Last news in Fakti

7 Май, 2023 14:55 1 095 20

Проверяват степента на замърсяване на водите около „Фукушима-1“

  • фукушима-1-
  • вода-
  • проверка-
  • сеул-
  • токио

За това се договориха Сеул и Токио

Проверяват степента на замърсяване на водите около „Фукушима-1“ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Южнокорейският президент Юн Сок Йол и японският премиер Фумио Кишида се споразумяха да изпратят южнокорейски експерти, които да проверят безопасността на водата от атомната електроцентрала Фукушима-1, която се планира да бъде изхвърлена в океана, по време на среща в Сеул на неделя.

„На тази среща на върха се съгласихме, че южнокорейски експерти ще инспектират съвместно замърсената вода от Фукушима. Това отразява призива на корейския народ за обективна проверка“, каза Юн Сук-йол на пресконференция след срещата на върха в Сеул. Той изрази надежда, че споразумението ще бъде успешно изпълнено.

Ръководителят на японското правителство на свой ред, коментирайки темата, увери, че японските власти ще продължат да правят всичко необходимо, за да гарантират, че няма страхове в южнокорейското общество относно изхвърлянето на пречистена вода от ядрената централа Фукушима-1 растение. "Разбираме, че южнокорейците все още имат притеснения по тази тема. Но искам да кажа, че японското правителство никога няма да направи нещо, което би имало отрицателно въздействие върху здравето на нашите граждани или на гражданите на Южна Корея, или върху околната среда ," той каза.

През април 2021 г. японското правителство разреши изхвърлянето на значително количество вода в океана от аварийната станция Фукушима-1, която според оператора Tokyo Electric Power (TEPCO) като цяло не съдържа радиоактивни вещества, но все пак съдържа тритий - радиоактивен изотоп на водорода. TEPCO подчертава, че съдържанието на тритий в нея преди изхвърляне е доведено до една четиридесета от стандарта за безопасност, установен от Международната комисия за радиологична защита и японското правителство, и една седма от допустимата норма, установена за питейната вода от Световната здравна организация.

В момента в стоманени резервоари на територията на атомната централа са се натрупали над 1,25 милиона тона пречистена вода. Предвижда се изхвърлянето му в океана на етапи в продължение на 30 години. МААЕ възнамерява да следи този процес непрекъснато - през последните години специалисти на организацията са направили няколко проверки на станцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Годзила

    10 2 Отговор
    Водата си е супер.

    Коментиран от #5, #16

  • 2 Бай Дъно

    16 3 Отговор
    Най-голямата ядрена авария в историята е с американски реактори!

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Сандо

    19 3 Отговор
    От Чернобил минаха толкова години,но политкоректниците продължават да ни плашат с него.Фукушима не е преставала да действа,но никой не и обръща внимание.Въпросът:Защо? е напълни излишен.
  • 4 Сандо

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Дъно":

    И е частна.
  • 5 Годзила

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Годзила":

    Всеки ден пия от нея, по-добра е от водка дори

    Коментиран от #7

  • 6 дядото

    14 1 Отговор
    благодарение на информационното затъмнение и верността на нашите медии бяхме забравили,че там имаше ядрена авария и то много голяма.не станала в русия или китай,пък да видиш.и сега ни убеждават-в чернобил е много зле,а там в япония е нищо работа.
  • 7 Биоланте

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Годзила":

    Забранявам ти да пиеш повече от Моята радиоактивна вода!!!
  • 8 Опорка

    16 1 Отговор
    Водата не е радиоактивна, защото е свободна и демократична. Радиация има само при гадните руснаци.
  • 9 Знаех си

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Дъно":

    Че СССР са ползвали американски реактори. Ма най-виновни са германците, че са го измислили.

    Коментиран от #10, #12, #19

  • 10 Жалко си

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Знаех си":

    Личи си, че ближеш американски ъзове, ядеш ли пълните им памперси?
  • 11 От чужбина

    4 1 Отговор
    Тритии се генерира в мнооого малки количества в реакторите ползващи вода за охлаждане и/или забавител. По-лошото е, че периода му на полуразпад е около 10.5 години, т.е не е кратък както при йода и е достатъчно дълъг за да е съразмерим с човешкия живот.. От друга страна голяма част от човешкия организъм е ... вода. Водата минала през реакторите трябва или да се складира за десетки години докато трития се разпадне достатъчно или да мине доста скъпа обработка за да се отдели трития. Като цяло може да се каже, че водата се активира слабо. Ако водата е радиоактивна, то тази радиоактивност идва основно от примесите в нея. При подходяща обработка тези примеси могат да се отделят, примерно с филтриране и тогава радиактивните примеси остават концентрирани във филтъра. Трития обаче не подлежи на филтриране защото е свръх тежък водород, т.е изотоп на водорода. Предполагам, че може да бъде отделен по метода за получаване на тежка вода, но това е скъпо.
  • 12 Сандо

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Знаех си":

    Не си знаел,а си се заблуждавал.Типично за подлогите на янките.
  • 13 Риба

    4 0 Отговор
    С две глави и осем очи
    Всичко е наред!
  • 14 От чужбина

    8 1 Отговор
    Не се джафкайте за това кои реактори били по-добри или по-лоши или коя авария е по-лоша и т.н... Всички които ползват атомни реактори са имали някакви аварии. Естествено тези които първи са започнали са правили и повече грешки. Аварии и инциденти е имало и за съжаление ще има още, въпроса е кое как се отразява в новините. Ако за един инцидент или авария ви съобщат в най-слабо гледаното време на телевизиите и то само еднократно, то това хем е съобщено, хем сякаш не е. Така само след няколко дни никой няма да знае нищо, всичко ще е забравено. Друго е обаче ако за същото събитие ви пробият дупка в главата като го повтарят седмици на ред във всички новини. Истината е, че в бъдеще едва ли ще се разминем без някоя и друга значителна авария. Причината - ами много държави се насочват към построяването на нови и по-голям брой реактори. Един пример: Колко самолетни катастрофи е имало през 19-ти век? Ами нито една! Причината е ясна - нямало е самолети. А сега, макар самолетния транспорт според статистиката да е най-безопасен за съжаление се случват самолетни катастрофи. Подобно е положението и с атомните реактори.
  • 15 Тодор Георгиев

    6 2 Отговор
    Японците са свикнали на радияция. Не виждам какъв е проблема.
  • 16 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Годзила":

    Таке и аз съм убеден че си е супер,чиста, здравословна и лековита дори ,а не мръсна и отровна като чернобилската
  • 17 Водата е чиста

    4 1 Отговор
    И прозрачна. Как иначе ще севиждат рибите вечер че светят...?
  • 18 Така мисля

    0 0 Отговор
    Ако може и аз да попитам , как се пречиства тази вода от радиация ? До колкото съм учил разпада на някои изотопи продължава десетки години . При други стотици години . Сигурно ползват филтрираща кана за вода - БРИТА .

    Коментиран от #20

  • 19 дедовият

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Знаех си":

    Кой какви реактори ползва , не е толкова от значение. Главният въпрос е - Кой колко е способен да минимизира щетите от ядреното заразяване . Руснаците тогава направиха чудеса , дадоха жертви , и средства съизмерими с годишният им БВП , но успяха да изолират реактора от всички възможни страни - почва , води , въздух, Всеки един хеликоптер изсипал еднократно количество материал над реактора , се отправя на обособен затворен полигон , и повече не излита . В полигона лежат и се разлагат десетки хиляди машини , от всякакъв род , и характер , участвали в потушаването на аварията . Предполага се , че тази авария обезкърви съветската икономика . А милите японци от колко години вече изхвърлят водата в морето. Още първата година излезе такава информация , че е засечена радиация от Фукушима , край бреговете на Канада . А сега казва ли ти някой , пък и смееш ли да попиташ?
  • 20 От чужбина

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Така мисля":

    ДА, колкото и да ти е чудно методите за пречистване на водата са подобни като на каната "Брита", но в по-големи мащаби. И така: Водата както вече ви написах се активира много малко. Основната радиоактивност е от примесите. В зависимост от тези примеси се определя и начина на пречистване. Ако водата съдържа предимно тежки елементи то е възможнна дестилация, а тежките елементи остават в т.нар. "продувка" - това е водата която непрекъснато се източва от дестилатора /вода, НЕ пара/. Така имаме пак радиоактивна вода, но с намален обем и концентриран радиоакт. отпадък, а парата ще се окаже чиста. Ако обаче имаме елементи като йод, то изпарението не помага защото йода ще излезе с парата. Тогава трябва друг метод за отделяне, примерно филтриране през йонобменен филтър. На края водата с концентриран радиоакт. отпадък се вкарва примерно в бетонен блок. После този бетонен блок се покрива с битуум /чист асфалт/ и отива в някое подземно хранилище за винаги. Приблизително такава е една от технологиите.
Новини по държави: