Last news in Fakti

13 Май, 2023 08:31 1 857 49

Избори в Турция: кои са кандидатите за президент

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу-
  • партия на справедливостта и развитието

Ако никой от кандидатите не получи тази неделя повече от половината от гласовете на първия тур, на 28 май ще се проведе втори тур между двамата водещи кандидати

Избори в Турция: кои са кандидатите за президент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Управлението вече две десетилетия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде изложено на риск тази неделя, 14 май, когато той ще се изправи срещу Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозицията, на исторически избори за президент в Турция, пише Ройтерс в справка за кандидатите.

Проучванията показват, че Кълъчдароглу има преднина за първия тур на гласуването. Ако никой от кандидатите не получи тази неделя повече от половината от гласовете на първия тур, на 28 май ще се проведе втори тур между двамата водещи кандидати.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, която има ислямистки корени, разчита на Партията на националистическото действие (ПНД) като свой основен съюзник. Светската Народнорепубликанска партия и пет други политически формации формираха опозиционен алианс, който се очаква да получи подкрепа от основната кюрдска Демократична партия на народите (ДПН).

В надпреварата за президентския пост остават само трима кандидати, след като Мухарем Индже, представляващ малка партия, се оттегли. Следва справката на Ройтерс за тримата кандидати за президентския пост:

ПРЕЗИДЕНТЪТ ТАЙИП ЕРДОГАН

69-годишният Ердоган дойде на власт преди 20 години, когато Турция излизаше от период на бурна инфлация, с обещания за стабилно правителство, след като тогавашната правителствена коалиция беше обвинена в лошо управление. В разгара на неговия успех Турция се радваше на продължителен икономически разцвет и повишен жизнен стандарт на 85-милионното ѝ население.

Най-дългогодишният лидер на Турция извоюва повече от дузина изборни победи и оцеля след опит за преврат през 2016 г. Той оформи страната според своята визия за благочестиво, консервативно общество, превръщайки я в настъпателен регионален играч, макар критиците да твърдят, че използва съдилищата, за да потиска инакомислието. По време на предизборната кампания Ердоган се опитваше да повлияе на избирателите, представяйки големи инфраструктурни и строителни проекти, изтъквайки индустриалните постижения на Турция и предупреждавайки за хаос в правителството в случай на победа на опозицията.

ЛИДЕРЪТ НА НРП КЕМАЛ КЪЛЪЧДАРОГЛУ

Кълъдароглу, 74-годишен, ръководител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (HPП), беше обявен за кандидат-президент на шестте партии в опозиционния алианс през март. Заклещен в сянката на Ердоган, той не успя да намали разликата с ПСР на парламентарните избори, откакто пое лявоцентристката HPП през 2010 г.

Бивш държавен служител, Кълъчдароглу влезе в парламента през 2002 г. с HPП, която е създадена от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, и се опитва да достигне отвъд рамките на своя традиционен светски електорат към консервативните гласоподаватели. Той се опитва да привлече избиратели, разочаровани от реториката на Ердоган и смятаното за лошо управление на икономиката, като обещава икономически просперитет, както и по-голямо зачитане на човешките права и върховенството на закона.

СИНАН ОГАН

55-годишният Синан Оган има малки изгледи за победа. Бивш академик, създал мозъчния тръст ТЮРКСАМ, той влезе в парламента през 2011 г. от крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД). Оган поде неуспешна кампания за ръководството на ПНД през 2015 г. и впоследствие бе изключен от партията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички турци ще гласуваме за Кемал

    25 18 Отговор
    Кълъчдароглу

    Коментиран от #8, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 И навършва 75

    18 8 Отговор
    Калъчката отдавна е кукуригууу...
  • 4 Загуби ли ердоган

    20 11 Отговор
    Ще управляват кирчококорчовци
  • 5 007

    17 22 Отговор
    Време е ислямиста диктатор да остане в историята и Турция да се върне в цивилизования свят!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #22

  • 6 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    😆"Минавайки" , много "пушки" ще намажеш .😆

    Коментиран от #9

  • 7 ДОКТОР

    20 14 Отговор
    ЕРДОГАН ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОЩЕ НА ПЪРВИЯ ТУР!
  • 8 Гост

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "Всички турци ще гласуваме за Кемал":

    Калъча, ще докара Турция до нивата на България!
    Мислете"турци", мислете!

    Коментиран от #13

  • 9 Стария еничар

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "ОСМАНАГИЧ⭐🌙":

    Да дойдеш да омажеш и моята!
  • 10 681

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Пешо а аз искам да ти припомня, че много поколения българи и българки преди тебе, а и сега много добре познават моят рязън. Можеш и ти да се запознаеш когато поискаш. Каквото и да кажете Турция е Велика страна която пази твоето небе от твоите православни братя. Хубав ден.

    Коментиран от #14

  • 11 Попа

    4 5 Отговор
    Грузинския ислямски фашист при другия фашист ще трябва да бяга в Русия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 681

    9 10 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    А къде е сега Турция? По-добре от България ли е? 1 лев = 11 турски лири. Ердоган съсипа Република Турция икономически, морално и духовно. Най-големият удър върху Исляма нанесе именно Ердоган неговото семейснво и обкръжението му . Народът гладува а съпругата му Емине ходи с дамска чанта за 80.000 щатски долара. За синовете, дъщерите зетьовете и обкръжението му въобще не трябва да говорим. За свое добро бъдеще Република Турция трябва да се прости с Реджеб Тайип Ердоган и крадливото уродливо обкръжение.

    Коментиран от #20

  • 14 Стария еничар

    12 7 Отговор

    До коментар #10 от "681":

    А сега иди пред огледалото! По европейския търговски вид който ще видиш в него ще разбереш колко поколения от колегите ми са се запознавали с бабите ти през тези 500 години!

    Коментиран от #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гласуващ за ДПС

    5 10 Отговор
    Важното е бг-стан да е турска провинция 🇹🇷

    Коментиран от #21, #26

  • 18 КОЙТО И ДА Е ТОЙ НЯМА ДА Е ПРЕДАТЕЛ

    5 1 Отговор
    КРАДЕЦ И ПАРАЗИТ КАТО БОЙКО И КИРО ИЛИ ГАВРАИЛ !
  • 19 Бай араб

    2 5 Отговор
    Падне ли Реджеп пада и Владимир
  • 20 089

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "681":

    Не ми прилича на съсипана . Съсипана Турция няма да има производство ,нито пари за да влага на това ,ще влезе в дълг . Съсипана Турция няма да произвежда добра отбранителна система нито пък да влага на добра инфраструктура . Съсипана Турция няма да може да изгради нови жилища за хората от земетресението и при всичко това да двига заплатите на няколко месеца разлика, съсипана нямаше да може намали инфлацията от 85 на 43 . Съсипана Турция няма да е само един долар 19 лири ,а ще увеличиш това на няколко нули. Като не разберете нито тэ икономика както трябва нито управление на държава не ми говорете ,че знаете нещо . Това ,че българската валута е по силна не ни прави по богати ,нито по добре икономически .

    Коментиран от #39, #42

  • 21 Е ти кво мислиш

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гласуващ за ДПС":

    Ако стане на тебе ще ти постелята ли? Като слезете под Одрин защо ви бият като кажете че сте турци? Ако стане ще дойдат у вас да те бият като кажеш че си турчин! И най-важното ще те научат да си плащаш данъците! А може и сина ти да го вземат войник на границата със Сирия и да ти го доведат после покрит с турското знаме! Велико бъдеще те чака османски роме!

    Коментиран от #34

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мунзафер

    3 6 Отговор
    Давай Ердо,давай аби,цяла източна Румелия е зад теб.
  • 25 Баба Ви Франга

    1 5 Отговор
    Туркия ке падне

    Коментиран от #41

  • 26 Ром с Кола

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гласуващ за ДПС":

    Гласувайте за ДрипавПрозСиганин
  • 27 Електра

    1 4 Отговор
    Ако са като нашата промяна, по добре е Доган да си клати феса още. Защото и нашата промяна уж беше срещу диктатора от Москва, а правиха бизнес с него, като наляха милиарди на московеца...

    Коментиран от #28, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ДакоМаков

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Електра":

    Електричке да ти гоо нап ъ хамм в тяс ноото дуу п енце.Мед ще ми носиш ти.
  • 31 ПенюПенев

    4 1 Отговор
    Каквото и да си драскате на турския народ му е все едно.
    Те са си взели вече решението дали ще гласуват и за кого.
    Остават им 20 часа от които 8 в сън.
  • 32 Чъргубиля Мостич

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Стария еничар":

    "синко" ако не бяха дошли турците и да се запознаят с баба ти сега ти щеше да приличаш на мен 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гласуващ за ДПС

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Е ти кво мислиш":

    Ром е по-малко обидно от гиаyp 🇹🇷

    Коментиран от #36

  • 35 Моля моля

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Чъргубиля Мостич":

    Как пристигнахте на Константинопол черни като араби, а днес имате европейски търговски вид!

    Коментиран от #37

  • 36 Предполагам че си прав

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гласуващ за ДПС":

    При тебе обижда ето беше 1988 година, при мен са минали около 200 години! По-прясно е при теб, приемам мнението ти!

    Коментиран от #38

  • 37 Черни пристигнахте вие с Аспарух

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Моля моля":

    И после за 5века ви избелихме

    Коментиран от #40

  • 38 Предполагаш защото си свикнал

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Предполагам че си прав":

    500+200+150....ами то да те обиждат ти е станало нормалното състояние и не го забелязваш вече
  • 39 681

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "089":

    Турция произвежда благодарение на робския труд на народа си. Преди 2 месеца минималната заплата беше едва 600 лева. За жилищата на пострадалите от земетресението, Турция от 1999 г. събираше един оппеделен данък от всичко, данъкът беше сложен на цифрата след облагането с ДДС ,тези срутили се жилища въобще НЕ ТРЯБАШЕ ДА СЕ СРУТЯТ А ДА СЕ ОБНОВЯТ СЪС СЪБРАНИТЕ ОТ 25 ГОДИНИ ПАРИ. Ердоган е и убиецът на 50.000 невинни хора от последното земетресение. Турчинът купува най-скъпата кола ,три пъти по- скъпа от това което плаща българинът. Говори най-скъпо по телефонна и МНОГО дпуги неща за са задоволи уродливите и крадливи хора на Ердоган.
  • 40 Грешка си

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Черни пристигнахте вие с Аспарух":

    Ние сме се избелили от славяните заварени тук! А тебе те избелиха еничарите балкански! Виж рисунките как идвате на обсадата на Константинопол! Бели са само тези, дето са живяли под игото на Византийската империя, и тези които да срещали войската на Александър Македонски! Затова турците по сирийската граница приличат на Арабите!
  • 41 681

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Баба Ви Франга":

    1000 години сред като падне и изчезне България. Така, ме няма да можете да зробеете и радвате. Единственното племе,което казва " Я те сакам я да съм добре, я сакам Вуте да е зле " с човек расъл с такава народопсихология не ще да е нормален. 2838
  • 42 681

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "089":

    Продължавам, когато таийпчо дойде на власт инфлацията беше 12%, 1щ.д=1,43 турски лири,хлябът 0,25 лири( сега е 5 лири/250 грама), бензинът беше 1,65 лири, тафтата 1,70 лири.... Телефоните струваха толкова, колкото в зял свят, обучението беше без пари, Турция пак произвеждаше безпилотни летателни апарати "АКСУНГУР" но с идването на власт на Aбдюлхамид III- ЕРДОГАН, целият поток от фондовете и бюджета та РТурция потече в касите на зет му Байрактар, неговите БПЛС станаха обект на реклама. От 75.000.000.000 щ.д. приватизация нито грош не е вложен в производството. Само за са заличи името на Мустафа Кемал АТАТЮРК от името на летището в Истанбул смени мястото му и построи на неудобно място ново харчейки ненужно милиарди щатски долара и пълнейки касите на своите, цената на петимата крадци.ЗА ЕДНА НОЩ ОТ БЮДЖЕТА НА ТУРЦИЯ ИЗЧЕЗНАХА 128.000.000.000 ЩАТСКИ ДОЛАРА ( СТОИДВАДЕСЕТИОСЕМ МИЛИАРДА) ПРЕДСТАВЯШ ЛИ СИ КАКЪВ УДАР Е ЗА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА?
    За това, как семейството му забогатя и стана халифи на три континента няма да ти раказвам . Нашите турци, живеещи в България величаят Ердоган но той е враг на всичко турско, Турското национално чувствои достойнство, той е поклонник на арабския начин на живот, говор, облекло, образование, и др. Самият Ердоган НЕ Е ТУРЧИН . Така, че ще е добре Турция, за да остане ДЕМОКРАТИЧНА, ПРАВОВА, СОЦИАЛНО СПРАВЕДЛИВА И СВЕТСКА РЕПУБЛИКА, ЕРДОГАН ДА СИ ХОДИ...И УТРЕ ЩЕ СИ ХОДИ ПО ЖИВО И ХО ЗДРАВО...

    Коментиран от #43

  • 43 Българските турци

    2 4 Отговор

    До коментар #42 от "681":

    Пишеш стандартните клишета на турската марионетна опозиционна пропаганда като своя констатация ! Човекът от коментар 20 от "089" с две логични изречения оборва всичките ти твърдения ! Пък и теб какво те бърка какво прави Ердоган в Турция?!...Защо един българин се е разтревожил от това кой колко краде от турския народ и под какъв робски труд стене турчина ??!... Защо мислиш че турците не могат да правят логичен анализ и преценка за действителността в която живеят ?!...Ердоган доказа ,че парламентарната система е западна форма на управление, която прави всички които я прилагат уязвими срещу капиталистическите и колонизаторските хегемонии !!! Турският тип президентска система дава възможност за бърза реакция и ефективна защита на националните интереси на Турция и възможност за сплотяване на една многовековна демографска мозайка да се сплотява зад една идея , без да има етническо претопяване,натиск или интегриране !!!...Ердоган успя да скъса веригите и да освободи истинския потенциал на турския народ ! Изборите на 14 май са последният шанс на запада да върнат турците отново в "кошарата" !!!

    Коментиран от #45, #49

  • 44 Българските турци

    1 3 Отговор
    Ако Ердоган спечели утре изборите , до изборите през 2028 г новата система ще се доразвие и ще бъде подплатена с нова конституция , която ще направи невъзможна намесата на всякакви външни маши в изборния процес в Турция и Ердоган ще довърши историческата си възродителна мисия и вече няма да кандидатства да управлява Турция ! Следващата му мисия ще е да наложи доктрината си "Светът е по голям от пет" и вероятно ще играе ключева роля за прекрояването на ООН !
  • 45 Хасане, хасане

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Българските турци":

    Личиш си мойто момче! Хасан си беше, и хасан ще си останеш! Даже не те четох, от първото изречение разбрах че си ти!

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ама знаеш ли?

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Асене, Асене !":

    През нерязания ми кой ще спечели! Компресията не ми е отнета за "честа" на една религия!

    Коментиран от #48

  • 48 Бонго Васил

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Ама знаеш ли?":

    И с Ердо и с Кълъчката демографията в маалата ще продължава да цъфти, та ще се наложи да построим още една джамия. А имами в Турция бол ; ще пратят няколко да ни просвещават, да ни “възродят”.
  • 49 681

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Българските турци":

    Аз живея,работя, печеля,плащам данъци в Република Турция. Ако ти живееш в България, каня те да дойдеш тук и да споделим живота.
    Не величай тиранина един ден ще дойде( стигне) и до твоята къща и твоето семейство. Знам го от бай Тошево време с Комитета за Държавна сигурност, знам го и от уродливите приложения на законите от страна на Абдюлхамид III- Ердоган. А кой е Абдюлхамид в Османската империя ще четеш от историята.
Новини по държави: