намали насилието.

„Това, което искаме, е насилието да спре напълно – разбира се – така че животът на суданците да не бъде изложен на риск и хуманитарната помощ да може да стигне до хората, които се нуждаят от нея“, каза Кърби.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор
    Терорът Няма Лице Войните Сеят Смърт Разруха
    Благодаря Ви за Инфото госпожа Ахмед
  • 2 🤔🤔🤔🤔

    3 2 Отговор
    Кой е ДОБРИЯ и ,кой е ЛОШИЯ ?
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    Не само Русия се управлява от психопати.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.