Last news in Fakti

15 Май, 2023 09:40 16 059 72

"Ердоган загуби"

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • истанбул-
  • анкара-
  • избори-
  • кемал кълъчдароглу

Изборната надпревара не приключи в един тур, пише в. "Хюриет"

"Ердоган загуби" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Проправителственият печат в Турция ликува след изборния успех вчера на досегашния президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който според неокончателните резултати получава приблизително 49 на сто от гласовете срещу около 45 на сто за основния му съперник Кемал Кълъчдароглу. Двамата ще отидат на балотаж на 28 май, пише БТА в преглед на турския печат.

"С теб сме, водачо", гласи заглавието тази сутрин на в. "Милят", "Ердоган отново е лидер", тържествува "Йени сьоз", а "Сабах" коментира, че досегашният президент е получил "Доверие от волята на народа". В същото време опозиционният печат е сдържан - "Отново същият филм", отбелязва "Сьозджу" днес, а "Джумхурийет" излиза с първа страница на черен фон и заглавие "Ердоган загуби".

Изборната надпревара не приключи в един тур, пише в. "Хюриет", като отбелязва, че изборните резултати до късните часове снощи не са били изяснени. Едва към два часа днес е станало ясно от данните, оповестени от държавната Анадолска агенция, че никой от кандидатите не печели на първия тур. Вестникът се спира и върху изборната реч на президента Ердоган, който по традиция се обърна към симпатизантите си от балкона на централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара.

"Нашата страна завърши достойно още едно тържество на демокрацията. Макар и окончателните резултати да не са ясни, водим с голяма преднина. Преживяхме изборите с най-високата избирателна активност в нашата история", каза турският лидер. Според резултатите от парламентарните избори Републиканският алианс около партията на Ердоган получава 326 депутати в 600-местния Меджлис, а опозиционният Национален алианс от шест партии ще има 212 депутати. В новия парламент ще влязат общо 15 политически сили, показват резултатите от вота, цитирани от "Хюриет".

В. "Тюркийе" пише, че все още продължава преброяването на гласовете от чужбина. "Избори на века" - така окачествява изданието вчерашния вот. Според вестника за промяната на изборните резултати, които в началото даваха твърдо предимство на президента Ердоган, значително са повлияли гласовете от Източна и Югоизточна Турция, където има преобладаващо кюрдско население, а третият кандидат-президент Синан Оган, който получи над 5 процента от гласовете, е изиграл съществена роля за отиването на двамата основни кандидати, Ердоган и Кълъчдароглу, на балотаж.

"Акшам" отбелязва, че Ердоган, който 15 пъти преди това е извоювал изборни победи, отново е победил на парламентарните избори със своя Републикански алианс, който е получил 49,56 на сто от гласовете. Вестникът посочва, че досега Ердоган е спечелил 6 парламентарни избори, 4 местни, два президентски и три референдума. "Черно море и Централен Анадол не се отказаха от Водача", пише още изданието, имайки предвид преобладаващите гласове за Ердоган в тези райони на страната. Според вестника Ердоган е излязъл победител в 53 (от 81) окръга на страната.

Разликата между Ердоган и Кълъчдароглу е от 2,5 милиона гласа, съобщава друго проправителствено печатно издание - в. "Сабах". "Не успяха нито мръсните игри на Запада, нито заплахите с гражданска война на ПКК/ДПН (терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и прокюрдската турска партия Демократична партия на народите, обвинявана от правителството за връзки с кюрдските терористи, бел.ред.), нито усилията за налагане на обществени нагласи", пише вестникът.

"Сабах" откроява още рекордната избирателна активност от 88,35 на сто, която според вестника е дала "на света урок по демокрация". В същото време опозиционният "Сьозджу" пише за "манипулации" с късното оповестяване на изборните резултати. Изданието сравнява събитията около вчерашните избори с местните избори през 2019 г., когато вотът в Истанбул бе спечелен от кандидата на опозицията, но изборните власти анулираха резултатите и разпоредиха прегласуване. Вестникът цитира източници от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), които обвиняват в манипулации държавната Анадолска агенция, която в началото даваше резултати за Ердоган в порядъка на 60 процента. С напредването на часовете подкрепата за сегашния президент падна под 50 на сто.

"Непременно ще спечелим тези избори на втория тур. Всички ще го видят", заяви кандидатът на опозиционния Републикански алианс Кемал Кълъчдароглу снощи. По думите му "въпреки всичките си клевети" Ердоган не е успял да получи желания резултат. Според Кълъчдароглу желанието в обществото за промяна е над 50 процента, а "загубата на гласове от ПСР показва тази реалност". "Управляващите хвърлиха сянка върху изборите с игри на налагане на обществени нагласи и манипулации", твърди в. "Джумхурийет". В публикация на първата си страница на черен фон вестникът излиза със заглавието "Ердоган загуби". Според опозиционното издание това се потвърждава от изборните резултати, които показват подкрепа за опозиционния лидер Кълъчдароглу в Измир, Истанбул, Анкара, Мерсин, Адана, в редица окръзи в Тракия, Западен Анадол, в Източен и Югоизточен Анадол. Макар и Кълъчдароглу да не доминира в Черноморския район и Централен Анадол, разликата му с Ердоган не е голяма, пише още изданието.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    192 44 Отговор
    Хахаха..... Ердоган им разказа играта !!! На целокупното атлантическо идиотско сборище !!!

    Коментиран от #12, #28, #33, #41

  • 2 Ветеран от Протеста

    144 29 Отговор
    С0р0снятанв паника,сега ще има вой и плюене до небето.Мач каай Ердо!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ердоган ще спечели

    145 30 Отговор
    Джендарите умряха
  • 5 Иванчо

    112 28 Отговор
    Лъжеш Марийке, Ердоган печели с 53% !
  • 6 Не става от раз !

    31 18 Отговор
    ПП Истанбул.
    На балотажа Ердоган ще накажа !
    Месут Йозил.
  • 7 Ежко Бежко

    77 15 Отговор
    Браво на комшиите. Дано и у нас някой ден.....
  • 8 Очакване

    107 11 Отговор
    След студения душ за запада сценарият е ясен: загриженост за демокрацията, за човешките права, нарушения на "правилата", нежни револуции, истанбулска пролет и пр. "демократични процедури" Стандарти братче...
  • 9 Хаха

    90 9 Отговор
    Шпигел излезна днес с най правдоподобното заглавие, че Ердоган е властелин на Турция, другото е залагалка на неолибералчетата и соросоидчетата в България. Пък и там изборите са за националната държава и тяхните политици го знаят добре и никога такива алатеити като калъчоуглу няма да бъдат допуснати до власта. Колкото и да им се иска на някой.

    Коментиран от #64

  • 10 12343211

    61 9 Отговор
    Какво ли не беше срещу този човек... все пак балотажа ще реши.
  • 11 Турски сериал

    70 11 Отговор
    Нали трябва да има интрига все пак. На балотажа, 3тия кандидат Оган ше пренасочи 5те си процента към Ердоган и султана ще спечели с между 10-15 процента преднина пред Кълъч.

    Коментиран от #49

  • 12 Ъхъ

    87 12 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    ДругарЕто от ЦРУ са активирали и бг нацистки медии, да гризат на Ердоган опашката! Значи на всяка цена трябва да спечели!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ако

    82 5 Отговор
    И при тях новите претендиращи че са по-добри и демократични са като нашето ПП тежко им !А и Ердоган не кляка на САЩ,докато Калъч ..предварително си е свалил гащите.
  • 15 Минувач

    83 7 Отговор
    Козленца, много сте предвидими :-) Как от всички заглавия на турските вестници и как след водачество на Ердоган с 5%, сте подбрали точно това заглавие излизате с него и вие? Въпросът е реторичен!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лъжат и мажат, като герб!

    9 49 Отговор
    Определено опозицията спечели!
  • 18 РЕАЛИСТ

    66 10 Отговор
    Не знам Факти , що се радват с това заглавие. Ако Ердоган загуби, България я чакат тежки времена и ще загуби много.Да не изброявам, какво.

    Коментиран от #30

  • 19 Бъдеще

    81 9 Отговор
    Успех на Ердоган в балотажа. Само така Турция ще избегне "Майдана" подготвян от Калъчоглу и "прогресивния запад"...
  • 20 Безпристрастен

    58 10 Отговор
    За нас- българите е много по добре,ако Ердоган спечели! Неговият конкурент е чиста проба марионетка на сащостан.Утре нещо няма да му изнася на краваря, ще последва заповед,и като нищо стотици хиляди хлебарки ще изтърбушат границата ни.Както направиха преди време със Европа- от Сирия,Афганистан,Ирак.Докато към момента,Ердо ги държи изкъсо.Има вероятност,ТП изобщо да спре още на границата.За да блокират Сърби,унгарци.Но ние ше губим милиони от транзитна такса,.

    Коментиран от #29

  • 21 КРАЯ на всеки диктатор е един и същ !

    8 56 Отговор
    Така и с Ердоган! Отива си армаган!
    От Ескишехир, Турция

    Коментиран от #35

  • 22 Хасковски каунь

    44 7 Отговор
    Като прочетеш това дето са написали в сайта - заложи твърдо на Ердоган.
    Веуик сайт!
  • 23 Шегобиец

    13 22 Отговор
    "С теб сме, водачо" прилича на лозунг от съветската ера. Или от ерата на Баце :)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 .....КА👆

    8 28 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ...ЕВРОПЕЙЦИ!
    БЪЛГАРСКИТЕ РУ.ФИЛИ...АЗИАТЦИ !

    Коментиран от #37

  • 29 Кои сте

    8 27 Отговор

    До коментар #20 от "Безпристрастен":

    вие бе! руски подлизурки.

    Коментиран от #42

  • 30 антипод

    3 12 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":

    нищо реално в "Реалист".
  • 31 Дедо

    6 30 Отговор
    Ердоган се обадил на Боко , Пеевски и Доган за помощ, да пратят няколко автобуса с избиратели , от родопските села.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Идиотите

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    са между нас!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ганьо

    12 15 Отговор

    До коментар #21 от "КРАЯ на всеки диктатор е един и същ !":

    Диктатор беше бай Тошо. Уж избори 99.9 гласували ЗА и 1 глас въздържал се.Ако си против- Белене...
  • 36 Ти къде живееш бе

    25 5 Отговор

    До коментар #32 от "Не.те вече":

    май не си стъпвал в Турция , иде ми да те подкарам но ще се сдържа.Кой знае от кой затънтен район си който единственото му положително нещо е достъп до интернет
  • 37 Сина на майка ти

    8 5 Отговор

    До коментар #28 от ".....КА👆":

    С мозъчна липса , и кърпена алкъ !
  • 38 Интересно

    5 18 Отговор

    До коментар #27 от "Коментар":

    Ердоган ползва въпроса с Лгбт то само за изборен матрял, а истината е, че повечето му народни представители имат видеоматериал доказващ обратното. Но въпреки това няма как да подкрепя лгбт изяви.
  • 39 бреей

    7 25 Отговор
    голяма любов към този Ердоган в коментарите,а това забравихте ли го" Руски бомбардировач Су-24 преминава през въздушното пространство на Турция – близо до границата със Сирия – казват за 17 секунди. Следват предупреждения от турските военновъздушни сили. Отговор не последва. Самолетът е свален от турски изтребители Ф-16, единият от двамата пилоти загива."-тогава коментирахте друго,може да си го прочетете още го има.

    Коментиран от #57

  • 40 Демократ

    50 3 Отговор
    Винаги, когато някъде по света има избори, се чудя що за избирателна система има България? Турция има 85 млн. население, избирателната активнос е била над 70%, изборите са за президент и парламент и резултатите са готови още същия ден. У нас при 7 млн.население и гласували 2 млн. всемогъщият ЦИК цяла седмица тъкми резултатите така, че да станат такива,каквито ги е поръчала мафията .Така наречените законодатели могат ли да отговорят на този прост въпрос ЗАЩО и КОЙ управлява България?
  • 41 Играта продължава

    7 27 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Разказа им факт! Преднината на ердоган се дължи изцяло на прекалено демократичното действие на опозицията, както и прекаленото доверие към институциите.Факт също е, че изборите са силно манипулирани и въпреки предупрежденията опозицията остана пасивна. Кълъча е прекалено добронамерен и играч по правилата,а такива при текущите условия няма.

    Коментиран от #47

  • 42 Кюмюра от Драгалевци

    21 5 Отговор

    До коментар #29 от "Кои сте":

    Кои сте вие бе ,козяшки укрофилтаци?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Селянин

    28 4 Отговор
    Ако Европа е това, което показват по Евровизията, то май по-добре да се пишем към Азията или към Марс или Юпитер.
  • 45 загубилият печели

    22 3 Отговор
    лъжите тук са на почит !
  • 46 единственият в нато е ЕРДОГАН , КОЙТО

    36 5 Отговор
    СЕ ЗЪБИ НА САЩ ВСИЧКИ ДРУГИ ДРАЩЯТ ЗА ПАРЧЕ ОТ ПАМПЕРСА НА БАЙДЪН !
  • 47 Е що не ги узманипулира

    8 4 Отговор

    До коментар #41 от "Играта продължава":

    Че да спечели от раз? Прекалено сложен въпрос, нали? 🤭🤭🤭

    Коментиран от #52

  • 48 как ще загуби

    27 3 Отговор
    като бие с 5% разлика - неадекватните шороши пак бръщолевят наопаки в несвяст
  • 49 Дори с повече

    17 4 Отговор

    До коментар #11 от "Турски сериал":

    След всичките лъжи на калъчковата опозиция
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 стоян георгиев

    10 11 Отговор
    Поне едно е ясно у нас дпс и възраждане са едно.повече не се пишете патриоти другари.подкрепата ви за султана ясно показва кви са ви амбициите за българия.
  • 52 Не не е сложен

    7 6 Отговор

    До коментар #47 от "Е що не ги узманипулира":

    при условие, че целия държавен апарат се контролира и работи за ердоган, неможеш да седиш и да чакаш да приемеш това, което ти се сервира. Свободата си иска своите жертви.
  • 53 Дедо Джо

    31 3 Отговор
    Язък за милионите долари похарчени от,, Америка за Турция.

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Манипулиращо

    22 2 Отговор
    Манипулациите в бг. медиите! Подвеждащо заглавие с цел манипулиране на хората. От десет заглавия в тирската преса, осем определят Ердоган като победител, обаче нашите калинки извеждат като водеща новина точно обратното! Прозрачни сте!

    Коментиран от #61

  • 56 боцко

    9 1 Отговор
    А някожй - в тоази територия, да носи някаква отговорност за тъпи брътвежи?
  • 57 Курдо

    15 5 Отговор

    До коментар #39 от "бреей":

    Туй какво общо има? И аз не съм мислил, че някога ще подкрепям Ердоган.
    В случая обаче е много важно за нас той да спечели. Защото ако не спечели другият веднага ще пусне американски кораби в Черно море и впйната ще се заформи много яко и с наше участие. Ако всичко беше нормално и нямаше война, да нека печели Калъч или който там е про американски "демократ", така американците биха ги съсипали ...

    Коментиран от #59

  • 58 генчо

    4 14 Отговор
    ердоган, путин, оня в сиря башад, ким-чо перчема оня дет се мисли за поднебесен господар на света всичките трябва в най-скоро време да изчезнат че пречат на света да се върти!!

    Коментиран от #66

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Мемфис

    4 5 Отговор
    До 58 Генчо:
    Прав си, но забрави да споменеш най - подлите българи: РадеФ, банкянската мутра и айдиоти от Варна- копейкин!

    Коментиран от #63

  • 61 генчо

    3 7 Отговор

    До коментар #55 от "Манипулиращо":

    ти за купени медий да си чувал, то кво искаш да им отрежат главите на тия 8 вестника да пишат че врага ше победи ли ве я виж тЮрКЕй къде се к;ласира по свобпд ана печата . баш техните медий ша следя за обективност на новините

    Коментиран от #67, #72

  • 62 генчо

    2 10 Отговор
    турция е на 168 място по свобода на печата ва другари 7 от 8 вестника написали че ердоган е победител ха-ха-ха ем евала султан-паша-баща-началник ашкулсун машала, от светска държава туюркей или кактто я прекртстиха комплексираните кусопишковци на ердо затъна в ориенталското блато ама яко
  • 63 геге

    3 2 Отговор

    До коментар #60 от "Мемфис":

    те и другите марионетки ще паднат след тях ефекта на доминото
  • 64 Учител

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    Моля, научете се да пишете правилно и след това коментирайте. Пише се залъгалка, а не залагалка. Идва от глагола лъжа - залъгвам. Неграмотността не е оправдание на глупостта.
  • 65 пенко

    9 3 Отговор
    ЕДВА ЛИ ТУРЦИТЕ ИСКАТ --- ТУРСКИ "БАЙДЪН " - КЮЧЕК ДАРЪГЛУ !?!?!?!?
  • 66 Генчо да се боцкаш бате

    15 1 Отговор

    До коментар #58 от "генчо":

    Първо трол на нпо сорос да те питам случайно да живееш в Турция? Защото се съмнявам дали си наясно за какво иде реч, второ мила хайде не определяй кой каквъв диктатор е защото зайче с меки пръсти това което направи Ердоган за последните 20 год като инфраструктура, здравеопазване, социална политика ти трол в България никога няма да видиш ок. Сега с здраве и вечерта да си лакираш ноктите ок
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 петкан

    7 3 Отговор
    Иска ви се краварски чеда Марио,това да не ти е България.
  • 69 Ердоганчо хартиения паша

    2 6 Отговор
    Си отива и всичко заспива
    Месут Йозил
  • 70 Анонимен

    1 6 Отговор
    Ерго ще идва ли в кърджалда. Бабите го чакат, искат пари за зъби. йокбишей пара бе чоджум. Чок кахър. Фена Бълфария.
  • 71 Анонимен

    2 5 Отговор
    Искаме да освободят интелигенцията турци от турските затвори.
  • 72 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "генчо":

    Генчо ти си гледай твойта работа, не гледай в чуждата паница. Ако там не са добре, ще го сменят,няма да питат теб. Щом го държат толкова години и продължават да го обичат и го смятат за свой лидер, въпреки натиска от вън и от вътре, който се подклажда отвън, значи са доволни от управлението му.
Новини по държави: