Last news in Fakti

3 Май, 2023 21:11 1 350 4

Тежък пазарлък! Турция ще разгледа отново позицията си за присъединяването на Швеция в НАТО

  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • реджеп ердоган-
  • йенс столтенберг

Турция, Швеция и Финландия създадоха механизма след подписването на меморандум в края на юни миналата година, с който скандинавските държави се ангажираха да подкрепят борбата на Анкара срещу тероризма

Тежък пазарлък! Турция ще разгледа отново позицията си за присъединяването на Швеция в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция ще разгледа отново позицията си за присъединяването на Швеция към НАТО, след като скандинавската страна приеме антитерористичното си законодателство през юни, заяви пред репортери говорителят на президентството Ибрахим Калън, съобщава "Хюриет дейли нюз", цитиран от бТА.

Говорителят заяви още, че през юни ще се проведе следващата тристранна среща на Финландия, Швеция и Турция.

"Планираме следващото заседание на съвместния механизъм през юни, отново с участието на Финландия. Тристранният механизъм ще продължи да действа и след присъединяването на Финландия", уточни той.

"Колкото по-ефективно се прилага антитерористичният закон, който ще влезе в сила на 1 юни, толкова по-бързо ще напредне процесът", каза още Калън, имайки предвид процеса на присъединяване на Швеция към НАТО.

След ратификацията на турския парламент Финландия официално се присъедини към Алианса на 4 април, но Турция все още се колебае по отношение на членството на Швеция. Според Анкара Стокхолм трябва да предприеме по-конкретни стъпки в борбата с тероризма на антитурски групировки на своя територия, за да бъде приета в НАТО.

Турция, Швеция и Финландия създадоха механизма след подписването на меморандум в края на юни миналата година, с който скандинавските държави се ангажираха да подкрепят борбата на Турция срещу тероризма. Механизмът разглежда напредъка, постигнат в отговор на опасенията на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бах

    0 1 Отговор
    Хапва ми се нещо,но не ми се ходи до хладилника, мързи ме да гледам.....
  • 2 Бах

    0 1 Отговор
    Станал съм,като търтей...
  • 3 ИзПълнител

    7 3 Отговор
    Няма пазарлъци в тая работа.
    А има подписани спогодби за изпълнения.
    Изпълняваш и ето готов си.
  • 4 Антируснак

    4 3 Отговор
    Да живей НАТО, гьостерица по руската зурла!
Новини по държави: