Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Май, 2023 13:26 3 345 49

Politico: Вагнеровци все още контролират по-голяма част от Бахмут

  • бахмут-
  • русия-
  • украйна-
  • вагнер-
  • евгений пригожин

Евгений Пригожин отдавна говори против руското министерство на отбраната, твърдейки, че неговите войници водят битката на място и че Москва не прави достатъчно, за да помогне в Бахмут

Politico: Вагнеровци все още контролират по-голяма част от Бахмут - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силите, свързани с частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", продължават да контролират по-голямата част от територията в източния украински град Бахмут и притежават значителни запаси от боеприпаси въпреки някои загуби, според двама висши американски служители, цитирани от американския вестник Politico.

През последната седмица Евгений Пригожин, босът на "Вагнер", се появи в множество видеоклипове в социалните медии, заплашвайки да изтегли войниците си изцяло от града - където те водеха битките през последните месеци, отчасти защото не разполагали с необходимите оръжия и боеприпаси.

Вместо това, каза Пригожин, чеченските сили трябва да заемат мястото им. Шефът на "Вагнер" по-късно се отказа от тази заплаха, като каза в едно видео, че руското министерство на отбраната е дало гаранции, че ще изпрати допълнителни ресурси на фронтовата линия. "Ще продължим да настояваме още няколко дни", каза той.

Изявленията предизвикаха широко разпространени спекулации, че бойците на "Вагнер" може скоро да напуснат напълно Бахмут, потенциално създавайки възможност за настъпление на украинските сили. Пълното напускане на силите на "Вагнер" вероятно ще промени траекторията на войната в източната част на страната, където Русия и Украйна водят боеве в града от месеци и са загубили хиляди войници.

В сряда украински официални лица обявиха, че са превзели няколко от позициите на "Вагнер" в покрайнините на града. Но американски служители казаха, че не са видели доказателства, които да предполагат, че Вагнер се готви за такова пълно отстъпление.

Пригожин отдавна говори против руското министерство на отбраната, твърдейки, че неговите войници водят битката на място и че Москва не прави достатъчно, за да помогне в Бахмут. Американски служители казаха, че неотдавнашните забележки на Пригожин за Бахмут не са достоверни и вероятно имат за цел да предизвикат реакция от вътрешния отбранителен апарат на Москва - да принудят Москва да изпрати допълнителни оръжия.

Въпреки изявленията на Пригожин, "Вагнер" продължава да разполага със значителни запаси от боеприпаси и поддържа контрол над най-малко 85 процента от Бахмут, казаха американски служители. Един от тях заяви, че въпреки че силите на "Вагнер" изглеждат непокътнати в Бахмут, все още е възможно чеченските сили да се придвижат в града, за да помогнат.

"Няма да коментираме театралността на г-н Пригожин или политическата противопоставяне между него и руските военни лидери", каза говорител на Съвета за национална сигурност. "Г-н. Пригожин се е отнасял към своите войници като към пушечно месо, жертвайки живота им за малки постижения без видима стратегическа печалба, за да се опита да постигне политическите си цели."

Междувременно Киев и Москва продължават да си разменят удари в Бахмут. Битките са в застой от седмици, като нито една от страните не е постигнала значителен напредък. В сряда обаче украински официални лица казаха, че силите са изтласкали руска пехотна бригада в югозападните покрайнини на града.

Украинска победа в Бахмут би имала известно символично значение, но западните служители посъветваха Киев през последните месеци да не хаби значителни количества ресурси за битката и вместо това да насочи своите оръжия и бойци към предстоящите пролетни и летни офанзиви.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    8 31 Отговор
    Докато обходят всички квартири в 5-те хрусчовки и оберат чиповете от пералнитев. После отиват в съседното село да играет оркестр.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Все още контролират

    42 4 Отговор
    Хахахахаха
    Хак пуснаха от жарката пропаганда за инбицили
  • 5 Шеф Пирожкин

    13 26 Отговор
    Шойгууу, боеприпаси дошли, Шойгу сега изпрати прасета и агнета да опечем, Шойгууу! И водка, Шойгууу. Ну Шойгу Ну Погоди!
  • 6 ЖалкияСайтПакСеИзтропа

    36 7 Отговор
    Гасете си офиса, че гори, нещастнициFakeти.Бг. Не ви се отдава бездарнатаВиПропаганда. Хвърляйте се от етажа.
  • 7 Убре

    27 4 Отговор
    Абе след два, три дни ще си кажете всичко както си е. То изведнъж днес много ще боли. За какво само лаладжийствате и ритате, като повече се набахмутвате , ама ...
  • 8 Бре бре тези

    23 5 Отговор
    От ПП-ДБпуделите наред с КозякЛакеитеНаФейкти.бг много активни, бре!
  • 9 Статията

    14 2 Отговор
    Звучи като подигравка.
  • 10 БСП за България и Радев

    26 3 Отговор
    Вагнер са стабилни и лоялни на другаря Путин. Всичко бе театър. Между другото не е ли ирония, че групировка кръстена на любимия композитор на фюрера избива укро-нацисти
  • 11 ДО 3 ДНИ ВАГНЕРКИТЕ СА ОБКРЪЖЕНИ

    6 34 Отговор
    ПРЕДСТОИ... СКОТОБОЙНА!
    СЛАВА АЗОВЦОМ

    Коментиран от #15

  • 12 Механик

    24 3 Отговор
    Като се заговори за пролетната офанзива взех, че си купих фастъци за представлението. Вчера се оказа ,че вече са гранясали. Явно не могат да траят до зимата.
  • 13 Правоверен Евроатлантик

    29 3 Отговор
    92% под контрола на Русия, срещи 3% за ВСУ. Останалите проценти са ничия земя. По единия фланг ВСУ успяха да направят успешна контраатака и прогониха две руски роти. Това им беше голямата акция. Такива неща са ежедневие, въпросът е кой колко жертви дава. При условие, че руснаците стрелят по всичко между Часов Яр и Артьомовское пътят към Бахмут е осеян с натовска скрап и трупове. Клипове из нета колкото щеш. Масово НАТО-вската техника пращана на фронта се утилизира с мини дроновете "Ланцет", също има много клипове. Първа цел са им ПВО системите и ракетните установки.

    Коментиран от #16, #22, #25

  • 14 Сатана Z

    23 3 Отговор
    Никой не е виждал Заложни, нито Сирски.Вероятността да са мъртви след удара по бункера е 99% и украинската "перемога"се отлага за следващата петилетка.
    Артемовск е в ръцете на Вакнер.Ген.Михаил Мизинцев знае как се унищожава врага.
    Z
  • 15 Груьо

    22 7 Отговор

    До коментар #11 от "ДО 3 ДНИ ВАГНЕРКИТЕ СА ОБКРЪЖЕНИ":

    МОЖЕ, АМА ДРУГ ПЪТ.ВЪВ АРТЬОМОВСК СА ОСТАНАЛИ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2 КВ.КМ.,КОЙТО ВСЕ ОЩЕ СА ПОД КОНТРАЛА НА УКРАЙНЦИТЕ.ДА НЕ СТАНЕ ТАКА,ЧЕ СЛЕД ТРИ ДНИ АЗОВЦИТЕ ДА ИЗЛИЗАТ СЪС СВАЛЕНИ ГАЩИ,КАТО В "АЗОВСТАЛ". САМО КАЗВАМ.
  • 16 Трезвен Алкаш

    4 22 Отговор

    До коментар #13 от "Правоверен Евроатлантик":

    Сколько часа трябват на МОГУЧАЯ да превземе...3 % ?!?!?

    Коментиран от #18, #19, #29

  • 17 Сатана Z

    3 16 Отговор
    ⚡️Зеленски е хитрец, контранастъплението на въоръжените сили на Украйна е в разгара си... Важно е сега въоръжените сили на Украйна да пробият Артьомовското направление. Следващото направление ще бъде Брянска, Белгородска област с излаз на територията на Руската федерация и Запорожие“, каза Пригожин.
    Z
  • 18 Песков

    21 3 Отговор

    До коментар #16 от "Трезвен Алкаш":

    Бавни сме, защото е СВО, ако беше война, досега да сме в Берлин
  • 19 тези 3% са сиренцето в капана

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "Трезвен Алкаш":

    Ама някой трябва да мисли.
  • 20 Мишел

    19 2 Отговор
    Накратко : на Вагнер остават още 742 метра градски терени до достигането на полето в западния край на града.

    Коментиран от #26, #28, #43

  • 21 Истината за войната

    21 2 Отговор
    Чуйте безспорно доказания за истински запис на телефонния разговор между Виктория Нюланд и американския посланик в Киев от февруари 2014 г. Дори и да сте промити от западната военна пропаганда направете усилие да вникнете какво си говорят в този разговор. След това може и да осъзнаете, че вече понятия като "суверенитет" и "международно право" не съществуват и че именно Щатите подпалиха гражданската война в Украйна преди 10 г.

    Коментиран от #30

  • 22 И така

    4 15 Отговор

    До коментар #13 от "Правоверен Евроатлантик":

    Една година...Тоя Бахмут бил голям колкото Португалия бе
  • 23 Хахахаха

    7 6 Отговор
    Бахмут вече го няма, но те го контролират! Асвабадители брат.
  • 24 Сатана Z

    14 0 Отговор
    🇧🇬🇺🇦 Западни експерти изчислиха, че от февруари насам България е изнесла за Незалежната оръжие за над един милиард евро.

    Разбира се, не официално (защото е забранено с решение на парламента), а през трети страни от Източна Европа (защото българите успяха в подобни схеми на таен реекспорт).

    Бившият шеф на Кинтекс Александър Михайлов за пореден път обърна внимание на странния ръст на печалбите на българските оръжейни предприятия.
    Съобщава Рибар

    Z
  • 25 За 9 години

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Правоверен Евроатлантик":

    превзеха 18% от Украйна като Крим не бе защитаван и превзет без 1 жертва. ЛНР и ДНР бяха анексирани от живеещите там руски сепаратисти, та колко им остава още да превземат?

    Коментиран от #47

  • 26 С ролетка

    2 8 Отговор

    До коментар #20 от "Мишел":

    ли ги измери тия 742м?
  • 27 Днес превзеха ли още 2 квартала

    2 12 Отговор
    От мегаполиса?

    Коментиран от #38

  • 28 Хахахаха

    5 15 Отговор

    До коментар #20 от "Мишел":

    Абе дет се вика, рашките почти, почти, почти, почти, почти ще го превземат града и накрая пак няма да успеят!
  • 29 Правоверен Евроатлантик

    6 8 Отговор

    До коментар #16 от "Трезвен Алкаш":

    Руснаците са си виновни, че се мотаят толкова. Руските войски практически държат обкръжението, а вагнеровците се трепят по улиците. Заради нелепата руска бюрокрация ЧВК не получават редовно снабдяване, заради което Пригожин с право роптае. А инак чакат наемниците да свършат мръсната работа, а руснаците стрелят на гюме. По някакви причини отказват да сринат града, макар че цивилни там май вече не останаха след 1 година сражения.
  • 30 Разговора

    1 10 Отговор

    До коментар #21 от "Истината за войната":

    май съвпада по време на анексията на Крим от "зелените човечета". Та кой казваш не спазва понятията като "суверенитет" и "международно право"?
  • 31 нннн

    16 1 Отговор
    Другаде четох, че вагнеровци контролират 98 % от Бахмут. Останал е един непревзет укрепен район. Утре-вдругиден ще разберем кой лъже.

    Коментиран от #34

  • 32 хххх

    2 12 Отговор
    Не знам кога е писана статията, но в момента руснаците са изтласкани в покрайнините на града, а украинците не могат да сварят да прибират предалите се.
  • 33 Костя Копейкин

    3 10 Отговор
    Тия клоуни почти една година се лигавят пред Бахмут и не може да го превземат. Ако тръгнат към Варна само пред Максуда ще се мотаят десет години!
  • 34 Крайцерът Москва

    4 5 Отговор

    До коментар #31 от "нннн":

    Ти щом за година и кусур още не си се усетил кой лъже, чакай утре-вдругиден да разбереш ха ха.

    Коментиран от #40

  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 11 Отговор
    единственото точно е:ВСЕ ОЩЕ!Вече ще ви ритат като спукана топка и в бахмут,руски от....репки!Мишел ,орките са по-големи му...ьовци от теб дори!

    Коментиран от #39

  • 36 Едно време бяха група

    5 0 Отговор
    съветски учени, сега са двама висши американски служители.
  • 37 Брад Бит

    6 1 Отговор
    лошо, козяците, лошо. Лошоооо
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 10 Отговор

    До коментар #27 от "Днес превзеха ли още 2 квартала":

    Днес орките загубиха всичко,което събираха досега....събират като пчелички ,а се...ат като слонове....Това е безаналоговата армия на ,лудия кремълски плъх!
  • 39 Мишел

    8 3 Отговор

    До коментар #35 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Остави го Артьомовск, той ще се държи, докато Зеленски подава достатъчно прясно месо . Ще го замени кланицата Авдеевка.
    Дай поредната си прогноза за началото на украинската контраофанзивата, кога украинската армия ще превземе Крим и кога Москва !😄😄😄😄😄

    Коментиран от #42

  • 40 нннн

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "Крайцерът Москва":

    На война всички лъжат, но някои са царе на лъжата. До няколко дни ще се разбере кое-как е в Бахмут... Абе, верно ли древните уkpи са изкопали Черно море?

    Коментиран от #41

  • 41 Крайцерът Москва

    1 8 Отговор

    До коментар #40 от "нннн":

    Дай ми пример за една "лъжа" на украинските официални власти, която в последствие да не се е оказала истина?
  • 42 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 8 Отговор

    До коментар #39 от "Мишел":

    2023 г края на октомври свършва операцията.2024г лудия началник на кремъл +++,а 2025г русия почва да се рои.русия ще бъде московия около 60милиона орки и ще плаща репарации.Това при бахмут какво е ,според теб малко мозъчний???не е ли трепане на руски плъхове в изпълнение на Генерал Сирски.

    Коментиран от #48

  • 43 Мишел !

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мишел":

    Кефиш ме човече!

    Най ми е убаво кат седна на обяд с уиски със лед от Антрактида и със кубинска пура иии да чета правилните анализи ..

    В тиктока ги дънят показно укрочиците!
  • 44 0808

    4 1 Отговор
    3 часа назад, источник: © РИА Новости
    До освобождения Артемовска осталось 742 метра, сообщил боец «Вагнера»
    АРТЕМОВСК (ДНР), 11 мая — РИА Новости. Артемовск в ДНР практически освободили,
    по прямой до въезда в город осталось около 740 метров,
    заявил РИА Новости боец «Группы Вагнера».

    Коментиран от #46

  • 45 Пускам си...Тайная Жизнь Матрешки

    1 2 Отговор
    НАЛИВАМ стаканчик БОЯРИЩНИК и крещя на жената :
    Победа будет за нами.
    Костя, дай...копейки
  • 46 МОЛОДЦИ

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "0808":

    Тия ...метри за КОЛКО ЧАСА ще ги вземе МОГУЧАЯ?!?

    Коментиран от #49

  • 47 Правоверен Евроатлантик

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "За 9 години":

    Видно е, че не са тръгнали да превземат цяла Украйна, иначе войната нямаше да е окопна. А и се видя, че се дават твърде много жертви, отделно че НАТО най-активно участва. Руснаците не са луди да си губят хората в ПР акции. И така допуснаха предостатъчно грешки, за които бяха жестоко наказани. Но видно се поучиха от тях и сега цяла Украйна зависи изцяло от НАТО-вското оръжие и европейските финанси. Големият въпрос е, докога ще продължи това? Защото без западната помощ Украйна просто ще изчезне.
  • 48 Мишел

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В Артьомовск Бахмут даже САЩ твърдят, че украинската армия дава 8 пъти повече жертви от вагнеровци.
    Няма как да бъде друго, защото украинските мобилизирани живеят до 4 часа на фронта, а Вагнер са там не за да умират, а да унищожават противника.
    25 000 вагнеровци унищожиха 50 000 украински военни в Артьомовск Бахмут и прецакаха контраофанзивата.
  • 49 Мишел

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "МОЛОДЦИ":

    Няма да ги превземат, докато Зеленски бута прясно месо в месомелачката.
    Такава е играта и в Авдеевка, само че там е кланица.
Новини по държави: