Last news in Fakti

5 Май, 2023 18:30 4 435 51

Николас Мадуро обвини Джо Байдън: Ограбихте Венецуела

  • николас мадуро-
  • хуан гуайдо-
  • венецуела-
  • петрол-
  • джо байдън

Преизбирането на Мадуро през 2018 г. не бе признато от Вашингтон, който смята резултатите от изборите за фалшифицирани

Николас Мадуро обвини Джо Байдън: Ограбихте Венецуела - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е обвинил американската администрация в "ограбване" на "Ситгоу" (Citgo) , компания за рафиниране на петрол, базирана в САЩ, но собственост на венецуелския гигант "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съд в американския щат Делауеър е постановил, че акциите на "Ситгоу", компания за рафиниране на петрол и дистрибуция на бензин в Хюстън, щата Тексас, филиал на "Петролеос де Венесуела", могат да бъдат продавани, за да се разплати с кредиторите. Американските финансови органи са одобрили това решение в понеделник.

"Това, което прави правителството на Джо Байдън, е една от най-големите кражби, един от най-големите грабежи, извършвани някога срещу една страна в света и ние отхвърляме този акт", заяви Мадуро в Каракас.

Венецуелският вицепрезидент Делси Родригес вече оспори в сряда тази процедура и обвини Вашингтон, че е дал зелена светлина.

Преизбирането на Мадуро през 2018 г. не бе признато от Вашингтон, който смята резултатите от изборите за "фалшифицирани". Опонентът му Хуан Гуайдо бе признат тогава от САЩ за истинския президент до края на 2022 г., когато разединената венецуелска опозиция сложи край на "временното правителство" на Гуайдо.

По инициатива на колумбийския президент Густаво Петро около 20 страни се събраха в края на април в Колумбия в опит да се възобнови диалога във Венецуела. Те са обсъдили смекчаване на санкциите, ако венецуелското правителство се ангажира да проведе избори през 2024 г. с гаранции за опозицията.

Мадуро заяви, че процедурата срещу "Ситгоу" е опит да се подкопаят усилията му.

Въпросът "Ситгоу" е на дневен ред от 2011 г., когато венецуелското правителство е конфискувало мина, за която се смята, че е собственост на "Кристалекс" - Crystallex (канадски производител на злато), но без да възстанови 1,2 милиарда долара на компанията.

Редица други кредитори са се опитали да накарат "Ситгоу" да погаси дълговете на правителството в Каракас, което изпитва финансови затруднения и не може или не иска да ги плати.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    125 6 Отговор
    У ФАЩ няма пара вече, дядката Джоузеф почна и банки да обира, та една рафинерия ли няма да обере.
  • 2 Кравата Му

    125 7 Отговор
    ФАЩ ще бъдат изолирани зад оградата на обора. Много държави ги намразиха.

    Коментиран от #51

  • 3 Цун Кай Го

    105 4 Отговор
    Вече ще продават петрол само в юани.

    Коментиран от #5

  • 4 СССР

    97 11 Отговор
    Руснаците фалираха Обора чудят се от къде да откраднат капитали да финансират бюджета, а сме още Май месец хахаха хахаха хахаха

    Коментиран от #39

  • 5 Именно

    86 4 Отговор

    До коментар #3 от "Цун Кай Го":

    Сетът не се нуждае от американския долар: пет континента вече не се страхуват от възмездието на Вашингтон
    Дедоларизацията скочи до най-високата си точка на пет континента, където осъзнаха, че могат да се справят с отмъщението на САЩ в отмъщение за страните, изоставящи американската валута. Активите в щатски долари могат да бъдат бомба със закъснител. Това се казва в статия, публикувана на сайта на китайския телевизионен канал CCTV.
    В публикацията „Накъде върви дедоларизацията?“ CCTV пише, че Вашингтон, разчитайки на доминиращата си позиция, е превърнал финансовата система в оръжие и поради това процесът на страните, които бягат от долара, вече не може да бъде спрян.
    „Популярността на дедоларизацията в света скочи до най-високата си точка през последните години. Държавите, които търсят валутна диверсификация в международните търговски сетълменти, са разпръснати на пет континента. От тази година действителните действия за дедоларизация на различни държави станаха възможно най-интензивни. Бразилският президент Лула изрази мнението на повечето страни: „Знам, че всички са свикнали да използват щатския долар, но в 21 век можем да действаме по различен начин.“
     посочват авторите.
    Те посочват, че намаляващият статус на САЩ в международната търговия означава, че щатският долар вече не е необходим.

    Коментиран от #6, #9, #12

  • 6 Именно

    49 4 Отговор

    До коментар #5 от "Именно":

    „Докато преди страните, търсещи дедоларизация, не смееха да действат прибързано от страх от възмездието на САЩ, сега светът видя поне две неща ясно. Първо, активите в щатски долари могат да се превърнат в бомба със закъснител, използвана от САЩ, за да атакува други страни по всяко време. Второ, отговорът на САЩ не е чак толкова изключен: страните могат да разширят своята автономия и да поемат инициативата за диверсификация на разпределението на активи, за да поддържат собствената си икономическа сигурност.
     подчертава CCTV.
    Отбелязва се, че Южна Америка, която отдавна се смяташе за задния двор на американската мощ, предложи тази година да се въведе обща валута, наречена SRS. От другата страна на Тихия океан малайзийският премиер Ануар също повтори идеята за регионален валутен фонд: „Няма причина да продължаваме да разчитаме на щатския долар“.
    „Същността на съвременните финанси е търговията с кредити и един от ключовите елементи, който влияе върху стабилността на финансовите пазари, е доверието на пазара. В миналото различни методи на САЩ – санкции, стачки, подстрекаване към бунтове – предизвикаха паника на пазара, а паниката на пазара ще ускори загубата на доверие. Сега тази логика се превръща в реалност.
     заключават авторите.
  • 7 Кресна

    84 7 Отговор
    Че САЩ живеят само от кражби по света.За 2022 само откраднатия петрол от Сирия и Либия е за 4 трилиона долара .Някой да е канил САЩ в тези две държави?
  • 8 Ерих Фон Деникен

    76 2 Отговор
    Джоузеф Байдън познат като Джо Байдън измъкна от Окрайна заедно със сина си Хъмтър чрез компания,, Борисма "30 000 000 000 $ 2015г.
  • 9 СКАЛАТА

    30 0 Отговор

    До коментар #5 от "Именно":

    Истината Пишете
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 стоян георгиев

    9 71 Отговор
    Мадуро си мисли че той може да национализира западни активи ей така щото си е решил.не става така другар и винаги излиза тъпкано.питай кубинците ако не вярваш.
  • 12 стоян георгиев

    9 44 Отговор

    До коментар #5 от "Именно":

    Ти в кви пари спестяваш?

    Коментиран от #16, #19

  • 13 ФАЩ

    64 5 Отговор
    Най-големите мародети в световната история! Дори долни колонисти с корони не могат да се мерят с тях!
  • 14 Сталин

    78 2 Отговор
    България е пародия на бананова република,дори африканските лидери имат повече достойнство и интегритет отколкото нашите нищожества в парламента
  • 15 Мишел

    14 16 Отговор
    Ами така е..не си плащаш задълженията- ЧСИтата те подкарват по бързата процедура..га еди кифтетата ти беше добре, а...!!!
  • 16 Именно..

    19 11 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    ЗА сега- в копейки...

    Коментиран от #23, #27, #32

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сталин

    62 4 Отговор
    Те Сащ ограбиха цяла България и никой и гък не каза,а Мадуро се тревожи за една фирма
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Стоян Александров

    58 2 Отговор
    Грабят като лешояди и Майка България....ПТКРАДНАХА НИ ЗЛАТО ЗА МИЛЯРДИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА КРАДЪТ....А ОНИЯ ДЕТО СКАЛЪПИ АТЕНТАТ МЪЛЧИ, РУМБАТА ДУМА НЕ ОБЕЛВА, БОЯ ТЕЖКАР ГО ИГРАЕ АМА НИТО ЕДИН МИСИРОК НЕ ГО ПИТА ЗА ГРАБЕЖА, ВСИЧКИ СА СИ ГЛЪТНАЛИ ЕЗИЦИТЕ, А ОНАЯ НИНОВИЦА УЖ СОЦИАЛНА И ЗА НАРОДА ГЛЕДА АМААААА ИЗОБЩО НЕ И СЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА, ТОЙ СИНКОВЕЦА Е ГОСПОДАР В МАНХАТЪН, А ТЯ С ОГРОМНИЯ ХОТЕЛ В ГРЪЦКО И И ДРЕМЕ ЗА ВСИЧКО.....А ИМА И ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕЕЕЕЕ ГРАБЕЖИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, АМААААААААА ДРЕМЕ НИ...
  • 21 Обективно

    22 0 Отговор
    И Венецуела..............
  • 22 Някой

    32 1 Отговор
    Само Венецуела ли?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 стоян георгиев

    5 17 Отговор

    До коментар #19 от "стоян гейоргиев":

    Гоги напълно е възможно тва дето си посал за себе си.сложинси името обаче гого мъжлето.ххахахахаха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Име

    12 0 Отговор
    Все пак това не са обикновени компании.

    Не знам - това са сложни неща, но - нищо чудно да се правят далавери и на високо ниво.
  • 27 стоян георгиев

    3 44 Отговор

    До коментар #16 от "Именно..":

    Няма ни един русофил дето да бяга от долари .интересно защо като са толкова гадни? Може да ги смени само в близки на долара валути като евро швейцарски франкове и евентуални български левове ,но само докато са обвързани с долара!що така бе другаре?

    Коментиран от #29, #40

  • 28 НАТО ВЪН

    42 1 Отговор
    Мръсните амерички свинчуги крадат и мародерстват целиот свет веч почти цял век! Немедлено изритване на америчката асамбада които създадоха корумпирана политическа пасмина и дет изнасят над 8 милиарда от татковината ни ката годин!!!!

    Коментиран от #50

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    4 30 Отговор
    Мадуркьо...сметките трябва да се плащат....или не си бил на този урок...
  • 31 ЦРУ

    3 28 Отговор
    Пед ерасите от БРИКС и ШОС ще погълтат горчевина защото специалната им операцийка върви по техен план а плана е милиони девици на Тик Ток Кадирката да отпътуват с едноличен билет за Рашкия АД пълен с трав ерси типични за рашиския брадат тер орист Кадиров и не жната му половинка Пу тян и Пед ведев
  • 32 стоян

    3 23 Отговор

    До коментар #16 от "Именно..":

    До 16 ком - сигурно купейката не е разплащателно средство - интересното е колко купейки струват една стотинка щом една рубла е 2 стотинки и 3 десети

    Коментиран от #37, #43

  • 33 КИКО

    32 2 Отговор
    СКОРО СВЕТА ЩЕ СЕ ОСВОБОДИ ОТ ТЕЗИ ,,,ОКЛУЦИ КРАВАРИТЕ
  • 34 Алфа херинга

    43 2 Отговор
    Преизбирането на Мадуро, не било одобрено от Вашингтон. Тези открито се разпореждат кой да стане президент в суверенни държави по света, а нашите медии само блеят покорно.
  • 35 Империята на злото

    34 4 Отговор
    И България ограбиха. Където е стъпил американски крак, настъпва пълна разруха.
  • 36 ФАЩ

    23 2 Отговор
    Кога са правили нещо различно.. И пак на 01.06 ще фалират. Бездарници!
  • 37 Баро

    14 2 Отговор

    До коментар #32 от "стоян":

    стояне,стояне да луу па който и където те хване.
  • 38 Къде ми е нощното шкафче?

    29 0 Отговор
    То да беше само Венецуела ограбена от янките,а то не остана нещо за ограбване в цял свят и да не е ограбено от тях,с изключение на Русия,Китай и богатите държави от Близкия изток,които не се оставят да бъдат ограбени!
  • 39 ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "СССР":

    Кой ти каза? Красивата херо мустафа ханъм???? Виж обора зад окана, че здаде съвсем. Затова и поле войни, ръчка, убива, матипулира, но КРАЯТ му е ВИДИМ.

    Путин е шеф на велика и огромна държава, която тепървa ще поставя условията си. САЩ е умираща и залязваща империя.А безмозъчни винаги е имало.За твое сведения САЩ вече са в технически фалит. Крепи ги само страхът на запада от тотален срив. Просто всичките им резерви, събирани в долари, може за една нощ да се превърнат в тапети.Затова и подпират САЩ.

    ФАЩ разпарчетосва света, защото нарушават рахата на долара, само на "Путинова Русия" нищо не могат да направят, защото и там има бомби ....

    ТОЛКОВА!!!!! За мислещите е ясно, за тролчетата - ненужно да им се казва, дървени глави.

    Коментиран от #49

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Аха

    2 10 Отговор
    Да не са му откраднали наркомилионигте ?
  • 42 Терорист номер едно-сащ,

    4 0 Отговор
    са и крадци номер едно! Няма държава,която да е имала вземане даване със сащ,и да не е окрадена от тях!А за нас, Българите е особено болезнена тема,защото ни откраднаха четири милиарда долара,срещу нищо насреща! И с всичката си наглост искат ида ни предоставят ядрено гориво за аец,на цена пет пъти по голяма от тая на Росатом,като в замяна отработеното гориво да си го чукаме от главите! Наглеци амерски,и лакеи български! Само Възраждане,това е единственото ни спасение,за да я има България като Независима Държава!!!
  • 43 Когато не знаеш какво да кажеш

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "стоян":

    по добре млъкни!
  • 44 Светът прогледна!

    2 0 Отговор
    След като анлосаксонците си позволиха да откраднат 300 милиарда долара на Русия, всяка държава разбра,че повече не може да разчита на сащ за парите си,ако се окаже в подобно положение!А както знаем,всяко действие,има противодействие!С нетърпение очаквам фалита на колоса с глинени крака!От най високо, се пада най тежко!

    Коментиран от #48

  • 45 емо

    5 0 Отговор
    Светът разбра ,че в Американски облигации,ценни книжа, спестявания, инвестиции, всякакви влогове са рисковани и тези бандити престъпници винаги могат да ги конфискуват защото това е в кръвта на тая Англосаксонска сган.
  • 46 Евростат

    0 1 Отговор
    Комуне.тата като Мадуро са свикнали да национализират и грабят от частния капитал и ако ги хванат и накажат реват като девици след деф.лориране!
    Венецуела е НОМЕР ЕДНО ПО ПЕТРОЛНИ ЗАЛЕЖИ И Е ПО-БОГАТА ОТ Русия плюс Саудитска Арабия но където има комунисти има само мизерия и хаос.
  • 47 пепа

    2 0 Отговор
    Направете си труда, вижте статистика не липсва колко Държави в света САЩ изнуди-ограбвайки петролните им находища, колко милионни хора изби след войни ,поради алчност и злоба ! Но всяко начало си има и край! Дано дойде по скоро!
  • 48 ВАНГА ОТ ОТВЪДНОТО

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Светът прогледна!":

    Рублояде, не са откраднати, а блокирани защото после с тях ще се възстановят поне 20% от унищожените украински градове и села, а останалите 1,5трлн.$ ще ги дават богатите държави...САЩ, ЕС, Г7 и.т.н.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Дон Корлеоне

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "НАТО ВЪН":

    Ти копейка ли си, или прост гербаджия, който не е намазал от шкафчето на Тиквата, че така ревеш за пари? Официално в България се крадат годишно 4-5млрд. от еврофондове и бюджет!!!Ти си драскай колкото ти душа иска и каканижеш ли срещу всичко каквото ти дойде в устата
  • 51 Само питам

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кравата Му":

    Това Венецуела държава ли е или КОМУНИСТИЧЕСКИ КОНЦЛАГЕР ЗА МЪРЗЕЛИВИ ЛАТИНОСИ? С Президент - шофьор на автобус....СВИНАРЯТ ИВАЙЛО - ЦАР НА БЪЛГАРИЯ!!!