Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Май, 2023 16:20 2 521 13

Украйна обеща: Няма да щурмуваме Запорожката атомна електроцентрала

  • запорожка аец-
  • украйна-
  • русия-
  • рафаел гроси

По-рано "Енергоатом" предупреди, че руските сили планират да евакуират над 3000 работници от града, обслужващ окупираната АЕЦ, което ще доведе до катастрофален недостиг на персонал

Украйна обеща: Няма да щурмуваме Запорожката атомна електроцентрала - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на украинския оператор на атомни електроцентрали "Енергоатом" Петр Котин увери, че въоръжените сили на Украйна разбират, че ако започне офанзива, ще трябва да заобиколят Запорожката атомна електроцентрала, за да не повредят реакторите, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Те са отговорни за поддържането на целостта, дори ако е окупирана от руснаците", каза той пред Си Ен Ен. "Нашите военни разбират това много добре."

Според Котин, Украйна няма нужда да връща Запорожката АЕЦ. За да си я върне, достатъчно е да прекъсне комуникационните линии между Запорожката АЕЦ и Крим и тогава Русия няма да може да я използва. Но за да направи това, каза Котин, Украйна първо трябва да си върне Мелитопол.

По-рано "Енергоатом" предупреди, че руските сили планират да евакуират над 3000 работници от града, обслужващ окупираната Запорожка атомна електроцентрала, което ще доведе до "катастрофален недостиг" на персонал.

Миналата седмица ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че ситуацията около контролираната от Русия атомна електроцентрала е станала "потенциално опасна", след като проруски служители започнаха да евакуират хора от близките райони.

Вчера руската държавна информационна агенция ТАСС информира, че назначеният от Москва губернатор на контролираната от руските сили част на Запорожката област е спрял работата в централата.

"Енергоатом" съобщи, че е получил информация за подготвяна евакуация на около 3100 души от град Енергодар, включително 2700 служители, които са подписали договори с руската компания.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    35 5 Отговор
    Какво стана с контраофанзивата, а със заслужни, а със зеления наркоман?

    Коментиран от #5

  • 2 Сделано

    5 21 Отговор
    Памперсът на т нар Путин се сцепи от претоварване днес
  • 3 Ха, божке

    31 3 Отговор
    На тез глупаци кой вярва
  • 4 Сменям си ник-а

    28 3 Отговор
    Прочетох заглавието и от смях спрях
  • 5 Отговор

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    Заслужни изчезнал и една седмица го нямало.Контрста ще е наесен. Зелето не се е върнало от странство. Шубе го е
  • 6 Българин

    28 0 Отговор
    Значи точно там очакваме щурм. Най-голямата АЕЦ в Европа е плячка, която не е за изоставяне. Въпросът е да не я превърнат във втори Чернобил. Идиотите я обстрелваха с месеци. А и кой знае къде още са наръсили с английския обеднен уран.
    После яжте украинското брашно, мляко, яйца и месо - Урсулата каза, че са безопасни, вЕрвайте ѝ...
  • 7 Последния Софиянец

    1 19 Отговор
    Само от млатене разбира пияната вата! Бегеподлогите тоже.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мим

    14 0 Отговор
    На кого сте обещали бе укри.Нали тя ЗАЕЦ се намира в Украйна,ако я взривите,взривявате вас си.Толкова не може ли да мислите...
  • 11 Павел

    12 1 Отговор
    В материала явно става въпрос за освободената от руснаците Запорожка атомна централа, която беше окупирана преди това от украинските нацисти. На украинските нацисти и терористи не може да се има никаква вяра за нищо !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 не стига

    3 1 Отговор
    че я обстрелваха месеци наред, ами сега няма да я щурмуваме. Аз на тия не им вярвам. Хора, които са готови, без да им мигне окото, да поставят континента пред заплаха за ядрена авария, а и отгоре на това да се правят на "ущипана мома", която очаква всичко да й е простено - мерси, ня може да им се има доверие, по-скоро обратното.
Новини по държави: