20 Май, 2023 15:05 1 969 7

Затворници получават по 1500 британски лири, за да се върнат в родината си

  • затвор-
  • албания-
  • великобритания-
  • престъпници-
  • затворници

Правителствата на Обединеното кралство и Албания работят заедно

Затворници получават по 1500 британски лири, за да се върнат в родината си - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 1000 души са върнати в Албания, след като британското правителството подписа споразумение с Тирана през декември миналата година. Някои от тях са били освободени преди да излежат минималната си присъда и им е била изплатена сумата от 1500 британски лири при съгласие да се върнат доброволно в страната си. Около половината от тях са били върнати доброволно, а останалите са депортирани като нарушители, съобщава радио ЕлБиСи (LBC), предаде БТА.

Някои от депортираните казаха пред Би Би Си, че са били пуснати от британски затвори и са им били предложени пари, за да се съгласят да бъдат върнати обратно. Тези суми се предлагат, ако затворниците се съгласят да се откажат от правото си да обжалват депортирането и да сътрудничат на властите. Един от затворниците, използващ името „Марк“, поясни, че е бил върнат обратно в Албания, след като е получил шест години затвор за престъпления с наркотици. “Това беше моят избор да се върна, каза той. Никой не ме е принуждавал”.

Албанецът е бил депортиран по схемата за предсрочно освобождаване, която се използва за затворници от всякаква националност и не изисква съгласието на затворника. Министерството на вътрешните работи заяви, че няма да публикува точната бройка на албанци, които са получили пари, за да съдействат за тяхното депортиране.

“Правителствата на Обединеното кралство и Албания работят заедно, като се възползват от всяка възможност, за да пресекат работата на контрабандистите и да ускорят отстраняването на албанци, които пребивават незаконно в Обединеното кралство“, каза говорител на министерството.

Сътрудничеството между Обединеното кралство и Албания доведе до затягане на контрола по албанските граници. Въпреки че се наблюдава рязък спад на албанците, пристигащи с малки лодки, истинският тест за това доколко споразумението работи, ще се види през лятото, когато времето стане по-добро за пресичане на Ламанша, коментират наблюдателите. Междувременно британският премиер Риши Сунак постигна споразумение за укрепване на сътрудничеството с Европейския съюз по въпросите на миграцията. Британските агенции ще работят заедно с европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс (Frontex) по тези въпроси, включително преминаването на малки лодки през Ламанша.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    12 0 Отговор
    Еее.....и като изгонят всички затворници и бандити , кои ще им остане за премиер и депутати , на ингилизите...?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 налюдател

    16 0 Отговор
    и след седмица вече е в Германия и пак продава наркотици и се мисли за безсмъртен
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Герге ,

    2 2 Отговор
    Застъпи ли ве ...🤭😁
  • 6 Пешо

    7 0 Отговор
    По тази схема депортираха много ромски джебчики от БГ и сводници мургавели. Само някой пропусна новината.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: