Last news in Fakti

15 Май, 2023 15:35 3 345 18

Защо в Турция се стигна дотук

  • кемал кълъчдароглу-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • турци-
  • анкара-
  • истанбул

Събитията невинаги се развиват според очакванията и надеждите ни

Защо в Турция се стигна дотук - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След над 20-годишното управление на Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), в Турция смяната на властта в полза на опозицията изглеждаше по-вероятна от когато и да било. Но събитията невинаги се развиват така, както сме си представяли. Така че едва на балотажа ще разберем кой ще бъде новият президент на Турската република.

Ердоган упражнява властта си все по-диктаторски, а имиджът му се пропуква. Причина за това е окаяното икономическо положение, което поражда разбираемо недоволство у хората. Въпреки това опозицията не успя още на първи тур да спечели президентския пост. И така след две седмици предстои решителният сблъсък между Реджеп Ердоган и неговия съперник Кемал Кълъчдароглу.

"Не вярвайте на социологическите проучвания"

Когато след полунощ пред партийната централа на ПСР се събраха фенове на Ердоган, той самият първоначално не искаше да се покаже. Все още нямаше окончателни изборни резултати, все още не се знаеше дали в понеделник вече ще има избран президент. Въпреки това от чудовищно огромните високоговорители цяла нощ кънтеше песента "Реджеп Тайип Ердоган, Реджеп Тайип Ердоган - нашият президент".

Ако се вярва на социологическите агенции, вчера кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу трябваше да спечели. "Не вярвай на нито едно допитване. В тези агенции никой не говори истината. На балотажа Ердоган положително ще спечели. Кълъчдароглу губи изборите" - така коментира резултатите нашият шофьор Седат, който в 1 часа през нощта ни откара от централата на ПСР към хотела. Разочарованието бе изписано на лицето му.

Как се стигна до този резултат?

Естествено, сега всички се питат: Защо се получи такъв резултат? От "Добрата партия" дойдоха малко гласове, а това не подпомогна каузата на Кълъчдароглу. Прокюрдската "Демократична партия на народите" (ДПН) не събра необходимите поне 10%, което навярно се дължи на факта, че този път не издигна собствен кандидат за президент. Не всички потенциални нейни избиратели си направиха труда да гласуват. Мнозина кюрди така и не успяха да преглътнат официалната подкрепа на своята партия за Кълъчдароглу.

Има и друго: предизборната борба до голяма степен се водеше за сметка на милионите бежанци в Турция, а това донесе гласове на националистите. Всички си мислеха, че те ще получат минимални проценти, ако не и под 1%. Но доста гласоподаватели подкрепиха позицията, че бежанците трябва да се прибират в своите държави. Националистът Синан Оган грабна над 5%, а ултранационалистическата "Партия на националистическото движение", за която проучванията предвиждаха 7%, получи 10%.

В предизборната борба с натрапчива честота долиташе реч на насилието, на агресията и на заплахите - особено от лагера на Ердоган. Ако има нещо, което Ердоган владее виртуозно, то е тъкмо демонизирането на политическия противник. Например: как Кълъчдароглу бил марионетка в ръцете на кюрдите. Самият Ердоган обаче бил нещо съвсем различно: "Ние приемаме нареждания само от Аллах и от народа!", възкликна Ердоган в два часа след полунощ, когато се появи с микрофон на балкона на партийната централа. А в рамките на предизборната си кампания той отправи следния апел към избирателите: "Вярвайте по-скоро на един богобоязлив човек, отколкото на един пияница."

Изборите и земетресението

Непосредствено след опустошителното земетресение през февруари, което отне живота на повече от 51 000 души само в Турция, всички мислеха, че избирателите в особено пострадалите райони (където ПСР получава най-голяма подкрепа) ще накажат Ердоган за отчайващото неумение да помогне на хората в тази криза. Но не стана точно така.

В тези райони ПСР и Ердоган изгубиха само някакви 2% от гласовете, при това процентите отидоха не при Кълъчдароглу, а при кандидата на националистите Оган. Ердоган не беше наказан нито заради катастрофалното икономическо положение, нито заради високата инфлация и още по-високата безработица, нито пък заради масивното изтичане на мозъци, особено на млади университетски абсолвенти. Очевидно мнозина вярват, че сегашният президент ще може отново да изведе държавния кораб в спокойни икономически води.

През следващите 14 дни всички погледи ще бъдат насочени към кандидата на националистите Синан Оган. Като нагласа и идеология той е по-близък до предизборния съюз, сглобен от Ердоган. Сега всички козове са именно в ръцете на Оган. Със своите пет процента, получени на изборите вчера, той се намира в изключително комфортната ситуация да изчака предложенията, които ще му направят управляващата партия и опозицията. Защото и едните, и другите знаят, че Оган държи ключа към властта.

Вярно, че в миналото Оган неведнъж е атакувал Ердоган, но това изобщо не означава, че непременно ще подкрепи Кълъчдароглу. Защото, както вече стана дума: събитията невинаги се развиват според очакванията и надеждите ни.

Автор: Еркан Арикан


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    34 4 Отговор
    Има и турски продажници. Не е само у нас така!
    Това по повдо на автора на статията.
  • 2 Абсурдистан

    9 25 Отговор
    Защото подобно на Рашата е тук се пръкна един диктатор, който промени законите в своя полза с цел дълго царуване! Някава лудост, в която всички се считат за незаменими месии!
  • 3 Факт е,

    44 7 Отговор
    Според DW Ердоган не трябва да спечели, защото президент, който преди всичко мисли за националните интереси на държавата си .
    Русия се намесва в изборите в Турция ( а пример за намесата, поне един ! ), а тези въобще не се намесват, като се има предвид всички изказвания , че Ердоган не трябва да победи...
    Нагла, безочлива намеса и непрекъсната дезинформация от така наречен демократичен свят...

    Коментиран от #8

  • 4 Хаха

    28 8 Отговор
    Напред към прайдовете под знамената с цветовете на дъгата с КълъчдароГЛУХ хаха!Този е Бай Дрън в турски вариант.По-добре си е Ердо.
  • 5 патето Яки

    21 2 Отговор
    и какво казва дойче зеле - да не вярваме на мисирки какво предсказват тоест и на манипулациите на зелето
  • 6 Сорос яде бой

    23 7 Отговор
    в Turkey.Да свиква,само първият път боли много,после става навик..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ченгето Сашко Андреев

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Факт е,":

    Разбира се, че това е горе е измишльотина.
  • 9 Съдията Дред

    18 1 Отговор
    Като им четох предизборните послания на тия около Калъчназнамкой си, в прав текст се заканваха да върнат Родопите в Майката Родина. Бай Ердо поне му знаем номерата
  • 10 3.14К

    9 2 Отговор
    Всички соросоиди, които даваха прогнози и правеха внушения за колосално предимство пред Ердоган и продължават да наглеят, е най-добре да се качат на покрива на първата шест етажна сграда, която видят и да се хвърлят от там!
  • 11 Търновец

    6 0 Отговор
    В изборите в Турция интереси имат освен Руски интереси имат и глобалисти политици от САЩ и Израел които не искат духовно обединена и Християнска Европа, а многокултурно територия отворена за управление от Тел Авив и Вашингтон. На ЕС се гледа като на новата многокултурно Римска империя, а на Отоманите и тяхната в миналото огромна империя се гледа като на посестрима на Римската империя, аз съм живял в САЩ и там са ми казвали че Европа трябва за копира Римската империя. Даже преди години проф. Купчан - приятел на Олбрайт - Мери Корнел написа книга обединена Европа не трябвало да бъде крепост за Християни както Стара Византия, и Турското членство в ЕС е част от тази глобалистична стратегия, зад която всъщност стоят про-Израелски стратези.
  • 12 Хаха

    5 0 Отговор
    В Турция има важни избори, които ще повлияят върху целия район.

    Общо взето цирк. Нека ви кажа как се следват националните интереси на изток. Така, както трябва.

    Слагаш твоя опонент да е от религиозно малцинство. Кемал Кълъчдаролу е не само алевит, но е и от предимно кюрдски район. Така той консолидира около себе си кемалистите ( повечето алевити са кемалисти), както и немалко кюрди (част от тях са също алевити), които ще погълнат всякакви сепаратистки движения под една идеологическа шапка. Максимумът на такава фракция е 40%, най-много 45, дори с всички финансирания отвън и с цялата естествено набъбваща с времето опозиция.

    Ердоган обаче знае, че класическият турчин ще се активира и ще го вижда винаги като истински техен представител, а не като малцинска и евроатлантическа марионетка. Ще е техният спасител. Винаги ще има поне 55-60 % подкрепа. Железен модел, умело дирижиран с етнорелигиозните и културни идентичности. Заблуждавайки всички, най-вече външните субекти. И всъщност, използвайки ги с естественото недоверие към тях.

    Затова този цирк е с предварително написан сценарий и е с предизвестен край. И сто избора да има, ако следва този модел - Ердо пак ще спечели. Цялата либерална опаковка на Калъча е камуфлаж за наивници.

    И колкото да не го харесвам и да го псувам, Ердо си знае как да си изиграе картите. Соросчетата не ви отдава мисленето. Пък и не сте се интересували в дълбочина за тази държава.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да всичко е наред

    1 0 Отговор
    От време на време ми доскучава и решавам да прочета някаква статия за Турция в dw,за да се посмея малко. Като се сетя за една, как е един магазин в един квартал на Истанбул са свършили капачките за буркани, а това е било показател за голяма икономическа криза, която е вследствие на управлението на Ердоган, направо умирам да се смея. Хубаво е, че има такива медии, които карат хората да разпуснат малко в този напрегнат живот.
Новини по държави: