Last news in Fakti

23 Май, 2023 21:45 1 007 7

И опозицията върна мандата! Гърция се насочва към нови избори

  • никос андрулакис-
  • гърция-
  • сириза-
  • кириакос мицотакис-
  • нова демокрация

25 юни се счита за най-вероятната дата за провеждане на вторите за годината парламентарни избори в южната ни съседка

И опозицията върна мандата! Гърция се насочва към нови избори  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Никос Андрулакис, лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК, отхвърли третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на среща с президента Катерина Сакеларопулу, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

Андрулакис обяви, че връща получения мандат, тъй като според него няма възможност за сближаване на позициите за формиране на правителство.

По-рано лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас отказа втория проучвателен мандат, а преди него от мандата вчера се отказа и лидерът на първата партия на изборите - Нова демокрация - премиерът Кириакос Мицотакис.

Сега, след като и тримата лидери на основните партии върнаха мандата за съставяне на коалиционно правителство, се очаква президентът да свика политическите лидери на петте партии, влезли в парламента, за да провери дали може да бъде сформирано надпартийно правителство, което да отведе страната на нови избори. В случай на вероятния вариант такова правителство да не може да бъде съставено, президентът ще призове председателя на Държавния съвет, Върховния съд или Сметната палата да сформират служебно правителство, което да организира изборите, отбелязва "Катимерини".

Избраните на изборите на 21 май 300 депутати ще заседават в законодателния орган само един ден, вероятно на 28 май, когато ще положат клетва. Председателят и заместник-председателите на парламента също ще положат клетва.

На следващия ден ще бъде издаден президентски указ за разпускане на парламента и обявяване на избори в срок от 30 дни.

25 юни се счита за най-вероятната дата за провеждане на вторите за годината парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    4 1 Отговор
    Само така ,накрая трябва да остане само един
    Ние също трябва да постъпим като Гърция
  • 2 Помак

    2 0 Отговор
    Е съм ги ...при тях поне парите са бол ...
  • 3 Стойчев

    0 7 Отговор
    Минавам само да питам копейките как сте?
    Тагарев става воненен министър и тръгва българското оръжие за Украйна. Приемаме еврото. Гълъбарника си заминава. Пращаме ви до един на контингент да воювате в с Русия. Ще гоним Митрофанова… как в настроението?

    Айде лека вечер!

    Коментиран от #6

  • 4 Мотиката

    4 0 Отговор
    С коалиции избори през два три месеца като у нас.
    Нека им е честито и на комшиите
  • 5 Мда

    1 0 Отговор
    Днес в статиите на Факти малко по-надолу има венцехваления за огромния ръст на БВП на Гърция. Но вече има политическа криза, Не трябва да се забравя фалита на Гърция, все пак...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 МанДалиНи

    0 0 Отговор
    Сащисаните няма да ги бива и на гръцкиото фронт.
Новини по държави: