Last news in Fakti

13 Май, 2023 18:10 3 583 39

Напрежението се повишава! Ердоган обеща мирен преход, ако загуби утре

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу-
  • партия на справедливостта и развитието

Същевременно президентът изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат, както и че ще си осигури парламентарно мнозинство на изборите в неделя

Напрежението се повишава! Ердоган обеща мирен преход, ако загуби утре - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще приеме резултатите от вота тази неделя и ще се оттегли, ако загуби, като отхвърли опасенията, че може да се вкопчи във властта на всяка цена, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Много нелеп въпрос... Ние дойдохме на власт с демократични средства в Турция... Ако нашият народ реши друго, ще направя това, което изисква демокрацията, няма какво друго да направя", заяви Ердоган по телевизията снощи в отговор на въпроса дали ще отстъпи властта.

Президентът добави, че неговият Републикански алианс, коалиция начело с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ще уважи "всички резултати, които излязат от урните".

По думите на Ердоган, ако опозицията е загрижена за сигурността на изборите, то трябва да наблюдава избирателните секции и да "гарантира сигурността", точно както, по думите му, правят членовете на неговата партия.

"Не може да се прави компромис с волята на народа", добави той.

Същевременно президентът изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат, както и че ще си осигури парламентарно мнозинство на изборите утре.

След 20 години начело на Турция Ердоган е изправен пред най-трудното си изборно изпитание на фона на общественото недоволство от икономическите проблеми, справянето с големите земетресения през февруари и присъствието в страната на около 3,5 млн. сирийски бежанци, посочва агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    33 38 Отговор
    диктаторите си отиваме

    Коментиран от #21

  • 2 Загубата

    28 44 Отговор
    му е сигурна !

    Коментиран от #4

  • 3 Да вземат пример

    32 21 Отговор
    И тия ще излязат повече хора от руските туземци..само те могат да унищожат 500 000 човека за да стои параноичното джудже на власт и да ги влачи към дъното
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мишел

    24 24 Отговор
    Агата нещо спихна..що така...остнаха само Пухлер, Ким и Комбайнера...а, да ..и Мъдуро
  • 8 Русороб

    15 20 Отговор
    По добре да помоли да му обещаят мирен преход като загуби.
    Той няма какво повече да обещава.
  • 9 Генчлербирлиги

    22 29 Отговор
    Ердоган ще загуби изборите!
    Месут Йозил.
  • 10 Емре Джан

    18 26 Отговор
    СТИГА му толкова на Реджеп Тайип Ердоган!
  • 11 Ердоган ще отиде зян

    10 21 Отговор
    Даже армаган
    Дядо Сабри от Бурса.
  • 12 Хихихи..

    32 8 Отговор
    Като ви чета злобните "демократични" коменти и си викам -Пази Боже сляпо да прогледа"..
  • 13 Турчин

    36 4 Отговор
    Кълъчдароглу каза, че ще наложи санкции на Русия веднага щом стане президент. Ердоган отговори в телевизионно предаване:

    -Кой си ти да налагаш санкции на Русия? Аз винаги съм се стремял да подържам добри отношения както с Русия така и със САЩ. Виждате много европейски държави отначало говореха за санкции но впоследствие се отказаха. Има една японска поговорка "няма да прекъснеш връзката дори да е тънка колкото конец". Аз винаги гледам да извлека положителното за турските граждани. Получаваме милиарди от търговията с Русия. Получаваме милиарди с търговията със Запада. Защо трябва да избирам между едните и другите? Политиката е сложна работа и не е за Кълъчдароглу. Ще имам 40 години зад гърба си в политиката и преди избори ще казвам, че ще наложа санкции на Русия. Кой си ти? Аз примерно и с държави в които отношението към Турция е негативно гледам да имам връзка. Не трябва да се затваря вратата окончателно. Ето да вземем един Макрон. Срещаме се. Говорим, с него се разбираме за нещо той казва "ДОБРЕ" после на други места говори съвсем друго. Този човек (Макрон) не можеш да му имаш вяра. Говори едно после друго. Но това не означава че трябва да затвори вратата с Франция. Ето Льо Пен вече го изпреварва.
  • 14 681

    9 28 Отговор
    Ами тези преди него как му предадоха властта? Единствената заплаха за сигурността на изборите и демокрацията в Турция е самият Ердоган. Точка.

    Коментиран от #22

  • 15 Калпазанин

    36 14 Отговор
    Само идиот би гласувал за оня клоун от опозоцията
  • 16 Демокрацията ще победи!

    8 21 Отговор
    Първо Турция, после Русия, след това Иран и накрая Китай.
  • 17 АКО ЕРДОГАН ЗАГУБИ , ГУБИ ЦЯЛА ТУРЦИЯ

    35 5 Отговор
    АКО СПИЧЕЛИ , ПИЧЕЛИ ЦЯЛ СВЯТ !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Именно

    2 9 Отговор
    Само да не планира специална операцийка и той!
  • 20 Турчин

    40 1 Отговор
    Турция преди Ердоган. Отиваш в държавна болница и не те приемат. След 17 часа отиваш в частен кабинет. Същия лекар който не те приема в държавна болница те преглежда в своя частен лекарски кабинет - срещу заплащане разбира се. Познато е нали? Като в България. Днес лекарите в Турция посещават домове. Особено когато става дума за бебета. Вместо да чакаш в болница с бебе в скута си, уреждаш час в Интернет и лекарят идва у дома. Безплатно. Достатъчно е само един член на семейството да е осигурен и това правило важи и за възрастни. Впрочем посещение в дома от лекар - БЕЗПЛАТНО е имало и в България през комунизма. Ердоган превърна турското здравеопазване в комунистическо здравеопазване. Колкото и да съм негативно настроен към комунизма е факт, че здравеопазването там беше безплатно и качествено. Също в образованието. Безплатни учебници за учениците. Безплатни таблети за учениците с включен мобилен Интернет ограничен само до уикипедия и учебни държавни сайтове. Няма Ютуб, няма тик Ток. Това е "диктатурата" на Ердоган.

    Коментиран от #31, #32, #36, #39

  • 21 А к.ре.Тен ите

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    оставате,за съжаление!
  • 22 Българските турци

    27 0 Отговор

    До коментар #14 от "681":

    Пишеш стандартните клишета на турската марионетна опозиционна пропаганда като своя констатация ! Защо през 20 годишната му власт Турция не стана като "арабска джемахирия"че сега в последните му 5 години да има такава вероятност ?...Защо Хасан е "бяла овца" а 681 е толкова "укумуш" и интелигентен ?... Ердоган доказа ,че парламентарната система е западна форма на управление, която прави всички ,които я прилагат уязвими срещу капиталистическите и колонизаторските хегемонии !!! Турският тип президентска система дава възможност за бърза реакция и ефективна защита на националните интереси на Турция и възможност за сплотяване на една многовековна демографска мозайка зад една идея , без да има етническо претопяване,натиск или интегриране !!!...Ердоган успя да скъса веригите и да освободи истинския потенциал на турския народ ! Изборите на 14 май са последният шанс на запада да върнат турците отново в "кошарата" !!!
    Ако спечели утре изборите , до изборите през 2028 г новата система ще се доразвие и ще бъде подплатена с нова конституция , която ще направи невъзможна намесата на всякакви външни маши в изборния процес в Турция и Ердоган ще довърши историческата си възродителна мисия и вече няма да кандидатства да управлява Турция ! Следващата му мисия ще е да наложи доктрината си "Светът е по голям от пет" и вероятно ще играе ключева роля за прекрояването на ООН !

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Лазар

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българските турци":

    Ако Ердоган загуби ,какво ще правят с сирийците?

    Коментиран от #34

  • 24 Рамадан Хасан

    2 13 Отговор

    До коментар #22 от "Българските турци":

    Пишеш пълни групости.В момента Турция е с най-високата инфлация в историята си и е в икономически колапс.В държавната хазна няма чуждестранна валута и правителстово наложи големи ограничения върху валутните транзакции.Няма независими институции и всичко се решава от един човек, който взема взема грешни решения.Турския народ живее в изключителна бедност и покупателната способност на турската лира намалява постоянно.Ако тоя не си тръгне това ще е катастрофа за Турция.

    Коментиран от #29, #30, #33

  • 25 Всички турци ще гласуваме за Кемал

    5 12 Отговор
    Кълъчдароглу
  • 26 Български Гражданин

    4 0 Отговор
    Нека не се лъжем.От техния избор зависи и нашето бъдеще.Затова само правят отсрочки.

    Коментиран от #28

  • 27 Срам

    4 7 Отговор
    Само българинът от цяла цивилизована Европа подкрепя Ердоган и Путин. Правете си изводите. Или е най-умен и всички други са глупаци или ...
  • 28 Господин никой

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Български Гражданин":

    Това така ли трябва да бъде и нещата така ли трябва да се случват
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 СъСипан

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Рамадан Хасан":

    А бе то с тая катастрофа от 15тина 20 години я плашат.
    Те турците си знаят не на коалициите.
    Забележка : знам какво ще кажете но в Турция има и парламентарни избори.
  • 31 Жжжж

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Турчин":

    Ти въобще си нямаш на представа от здравеопазването на Турция. Тя от стотици години е била безплатна за бедните. Например аз 98 ма год, се оперирах и то в час на болница на държавни вноски. Това че Ердоган е обичан лидер и откри много нови пътища заводи летища и, т не значи че е за пръв път. И преди него имаше хубави неща
  • 32 Изселник

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Турчин":

    Стига лъжа бе....
    Работих в здравеопазването в Турция 27 години и по добре от теб знам за миналото и сегашното
  • 33 реставрация 29

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "Рамадан Хасан":

    Живея в Турция от юли 1989 година насам ! Знам какво беше в България до тогава и какво беше в Турция до "диктатурата"на Ердоган ! Ние "бъларските турци" от "голямата татова екскурзия" които останахме в Турция и не се върнахме в България сме все хора които с трудолюбието си и с професионалната си грамотност и мотивираност за оцеляване станаха образец и мотивация за местните турци в стремежа им за възвращането на изгубеното си самочувствие и увереност във възможностите си ! Ердоган е политикът , който пръв направи съпоставка и приложи нашата мотивираност като пример за другите ! Пишеш неща , които нямат нищо общо с реалността в Турция ! Няма да намериш "бъларски турчин" който през тия 35 години да не е обезпечил материално живота си и живота на децата си ! Пенсионер съм от 2012 година ! Точно 10420 турски лири кеш е пенсията , която получавам в момента... която от 01.07.2023 независимо от това дали ще спечели или загуби Ердоган ще се увеличи най малко с 40% ! Да се "фукаш" с това което си постигнал е грозно , макар и да е с много труд и лишения, и само с две заплати... моята и на съпругата ми !!! Но много по грозно е да бълваш дезинформация и да омаловажаваш труда, който е жертван за по хубав живот и бъдеще на внуците ни , които ще живеят в една суверенна и мощна Турция !
  • 34 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Лазар":

    😆Сирийците тръгват за България 😲
  • 35 Четеш заглавието

    0 0 Отговор
    И ясно - Анатоляка.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 хензел и гретел

    4 0 Отговор
    Да имахме и ние политици като Орбан и Ердоган,ама уви само слуги,но не народа ,а на господарите
  • 38 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    2 0 Отговор
    😆Вземете го.Радев да му даде мандата.Има повече опит от всички хайдути и башибозуци в България. 😆
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: