Last news in Fakti

3 Май, 2023 15:41 1 912 1

Певица беше осъдена на 10 месеца затвор

  • гюлшен-
  • съд-
  • турция-
  • певица-
  • концерт-
  • коментар-
  • затвор

Гюлшен получи условна присъда заради коментар по време на концерт

Съд в Истанбул осъди поп певицата Гюлшен на 10 месеца затвор условно за подбуждане на омраза и враждебност заради коментар, който тя е направила на сцената по време на концерт, отнасящ се до религиозните училища в Турция, съобщиха турски медии, цитирани от БТА.

Певицата бе задържана на 25 август м.г., а ден по-късно беше изпратена в ареста. На 29 август Гюлшен беше освободена от съда, но при условие да не напуска дома си. В средата на септември мярката за домашен арест бе отменена. Разследването срещу поп звездата бе предприето от Истанбулската прокуратура на основание, че с репликите си по време на концерт на 30 април певицата е нарушила член 216 от Турския наказателен кодекс, тъй като намекнала, че обучението в религиозните училища от типа "имам хатип" води до "извращения".

До разследването се стигна, след като певицата стана мишена на проправителствените медии и социалните мрежи заради изказванията си. Пред съда тя обясни, че цялата работа е била опит за шега с приятел, докато е била на сцената. Не съм имала предвид нито трета страна, нито социална класа или сегмент, изтъкна тя. Извиних се на всички, чиито ценности може би съм наранила, добави певицата.

Арестът ѝ предизвика бурни реакции в обществото, като критици заявиха, че е станала обект на преследване заради подкрепата си за правата на ЛГБТ+ общността и либералните си възгледи, които са в разрез с политиките на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой си

    7 4 Отговор
    Въиииййй..ко туй нящо бря..ша бегам при оджата да ми лее куршум...начи и у комшиите имало траверси на влаковете..
Новини по държави: