Last news in Fakti

9 Май, 2023 03:52 929 1

Осъдиха за наркотрафик семейство от Тунис, което Матео Салвини използва в предизборна кампания

  • италия-
  • матео салвини-
  • семейство-
  • присъда-
  • тунис-
  • наркотици

Преди три години, когато бе в опозиция, настоящият вицепремиер звънна по домофона на семейството и попита дали на адреса живее наркопласьор

Осъдиха за наркотрафик семейство от Тунис, което Матео Салвини използва в предизборна кампания - 1
Снимка: ЕПА

Тунизийско семейство, което лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини, понастоящем вицепремиер и министър на транспорта, използва по време на предизборна кампания, навличайки си остри критики, в крайна сметка бе осъдено за наркотрафик, предаде АНСА, цитирана от БТА.

Преди три години, когато бе в опозиция, Салвини звънна по домофона на семейството и попита дали на адреса живее наркопласьор.

Днес бащата тунизиец бе осъден на две години и половина затвор, майката, швейцарко-италианка - на една година, а единият им - на шест месеца, по различни обвинения, свързани с наркотици, включително за трафик. Техен роднина получи три месеца, а друг син на семейството, който е бил непълнолетен по време на извършването на престъпленията, не носи наказателна отговорност.

От Лигата заявиха наскоро, че Салвини, който отнесе тежки критики за своя предизборен ход по време на регионалните избори в област Емилия-Романя през 2020 г., е бил обезвъзмезден, след като се оказало, че семейството от работническия квартал Пиластро на Болоня наистина е замесено в наркотрафик в регионалната столица.

"Времето е джентълмен. Някои хора трябва да се извинят на Лигата и на хората от квартал Пиластро", каза Андреа Остелари, председател на комисията по правосъдие в Сената и комисар на партията за Емилия-Романя.

Срещу Салвини беше заведено дело във връзка със случая. Той бе оправдан от съд, който потвърди твърдението на защитата, че действието на лидера на Лигата е било политически оправдано в навечерието на регионалните избори, които Лигата в крайна сметка загуби.

Заобиколен от снимачен екип и тълпа поддръжници на кампанията му за изборите в Емилия-Романя, националистическият лидер звънна по домофона на 17-годишен тунизиец в Пиластро през януари 2020 г. и попита дали там живее наркопласьор. Преди това полицейски служител свързал Салвини с жена в работническия квартал, чийто син починал от наркотици и която завела бившия твърдолинеен, антиимигрантски вътрешен министър до дома на момчето.

Тунизийският тийнейджър заведе дело срещу тогавашния опозиционен лидер, който загуби с малко регионалните избори на 26 януари 2020 г.

Противниците на Салвини разкритикуваха неговия предизборен ход, определен от посланика на Тунис като неприемливо нарушаване на личната неприкосновеност.

От "Фейсбук" свалиха публикуван от Салвини видеозапис на "акцията".

На 27 януари 2021 г. обаче родителите на момчето, 59-годишен тунизиец и 58-годишна швейцарска гражданка, и двамата натурализирани италианци, бяха арестувани по подозрение в разпространение и притежание на наркотици с намерение за разпространение, както и притежание на фалшиви пари и оръжия.

Салвини каза, че е бил реабилитиран. "Акция срещу наркотиците в Болоня. Времето е джентълмен. Наркотиците са лоши за вас“, написа той в "Туитър".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: