Last news in Fakti

28 Септември, 2013 15:56 1 899 0

ООН с резолюция за химическия арсенал на Сирия

  • оон-
  • сирия

Резолюцията слага край на патовата ситуация, в която от над две години и половина се намираше ООН по отношение на гражданската война

Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно резолюцията за унищожаване на химическите оръжия на Сирия, при подкрепата на всички 15 страни членки, предаде Ройтерс.

Преди дни документът беше договорен по време на преговори в Женева между САЩ и Русия.

Резолюцията слага край на патовата ситуация, в която от над две години и половина се намираше ООН по отношение на гражданската война в Сирия. В същото време външно военно вмешателство обаче ще бъде възможно само при спазване на условията на отделна резолюция, която евентуално ще бъде разгледана от Съвета за сигурност.

Междувременно Организацията за забрана на химическите оръжия одобри обвързващ план-график за унищожаването на сирийския химически арсенал до средата на 2014 г.

В приетия документ се съдържа призив към президента Башар Асад и сирийската опозиция да започнат диалог с цел политическо урегулиране на конфликта.

Засега режимът в Дамаск е готов да участва без предварителни уговорки, но от страната на опозицията все още има разногласия по параметрите на предстоящата среща. Въпреки това първият опит за мирна конференция може да бъде насрочен за средата на ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА