Last news in Fakti

11 Май, 2023 11:33 2 041 15

Републиканците vs. Байдън: Спечели милиони от съмнителни сделки

  • джо байдън-
  • хънтър байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Президентът на САЩ многократно е отричал нередности по отношение на сделките на сина си и е защитавал бизнес практиките на Хънтър Байдън

Републиканците vs. Байдън: Спечели милиони от съмнителни сделки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА


Републиканците обвиниха семейството на президента Джо Байдън, че е спечелило над 10 млн. долара от съмнителни бизнес сделки, сключени, докато той е бил вицепрезидент, предаде АФП.

В момент, когато Байдън засилва кандидатурата си за втори президентски мандат на изборите през 2024 г., контролираната от републиканците комисия за надзор на Камарата на представителите твърди, че семейството е получило 1 млн. долара, свързани с бизнес сделка с румънски магнат, когато тогавашният вицепрезидент е контролирал отношенията със страната през 2014-2015 г.

Твърди се, че сделката е била сключена от Роб Уокър, бизнес партньор на сина на Байдън - Хънтър.

В подробен доклад републиканците от комисията твърдят, че Уокър е започнал да получава пари от румънския магнат Габриел Поповичю малко след като Байдън е посрещнал румънския президент Клаус Йоханис в Белия дом през септември 2015 г.

Кипърска компания, за която се твърди, че е собственост на Поповичу, Bladon Enterprises, е платила на частна компания, собственост на Уокър, над 3 млн. долара от ноември 2015 г. до май 2017 г.

Републиканците твърдят, че след като преводите са постъпили от Bladon, компанията на Уокър е платила повече от 1 млн. долара по сметки, контролирани от Хънтър Байдън, неговата снаха Хали Байдън и Джеймс Джилиар, друг бизнес партньор на Хънтър.

Според тях моделът съвпада с този на вече добре отразена бизнес сделка, която Хънтър Байдън и Уокър са имали с енергийна компания в Китай.

След като е получил пари от тази компания през 2017 г., комисията заяви, че Уокър е разпределил повече от 1 млн. долара на Джилиар и Байдън.

Председателят на комисията по надзор Джеймс Комер заяви, че румънските средства са част от над 10 млн. долара, които Хънтър Байдън, неговото семейство и бизнес партньори са получили от сделки с чужденци в Китай, Украйна и другаде, докато Джо Байдън е бил вицепрезидент от 2009 до 2017 г.

"Хънтър Байдън и неговите сътрудници ухажваха бизнеса в държави, които пряко кореспондираха с работата на Джо Байдън като вицепрезидент. Това също не е нормално. Не е и етично", заяви Комър на пресконференция.

Републиканците не показаха никакви доказателства, че Джо Байдън се е облагодетелствал пряко или дори е знаел за бизнес сделките и паричните преводи.

Но според тях той трябва да е бил наясно с всички компании, създадени от Хънтър и неговите сътрудници за осъществяване на бизнес.

"Никой в тази зала не може логично да седне тук и да каже, че президентът на Съединените щати не е имал представа, че тези компании са били създадени, докато е бил вицепрезидент на Съединените щати", заяви представителят на републиканците Байрън Рейнолдс.

Байдън многократно е отричал нередности по отношение на сделките на сина си и е защитавал бизнес практиките на Хънтър.

"Синът ми не е извършил нищо нередно. Аз му имам доверие. Вярвам в него", заяви той миналата седмица, припомня БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    48 2 Отговор
    САЩ ЗАЩО НЯМАТ И НЕ ПРАЗНУВАТ ПАРАД НА ПОБЕДАТА, АМИ ЗАЩОТО НЯМАТ ТАКАВА,НЯМА И ДА ИМАТ. ВИЕТНАМ,АФГАНИСТАН,СИРИЯ ?!

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Ццц

    33 0 Отговор
    Много по-голямо престъпление е да си щипнал някоя фльорца през мандата на Кенеди. Не закачайте дядото с ТЕЛК е - неработоспособен очевидно.
  • 3 А някой

    29 1 Отговор
    Си мислят че само тиквун краде а там всичко е намазано с мед и злато
  • 4 Дядо мускул

    30 1 Отговор
    За Джо няма доказателства, ама за Тръмп, че ощипал една бабушкера измъдриха такива. Ако беше скочил на мъж, щеше да е приемливо.
  • 5 Сенатор Тед Круз

    23 1 Отговор
    изложи данни ,че Джо внуците му и Хънтър са се облагодетелствали/разбирай подкупи/ от плащания на китайски фирми с милиони долари.Но иначе Тръмп виновен!
  • 6 Шака Zулу

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    И най важното че отвсякъде си тръгваха позорно.
  • 7 Не изопачавай

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    истината!
    А Панама?
    А Гренада?
  • 8 Много се краде

    15 0 Отговор
    КОрупцията е хроничнаболест на т.н. демокрация. Много точни данни! Явно Баиден го чакат тежки дни.

    Коментиран от #12

  • 9 канибал

    3 0 Отговор
    войната е печеливша откъм фиат .................
  • 10 Гост

    7 0 Отговор
    Готвят му импиичмънт републиканците
  • 11 Зеленски

    7 0 Отговор
    Джо е педофил крадец и терорист
  • 12 Да бе да

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Много се краде":

    Чакат го тежки дни, колкото са тежки дните за Тулупа и компания у нас :-D
    По някои показатели България и Америка мноооого си приличат през последните 20-25 години.
  • 13 Пха ха ха ха

    4 0 Отговор
    Ще има Дебайданизация
  • 14 Пха ха ха ха

    4 0 Отговор
    Байййдън задължава сички тлантици да носят розави чорапи
  • 15 джо

    5 0 Отговор
    Много пъти съм казвал ,че тоя изкуфял бандит гангстер ( в Украйна със сина си измъкнаха милиони) тоя убиец още от Виетнамската до Югославската война винаги е бил привърженик за решаване на проблемите да се използват военна сила от " бащите на нациите " до днес всички Американски Президенти са били убийци тоя Престъпна стр сана наречена Америка е управлява не само от тях и от големите фирми.