7 Октомври, 2013 16:59 1 265 0

Джон Кери: Сирия заслужава доверие

  • сирия-
  • химическо оръжие-
  • оон-
  • джон кери

Сирия стартира

Джон Кери: Сирия заслужава доверие - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Сирия си спечели редица международни похвали в понеделник, след като успешно започна унищожението на своя арсенал химични. Начинание обаче стартира на фона на изказвания от страна на опозицията, че светът дава на президента Башар Асад време, за да убие повече хора с конвенционални оръжия, коментира Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, заяви, че началото на операцията в неделя е едно добро начало и дори похвала сирийския президент за усилията. Кери обяви, че  Асад „заслужава доверие“ заради съобразяването с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за унищожаването на химическите оръжия. Асад и правителството му  изпаднаха в немилост пред САЩ през март 2011 година когато започнаха кръвопролитията в страната.

"Мисля, че това което се случи вчера е изключително важно“, заяви Кери по време на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров на Азиатско-тихоокеанската среща на върха в Индонезия.

Той добави, че САЩ и Русия са "много доволни" от напредъка, постигнат досега в унищожаването на химическия арсенал на арабската страна.

Вашингтон обвини силите на Асад за химическите атаки, докато в същото време Асад обвиняваше бунтовниците, които искали да провокират международните сили да се намесят в конфликта.

Служител от международна мисия за надзор и унищожение на химическия арсенал описаха операцията като успешна. Експертите контролираха сирийски служители, които "използваха топлинни и механични средства за унищожаване или разрушаване на серия от материали", се казва в изявление, направено в Ню Йорк от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Въпреки това, властите отбелязват, че това е само началото на работата, която трябва да продължи до средата на 2014 г. и изисква сътрудничеството на всички страни.

Правителството на Асад, което е в разгара на гражданска война, се съгласи да унищожи химическия си арсенал, след последната атака със газ зарин в покрайнините на Дамаск, в която стотици хора загинаха.

Макар подобна ужасяваща атака, като тази на 21 август не би трябвало да се повтори, международните наблюдатели коментират, че както на бунтовниците, така и силите на Асад продължават да убиват невинни с конвенционални оръжия.

Експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия, с подкрепата на ООН, имат за цел да контролират унищожаването на химическото оръжие в Сирия до края на юни 2014 година.

"Има още много, неща, които трябва да постигнем в бъдеще, и се надяваме и очакваме да получим подкрепа и сътрудничество от всички страни", заявиха представителите на ООН.

Съединените щати и Франция заплашиха с въздушни удари, но отстъпиха от военния си план след като Вашингтон и Москва приеха в рамка миналия месец резолюция за  бракуването на сирийския химичен арсенал, който по прогнози представлява над 1000 тона химически агенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания