Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Май, 2023 12:12 917 2

Анкара: Надяваме се, че зърнената сделка ще бъде удължена

  • турция-
  • украйна-
  • русия-
  • зърнена сделка-
  • черно море

Споразумението за износ на храни от Украйна беше сключено на 22 юли миналата година за 120 дни и удължени през ноември за същия период

Анкара: Надяваме се, че зърнената сделка ще бъде удължена  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Ердоган изрази надежда за удължаване на зърнената сделка след 18 май, когато тя изтича. Това съобщи той в неделя в ефира на телевизионния канал TRT Turk.

"Използвахме благоприятната атмосфера, която се създаде в отношенията с лидерите на Украйна и Русия Владимир Зеленски и Владимир Путин, както при размяната на пленници, така и при организирането на зърнен коридор. Продължаваме да работим в тази посока, гледаме напред към удължаване на сделката", каза турският лидер.

Още новини от Украйна

Въпросът за удължаване на зърнената сделка беше обсъден миналата седмица по време на телефонни разговори между президентите на Турция и Русия.

Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков заяви в петък, че споразуменията от Истанбул не се изпълняват по отношение на условията, свързани с Руската федерация, и в тази връзка перспективите за удължаване на сделката са "не много добри". Според вестник Hurriyet, турската страна ще обсъди този проблем с представители на ООН, САЩ и Великобритания в следващите дни.

Анкара не смята твърденията на Москва относно това как се изпълнява зърнената сделка за неоснователни. Това заяви в края на април турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Идеята за привличане на турски банки към системата за разплащане на руски храни е на генералния секретар на ООН, поясни Чавушоглу.

"Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е напълно наясно със ситуацията. И го обясняваме на САЩ и Великобритания, тъй като и двете страни са ключови в банковите въпроси. Включването на Руската земеделска банка към SWIFT е свързано с тях. В края на краищата това, което беше обещано на Русия по сделката, така и не беше изпълнено", изтъкна турският външен министър и отбеляза, че "е необходимо да бъдем справедливи" спрямо очакванията на Русия.

Споразумението за износ на храни от Украйна беше сключено на 22 юли миналата година за 120 дни и удължени през ноември за същия период. То регламентира реда за доставки на зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южний.

Освен това беше подписан меморандум между Русия и ООН за премахване на ограниченията за износ на руски селскостопански продукти и торове за световните пазари. Москва обаче твърди, че втората част от споразумението не се изпълнява.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Офчий Мозък

    0 0 Отговор
    Надеждата крепи човека...
Новини по държави: